به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۱ - ۲۱:۳۵
 
۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ساعت ۰۸:۱۵
کد مطلب : ۲۶۸۵۶
مخالفت پروفسور کردوانی با انتقال پایتخت

تهران بعد از انتقال پایتخت ويرانه خواهد شد!

گروه جامعه: یک کارشناس ارشد محیط زیست با انتقاد شدید از انتقال پایتخت به دلیل مشکلات زیست محیطی از جمله آلودگی هوا، به تشریح اقدامات صحیح در خصوص رفع این مشکلات پرداخت.
پروفسور پرویز کردوانی اظهار کرد: زمانی که کسی از شهرستان به تهران مهاجرت می‌کند، به دلیل تجمع امکانات در این کلانشهر، باعث جذب سایر خویشاوندان خود به آن نیز می‌شود. وی ادامه داد: در اوایل انقلاب لایحه‌ای تصویب شد مبنی بر اینکه هر کس می‌خواهد در تهران آپارتمان داشته باشد، باید پیش از آن 10 سال در پایتخت زندگی کرده باشد که به این ترتیب بر اساس این قانون، از سیر مهاجران کاسته می‌شد اما این قانون هیچ‌گاه به اجرا درنیامد.

این چهره ماندگار محیط زیست ادامه داد: در حال حاضر مردم مجبورند از تمام روستاها و شهرها برای دستیابی به بیمارستان،‌ دانشگاه و ... به پایتخت مهاجرت کنند و در پی آن به جای متوقف کردن این عمل، مدام به امکانات این شهر افزوده شد که همین مسئله باعث افزایش مهاجرت‌ها نیز در طی سالیان گذشته شده است. این استاد دانشگاه اضافه کرد: هر روز بلوارها و اتوبان‌های جدیدی احداث شده و به فضای سبز، موزه‌ها، امکانات رفاهی و تفریحی شهر تهران اضافه شد. از سویی مردم چون از اجاره‌ دادن خانه‌هایشان سود می‌بردند، خانه‌های حیاط‌‌دار قدیمی تبدیل به آپارتمان‌هایی با چندین طبقه شدند و هر روز تعداد شهرک‌های اطراف این شهر اضافه شد.

تهران همه جای کشور را نابود کرده و حالا فرار می‌کند
این کارشناس ارشد محیط زیست با بیان اینکه تهران همه جای کشور را نابود کرده و حالا خودش قرار است فرار کند، افزود: زمانی تجریش ریه تهران بود، اما الان زمین‌خواری و ساخت و سازها این ریه را گرفته و علاوه بر آن، مناطق خوش آب و هوای کرج و سایر شهرستان‌های اطراف از جمله ورامین و شهریار را نیز فرا گرفته است. کردوانی اضافه کرد: رودهای هراز و جاجرود پنج سال است که حتی یک قطره آب نیز ندارد، از سوی افزایش جمعیت حیات را از رودخانه‌های کرج، قزل اوزن و شاهرود گرفته است، چرا که باید آب مورد نیاز این جمعیت فزاینده را به هر قیمت که شده، تامین کرد و حالا نیز شهر تهران به مناطق تنکابن و دیگر شهرهای شمالی که آب دارند، چنگ انداخته‌اند.

40 درصد از آب مورد نیاز تهران از منابع آب زیرزمینی تامین می‌شود
وی با بیان اینکه 40 درصد از آب مورد نیاز تهران از منابع زیرزمینی تامین می‌شود، افزود: به دلیل بهره‌برداری بی‌رویه از منابع زیرزمینی، شهر تهران سالی 36 سانتیمتر و هر سه سال یک متر نشست می‌کند که باعث شکستن لوله‌های آب و گاز، ریزش ساختمان‌ها و عدم ذخیره بارندگی در سطح شهر می‌شود. این کارشناس ارشد محیط زیست تصریح کرد: آلودگی هوا، ترافیک و تمام شدن منابع آبی،‌ کمترین هدایایی هستند که شهر تهران به سایر شهرستان‌ها داده است و به همین دلیل برخی به فکر انتقال آن به نقطه دیگری از کشور افتاده‌اند و این در حالیست که این کار یک اشتباه بسیار بسیار بزرگ است.

