به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۰۹ - ۱۲:۲۵
 
۸۷
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ساعت ۱۰:۲۲
کد مطلب : ۵۱۱۴۳
پروفسور مریم میرزاخانی، تاریخ ساز شد

بانوي ریاضیدان ایرانی، برنده عالی ترین جایزه ریاضی جهان شد

گروه علمي: پروفسور مریم میرزاخانی، استاد 37 ساله دانشگاه استنفورد به عنوان نخستین زن ریاضیدان جهان موفق به دریافت مدال «فیلدز» شد که به عنوان عالی ترین جایزه علمی رشته ریاضیات از آن به عنوان «نوبل ریاضیات» یاد می‌شود.
میرزاخانی که به دلیل تحقیقات برجسته‌اش در حوزه هندسه و نظریه ارگودیک کاملا شناخته شده است به همراه آرتور آویلا، مانجول بهارگوا و مارتین هایرر مدال فیلدز ۲۰۱۴ را امروز در کنگره بین‌المللی ریاضیات که در سئول کره جنوبی برگزار می‌شود، دریافت می‌کند. بنابر اعلام داوران، مریم میرزاخانی در زمینه نظریه سطوح ریمانی و فضاهای مدولی آن به پیشرفت‌های چشمگیری نائل آمده و افق‌های جدیدی را در این رشته گشوده است. مدال فیلدز از سال 1936 هر چهار سال یکبار به برترین ریاضیدانان جوان (زیر 40 سال) جهان اعطا می شود که میرزاخانی، نخستین زن برنده این جایزه به شمار می‌رود.



دکتر میرزاخانی که چندی پیش جایزه 2014 موسسه ریاضی Clay را نیز دریافت کرده در سال 2005 از سوی نشریه آمریکایی «پاپیولار ساینس» به عنوان یکی از 10 ذهنِ جوان برگزیده سال در آمریکای شمالی معرفی شد. وی جوایز علمی متعدد دیگر از جمله جایزه ستر انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ را در کارنامه علمی خود دارد. میرزاخانی که متولد تهران است در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ در زمان تحصیل در دبیرستان با کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری به المپیاد جهانی ریاضیات در هنگ کنگ و کانادا اعزام شد که در المپیاد ۱۹۹۵ کانادا علاوه بر کسب مدال طلا حائز بالاترین امتیاز در بین دانش آموزان جهان شد. وی پس از اتمام تحصیلات متوسطه در دبیرستان فرزانگان تهران، تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه صنعتی شریف به پایان برد.



میرزاخانی پس از پایان دوره کارشناسی برای ادامه تحصیل به دانشگاه هاروارد آمریکا رفت. وی در سال ۱۹۹۹ میلادی زمانی که در دانشگاه پرینستون به تحقیق و تدریس اشتغال داشت موفق شد راه‌حلی برای یک مشکل ریاضی پیدا کند. ریاضیدانان مدت‌های طولانی است که به دنبال یافتن راه عملی برای محاسبه حجم رمزهای جایگزین فرم‌های هندسی هذلولی بوده‌اند و در این میان مریم میرزاخانی جوان در دانشگاه پرینستون نشان داد که با استفاده از ریاضیات شاید بتوان بهترین راه را به سوی دست یافتن به راه‌حلی روشن در اختیار داشت: محاسبه عمق حلقه‌های ترسیم شده بر روی سطوح هذلولی.



میرزاخانی تلاش دارد تا معمای ابعاد گوناگون فرم‌های غیر طبیعی هندسی را حل کند. در صورتی که جهان از قاعده هندسه هذلولی تبعیت کند، ابتکار وی به تعریف شکل و حجم دقیق جهان کمک خواهد کرد. در واقع مشکل این است که برخی از این اشکال هذلولی هم‌چون doughnuts و یا amoebas دارای ظاهری بسیار نافرم هستند که محاسبه حجم آنها را به معمایی جدی برای ریاضیدانان مبدل کرده‌است؛ اما میرزاخانی با یافتن راهی جدید در واقع دست به یک ابتکار عمل بزرگ زد و با ترسیم یک سری ازحلقه‌ها بر روی سطح این گونه اشکال پیچیده به محاسبه حجم آنها پرداخت.



