به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۶ - ۱۰:۰۸
 
۱۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ساعت ۰۰:۵۵
کد مطلب : ۷۷۰۸۹
سنگ‌اندازي با اکثریت قاطع آراء در راه توافق؛

سنا با طرح نظارت بر توافق هسته‌ای موافقت کرد

گروه بين‌الملل: سنای ايالات متحده آمريکا با اکثريت قاطع ۹۸ رای مثبت در برابر تنها يک رای منفی، طرحی که به کنگره اين کشور امکان بررسی توافق احتمالی هسته‌ای با ايران را می‌دهد، تصويب کرد.
سنا با طرح نظارت بر توافق هسته‌ای موافقت کرد
سنای آمریکا روز پنج‌شنبه بدون افزودن متمم به طرح نظارت بر توافق هسته‌ای، این طرح را تصویب کرد. با تصویب این طرح، دولت باراک اوباما ناچار مي شود كه اجرای توافق جامع هسته‌ای و برداشته شدن تحریم‌های ایران را به تعویق بیاندازد. پیش از آغاز رأی‌گیری در خصوص این طرح، سناتورها پیشنهاد «ختم بررسی» را که از افزودن متمم‌ها تازه به طرح جلوگیری می‌کرد، به رأی گذاشته با آن موافقت کردند.

اختیار «ختم بررسی» (Cloture) زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد که بررسی یک طرح یا لایحه بیش از حد طولانی می‌شود. بر اساس قوانین آمریکا زمانی که رئیس اکثریت سنا درخواست ختم بررسی را مطرح می‌کند، این درخواست در صحن اصلی به رأی گذاشته می‌شود. در صورتی که سه پنجم، یعنی 60 سناتور (در صورت پر بودن تمام کرسی‌های سنای آن دوره) به درخواست ختم بررسی رأی مثبت دهند، بررسی طرح مختومه اعلام می‌شود. در این حالت کنگره نهایتا می‌تواند 30 ساعت دیگر برای بررسی طرح وقت بگذارد و ضمنا امکان افزودن متمم‌های تازه به طرح وجود نخواهد داشت.

مطابق طرح نظارت بر توافق هسته‌ای، که امشب به تصویب رسید، دولت آمریکا تا 30 روز بعد از توافق مجاز به لغو یا تعلیق تحریم‌های ایران نخواهد بود. این طرح را ابتدا باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی و رابرت منندز سناتور ارشد دموکرات مطرح کردند. نهایتا 21 سناتور به صورت مشترک به عنوان حامیان این طرح معرفی شدند. در صورتی که این طرح در کنگره به تصویب نهایی برسد و آنطور که باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا اعلام آمادگی کرده، آن را به قانون تبدیل کند، کاخ سفید ملزم خواهد بود ظرف نهایتا «5 روز تقویمی پس از رسیدن به توافق مربوط به برنامه هسته‌ای ایران»، توافق را با تمام ضمایم آن به کمیته مربوطه و سران کنگره ارائه کند.

در ادامه این طرح در مورد «دوره بازنگری» کنگره آمده است: «طی دوره 30 روزه تقویم، پس از ارائه (توافق) توسط رئیس‌جمهور، کمیته روابط خارجی سنا و کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، به نحو مقتضی جلسات استماع و توجهی برگزار کرده و یا به انحا دیگر برای بازنگری کامل بر توافق، اطلاعات دریافت می‌کند.» این طرح حق توقف اجرای تحریم‌ها در دوره 5 روزه تحویل توافق به کنگره و دوره 30 روزه ابتدایی بررسی و همین‌طور روزهایی اضافی که ممکن است این روند زمان ببرد را از رئیس‌جمهور می‌گیرد. سناتورها در مورد دوره بررسی توافق نوشته‌اند که پیش و در طول این دوره «رئیس‌جمهور تحریم‌های موجود مربوط به ایران تحت هر مجوز قانونی را سبک یا تعلیق نکرده، کاهش یا تخفیف نداده یا به هر نحو دیگری اجرای آن‌ها را محدود نکرده و از اجرای هرگونه از این تحریم‌ها بر اساس توافق» خودداری نخواهد کرد.

