به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۶ - ۰۳:۵۲
 
۳۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ساعت ۱۳:۰۶
کد مطلب : ۱۱۶۵۹۲
آمریکاستیزی جزء اهداف انقلاب نبود

زيباكلام؛ انقلاب اسلامی و آمریکاستیزی

گروه مقالات: دکتر صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در يادداشتي در سايت انتخاب خبر نوشت: سخنی به اغراق نرفته اگر گفته شود که هیچ موضوعی در ایران بعد از انقلاب به اندازه دشمنی با آمریکا و "آمریکاستیزی"، تاثیر گذار بر کشور نبوده. کمتر تغییر و تحول و رویداد مهمی در کشور ظرف قریب به 37 سال گذشته را مي‌توان سراغ گرفت که مستقیم و یا غیرمستقیم به موضوع آمریکاستیزی گره نخورده باشد. اعم از مسائل داخلی یا خارجی مان آیا مي‌توان گفت که استعفای نخستین دولت بعد از انقلاب، متاثر از موضوع آمریکاستیزی نبود؟ ایضاً بسیاری از درگیری‌ها و منازعات سال‌هاي نخست انقلاب هم متاثر از آمریکاستیزی مي‌بودند. جنگ هشت ساله با عراق، با تمامی تبعات سنگین آن برای کشورهم دست کم متاثر از روابط خصمانه ایران و آمریکا بعد از انقلاب مي‌بود.

اشغال سفارت آمریکا و گروگان گیری دیپلمات‌هاي آن کشور و درنتیجه تیرگی و دشمنی کهمیان ایران و آمریکا و به تبع آن با غرب بوجود آمد، یقیناً جای مهمی در محاسبات صدام حسین در تصمیمش در حمله به ایران اشغال کرده بود. در تمامی دوران جنگ، خصومت با آمریکا اگر بیشتراز خصومت با صدام حسین نمی بود یقیناً دست کمی هم از آن نداشت. فی الواقع چه دردوران جنگ و چه تا به امروز، جنگ با عراق را محصول دشمنی‌هاي آمریکا با ایران اسلامی مي‌دانیم.

بعد از جنگ هم تا به امروز این دشمنی هم چنان ادامه یافته. از پرونده هسته ای مان گرفته تا تحریم‌ها وانواع اصطکاک‌هاي دیگرمیان ما و آمریکا. دشمنی با آمریکا در مرتبه بعدی عمود خیمه سیاست خارجی مان را در طی این 37 سال رقم زده است. به عنوان یک قاعده کلی، دوستان آمریکا، دشمنان ایران و متقابلاً دشمنان آمریکا دوستان ایران اسلامی محسوب مي‌شوند. حسب این قاعده کلی، روابط ما با جملگی کشورهای نزدیک به آمریکا از کشورهای بزرگ عضو اتحادیه اروپا گرفته تا کانادا، ژاپن، استرالیا، کره تا همسایگانمان در منطقه، درطی 37 سال بعد از انقلاب سرد و در مواردی خصمانه بوده.

متقابلاً روابط مان با چین، روسیه، کره شمالی، ونزوئلا، سوریه و کشورهای دیگری که نزدیک با آمریکا نیستند صمیمانه و گرم بوده. دشمنی با آمریکا فقط تعیین کننده سیاست خارجی ایران نمی بوده. در داخل هم این دشمنی درحقیقت تعیین کننده سیاست‌هاي داخلی درون نظام مي‌بوده. باز هم سخنی به اغراق نرفته اگر جهت گیری نسبت به آمریکا، یا درست تر گفته باشیم، دشمنی با آن در حقیقت اصلی ترین و محوری ترین ملاک تعاملات و تقسیم بندی‌هاي سیاسی در ایران ظرف 37 سال گذشته بوده. در یک تقسیم بندی کلی، چهره‌ها و شخصیت‌هاي رادیکال تر، تندروتر و انقلابی تر مدافع سرسخت دشمنی با آمریکا بوده اند. درمقابل چهره ها، شخصیت‌ها و جریانات معتدل تر و میانه روتر سیاسی خواهان کاهش دشمنی با آمریکا و رفتن به سمت و سوی تنش زدایی با آن کشور. جریان آمریکا ستیز که درطی 37 سال گذشته عمده قدرت را دردست داشته، گروه دوم را که اعتقادی به آمریکاستیزی ندارند متهم به وابستگی، لیبرالیزم، غربزدگی، مرعوب دشمن بودن، ضد انقلابی بودن و حتی همکاری با دشمن یعنی آمریکا مي‌نمایند و بالاخره مسائل سیاسی داخلی و جهت گیری‌هاي خارجی به کنار، تنش و اصرار بر دشمنی با آمریکا چه مستقیم و چه به صورت غیرمستقیم، چه درقالب تحریم‌ها و چه در قالب فشارهای مستقیم و غیرمستقیم آمریکا در جلوگیری از روابط اقتصادی ما با کشورهای دیگر و درعرصه بین المللی تاثیرات عمیق و گسترده ای در قبال جلوگیری از رشد و توسعه و پیشرفت‌هاي اقتصادی ایران ظرف ۳۷ سال گذشته از خود برجای گذارده.

حاجت به گفتن نیست که بخش عمده ای از این تاثیرات(اگر نگفته باشیم همه آن ها) دربرگیرنده آثار و تبعات منفی و بعضاً فلج کننده ای بر اقتصاد ایران بوده اند. به عبارت دیگر، شاید سخنی به اغراق نرفته باشد اگر گفته شود که دشمنی با آمریکا بزرگترین مانع پیشرفت و ترقی ایران از ابتدای انقلاب تا به امروز بوده و اصرار بر این دشمنی و تداوم آمریکاستیزی بهای سنگینی برای منافع ملی ایران ظرف ۳۷ سال گذاشته دربرداشته است.