کردوانی به مجلس و دولت توصیه کرد: اشتباهاتی که تا به حال انجام شده، وضع را بسیار خراب کرده است که با انتقال پایتخت، بسیار بدتر خواهد شد. وی تصریح کرد: به دلیل اینکه طی سالیان دراز به روستاها و مناطق کشاورزی توجهی نشد، جمعیت از این مناطق به سمت شهرها گسیل پیدا کرد و حالا ما به عنوان یکی از بزرگترین واردکننده‌های مواد غذایی در جهان شده‌ایم.

تجربه قبلی انتقال پایتخت از تهران تکرار نشود
این کارشناس ارشد محیط زیست با اشاره به تجربه انتقال پایتخت سیاسی از تهران به ورامین که در زمان رژیم پهلوی انجام می‌شد، اظهار کرد: در آن زمان روزانه صدها ماشین هر روز صبح به ورامین می‌رفتند و بعدازظهرها بازمی‌گشتند که علاوه بر افزایش ترافیک، باعث اتلاف وقت و انرژی مردم نیز می‌شد؛ به گونه‌ای که بعد از مدتی این طرح متوقف شد. بنابراین نباید این تجربه تلخ مجددا تکرار شود.

وی ادامه داد: همچنین در دوران دولت نهم برای انتقال پایتخت سیاسی، سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به اصفهان انتقال داده شد که در نتیجه آن صدها کارمند سرگردان مانده و به دلیل نبود جا، هتل‌ها را اشغال کردند. کردوانی تصریح کرد: انتقال پایتخت سیاسی بدون آنکه محل زندگی افراد مشخص شده و اینکه قرار است کارمندان به کجا بروند و نیاز به چه تاسیسات و امکاناتی است، به هیچ عنوان ممکن نیست. زیرا زمانی که یک کارمند به شهر دیگری منتقل می‌شود، خانواده وی نیز ناچار به همراهی او هستند و باید برای اشتغال همسر این کارمند و مدرسه فرزندان او چاره‌ای اندیشید.

این چهره ماندگار اضافه کرد: در کشورهایی که پایتخت منتقل شده، اول همه چیز را ساختند، سپس پایتخت را انتقال دادند. اما در کشور ما اول یک قانون تصویب می‌شود بعد به آن فکر می‌کنیم که چه کاری باید انجام داد و اصلا پایتخت باید به کجا برود. علاوه بر آن اصلا جزئیات این طرح مشخص نبوده و معلوم نیست اینکه می‌گویند پایتخت سیاسی باید انتقال داده شود، اگر دولت و مجلس از تهران برود، تکلیف وزرا و یا سازمان‌های متبوعه چیست؟

به محض اینکه پایتخت جدید مشخص شود، ظرف سه سال همانند تهران خواهد شد
کردوانی گفت: با این ایرانی که من می‌شناسم به محض آنکه پایتخت جدید مشخص شود، با هجوم مردم برای ساخت و ساز، ظرف سه سال همانند تهران خواهد شد. اگر قانون اجرا می‌شد، تهران به این روز نمی‌افتاد و آدم‌های متنفذی که ساخت و ساز می‌کنند، بدون در نظر گرفتن قانون، وضع پایتخت جدید را به همان وضع تهران خواهند انداخت.

تهران بعد از انتقال پایتخت چه خواهد شد؟
وی با بیان اینکه هنوز معلوم نیست چه بلایی بعد از انتقال پایتخت بر سر تهران خواهد آمد، افزود: تهرانی که آب همه شهرها را گرفته، یک ذره زمین خالی ندارد، مملو از ساختمان‌های 20-10 طبقه است و این حجم جمعیت را در خود جای داده، بعد از منتقل شدن پایتخت سیاسی، مانند یک طفل یتیم خواهد شد. کردوانی اضافه کرد: بعد از انتقال پایتخت هیچ کاربری جدیدی برای تهران تعیین نخواهد شد و سرانجام همانند تخت جمشید، به یک خرابه تبدیل می‌شود.