بر اساس این طرح، در صورتی که کنگره پس از بررسی، توافق جامع را رد کند، رئیس‌جمهور «12 روز تقویمی» برای بررسی وتوی تصمیم کنگره زمان خواهد داشت. وی در این مدت هم حق کاهش یا توقف اجرای تحریم‌های ایران به هر نحو را نخواهد داشت. در ادامه در صورتی که اوباما مصوبه کنگره در رد توافق را وتو کند، نمایندگان سنا و مجلس نمایندگان «10 روز تقویمی» فرصت خواهند داشت که تعداد دو سوم آرا را که برای سلب حق وتو از رئیس‌جمهور لازم است، جمع‌آوری کنند. در این دوره نیز رئیس‌جمهور حق کاهش یا توقف اجرای تحریم‌های ایران به هر نحو را نخواهد داشت. بر این اساس، عملا واشنگتن حتی در صورتی که کنگره نهایتا نتواند وتوی اوباما را با جمع‌آوری 67 رأی مسدود کند، می‌تواند اجرای توافق و توقف اجرای تحریم‌ها را به بهانه اختلاف نظر با کنگره تا 52 روز به تأخیر بیاندازد.

مشروح جلسه در ادامه آمده است:

منندز: تحریم‌ها نباید در ابتدای اجرای توافق کاهش یابند
در بخشی از نشست امشب، باب منندز سناتور دموکرات به انتقاد از توافق هسته‌ای با ایران پرداخت و گفت سوالات زیادی در خصوص این توافق وجود دارد. وی با انتقاد از احتمال برداشته شدن سریع تحریم‌های ایران پس از اجرای توافق هسته‌ای، گفت: «ایران نباید به محض امضا، امتیازی دریافت کند.» منندز که به دلیل فساد مالی از کمیته روابط خارجی سنا کناز گذاشته شد، همچنین گفت در مورد ابعاد برنامه تحقیقات و توسعه ایران سوال وجود دارد، چراکه برنامه تحقیقات و توسعه «به معنی سانتریفیوژهای بزرگ‌تر» است که می‌توانند به سرعت ذخایر اورانیوم ایران را افزایش دهند.

او به مبحث «بازگشت آنی» (snapback) تحریم‌ها هم اشاره کرد و گفت این مسئله آنطور که دولت باراک اوباما وانمود می‌کند، آنی نیست و وجود یک کمیته برای بررسی موارد ادعایی نقض توافق، موجب می‌شود تا بازگشت تحریم‌ها زمان بر باشد. وی افزود: «روشن است که در این حالت زمان به ضرر ماست.» وی همچنین گفت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید بتواند هر زمان به هر مکانی در ایران که خواست رفته و آنجا را مورد بازرسی قرار دهد. منندز تصریح کرد که تهران باید اجازه دسترسی به سایت‌های نظامی خود را به آژانس بدهد.

مرکلی: تصور راحت بودن اقدام نظامی علیه ایران، ساده‌انگارانه است
در ادامه سناتور «جف مرکلی» به دفاع از توافق هسته‌ای با ایران پرداخت و مفاد توافق احتمالی با تهران را تشریح کرد. وی با بیان اینکه این توافق مسیر رسیدن به بمب هسته‌ای را مسدود می‌کند، گفت در عین حال امکان بازرسی‌های گسترده از برنامه هسته‌ای ایران فراهم می‌شود. وی سپس به اظهارات مطرح‌شده در خصوص ساده بودن اقدام نظامی علیه ایران و هدف قرار دادن تأسیسات هسته‌ای پرداخت و از چنین موضع‌گیری‌هایی انتقاد کرد.