به رغم هزینه‌هاي سنگین آمریکاستیزی بر منافع ملی مان، جریانات رادیکال و انقلابی که سکان آمریکاستیزی را دردست داشته‌اند بشدت دربرابر هر تلاشی در جهت تنش زدایی با آمریکا ظرف 37 سال گذشته ایستادگی کرده و اجازه نداده‌اند سر سوزنی از شدت آمریکاستیزی کاسته شود. از نظر تاریخی نخستین تلاش‌ها در همان ماههای نخست انقلاب و در زمان دولت موقت صورت گرفت. مرحوم مهندس مهدی بازرگان نخست وزیر دولت موقت بهمراه اعضای کابینه اش نه اعتقادی به آمریکاستیزی داشتند و نه تمایلی به راه انداختن جریان دشمنی با آمریکا.

سهل است اساساً با غرب ستیزی، استکبار ستیزی، صدور انقلاب و سایر ادبیات رادیکال و گفتمان انقلابی مخالفت مي‌ورزیدند. اما امواج آمریکاستیزی روز بروز نیرومندتر و خروشان تر مي‌شدند و آنقدرها طول نکشید که دولت موقت را از جای کنده و با خود برد. دولت موقت بهمراه مجموعه جریانات میانه رو نه تنها اعتبار انقلابی شان را ازدست داده و به تعبیری"خلع درجه" شدند بلکه در مرحله بعدی بعنوان "جریانات نفوذی"، "لیبرال"، "سازشکار"، "وابسته"، "آمریکایی" و... متهم به "همکاری با آمریکا" و "عامل آمریکا" بودن شدند.

تلاش بعدی در دوران جنگ و در ماجری معروف به "مک فارلین" صورت گرفت. مغز متفکر آن آقای هاشمی رفسنجانی بود که مرحوم امام خمینی بواسطه اعتماد و اطمینان زیادی که به ایشان داشتند جنگ را به وی سپرده بودند. آقای هاشمی رفسنجانی امام را در جریان ارتباط با آمریکایی‌ها قرارداده بودند و بواسطه نیاز مبرم به تجهیزات نظامی برای جنگ وارد معامله پنهانی با مقامات آن کشور مي‌شوند. در مقابل آزادی گروگان‌هاي آمریکایی وغربی که حزب الله آنها را در لبنان ربوده بود، آمریکایی‌ها حاضر مي‌شوند تا برخی تجهیزات نظامی را به ایران بفروشند.

اما هنوز از ارسال نخستین محموله‌ها چیزی نگذشته بود که جریانات تندرو در لبنان به ماجرا پی برده و آن را بر ملا مي‌کنند. مسئولین ایرانی هم که غافلگیر شده بودند سعی کردند موضوع را اینگونه مطرح کنند که "آمریکایی‌ها خواهان کمک ما در آزادسازی گروگان‌هاي شان بودند و ما هم بواسطه ملاحظات بشردوستانه از دوستان مان تقاضا کردیم و آنها هم پذیرفتند. در ضمن برای نشان دادن حسن نیت شان حاضر شدند برخی از تسلیحاتی را که ایران قبلاً بخشی از بهای آنها را پرداخته بوده برای ما ارسال کنند. اما بعًدا متوجه شدیم که دروغ گفته‌اند و قیمت بیشتری ازما گرفته اند".

دور بعدی تلاش‌ها در دوران ریاست جمهوری آقای هاشمی رفسنجانی صورت گرفت که آن هم ناکام ماند و فقط توانست روابط‌هاي بین تهران و ریاض را بهبود ببخشد. دور چهارم که شاید جدی ترین تلاش‌ها بعد از انقلاب بشمار مي‌رفت در دوران ریاست جمهوری آقای خاتمی و در جریان موسوم به اصلاحات اتفاق افتاد. تحت عنوان "تنش زدایی" در سیاست خارجی و "گفتگوی تمدن ها" دولت اصلاحات تلاش‌هاي زیادی بمنظورکاستن دشمنی میان ایران و آمریکا بعمل آورد. اما آن تلاش‌ها هم راه بجایی نبرد و حداکثر تا حدودی منجربه بهبود روابط با اروپا شد. آخرین دور تلاش‌ها به منظور کاستن از دشمنی میان ایران و آمریکا در دولت یازدهم و درجریان مذاکرات هسته ای اتفاق افتاد. اما آن تلاش‌ها هم بجایی نرسید و تندروها اجازه ندادند تا تعدیلی در"آمریکاستیزی" در ایران صورت بگیرد.

صد البته که سیاست‌هاي ضد غربی و ضد آمریکایی درایران طی 37 سال گذشته باعث بوجود آمدن دو واکنش مهم درغرب و بالاخص در آمریکا شده است. واکنش نخست دشمنی آمریکایی‌ها با ما بوده است. طبیعی است و یا شاید درست تر گفته باشیم، چندان بدور از انتظارهم نبوده که دشمنی و تبلیغات شبانه روزی ما علیه آمریکا بالطبع باعث دشمنی متقابل آمریکایی‌ها با ما شده باشد. آمریکا ستیزان هم بنوبه خود این دشمنی‌ها را گواهی بردشمنی نهادینه شده و قسم خورده آمریکا با انقلاب اسامی مي‌گیرند. چندان هم خود را درگیر این پرسش نمی کنند که اگر آمریکایی‌ها نسبت به ما این یا آن اقدام خصمانه را مرتکب شده‌اند ما قبلش چه رفتاری وعملکردی داشته بودیم؟

واکنش دومی که استراتژی آمریکاستیزی به بار آورده عبارتست از تشکیل طیف گسترده ای از چهره‌ها و شخصیت‌هاي با نفوذ آن کشور و لابی قدرتمند یهودی‌ها و طرفداران اسراییل که بشدت مخالف هر گونه تنش زدایی و کاستن از حجم دشمنی با ایران اسلامی مي‌باشند. همان طورکه درمذاکرات هسته ایی(۹۴- ۹۲) و درمقطع بعدی در جریان تصویب و اجرای "برجام" شاهد بودیم، بسیاری از سیاست مداران و دولتمردان آمریکایی که به چیزی کم تراز محو جمهوری اسلامی ایران رضایت نمی دهند به شدت با هر گونه تنش زدایی از سوی واشنگتن با ایران مخالفند. همچنانکه در جریان مذاکرات هسته ای و رسیدن به توافق نهایی در چهارچوب برجام با ایران شاهد بودیم که جریانات و شخصیت‌هاي طرفدار اسراییل چگونه مخالف هر نوع توافق و تنش زدایی با ایران بودند و برعکس خواهان افزایش فشار و تنگ تر نمودن حلقه محاصره اقتصادی علیه ایران و تداوم تحریم‌ها بودند. این هم حکایت غریبی است که مواضع تندروهای خودمان هم جهت شده با مواضع تندروهای آمریکا که به چیزی کم تر از محو ایران اسلامی رضایت نمی دهند.