اصلا جایی برای انتقال پایتخت نداریم
کردوانی با بیان اینکه در ایران اصلا جای مناسبی برای انتقال پایتخت وجود ندارد، افزود: کشورهای خارجی که این کار را انجام داده‌اند، جای مناسبی برای انتقال پایتخت داشتند و اگر قرار باشد پایتخت جدید در نظر گرفته شود، باید به همه نقاط کشور راه داشته باشد. وی تصریح کرد: به دلیل کمبود زمین کشاورزی مرغوب، استان‌های شمالی مانند گیلان و مازندران اصلا نباید به عنوان کاندیدای انتقال پایتخت مطرح شوند. همچنین شهرهایی مانند کرج، تبریز، تهران و ... که خودشان به اندازه کافی آلودگی دارند نیز محل مناسبی نیستند.

با توجه به روستاها، مشکل تهران حل می‌شود
این کارشناس ارشد محیط زیست با بیان اینکه پایتخت باید بر سر جای خود باقی بماند، افزود: مسئولین باید به کشورهای دیگر که بدون انتقال پایتخت وضعیت آلودگی محیط زیست خود را بهبود بخشیده‌اند، توجه کنند و برای تبدیل وضعیت تلاش کنند. وی حل مشکلات زیست محیطی شهر تهران از جمله آلودگی هوا را منوط به توجه به روستاها و سایر شهرها دانست و افزود: با توجه به روستاها و ایجاد اشتغال، دیگر از نظر تامین مواد غذایی و وابستگی به خارج نیز مشکلی نداریم. این چهره ماندگار تصریح کرد: اکنون به دلیل توجه نکردن به روستاها، قرار است پایتخت را انتقال دهند. در حالی که همین وضع ادامه پیدا کند، هر جای دیگری هم که پایتخت شود، به دلیل عدم تعادل جمعیت و مهاجرت، این مشکلات باقی خواهد ماند.

باید مردم را از شرایط موجود آگاه کرد
کردوانی با تاکید بر اهمیت آگاهی مردم از شرایط نابسامان موجود، اظهار کرد: مسئولین باید به مردم بگویند که دیگر آب نداریم یا اینکه آلودگی هوا و محیط زیست چه تاثیری بر زندگی آنها خواهد داشت. در این صورت رضایت مردم جلب شده و خودشان برای بهبود شرایط تلاش می‌کنند. این استاد دانشگاه تصریح کرد: جلب مشارکت مردم از طریق خطبه‌های نماز جمعه، خبرگزاری‌ها و جراید و آموزش و قانونگذاری صحیح ممکن خواهد شد و دولت باید به مردم این اطمینان را بدهد که واقعا برای حل مشکلات فعلی کار می‌کند.
مرجع : ایسنا

۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۸:۳۴
باید پایتخت های سیاسی،اقتصادی،صنعتی،فرهنگی از هم جدا بشن..تمرکز زدایی و سرمایه گذاری تنها راه پیشرفت برای بقیه کشوره..فعلا که همه فدای تهران شدن (195134)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۸:۵۶
منطقی بود. (195136)
حاجی پور
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۹:۳۲
این طورکه ایشان می فرماینداکنون شهرهای دیگرویرانه هستنداین سخن درستی نیست بلکه ازروی تعصب زده می شودانتقال پایتخت حداقل حسنش این است که رشدجمعیتی تهران کندمی شودوهمچین ازمیلیون مسافران روزانه آن که به خاطرپایتخت بودن به آن می آیندکاسته می شود (195144)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۹:۴۵
بهتره چندتا پایتخت داشته باشیم مثلان صنایع بره کرمان. کشاورزی بره فارس گردشگری بره اصفهن (195148)
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۹:۵۲
یکی از مشکلات اساسی پایتخت خود نمایندگان هستند که تصمیمات غلط آنها باعث شده که تهران به روز بیفتد واز طرفی هر کس که نماینده میشود کل هم ولایتی های خود را به تهران آورده و برای اسکان آنها بافتهای غیر مسکونی تبدیل به منطقه مسکونی میگردند و . . . . (195149)
1001
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۰۹:۵۵
پایتخت رو نباید انتقال بدن ولی اینقدر هم تعطیل نکنن و به مملکت ضرر بزن!!!!!!!!
باید بگن این شرایط پایتخته،هرکس میتونه تحمل کنه بمونه و هرکس که نمیتونه و مریضی داره بسلامت!!!!!!!!!!!!!!