مرکلی گفت کسانی که می‌گویند می‌توان به تأسیسات ایران حمله کرد و برنامه تهران را به عقب انداخت، «تحلیلی ساده‌انگارانه» دارند. وی به کسانی که چنین تصوری دارند، توصیه کرد به گزارشی که در سال 2012 در مورد اقدام نظامی علیه ایران منتشر شد، رجوع کنند. به گفته مرکلی در این گزارش «تصویری بسیار متفاوت» ارائه و در آن تصریح شده است که حمله به ایران می‌تواند با واکنش دفاعی و در عین حال تهاجمی ایران مواجه شود.

این سناتور آمریکایی هشدار داد که در صورت اقدام نظامی علیه ایران، تهران می‌تواند منافع آمریکا در منطقه و اسرائیل را هدف قرار دهد. همچنین این احتمال وجود دارد که «شاهد حملات نامتقارن ایران در سرتاسر جهان باشیم.» وی هشدار داد که اقدام نظامی علیه ایران به هیچ وجه ساده نیست و می‌تواند «بسیار خسارت‌بار» باشد. مرکلی به عنوان مثال به اقدام نظامی آمریکا علیه افغانستان و عراق اشاره کرده و گفت آن اقدامات آمریکا را به مدت یک دهه وارد جنگ کرد.

تهران باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد
در ادامه «مارکو روبیو» سناتور تندروی جمهوری‌خواه به سخنرانی پرداخت و بار دیگر گفت توافق هسته‌ای با ایران «وقوع جنگ را تضمین می‌کند.» وی همچنین گفت تهران «به دنبال صدور انقلاب خود است و از سوی دیگر به دنبال آن است که در منطقه به هژمونی برسد.» روبیو که یکی از کسانی است که متمم پیشنهادی او یعنی «لزوم به رسمیت شناختن اسرائیل» به «متمم زهرآگین» مشهور شده، در این سخنرانی باز هم گفت توافق هسته‌ای با ایران باید تهران را وادار کند تا «حق اسرائیل برای بقا را به رسمیت بشناسد.»

وی گفت توافق هسته‌ای تنها مربوط به مسئله هسته‌ای نیست، چراکه تحریم‌های ایران را برمی‌دارد و در آن صورت تهران می‌تواند حمایت‌های خود از حزب‌الله را افزایش دهد. روبیو در ادامه گفت برای ساخت بمب هسته‌ای به سه المان نیاز است. طراحی بمب، موشک‌های دوربرد و توان غنی‌سازی سه موردی بود که روبیو به آن‌ها اشاره کرد و مدعی شد که تهران به دنبال آن‌هاست.

در پایان مباحث سنای آمریکا پیشنهاد «ختم بررسی» را به رأی گذاشت. در پایان این طرح با 93 رأی مثبت در برابر تنها 6 رأی مخالف، تصویب شد. با این حساب روبیو و کاتن امکان افزودن متمم به این طرح را نیافتند. این امر موجب می‌شود تا کاخ سفید آنطور که گفته طرح کنگره را به قانون تبدیل کند. در این صورت رئیس‌جمهور آمریکا پذیرفته که کاهش تحریم‌های ایران را به مدت 30 تا 52 روز به بهانه بررسی توافق در کنگره، به تعویق بیاندازد.

در پی موافقت سناتورها با پایان بررسی طرح و عدم افزودن متمم، طرح نظارت بر توافق هسته‌ای در سنا به رأی گذاشته شد. در پایان رأی‌گیری اعضای سنا با 98 رأی مثبت در برابر تنها یک رأی منفی که متعلق به تام کاتن بود، این طرح را تصویب کردند. با رأی مثبت سنا و در صورت تبدیل طرح به قانون با امضا رئیس‌جمهور، دولت آمریکا باید ظرف 5 روز پس از توافق، متن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را برای بررسی به کنگره ارسال کند.