فی الواقع دشمنی با آمریکا ظرف 37 سال گذشته آنقدر پررنگ، جدی و تعیین کننده در کشورمان بوده که اگر مشاهده گری از کره دیگری به ایران مي‌آمد و هیچ علم و اطلاعی از ایران و گذشته اش نمی داشت و نمی دانست چرا مردم ایران علیه رژیم شاه بپا مي‌خیزند و خواهان تغییر آن رژیم مي‌شوند، با مشاهده حجم گسترده گفتمان آمریکاستیزی قطعاً به این باورمی رسید که اصلاً دلیل انقلاب اسلامی ایران و خواسته اصلی و عمده مردم ایران در طغیان علیه رژیم در سال ۵۷ صرفاً بواسطه ضدیت و دشمنی شان با آمریکا مي‌بوده.

آن موجود فضایی که چیز دیگری از ایران و گذشته اش نمی دانست حکماً تصور مي‌کرد که چون رژیم شاه طرفدارو نزدیک به آمریکا مي‌بوده، و چون متقابلاً مردم ایران خواهان محو و نابودی آمریکا مي‌بودند، به ناچارعلیه رژیم حاکم بر کشورشان بپا مي‌خیزند. اگر کسی به آن مشاهده گر بگوید که اساساً تنها چیزی که در انقلاب مطرح نبود و تنها خواسته ای که مردم ایران در دوران انقلاب نداشتند مبارزه با آمریکا و غرب بود و اساساً بواسطه خواسته‌هاي دیگری علیه رژیم شاه بپا خاسته بودند، یقیناً آن موجود فضایی دچار سردرگمی عمیقی شده و خواهد پرسید که اگر شما مردم ایران برای دشمنی و مبارزه با آمریکا بعلاوه نابودی کشور اسراییل و صدورانقلاب به کشورهای دیگر در سال ۵۷ انقلاب نکردید پس برای چه انقلاب کردید و چرا امروز همه انقلاب شما خلاصه شده در دشمنی با آمریکا؟ فی الواقع انگشت حیرت بدهان گرفتنش بیشتر هم خواهد شد اگر به او گفته شود که درست است که رژیم حاکم بر ایران قبل از انقلاب سری صوا با غرب و آمریکا مي‌داشت، اما اساساً نزدیکی رژیم شاه با آمریکا و غرب موجبات اعتراض مردم ایران و دلیل مخالفت شان با آن رژیم نمی بود. قطعاً او درحیرت بیشتری فرو خواهد رفت که پس چه شد که آمریکاستیزی این چنین بدل شد به روح و جسم و جان انقلاب اسلامی؛ کانه صدر تا ذیل آن انقلاب برای دشمنی با آمریکا بوده است؟

شاید اگر آمریکاستیزی موضوعی صرفاً سمبلیک مي‌بود(مثل ضدیت با غرب و مخالفت با فرهنگ و تمدن آن) و مابازاء یا تاثیر و تاثرات گسترده ای در زندگی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی ما پیدا نمی کرد، بودن یا نبودن آنهم خیلی اهمیتی پیدا نمی کرد. همچنانکه در مورد "غرب ستیزی" عملاً تا حدود زیادی اینگونه است. ما بهرحال روابط اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی با "غرب تمدنی"(شامل عمدتاً اروپا و درمرحله بعدی استرالیا، کانادا، ژاپن، هند، کره جنوبی و...) داریم. اگرچه خیلی گسترده نیست ولی بهرحال رابطه هست ضمن آنکه منظماً هم علیه غرب و فرهنگ و تمدن آن ادبیات تولید مي‌کنیم. اما در مورد آمریکا اینگونه نیست. دشمنی با آمریکا یا "آمریکاستیزی" مابازاء یا تبعات سنگینی در عرصه‌هاي اقتصادی، رشد و توسعه، پیشرفت‌هاي مان، روابطمان با کشورها و قدرت‌هاي دیگر و سایر جنبه‌هاي دیگر زندگی مان داشته است. بعبارت دیگر، "آمریکاستیزی" هزینه‌هاي سنگینی بر منافع ملی مان در این ۳۷سال وارد کرده است. من این نکته را بارها در مناظره هایی که با طرفداران "آمریکاستیزی" داشته ام، بعلاوه در بسیاری از مصاحبه‌ها و مقالاتم مطرح کرده ام: که طرفداران دشمنی با آمریکا فقط یک مورد(بیشترهم نه) نشان بدهند که آمریکاستیزی کدام منفعت را برای منافع ملی ما دربرداشته؛ ومن در مقابل یک دوجین مورد مي‌آورم که اصرار بر"آمریکاستیزی" چگونه تیشه بر ریشه منافع ملی مان زده است.

