به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۱۰ - ۱۰:۱۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۶/۰۸ ساعت ۱۷:۵۹
کد مطلب : ۱۸۶۴۹۲
نباید برای خودمان تابو بتراشیم

قربان‌اوغلی: امروز توپ در زمین ایران است

قربان‌اوغلی: امروز توپ در زمین ایران است
گروه سیاسی: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: تلاش‌های ماکرون معطوف به نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا و برون‌رفت از شرایط تنشی است که با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و عدم کارآیی اینستکس به وجود آمده است. فرانسه در این چهارچوب در تلاش است تا در مرحله نخست ایران دست از اقدامات خود در کاهش تعهدات برجامی بردارد و در مقابل بخشی از تحریم‌های آمریکا متوقف شود که نمی‌دانیم در این موارد چقدر توانسته با آمریکا به توافق برسد.

جاوید قربان‌اوغلی در گفت‌وگو با ایلنا، در خصوص سفر وزیر امور خارجه کشورمان به فرانسه و همچنین اظهارات مطرح شده پیرامون احتمال دیدار روسای جمهور ایران و آمریکا در نشست خبری مشترک امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ گفت: هم سفر اول و هم سفر دوم آقای ظریف به فرانسه در راستای تلاش‌هایی بود که اروپایی‌ها و به خصوص فرانسه برای نجات برجام و برون رفت از بحرانی که امروز این توافق مهم بین‌المللی به آن دچار شده است، انجام داده‌اند. وزیر امور خارجه در زمان سفر به سه کشور شمال اروپا بصورت غیرمنتظره وارد فرانسه شده و در آنجا با آقایان ماکرون و اودریان، رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه این کشور دیدار کردند. آنچه از اخبار قابل رصد کردن است مشخص می‌کند که فرانسوی‌ها که چند ماهی است در تلاش هستند تا بتوانند با ابتکار و ایده‌ای برجام را نجات دهند؛ طرحی را برای برون رفت از این بن‌بست و شکستن این روند تخریبی آغاز کنند. 

این دیپلمات پیشین گفت: براساس شنیده‌ها ظاهرا طرح آقای ماکرون شامل دو قسمت است؛ یک قسمت مربوط به تزریق اعتبار پانزده میلیارد دلاری به اینستکس است که براساس آن دادو ستدهای ایران و اروپا به سهولت انجام شود و به خصوص در حوزه مسائل مالی این بن‌بستی که امروز وجود دارد و سازوکار مالی هنوز نتوانسته کار خاصی انجام دهد به پایان برسد. در حال حاضر اما مشخص نَیست آقای ماکرون با چه شرایطی می‌خواهد برجام را از این بن‌بست خارج کند و این موضوع اکنون تنها میان ایران و فرانسه است. بحث‌هایی اما مطرح می‌شود که اروپا می‌خواهد گفت‌وگوهایی را حول مسائل موشکی آغاز کند که به قول خودشان نگرانی‌های جامعه جهانی رفع شود. 

وی ادامه داد: بخش دوم تلاش‌های ماکرون نیز معطوف به نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا و برون‌رفت از شرایط تنشی است که با خروج یکجانبه آمریکا از برجام و عدم کارآیی اینستکس به وجود آمده است. فرانسه در این چهارچوب در تلاش است تا در مرحله نخست ایران دست از اقدامات خود در کاهش تعهدات برجامی بردارد و در مقابل بخشی از تحریم‌های آمریکا متوقف شود که نمی‌دانیم در این موارد چقدر توانسته با آمریکا به توافق برسد. همچنین گمانه‌زنی می‌شود که با توجه به اصرار ایران برای فروش نفت، فرانسه پیشنهاد تضمین فروش هفتصدهزار بشکه نفت را به تهران اعلام کرده است و ظاهرا یک سیگنال‌های مثبتی را هم در این خصوص از آمریکا گرفته است.

وی ادامه داد: این پیشنهادها در سفر روز جمعه به ظریف داده شده و وی نیز آنها را در تهران مطرح کرده و به نظر می‌رسد سفر وزیر امور خارجه به محل اجلاس گروه هفت برای اعلام موافقت و نظر مثبت ایران به این پیشنهادات انجام شده؛ یعنی ایران فروش نفت به میزان هفتصدهزار بشکه را حداقل به عنوان قدم اول پذیرفته است.  وی افزود: در خصوص پیشنهاد مذاکره با آمریکا نیز اصرار ایران بر این است که مذاکرات در قالب چندجانبه انجام شود و این منوط به بازگشت آمریکا به برجام است که این احتمال بعید به نظر می‌رسد. ترامپ هیچ اعتقادی به چندجانبه گرایی ندارد؛ پس اگر این را محور قرار دهیم من احتمال این دیدار را در صورت اینکه ایران اندکی از مواضعش عقب‌نشینی کند دور از ذهن نمی‌دانم.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: امروز توپ در زمین ایران است چرا که در اجلاس سال گذشته هم ترامپ درخواست مذاکره با ایران را داده بود و ایران رد کرد. اعتقاد شخصی من این است که ما نباید برای خودمان تابو بتراشیم. دیدار با رئیس جمهور آمریکا با دیدار با روسای سایر کشورها هیچ فرقی ندارد و دیدار الزاما به معنای امتیاز دادن، تحقیری و توهین نیست. چنانچه این اتفاق بیفتد اتفاق خوبی را در نجات برجام، حل مشکلات اقتصادی و تحریک سایر کشورها برای همکاری با ایران شاهد خواهیم بود.