این طرح حالا بهانه تازه‌ای به دولت آمریکا داده تا با بیان اینکه باید توافق را مورد بررسی قرار دهد، برداشته شدن تحریم‌های ایران را به تعویق بیاندازد. طرح «بازبینی توافق هسته‌ای ایران 2015» حالا برای بررسی و رأی‌گیری به مجلس نمایندگان می‌رود و در صورت تصویب به کاخ سفید ارسال خواهد شد تا اوباما آن را امضا و به قانون تبدیل کند.

انتظار می‌رود مجلس نمایندگان آمریکا، هفته آینده این طرح را بررسی کند. کنگره آمريکا از ترکيب سنا و مجلس نمايندگان اين کشور تشکيل می‌شود. خبرگزاری آسوشيتدپرس رای قاطع ۹۸ به يک سنا به اين طرح را پيروزی قانون‌گذاران آمريکايی در زورآزمايی با دولت باراک اوباما دانسته که در ابتدا تهديد می‌کرد هرگونه طرح اين چنينی را وتو خواهد کرد. تنها سناتوری که به این طرح رای منفی داد، تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه بود که از مخالفان اصلی توافق اتمی با جمهوری اسلامی است.

امیرعباس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۰۱:۲۹
-تام کاتن خیلی باحاله، 98 تا رای مثبت دادند و تنها او رای منفی داده.
-بحث امضای توافق یک چیز است و اجرای آن چیز دیگر،به نظر نمی رسد امکان اجرای این توافق وجود داشته باشد .
-به نظرم اوباما از توافق و رابطه با ایران برای تحریک اعراب استفاده می کنه تا سلاح بهشون بفروشه،روسیه هم هر چند وقت یکبار حرف اس 300 را به میان میاره تا از آمریکا امتیاز بگیره.کشور ما شده کارت بازی قدرتمندان و بعید نیست در آخر مردم ایران بهای سنگینی را بپردازند.
-خداییش بازرسی از مراکز نظامی ،ایران را تقریبا مستعمره آمریکامیکنه (302954)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۷:۲۲
سلام

فکر تفاهم با آمریکا توهّمی بیش نبوده و نیست که ظاهراً درک این موضوع برای رئیس جمهور حقوقدان (!!!) و آقای ظریف ، کمی دشوار است ! متأسّفم که آقای روحانی حقایق را متوجّه نمیشود ! ایشان و دولتش همواره به منتقدین خود حمله و توهین کرده اند و هیچ گاه پای حرف منتقدین دلسوز ننشستند ! حال اینکه من شخصاً دستاورد چشم گیری در این دولت نمیبینم و به نظرم دروغ ها و توهین ها و وارونه جلوه دادن حقایق و خلاف نظر رهبری عمل کردن و جنگ روانی به راه انداختن در دولت آقای روحانی به مراتب بیشتر از دولت قبل بوده است ... (303010)
ناظر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۰۱:۵۵
کدوم سنگ اندازی... یا شما از قضیه اصلی بی خبرید یا به مردم غلط اطلاع رسانی می کنید. این مصوبه حداکثر کاری که می کند یک ماه اجرای توافق را با تاخیر روبرو می کند وگرنه با مخالفت سنا با توافق. اوباما می تواند آنرا وتو کند و جمهوریخواهان دو سوم مجلس را حتی با همراهی بعضی دموکراتها در اختیار ندارند. (302955)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۷:۳۸
مگه نه این که به گواهی تاریخ هم که شده رییس جمهور بعدی جمهوری خواه است پس خواهشا سر خودمون کلاه نذاریم یه کم مذاکرات رو نگه میدارن تا دولت بعد و بعدا با این مصوبه......از امریکا کمترین خیری به ما نمیرسه از ماجرای مصدق شروع کنید به ورق زدن تاریخ و منصفانه قضاوت کنید.... (303011)
کوروش
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۰۶:۲۴
اینهمه امتیاز هنوز تحریمها برداشته نشده
بخدا جلیلی نصف این امتیازات رو میداد تحریمها نصفشون برداشته میشد (302965)
امیرازقم
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۶:۱۳
جلیلی و محمود دریای خزر را دادند رای وتو از روسیه بگیرند ممتنع هم نگرفتند! بعد اومدن از چین رای بگیرند بازار داخلی را دادند بهش هیچی دستگیرشون نشد که هیچ اطلاعات محرمانه در باره ی ذخایر مشترک نفتی و گازی مارا دادند به قطری ها !!!!!!!!!!!!من موندم شما از دولتی که رییس دولتش 11 سال طول میکشه که لیسانس بگیره بعد تو 3سال هم فوق و هم دکتراش راغیابی میگیره چجور دفاع میکنید؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (303005)
امیرازقم
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۰۸:۳۸
تقسیم کار اصولگراهای ایرانی و امریکایی جواب داد! (302971)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۰:۲۲
من هیچ امیدی به توافق ندارم اینها با اصل مشکل دارند و هیچ ربطی به انرژی هسته ای ندارد . امریکایی های خود را کدخدا و ایران را رعیت می بینند (302977)
1001
United Kingdom
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۱:۱۴
هیچوقت اسرائیل را به رسمیت نمی شناسیم