علیرغم اهمیت موضوع آمریکاستیزی و تاثیر و تبعات گسترده آن ظرف 37 سال گذشته بر تمامی جنبه‌هاي مختلف کشورمان از سیاست داخلی گرفته تا روابط ما با کشورهای دیگر و با همسایگان مان در منطقه، تا جلوگیری از رشد و توسعه اقتصادی کشور، تا به امروز هیچ کار جدی روی این سوژه انجام نگرفته. گویی آمریکاستیزی مسیر محتوم و اجتناب ناپذیر انقلاب اسلامی از همان آغاز انقلاب مي‌بوده. بعبارت دیگر، مستقل از آن که ما چه مي‌کردیم و چه نمی کردیم، کدام سیاست را بعد از انقلاب اتخاذ مي‌کردیم و کدام را اعمال نمی کردیم، دشمنی با آمریکا امری محتوم مي‌بوده و اتفاق مي‌افتاد.

البته آمریکا ستیزان چنین نگاهی دارند. آنها استدلال مي‌نمایند که چون ما مسلمان هستیم، چون ما مي‌خواهیم آزاد و مستقل باشیم، و چون، نمی خواستیم و نمی خواهیم به خواسته‌هاي آمریکا تن دهیم، لاجرم آمریکایی‌ها از همان فردای 22 بهمن 57 شروع به دشمنی با انقلاب اسلامی نمودند. به بیان دیگر، آمریکا ستیزان یا دست کم شماری از آنها بکارگیری واژه "آمریکاستیزی" را درست نمی دانند. آنها نه انقلاب اسلامی و نه خودشان را "آمریکا ستیز" توصیف نمی کنند بلکه معتقدند که آمریکایی‌ها منافع نامشروعی در این کشور داشتند و چون انقلاب آن منافع را قطع نمود و چون ایران اسلامی مي‌خواهد مستقل باقی بماند و زیرسلطه آمریکا حاضرنیست برود، بنابراین آمریکایی‌ها از همان فردای انقلاب بنای دشمنی با جمهوری اسلامی ایران را گذاردند وآمریکا تنها زمانی دست از دشمنی با ایران اسلامی برخواهد داشت که ما پرچم سفید تسلیم دربرابر نظام سلطه برداریم و بازمجدداً بگذاریم آمریکایی‌ها به ایران بازگردند و منابع ما راه بغارت ببرند. بنابراین ما با آمریکایی‌ها لزوماً ستیزی نداریم اما دربرابر زیاده خواهی استکبار مجبوریم ایستادگی نماییم.

برخی دیگر اما قائل به نوعی رسالت "استکبارستیزی" برای انقلاب اسامی مي‌باشند. آنان ضمن آنکه دشمنی‌هاي آمریکا با ایران اسلامی را قبول دارند، درعین حال هم معتقدند که "استکبارستیزی" یکی از اهداف اصلی و محوری حرکت امام خمینی از آغاز مبارزات ایشان علیه رژیم شاه مي‌بوده است. بنابراین آمریکاستیزی، غرب ستیزی و دشمنی با آمریکا جزء لاینفک انقلاب اسلامی مي‌بوده است.

درعمل ظرف ۳۷ سال گذشته هر دو این دیدگاه‌ها در توضیح و توجیه آمریکاستیزی بکارگرفته شده است. یعنی مسئولین هم بعضاً به یک تضاد بنیادی با آمریکا قائل شده‌اند و دشمنی با آمریکا را رسالت انقلاب و نظام اسلامی ایران اعلام کرده اند؛ و هم علت دشمنی با آمریکا را سیاست‌هاي خصمانه واشنگتن علیه ایران اسلامی دانسته‌اند و همواره اشاره به فهرست بلند بالای دشمنی‌ها و توطئه‌هاي آمریکا علیه ایران اسلامی داشته اند. علت دشمنی را هم به هردو عامل نسبت داده اند. یعنی هم استدلال مي‌کنند که چون انقلاب اسلامی با نظام سلطه که در رأس آن آمریکا قرار گرفته تضاد دارد، بنابراین آمریکایی‌ها از همان ابتدای انقلاب شروع به رویارویی با ما نمودند.

و هم استدلال مي‌کنند که چون نظام اسلامی مي‌خواهد مستقل باشد و منافع نامشروع آمریکا در ایران را قطع کرده بنابراین آمریکایی‌ها منظما علیه آن توطئه مي‌کنند. وبعد هم به فهرست دشمنی‌ها اشاره مي‌نمایند. البته آنچه که همواره در ارائه فهرست دشمنی‌هاي آمریکا علیه ایران از ابتدای انقلاب توسط تندروها از قلم مي‌افتاد آنست که ما هم متقابلاً از ابتدای انقلاب چه رفتارها، اقدامات و رویکردی نسبت به آمریکایی‌ها داشته‌ایم؟ آیا اقدامات آمریکا علیه ایران ابتداء به ساکن بوده و یا آنکه در واکنش به اقدامات ما بوده؟ جالب است که ما اقدامات خودمان علیه آمریکا و متحدینش را در راستای رسالت انقلابی– اسلامی که برای خودمان قائلیم "مشروع" و "برحق" مي‌دانیم، و متقابلاً واکنش‌ها یا اقدامات واشنگتن را "تجاوزکارانه و در راستای سیاست‌هاي ظالمانه آمریکای جنایتکار علیه ملت مظلوم، آزاده و مسلمان ایران" اعلام مي‌کنیم.

واقعیت آنست که دشمنی با آمریکا یا آمریکاستیزی نه در ذات انقلاب بود و نه اساسا "استکبارستیزی"، "غرب ستیزی"، "صدور انقلاب" و این دست شعارها جزء خواسته ها، آرمان‌ها و اهداف مردم در مبارزه شان علیه رژیم شاه بودند. خواسته‌هاي مردم و اسباب و علل نارضایتی شان کاملاً مشخص و روشن بودند. شعارها و قطعنامه هایی که در پایان راه پیمایی‌ها قرائت مي‌شدند، حجم انبوهی از سخنرانی‌ها و مصاحبه‌هاي چهره‌ها و شخصیت‌هاي انقلابی و مبارز در داخل و خارج از کشور، از جمله و مهمتر ازهمه مصاحبه ها، سخنرانی‌ها و اعلامیه‌هاي رهبرانقلاب، جملگی ثبت و ضبط هستند و یک نگاه کوتاه به آنها کاملاً روشن مي‌سازد که اسباب و علل نارضایتی مردم از رژیم شاه کدام بودند. یکی از بهترین منابعی که بوضوح نشان مي‌دهد که علت مبارزه با رژیم شاه و انقلاب برای کدام خواسته‌ها بود، مصاحبه‌هاي مرحوم امام خمینی در نزدیک به چهار ماه اقامت شان در نوفل لوشاتوپاریس درفاصله مهر۵۷ تا بازگشت شان به ایران در۱۲بهمن همان سال مي‌باشد. درطی این مدت ایشان بیش از یکصد مصاحبه با رسانه‌هاي معروف جهان و ده‌ها مصاحبه با چهره‌ها و شخصیت‌هاي بین المللی اعم از اساتید دانشگاه، روزنامه نگاران معروف و محققین اسلامی داشتند.

