به روز شده در ۱۴۰۲/۱۲/۲۹ - ۰۹:۲۲
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۸/۰۸/۲۸ ساعت ۱۶:۳۴
کد مطلب : ۱۹۲۲۸۵

خسارت سنگین مالی قطعی اینترنت در ایران

خسارت سنگین مالی قطعی اینترنت در ایران
گروه فناوری: سایت رویداد 24 نوشت: قطعی اینترنت در ایران همچنان متولی مشخصی ندارد. منابع آگاه بی‌نام در گفت‌وگو با برخی رسانه‌ها از دستور شورای امنیت کشور برای قطع اینترنت خبر داده‌اند. این منابع آگاه گفته‌اند قطعی اینترنت جهانی ارتباطی با وزارت ارتباطات ندارد و تصمیم شورای امنیت ملی بوده است.

پیگیری ها هم برای بررسی نهاد صادر کننده حکم قطعی اینترنت به پاسکاری میان چند نهاد ختم شد و کسی مسئولیت فشار دادن دکمه فیلترینگ را نپذیرفت! علی ربیعی سخنگوی دولت خبر داده که «ظرف یکی دو روز مشکل اینترنت همه استان‌ها حل خواهد.» فارغ از اینکه کدام نهاد مسئول قطع کردن اینترنت بوده، این اقدام آثار زیان‌باری در اقتصاد داشته است. نت بلاک که یک وبسایت معتبر در زمینه آزادی استفاده از اینترنت در جهان است و به طور لحظه‌ای بهره‌مندی مناطق مختلف جهان از شبکه جهانی اینترنت را رصد می‌کند از قطعی اینترنت در ایران خبر داده و روز گذشته اعلام کرد: «تایید شده که ایران در معرض قطع کامل اینترنت در کل کشور است.» یک منبع آگاه اطلاعاتی به خبرگزاری فارس گفته «خبرگزاری‌ها و نهاد‌های دولتی مشکلی برای اتصال به شبکه جهانی اینترنت ندارند.» اگرچه این خبر از سوی بسیاری از خبرگزاری‌ها تکذیب شده، اما به نظر می‌رسد ۵ درصدی که در کل کشور قادر به اتصال هستند، نهاد‌های دولتی و برخی افراد خاص را شامل می‌شوند.

خسارت قطعی اینترنت
به تخمین موسسه نت بلاک، میزان خسارت ناشی از هر روز قطعی اینترنت در ایران مبلغ سرسام‌آور ۳۶۹,۵۷۰,۷۶۳ (۳۶۹ میلیون) دلار آمریکا است. سعید اسلامی بیدگلی دبیرکل کانون نهاد‌های سرمایه گذاری ایران درباره تاثیر قطعی اینترنت بر بازار سرمایه گفته در روز‌های اخیر بازار سرمایه نزدیک به ۴ هزار و ۵۰۰ واحد کاهش را تجربه کرد. مشکلات قطع اینترنت منجر به کاهش شاخص شده، چون این حس را ایجاد می‌کند که ریسکی در بازار وجود دارد، اما آنچه مشخص است این است که با قطعی اینترنت، کسب و کار‌های مجازی قربانی اول خواهند بود.

به گفته راشا شیدماهر مدیر ارشد مارکتینگ اسنپ، «تعداد کاربران ثبت‌شده در اسنپ بیش از ۱۰ میلیون برآورد شده و تعداد رانندگان اسنپ ۳۰۰ هزار نفر است.» گفته می‌شود در مجموع ۴۰ هزار راننده در اسنپ و تپسی عضویت دارند. اگر در نظر بگیریم که راننده‌های تاکسی‌های آنلاین روزانه ۵۰ هزار تومان درآمد داشته باشند، با این روزانه چیزی حدود ۲۰ میلیارد تومان گردش مالی سرویس‌های تاکسی آنلاین است.
گزارش تجارت الکترونیکی سال ۹۷ وزارت صنعت و معدن نشان می‌دهد تعداد کسب و کار‌های الکترونیکی که به صورت وبسایت به ارائه کالا و خدمت می‌پردازند، حدودا ۲۷۰ هزار واحد بوده و تاکنون مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ۸۱ درصد از فعالیت‌های مجازی را با اعطای نماد اعتماد الکترونیکی شناسایی و ساماندهی کرده که عددی بالغ بر ۵۵ هزار نماد الکترونیکی را شامل می‌شود.