ولی باید فکری هم به حال گروه های فلسطینی کرد!!!!
چند بار است که در برابر ایران جبهه گیری کرده اند!!!!
در سوریه
در مصر
و هم اکنون در یمن!!!!

باید از اخوان المسلمین درس بگیریم!!!
چقدر از اخوان المسلمین حمایت مالی کردیم ولی نتیجه اش چه شد؟! (302981)
بهزاد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۵:۱۴
اوباما ازپلیس خوب بدن خارج شده میتونید مصاحبه ی تفصیلی اقای امیراحمدی با عصرایران رودرلینک زیر بخونید(www.asriran.com/fa/news/392927).به علاوه لیندسی گراهام سناتور جمهوریخواه امریکا هم گفته توافق احتمالی که درحال حدضر پرانتزهای زیادی برسرش مانده در کنگره ردخواهدشد.ببینید به نظر من هدف از تصویب این طرح اضافه کردن مطالبات وفشارهای کنگره برسر میز مذاکرست.اونهم درشرایطی که اوباما تهدید به وتوی ان کرده بودوقتی ازبیانیه ی لوزان وگرفتن امتیازات اولیه از ایران عبورکرد با موافقت کردن برای ورود535 کاربدشد (303000)
پردیس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۸:۳۸
در هر صورت قدرت تصمیم گیری بر عهده رئیس جمهوری امریکا است و هر گونه قانون ضد توافق را اوباما میتواند با قدرت وتو کند و این قانون قوی را قانون گزاران در دهه ها ی گذشته در اختیار رئیس جمهور بوده و انکار ناپذیر است. (303019)
پردیس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۸:۴۴
پناهیان:راه قدس از مکه و مدینه میگذرد!! قبلا" راه قدس از کربلا میگذشت و این اتفاق نیفتاد تا امریکایی ها راه کربلا را با حمله به عراق باز کردند که تا اینجا پناهیان به امریکا بدهکار است ،،حالا راه کربلا از مکه و مدینه میگذرد که در این راه ایران باید با کل اروپا و امریکا و جهان عرب در گیری نظامی داشته باشند،،اگر این هدف است بسم الله،پیشقدم شوید. (303020)
حمید
Romania
۱۳۹۴/۰۲/۱۸ ۱۹:۵۲
وقتی سیاست خارجی ما شده لبخند ودیگر هیچ ودر مقابل هر توهین و تحقیر و تهدیدی فقط می خندیم بهتر از این نمی شه .وقتی خودمون با دستم خودمون داریم به اسم تعامل هرچی سوخت و سانتیریفیوژداریم رو از بین می بریم به امید برداشتن 1/16 تحریمها دیگه بهتر از این نمیشه (303030)