نخستین پرسشی که در بسیاری از این مصاحبه‌ها از ایشان مي‌شد آن بود که"اسباب و علل نارضایتی مردم ایران(وخود ایشان بالطبع) از رژیم شاه بواسطه چیست؟"؛ "خواسته‌هاي مردم دراین انقلاب کدام هستند؟"؛ "برنامه‌هاي شما(بعنوان رهبر انقلاب) برای بعد از رژیم شاه کدام هستند؟"؛ "برخورد یا رفتار شما با مخالفین و منقدین حکومت اسلامی که مي‌خواهید بعد ازرفتن شاه در ایران تأسیس کنید چگونه خواهد بود؟"؛ "روابط شما با کشورهای دیگر ازجمله با کشورهای غربی و بالاخص آمریکا چگونه خواهد بود؟" و پرسش‌هاي دیگری از این دست. تمام این مصاحبه‌ها و پاسخ‌هاي امام به این پرسش‌ها خوشبختانه ثبت و ضبط اند(نگاه کنید به: طلیعه انقلاب اسلامی(مصاحبه‌هاي امام خمینی درنجف، پاریس و قم)، مرکزنشر دانشگاهی، تهران۱۳۶۲).

بنابراین بجای بحث‌هاي نظری پیرامون اینکه اسباب و علل انگیزه‌هاي مردم و خود امام از مبارزه علیه رژیم شاه کدام‌ها بودند و اینکه آیا هدف نهایی و غایی انقلاب اسلامی صدور انقلاب، نابودی اسراییل، دشمنی با آمریکا، ستیز با غرب و این دست اهداف بودند و یا برعکس، نبود زندانی سیاسی در کشور، انتخابات آزاد، آزادی بیان، آزادی اندیشه، آزادی مطبوعات، حاکمیت قانون، لغو سانسور و شکنجه، و این دست اهداف و خواسته‌ها مي‌بودند، روشن تر و مشخص تر از آن هستند که بشود درمورد آنها تشکیک کرد. مي‌ماند این پرسش بنیادی: اگر دشمنی با غرب و آمریکا اساسًا ارتباطی با اهداف و خواسته‌هاي انقلاب اسلامی نداشت، پس چه شد و چگونه آمریکاستیزی از همان اوایل انقلاب موفق شد تا تمامی اهداف دمکراتیک و آزادیخواهانه انقلاب را تحت الشعاع قرار داده و بدل به روح و حسم و جان انقلاب شود؟

پاسخ به این پرسش بسیار پیچیده است. درعین حال و علیرغم تاثیر و تاثرات گسترده ای که آمریکاستیزی ظرف ۳۷ سال گذشته بر تمامی مناسبات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور داشته مع ذالک تا کنون(۱۳۹۵) هیچ تحقیق و کار جدی بر روی آن صورت نگرفته. مسئولین نظام بگونه ای از آمریکاستیزی و ضرورت دشمنی با آمریکا سخن مي‌رانند کانه دشمنی با آمریکا کانه دشمنی با آمریکا جزء ذات انقلاب اسلامی و هدف اصلی مبارزه مردم ایران با رژیم شاه بوده است.

فی الواقع گفتمان آمریکاستیزی بعد از قریب به چهار دهه که منظماً از جانب نظام بگونه ای پی گیر دنبال مي‌شده امروزه بدل شده به اصلی ترین گفتمان و درحقیقت تبدیل شده به "هویت" انقلاب و نظام. بگونه ای که اگر روزی تنش زدایی با آمریکا اتفاق بیفتاد و روابط میان ایران و آمریکا عادی شود، عملاً جمهوری اسلامی ایران با "بحران هویت" مواجه مي‌شود. چرا که اساساً "آمریکاستیزی" عملاً بدل شده به هویت ایدئولوژیک ایران اسلامی. بگونه ای که همانطور که پیشتر اشاره داشتیم، اگرروزی بالفرض روابط ما با آمریکا عادی شود، دست کم جریان آمریکا ستیز با بحران هویت مواجه مي‌شود چون همه هویتش گره خورده به آمریکاستیزی.

مهم این نیست که درعمل واقعیت‌هاي سیاسی چگونه هستند و منافع ملی ما چه رویکردی را اقتضاء مي‌کند؛ مهم آنست که آمریکاستیزی و دشمنی با آمریکا کماکان مي‌بایستی تداوم یابد. یک راه برون رفت از این وضعیت آنست که بعقب بازگردیم؛ به ماه‌هاي نخست انقلاب و بررسی نماییم که گفتمان "آمریکاستیزی" چگونه توانست اهداف و آرمان‌هاي دمکراتیک و آزادیخواهانه انقلاب را به حاشیه رانده و بسرعت بعنوان گفتمان اصلی انقلاب اسلامی بر گردن نظام بنشیند؟