هزینه جابجایی افراد خیییییییییییییییییییلی کمتر از هزینه جابجایی پایتخته (195152)
عبدالله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۰:۰۲
یکی از مشکلات اساسی پایتخت خود نمایندگان هستند که با تصمیمات غلط باعث نابسامانی تهران شده اند واز طرفی هر نماینده به محض انتخاب شدن علاوه بر خود وخانواده وافراد فامیل اکثریت هم ولایتی های خود را هم به سمت تهران روانه کرده وبرای اسکان آنها با هماهنگیهائی که بعمل می آید فضاهای غیر مسکونی خصوصا فضاهای سبز ودامنه کوه ها و... یکی پس از دیگری به فضای مسکونی تبدیل ودر اختیار آنها قرار میگیرد و این چرخه همچنان ادمه می یابد . (195154)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۰:۳۸
بياييد به نظرات كارشناسان عمل كنيد
راه حل توجه به كشاورزي وفعاليت سريع ودقيق محيط زيست وجلوگيري از زياده خواهي افراد وشركتها وازبين بردن آلودگي هوا درديگركلان شهرها وآموزش وتغيير فرهنگ مردم (195165)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۱:۰۰
به نظر من هم انتقال پایتخت خیلی مشکلات داره اما با این جمله موافق نیستم:

