مسیر صعودی قیمت دلاری مسکن
برای برآورد قیمت دلاری مسکن ذکر این نکته ضروری است که از سال ۹۷ و با لغو یکطرفه برجام از سوی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری وقت آمریکا بار دیگر هجوم تحریمها و تنشهای سیاسی و اقتصادی باعث شد بازارهای مالی و سرمایهای جهش بیسابقهای را تجربه کنند.
در این بین دلار و مسکن نیز از این روند مستثنی نبودند و قیمت دلاری مسکن از حدود ۸۰۰ دلار در سال ۱۳۹۷، در ۱۰ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۱ به بیش از هزار و ۲۰۰ دلار رسید.یمت مسکن در فاصله سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ با ادامهدار شدن تحریمها و جهشهای ارزی بهعلاوه مشکلات داخلی بازار مسکن جهش دیگری را پشت سر گذاشت و هر ماه بر یک قله قیمتی جدید ایستاد. بررسیها نشان میدهد، قیمت دلاری مسکن از حدود هزار و ۱۰۰ دلار در آذر ۱۴۰۰ به هزار و ۴۴۷ دلار در آذرماه سال جاری رسیده است.
مسیر نوسانی قیمت دلاری مسکن در دوره رئیسی
متوسط قیمت مسکن تهران در آذر ۱۴۰۰ و در آغاز دوره ابراهیم رئیسی متری ۳۲ میلیون و ۵۹۰ هزار تومان بوده است که با توجه به قیمت ۳۰ هزار و ۵۰۰ تومانی دلار در آن مقطع، قیمت دلاری مسکن به حدود هزار و ۱۰۰ دلار رسیده بود.
تا فروردین ۱۴۰۱ قیمت دلار تا حدود ۲۷ هزار تومان کاهش پیدا کرد، اما بهدلیل بالا آمدن متوسط قیمت مسکن تا متری ۳۴ میلیون و ۲۷۲ هزار تومان، قیمت دلاری مسکن نیز تا هزار و ۲۶۰ دلار افزایش یافت.در ماه مشابه سال بعد، یعنی آذرماه ۱۴۰۱، هم قیمت مسکن افزایش چشمگیری را تجربه کرد و هم قیمت دلار صعودی نسبی داشت و به قیمت ۳۶ هزار و ۲۰۰ تومان رسید؛ بنابراین قیمت دلاری مسکن نیز در این فاصله ۹ ماهه وارد کانال هزار و ۳۰۰ دلاری شد و به ۱۳۲۵ دلار رسید.
تا سه ماه بعد، یعنی فروردین ۱۴۰۲ متوسط قیمت مسکن جهشی بیسابقه را تجربه کرد و تا ۶۶ میلیون و ۴۴۰ هزار رسید؛ از سوی دیگر قیمت دلار نیز به همین نسبت رشد کرد و برای نخستین بار در تاریخ اقتصاد ایران، روی قله ۵۰ هزار تومان سکنی گزید؛ با این حال، نسبت قیمت ملک و قیمت دلار حفظ شد و قیمت دلاری مسکن نسبت به آذرماه سال ۱۴۰۱ حتی کمی عقبنشینی کرد و هزار و ۳۱۳ تومان شد.
دولت در سال ۱۴۰۲ سعی کرده با استفاده از خبردرمانی و برخی سیاستهای انقباضی، قیمت دلار را که تا ۶۰ هزار تومان پیش رفته بود، حوالی ۵۰ هزار تومان ثابت نگه دارد.از سوی دیگر از ابتدای تابستان سال جاری با حاکم کردن رکود بر بازار مسکن سعی کرده است از التهابات این بازار بکاهد و قیمتها را روی ریل کاهشی بیندازد، اما با این حال قیمت دلاری مسکن روندی افزایشی را پیموده و در آذرماه ۱۴۰۲ روی هزار و ۴۴۷ دلار ایستاده است.
در حالی قیمت دلاری مسکن به نیمه کانال ۱۴۰۰ دلاری رسیده است که در سالهای گذشته، این شاخص عموما روی رقم ۱۰۰۰ دلار قرار داشت و این سطح بهعنوان تراز متعادل قیمت دلاری مسکن محسوب میشد.بر همین اساس، برخی کارشناسان بازار مسکن معتقدند قیمت مسکن در حال حاضر بیش از ۳۰۰ دلار حباب دارد اما در مقابل، برخی بر این باورند که نه تنها قیمت دلار که قیمت مسکن هم سرکوب شده و قیمتها اصولا باید بیش از اینها باشد!