میرزاخانی در سال 2005 زمانی که با کمتر از 30 سال سن در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس می کرد از سوی نشریه علمی Popular Science به عنوان یکی از 10 مغز برتر امریکای شمالی معرفی شد. به نوشته‌ی یواس‌ای تودی این فهرست ۱۰ نفره شامل محققان و نخبگان جوانی است که در حوزه‌های ابتکاری مشغول به فعالیت هستند و با این حال معمولا از چشم عموم پنهان مانده‌اند. دلیل انتخاب مریم میرزاخانی، فعالیت های وی در زمینه محاسبه حجم‌های فضایی منحنی هندسی بود. این نخبه جوان ریاضی از بازماندگان سانحه غمبار سقوط اتوبوس حامل نخبگان ریاضی دانشگاه صنعتی شریف به دره در اسفندماه 76 است. در این حادثه اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکت‌کننده در بیست و دومین دوره مسابقات ریاضی دانشجویی که از اهواز راهی تهران بود به دره سقوط کرد و طی آن شش تن از دانشجوی نخبه ریاضی دانشگاه صنعتی شریف که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ملی و بین‌المللی ریاضی بودند در اوج بالندگی و شکوفایی علمی ناباورانه، جان باختند.

مرجع : ايسنا

ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۱۰:۳۴
خدانگهدارش باشه (244719)
مسعود
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۱۰:۳۶
باعث افتخار جامعه علمي كشور هستند . اميدوارم مسئولين كشور بهره لازم را از وجود اين دانشمندان ببرند. (244720)
شهروند
United States
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۱۰:۴۷
باعث افتخاره امیدوارم همیشه موفق باشن وباعث سربلندی اسم کشور عزیزمون (244722)
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۱۰:۴۹
مهم اینه که آیا ایشون در ایران زندگی میکنن ؟ مطمئن باشید نه
چون اگر اینجا بودن الان با اون نبوغشون صندوقدار بانک بودن یا شایدم چایچی یک اداره (واقعا چرا قدر اینا رو ما نمیدونیم)تا اینجا بود قدرشو ندونستیم
حالا باتیتر بزرگ مینویسیم یک ایرانی ...... (244724)
فرداد
United Kingdom
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۲۳:۴۱
بهار جان خیلی ممنون که به اعتقادات بانو مریم میرزا خانی احترام گذاشتید و عکسشان را انگونه که هستند منتشر کردید نه انگونه که صدا وسیما میخواهد و منتشر کرد (244885)
احمدی نژاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۲۳:۴۵
آفرین (244886)
مهدی
Germany
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۲۳:۵۶
این بانو باعث افتخار ما شد. دست خدا به همراهش. (244887)
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۲ ۲۳:۵۷
چرا صدا وسیمای ضرغامی سکوت کرده و چیزی نمیگه؟؟؟!!! آخه چرا!!!!؟ (244888)
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۰:۱۵
مبارک (244891)
کامیار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۰:۱۸
بهت افتخار میکنیم............ (244893)
محمدرضا محمدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۱:۰۹
تصادف با کمپرسی بود نه واژگونی (244906)
آرش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۱:۴۵
واقعا دمت گرم... (244909)
Alireza
Belgium
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۲:۳۵
با تشکراز baharnews که راجب به خانم مریم میرزاخانی به مردم ایران خبر دادند، چون روزنامه های دیگر ایرانی‌ به این موضوع توجهی‌ نشان ندادند. جای تاسف است که تمام روز نامه ها دنیا راجع به خانم مریم میرزاخانی نوشتند که: بهترین ریا زیدان دنیا یک زن است و ایرانی‌ . ولی‌ مطبوعات خودمان چیزی نمیگیند
باز هم به این خانم که باعث افتخار برای ایران است تبریک میگم. (244915)
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۲:۴۷
با درود به خانم پروفسور میرزاخانی
امیدوارم بنده هم بتونم بعد از اخذ مدرک دکتری عمران به آمریکا مهاجرت کنم (244918)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۲:۵۱
مغلومه... ایرانی همیشه باهوش ترینه .دمش گرم (244919)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۶:۲۶
باور کنید اگه در ایران بود مگر وزیر علوم قبلی با این سه هزار بورسیه تقلبی به ایشان بها می داد. در دانشگاه ها با این خیانت و تقلب سه هزار نفری هیچ امیدی نمونده است (244920)
المیرا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۶:۴۴
وای خدای من ایران هنوز که هنوزه تو علم خودش داره تلاش میکنه.

منم دوست دارم بزرگ شدم دانشمند شیمی بشم.

ای کاش.........................


خدانگهدارت باشد دوست عزیز (244921)
سبز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۵/۲۳ ۰۷:۱۴
متاسفانه ايران داره دچار فقر ژن نخبگى مىشه....نخبه بودن ى ويژگيه ژنتيكيه كه از پدر و مادر به ارث مىرسه....حالا فكرشو بكنين كه نخبه هاى ما علاوه بر اينكه خودشون از كشور مىرن ژن خودشون هم با خودشون از ايران مىبرن و نسلشون رو از اين كشور بيرون مىكنن.....بزرگترين فاجعه براى پيشرف ايران فقر ژن نخبگيه..... (244922)