"بعد از انتقال پایتخت هیچ کاربری جدیدی برای تهران تعیین نخواهد شد و سرانجام همانند تخت جمشید، به یک خرابه تبدیل می‌شود." (195172)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۱:۱۸
به نظر من سیاست توجه به روستاها در 30 گذشته بوده پس چرا نتوانسته جلوی مهاجرت را بگیرد.چون هرچه روستاها پیشرفت کرده اند شهر ها چند برابر پیشرفت کرده اند فاصله شهر و روستا کمتر نشده که بیشتر هم شده.شاید توجه به شهر ها ی کوچک و مهمتر از آن رها شدن ذهن مسئولین و مردم از تمرکز گرایی مهمترین راه حل برای جلوگیری از مهاجرت باشد. (195174)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۱:۴۹
بهتر‎
تا خودشونو بالا نگيرن!! (195191)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۲۰:۵۰
اگر انتقال پیدا کنه خیلی خوبه خلوت میشه (195379)
ایراندوست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۲:۳۱
پایتخت باید جای مثل نایین میانه طبس باشد چون وسعتش زیاده وجمعییتش کم جای رو برای پایتخت انتخاب کرد که زیر 100هزارنفر جمعییت داشته باشند خیلی هم خوبه اگه انتقال پایتخت داشته باشیم از هرلحاظ کشور پایدار خواهد ماند اگه اینکار صورت گیرد خیلی خوبه اکثر کشورها پایتختش از بعضی از شهرهاش کوچکتر است مثل پاکستان هند امریکا وغیره (195213)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۱۴:۰۰
بهترین گزینه برای انتقال پایتخت شهر نیشابور است زیرا این شهر بسیار شبیه تهران است ولی در مقیاس کوچکتر .برای مثال از نظر منابع اب غنی است مخصوصا اگر سد بار نیشابور تکمیل شود مانند سد کرج است و کلانشهری مانند تهران را جوابگو خواهد بود . از نظر فاصله نیشابور تا مشهد مانند فاصله تهران تا قم است . از نظر تاریخی وعلمی سابقه درخشان دارد وهر ساله گردشگر زیادی به این شهرمی اید . در شمال تهران قله دماوند است در شمال نیشابور قله بینالود. در طول تاریخ نیشابور پایتخت بوده تهران هم همینطور . مشهد پایتخت معنوی ونیشابور پایتخت سیاسی شود مردم سراسر کشور هم زیارت خواهند کرد هم سیاحت (195239)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۲۲:۱۸
وقتی شبیه تهرانه واسه چی پایتختو اونجا ببرن؟؟؟؟؟ (195440)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۲۱:۲۶
طرح انتقال پایتخت مانند این ضرب المثل است که بجای حل مسئله صورت مسئله را پاک کنیم.شهرهایی مثل اراک تبریز مشهد اصفهان اهواز دارای آلودگی بالاهستند و از افزایش بی رویه جمعیت وسایر مشکلات کلان شهرها برخوردارند درنظربگیرید..بنابراین برای حل مشکل آلودگی هوا وسایر معضلات کلان شهرها میتوان وزارتخانه ها وادارات را به مکان مناسبی دراطراف پایتخت منتقل کرد وامکانات مورد نیاز مانندهتلها وحمل ونقل تا فرودگاه وپایانه ها را نیزبرای آن درنظرگرفت همچنین قسمت تجاری ومسکونی نیزتاحدامکان جدااز یکدیگر وبا زیرساختهای لازم برای هریک درنظرگرفت.مسئله مهمتر آلودگی هواست وبرای حل این مشکل عزم جدی وزارت صنایع سازمان محیطزیست وزارت نفت وزارت بهداشت راهنمایی ورانندگی وشهرداری ورسانه ها رادریک کمیته متشکل وهماهنگ میطلبد چون لازم است خودروها وموتورسیکلتها وکارخانجات غیر آلوده کننده واستاندارداز تولید شده وبا دقت هرساله از سوی سازمان محیطزیست وراهنمایی ورانندگی بررسی شده وسپس مجوزداده شود و شهرداری سیستم حمل ونقل عمومی را آنچنان وسیع وراحت وارزان نمایدتامردم رغبتی جهت استفاده از خودروهای شخصی پرهزینه ننمایندوزارت بهداشت میتواند با یادآوری مستمر بیماریهای ناشی از آلودگی هوادررسانه فرهنگ عمومی مردم راافزایش دهد (195405)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۲۱:۳۹
طرح انتقال پایتخت مانند این ضرب المثل است که بجای حل مسئله صورت مسئله را پاک کنیم.شهرهایی مثل اراک تبریز مشهد اصفهان اهواز دارای آلودگی بالاهستند و از افزایش بیرویه جمعیت وسایر مشکلات کلان شهرها برخوردارند درنظربگیرید..بنابراین برای حل مشکل آلودگی هوا وسایر معضلات کلان شهرها میتوان وزارتخانه ها وادارات را به مکان مناسبی دراطراف پایتخت منتقل کرد وامکانات مورد نیاز مانندهتلها وحمل ونقل تا فرودگاه وپایانه ها را نیزبرای آن درنظرگرفت همچنین قسمت تجاری ومسکونی نیزتاحدامکان جدااز یکدیگر وبا زیرساختهای لازم برای هریک درنظرگرفت.مسئله مهمتر آلودگی هواست وبرای حل این مشکل عزم جدی وزارت صنایع سازمان محیطزیست وزارت نفت وزارت بهداشت راهنمایی ورانندگی وشهرداری ورسانه ها رادریک کمیته متشکل وهماهنگ میطلبد چون لازم است خودروها وموتورسیکلتها وکارخانجات غیر آلوده کننده واستاندارداز تولید شده وبا دقت هرساله از سوی سازمان محیطزیست وراهنمایی ورانندگی بررسی شده وسپس مجوزداده شود و شهرداری سیستم حمل ونقل عمومی را آنچنان وسیع وراحت وارزان نمایدتامردم رغبتی جهت استفاده از خودروهای شخصی پرهزینه ننمایندوزارت بهداشت میتواند با یادآوری مستمر بیماریهای ناشی از آلودگی هوادررسانه فرهنگ عمومی مردم راافزایش دهد برای جلوگیری ازمهاجرت سعی شودامکانات رفاهی وتفریحی را درهمه شهرهای کوچک ایجادنمود ومخصوصادرهرشهری یک جاذبه قوی علمی فرهنگی ورزشی یا اقتصادی ایجاد کردوبعنوان مثال همه کنفرانسها جشنواره ها نمایشگاههایبینالمللی ومسابقات بین المللی درتهران یا شهری بزرگ نباشدفرض کنیدمثلا جشنواره فیلم فجردرسبزوارباشدیامثلاهرنمایشگاه بین المللی یا جشنواره یاکنفرنس راسالانه مخصوص یک شهر کوچک بگذارید آنوقت متوجه میشویدکه مهاجرت معکوس می گردد (195411)
۱۳۹۲/۱۰/۱۴ ۲۲:۳۱
ضمن احترام به نظر كارشناسى آقاى كردوانى، قطعاً اگر ايشون در تهران زندگى نميكردن شايد نظر ديگه اى ميدادن.!!!! (195449)