تعداد کسب و کار‌های مجازی که هم اکنون بدون نماد الکترونیکی مشغول به کارند نیز قابل توجه است، اما آماری از آن‌ها در دست نیست. در کنار این‌ها اختلالاتی برای کارت خوان‌های سیار نیز به وجود آمده و بسیاری از کسب وکار‌هایی که با این دستگاه‌ها گردش‌های مالی شان را مدیریت می‌کردند نیز با مشکلات جدی مواجه شدند. با رضا الفت نسب عضو هیات مدیره اتحادیه کسب و کار‌های مجازی درباره میزان خسارتی که کسب و کار‌های آنلاین از قطع اینترنت متحمل شده و به اتحادیه اطلاع رسانی کرده‌اند، می‌گوید: آمار دقیقی از میزان خسارت وجود ندارد، ولی همان طور که می‌دانید کسب و کار‌های مجازی بر بستر اینترنت هستند و تعداد زیادی کسب و کار داریم که این اتفاق باعث شده فعالیت شان مختل شود. او گفته تعدادی از این کسب و کار‌ها روی وبسایت هستند و تعدادی روی شبکه‌های اجتماعی که همه‌شان دچار آسیب شده‌اند و به خاطر قطعی اینترنت خسارت دادند.

الفت‌نسب می‌گوید: فروش‌ها خیلی پایین آمده است. دیروز با برخی کسب و کار‌های اینترنتی صحبت کردم و بر اساس برآورد‌های انجام شده، گردش مالی‌شان یک دهم کاهش داشته است. تازه این رقم برای کسب و کار‌های بزرگ است. کسب و کار‌های کوچک آسیب بیشتری دیده‌اند.
او می‌گوید: اگر قرار است بستر فعالیت، شبکه ملی ارتباطات باشد باید از قبل آماده سازی می‌شد و در این بستر وبسایت‌هایی که محتوای غیر مجرمانه دارند، باید بتوانند به کار شان ادامه دهند و کاربران هم بتوانند راحت به این لاین دسترسی داشته باشند، اما امروز به این مساله فکر نشده و این مشکلات به وجود آمده است. سال ۸۸ هم این مشکل را داشتیم، ولی درس عبرت نشده است. شاید سال ۸۸ کمتر از ۱۰۰۰ کسب و کار آنلاین وجود داشت، اما الان بیش از ۵۰ هزار نماد اعتماد صادر شده و حاکمیت باید نسبت به این کسب و کار‌ها حساسیت بیشتری داشته باشد زیرا کسانی که روی سرور ایرانی هستند و مالیات می‌دهند باید در چنین شرایطی سرویسی بگیرند که پایدار بمانند.

او با اشاره به وضعیت موتور‌های جستجوی ایرانی گفت: این موتور‌ها جوابگوی حجم بالای مراجعان نیستند. موتور جستجوی پارسی جو دائم قطع می‌شود و ترافیک زیاد است. او در مورد تعداد کسب و کار‌هایی که بر بستر شبکه‌های اجتماعی کار میکنند گفت: در مورد تعداد ان‌ها هم آمار کاملی وجود ندارد، اما برآورد شده که ۲۰۰ هزار فروشنده بر بستر شبکه‌های اجتماعی وجود دارد. همه این کسب و کار‌ها مختل شده است. ۲ میلیون سفر آنلاین در سراسر کشور به طور روزانه انجام می‌شود که این هم مختل شده است.
برچسب ها: قطعی اینترنت