با توجه به این واقعیت که گفتیم دشمنی با آمریکا اساساً در میان اهداف و آرمان‌هاي اولیه انقلاب نبود. آنچه مسلم است درنتیجه مجموعه ای از تغییر و تحولات سیاسی و اجتماعی بعلاوه وقوع برخی حوادث و رویدادها در داخل و خارج از کشور، دشمنی با آمریکا و درست تر گفته باشیم "مبارزه با آمریکا" بسرعت در جایگاه الویت اولیه و اصلی انقلاب قرار مي‌گیرد. بخش بعدی تحقیق بررسی تداوم این پدیده است. عقلاً و منطقاً آمریکاستیزی و دشمنی با آمریکا دربرگیرنده "مواهب سیاسی" برای مسئولین نظام مي‌بوده که اصرار بر تداوم آن داشته‌اند در غیر اینصورت اگر آمریکاستیزی یا دشمنی با آمریکا باعث بوجود آمدن مشکلات و مخاطرات جدی برای حاکمیت مي‌شد علی القاعده اصراری بر تداوم آن نمی کردند. بنابراین، بخش بعدی تحقیق بررسی "مواهب" آمریکاستیزی مي‌باشد.

یکی از راه‌هاي پی بردن به این تحول که چگونه آمریکاستیزی موفق مي‌شود تا درفاصله چند ماه بعد ازانقلاب بدل به گفتمان اصلی انقلاب شود مصاحبه با چهره‌ها و مسئولین آن مقطع مي‌باشد. بهمین منظور موضوع با آیت الله هاشمی رفسنجانی درمیان گذارده شد و خوشبختانه مشارالیه موافقت نمودند و مجموعه گفتگوها با ایشان از پاییز ۹۴ آغاز گردید. در عالم واقعیت این گونه نبوده و آمریکاستیزی بیش از آن که محصول و معلول دشمنی ذاتی آمریکا با انقلاب ایران بوده باشد محصول و معلول نیازهای ایدئولوژیک آمریکا ستیزان به مقوله ای به نام "استکبار ستیزی" و "تداوم انقلاب" و بالطبع کارکرد‌هاي سیاسی آن مي‌بود.

به همین خاطر است که تمامی تلاش هایی که در جهت تنش زدایی با آمریکا صورت گرفته جملگی به دلیل مخالفت تندروها با آن‌ها عقیم و ناکام مي‌مانند. برجام، سندی و شاهدی بر این مدعاست که اساساً به دلیل نیاز تندروها به اهرم و ابزار ایدئولوژیکی به نام "آمریکاستیزی" و "استکبار ستیزی"، با هر تلاشی خواسته باشد در جهت تنش زدایی با آمریکا صورت بگیرد آن‌ها مخالفت خواهند ورزید چون عملاً تنش زدایی با آمریکا را به لحاظ ایدئولوژیک خلع سلاح خواهند نمود و آن‌ها را دچار بحران هویت خواهند نمود چون اساس و بنیان ایدئولوژی آن‌ها در آمریکاستیزی خلاصه مي‌شود. به عبارت دیگر علیرغم آن که مسیر برون رفت از وضعیت بحرانی فعلی و بازگشت به جامعه جهانی در گرو تنش زدایی با غرب و آمریکا مي‌باشد، اما تندروها همچنان بر روی طبل آمریکاستیزی مي‌کوبند و با هر تلاشی در جهت تنش زدایی و کاستن دشمنی با غرب مخالفت مي‌ورزند.

محوری بودن مسئله آمریکاستیزی و این که جلوی هر گونه عادی سازی میان ایران و دنیا را گرفته ایجاب مي‌کند تا این موضوع مورد ارزیابی و در حقیقت ریشه یابی قرار نگیرد. آیا به راستی آمریکاستیزی جوهره و گوهره انقلاب اسلامی بود؟ آیا به راستی مردم ایران سودای مبارزه با آمریکا در سر داشتند و دشمنی با آمریکا و ضرورت مبارزه با آمریکا موتور و انگیزه انقلاب اسلامی بود؟ اگر پاسخ به این پرسش ما منفی است و اساساً مبارزه با نظم نوین جهانی، با استکبار، با سرمایه داری، با آمریکا و غرب جزو اهداف انقلاب نمی بود و خواسته‌هاي مردم ایران مجموعه ای از خواسته‌هاي مدنی مي‌بودند همچون حق آزادی بیان، انتخابات آزاد، حاکمیت قانون، نبود زندانی سیاسی، آزادی اندیشه، لغو سانسور، و این دست مطالبات، پس چه شد که آمریکاستیزی که اساساً جایی در سبد خواسته‌ها و مطالبات مردم ایران در دوران انقلاب نمی داشت در فاصله چند ماه بعد از انقلاب بدل شد به خواسته اصلی به گونه ای که اساساً خواسته‌هاي اصلی انقلاب زیر جثه سنگین خودش مدفون ساخت؟

بررسی این که چرا و چه شد که آمریکاستیزی بدل به گفتمان اصلی انقلاب شد صرفاً یک مطالعه آکادمیک و تاریخی نیست. هر تلاشی که در راستای تنش زدایی با غرب خواسته باشد اتفاق بیفتد زمانی شانسی برای موفقیت خواهد داشت که بتواند به این پرسش اصلی پاسخ دهد که آیا انقلاب اسلامی برای مبارزه با آمریکا صورت گرفت، و یا آن که اهداف انقلاب اسلامی اساساً مطالبات دیگری بود؟ اگر آمریکاستیزی و غرب ستیزی اساساً جزو خواسته‌ها و مطالبات مردم ایران در جریان انقلاب نمی بودند، پس چه شد و در نتیجه چه عواملی آمریکاستیزی بدل شد به اصلی ترین خواسته و مطالبه انقلاب به نحوی که اساساً خواسته‌ها و مطالبات دیگر را توانست به بایگانی بفرستد؟

یکی از منابع کشف این پرسش، چهره‌ها و شخصیت‌هاي انقلابی هستند که در راس مجموعه رهبری انقلابی کشور قرار داشتند. آن‌ها منبع خوبی هستند برای بازگو کردن برای نسل‌هاي بعد از انقلاب که به راستی انقلاب اسلامی به دنبال تحقق کدامین خواسته‌ها مي‌بود؟ و اگر خواسته‌هاي انقلاب مدنی و غیر خصومت آمیز مي‌بودند، پدیده آمریکاستیزی چگونه موفق مي‌شود تا سکان هدایت انقلاب را به دست بگیرد؟

از جمله شخصیت هایی که یقیناً حرف ها، آگاهی‌ها و تحلیل‌هاي ایشان بدون تردید مي‌تواند کمک زیادی به فهم اینکه چرا و چگونه گفتمان آمریکاستیزی موفق مي‌شود درجایگاه دال اصلی انقلاب قراربگیرد، بدون تردید جناب آیت الله هاشمی رفسنجانی هستند. با توجه به اهمیت این موضوع و این که همان طور که گفتیم تنش زدایی و عادی سازی روابط با غرب و آمریکا در گرو "اسطوره زدایی" از گفتمان آمریکاستیزی مي‌باشد و نشان دادن این واقعیت که این جریان چگونه قادرمی شود خود را بر انقلاب تحمیل نماید، این سلسله گفتگوها را با جناب هاشمی رفسنجانی از مهرماه سال ۹۴ شروع کردیم.

سخنی به اغراق نرفته اگر گفته شود که "اسطوره زدایی" و "قداست زدایی" از پدیده و اندیشه "آمریکاستیزی" و جلوگیری از صدمه‌ها و لطمات این جریان بر منافع ملی کشور، و کمک به بازگرداندن ایران به عرصه بین المللی، اگر ارزشش بیشتر از مبارزات گذشته ایشان نباشد، یقیناً کم تر از آن‌ها هم نیست.

پارسا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۱۴:۰۶
آقای زیبا کلام ما سالهاست که اینها را میدانیم، ولی راهکار چیه؟ (343383)
احسان
Romania
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۱۴:۴۳
اول استکبار ستیزی بود و دولت های مستکبر رو هدف قرار داده بود، اما بعد جای خودشو به آمریکا ستیزی داد. یعنی دیگه هدف یک دولت مستکبر در یک کشور نبود بلکه خود آمریکا به عنوان یه کشور با جمعیت 320 میلیون نفری هدف دشمنی و شعار مرگ قرار گرفت. و در این مرحله بود که همراهی با آن برای افکار عمومی ایران سخت شد. (343387)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۱۸:۵۶
مرگ بر امریکا کاسبی عده ای است که جورش را فقط توده مردم میکشند. (343393)
شاه محمدی
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۱۹:۲۳
همه این استکبار ستیزی ما ! نتیجه دوستی با شوروی و روس جدید و تحریکات و توطئه های آنان است . مطالب بالا پاسخی روشن تر از این ندارد (343395)
م
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۲۲:۴۲
یعنی زیبا کلام وشما شک دارید که آمریکا دشمن شماره یک بشریت است. قبلا هر کی دشمن شماره یک بود نابود شد. امروز هم آمریکا که دشمن شماره یک بشریت است قطعا به با نظر صریح خدا در قرآن نابود خواهد. شد
خود خدا گفته مهلتی می دهیم و بعد دیگر مهلت نمی دهیم .
شما هم بدانید اگر آمریکا قدرتی دارد وشما به خاطر این قدرت طرفدار او شده اید . این قدرت جز در اختیار ظلم وآدم کشی نیست. (343399)
امير
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۰:۳۹
شما حرص نخور ،آمريكا ستيزي فقط براي اينكه عوام به شعارها و خواسته هاي اول انقلاب از جمله آزادي فكر نكنن (343415)
داماو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۷:۴۰
..... از وقتی که یادم هست همواره مرگ بر آمریکا گفته ایم و خروجی آن شده ؛ انزوا ، فقر ، بدبینی به جهان ، همواره مورد اتهام قرار گرفتن و هزاران بدبختی دیگر . به روایت شماها فقط آمریکا دشمن بشریت نیست ؛ به روایت شماها ؛ عربستان ، ترکیه ، قطر ، امارات ، بحرین ، مصر ، انگلیس ، آلمان ، فرانسه ، کانادا و حتی جیپوتی هم دشمنان بشریتند . (343420)
irani
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۲۳:۲۶
میدونم نمیذاری بهارنیوز چون تا امروز هرچی نوشتم نگذاشتی.به هر حال.زیبا کلام راست میگه حرفش درسته اما من میگم ما با غرب و فرهنگ و تمدن آن ضدیت نداریم.دلیل ندارد داشته باشیم مگر نه اینکه هرکس عقیده ای دارد ممکن است یکی آن بپذیرد یکی نه.ما از همین ضدیت هم ضربه زیاد خوردیم و هنوز هم میخواهیم انقلاب صادر کنیم و ضربه خواهیم خورد.و اما درباره دوران شاه هم تند رفتیم. (343400)
ن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۰ ۲۳:۳۱
دشمن شماره یک بشریت جهل و نا اگاهی و بی سوادی و دور ماندن از تکنولوژی و نو آوری و نداشتن استراتژی صحیح در مقابل قدرت قالب است، ما زمانی تمدن قالب در دنیا بودیم و به واسطه آن دنیای آن زمان رو اداره میکردی به ظلم یا عدل بماند ولی چند قرن است که عقب افتادیم و موقعیت رو از دست دادیم چرا ؟؟ فکر کنیم ، جبران با یقه گیری میشود ؟ یا با جبران و اصلاح ، بعید میدانم توسل صرفا به زور راهکار باشد (343401)
پورامینی همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۰۶:۲۱
یدالله فوق ایدیهم .دوست داشتم دکتر زیبا کلام هم میهن نوازی وهم کیش نوازی میفرمودند وجواب سوالات ما را نیز می دادند . مقوله اطاعت نسبتا محض محمدرضا پهلوی از اوامر امریکا بر کسی پوشیده نیست شما ی نوعی وفرضی اگر همین حالا به امریکا ویا به هر فرد مورد نظر خودبگوئی با شما روابط عادی خواهم داشت ولی از تبعیت محض دیگر خبری نیست شروع دشمنی ان فرد ویا امریکا از فردا با شماست بنظر بنده امریکا شروع کننده ایران ستیزی بوده است واستقلال وازادی وجمهوری اسلامی ما را نشانه رفته است راه حل این است که ید واحده ... (343406)
پورامینی همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۰۷:۵۶
دکتر جان تا انجا که شاهد بودم قبل از انقلاب موضوع سلطه امریکا بطور اشکار وپنهان در اذهان مردم وانقلابیون مطرح بود زیرا وقتی شعار ازادی واستقلال سرداده میشود منظور مستقل وازاد از چه کس و چهقدرتی مورد نظر است غیر ازاینکه ناظر به امریکا واذناب امریکا است؟ (343408)
فرهاد
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۰۹:۰۳
دشمن شماره یک بشریت که میگوئید یعنی دشمن مردم خودش و دشمن مردم ژاپن و کره جنوبی و اروپا هم هست. در صورتیکه اینطور نیست امریکا در جهت حفظ منافع مردم خود و هم پیمانانش اقداماتی انجام میدهد که الزاما" با منافع شما همسو نیست ولی شما هم میتوانید در جهت منافع مردمتان بجای تعامل تک قطبی با روسها که همیشه از پشت به ایران خنجر زده اند و امام آنها را از امریکائیها بدتر میخواند، با امریکا و غرب هم تعامل داشته باشید. (343409)
پورامینی همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۰۹:۳۴
بدیهی است یکی از علل ایران واسلام ستیزی امریکا واذناب ان دفاع ایران وایرانی از حق و حقوق بشری ملت فلسطین در برابر رژیم صهیونیستی اسرائیل است که به مذاق انها خوش نمی اید. کاملا مبرهن است که ان ها اقدام عملی قابل در خوری در این زمینه تا کنون بعمل نیاورده اند و رژیم صهیونیستی را را در حاشیه امن خود قرار داده اند (343410)
ب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۷:۴۵
پس چرا هیچ وقت از حق مسلمانان چینی دفاع نشده است که هر ساله مورد ظلم و آزار و اذیت دولت چین قرار می گیرند ؟
چرا از دیدگاه شما حق با تظاهر کنندگان سوریه ای نبود ولی همیشه حق با تظاهر کنندگان بحرینی است ؟
...... (343421)
کاوه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۷:۵۰
در دنیای امروزی هیچ کشوری دوست کشور دیگری نیست ، هیچ کشوری تا منفعتی برایش نداشته باشد کاری برای کشوری دیگر انجام نمیدهد .
بروید تاریخ را مطالعه کنید تا ببینید که در دهه های گذشته بیشتر از آمریکاییها خنجر خورده ایم یا روس ها ؟
چرا باید نتوانیم با تمام دنیا به دوستی و ملاطفت رفتار کنیم و با دوستی و رفتاری نیک مدافع حقوق قانونی خود باشیم ؟
آیا در این 37 سال « مرگ بر آمریکا گفتن » آمریکا کوتاه آمده است ؟
آیا این شعار مرگ بر آمریکا دشمنان دیگری را علیه ما متحد نکرده است ؟
کمی تفکر . . . (343423)
ايمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۰:۳۲
ما اگر در اين 37 سال از نظر اقتصادي توانمند مي شديم (كه متاسفانه به روزمرگي گذرانديم و مونتاژ كاري كرديم) اكنون مي توانستيم به مردم بگوئيم بدون آمريكا مي توان كشور را از نظر اقتصادي به نحو مطلوب اداره كرد و از نظر اعتقادي پرسش اساسي مردم اين است چطور باچين و روسيه ملحدكه از نظر اعتقادي مخالف خدا هستند همكاري داريم ولي با آمريكا مسيحي كه خدا را قبول دارد ارتباط نبايد داشته باشيم اگر با استكبار بايد سرسختانه و بدون اغماض مبارزه كرد چرا با چين و روسيه مبارزه نمي كنيم كه آنها ديندار شوند (343414)
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۱:۰۳
علی رغم دقت و ظرافتی که آقای دکتر زیباکلام در نگارش متن هاشون به کار می برن، این نوشته ایشون عجالتاً ایرادهای زیادی مثل تکرار، اغلاط املایی و سبکی ... داره، گویا عجله ای در آماده کردن متن وجود داشته. جدای این مسئله، خدا رو شکر که ایشون هست و این مسائل رو به هر مناسبتی مطرح می کنه، هر چند تا این تندروهای مدنظر ایشون از سه عنصر قدرت و ثروت و مهمتر از اونا، طرفداران هر چند قلیل مردمی برخوردارند، وضعیت تغییری نخواهد کرد. (343416)
فرزند ایران
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۶:۰۰
آقای زیبا کلام شما نیز همانند بسیاری از اساتید به اصطلاح روشنفکر در دانشگاهها بصورت بسیار زیرکانه سعی در تخریب مسئولان نظام را دارید .قبلا نیز گفته بودید اگرضدیت با امریکا را از سخنانشان بردارند به چه کسی می خواهند فحش دهند و مشکلات اقتصادی و..... را به گردن چه کسی اندازند. اگر همسر و فرزندانتان در هواپیمای مسافربری بود آیا همین طور از امریکا دفاع می کردید.کودتای28 مرداد را امریکا قبول کرد .آیا هنوز امریکا ستیزی را مانع پشرفت ایران می دانید. راستی شما برای انقلاب چه کردید. (343418)
پورامینی همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۶/۳۱ ۱۷:۴۹
با این اوصاف لازم می شود که غرب بخصوص امریکااز اسلام وایران ومظلوم ستیزی دست بر دارد تا متعاقبا راه برای کاهش وتعدیل انتظارات فراهم شود بدیهی است هرگونه تشتت در ارا وسلائق گروه های سیاسی - اجتماعی این مهم را به تاخیر می اندازد (343422)