به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۱ - ۱۶:۵۶
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۳۹۷/۱۰/۱۴ ساعت ۱۵:۱۴
کد مطلب : ۱۶۸۷۰۷

مذاكره با «طالبان» آری؛ با «آمریکا» نه!

مذاكره با «طالبان» آری؛ با «آمریکا» نه!
گروه سیاسی: سخنگوی وزارت امور خارجه با اعلام رسمی حضور هیئتی از طالبان در تهران مذاکرات ایران و طالبان را تایید کرده است و حالا می‌توان گفت این مذاکره که بر اساس شنیده‌ها در سال‌های اخیر به شکل غیررسمی در جریان بود شکلی رسمی‌تر به خود گرفته است. طالبان یکی از گروه‌هایی بود که نیروهای تحت حمایت ایران در سال‌های دورتر با آنان در افغانستان در حال نبرد بودند و تا همین چند سال پیش نیز از سوی ایران به عنوان گروهی تروریستی مورد اشاره قرار می‌گرفتند اما هم‌زمان با تغییرات رخ داده در جایگاه این گروه در افغانستان حالا دیگر چه در سطح داخلی کشور افغانستان و چه در سطح بین‌الملل به‌عنوان یکی از بازیگران سیاسی موثر در این کشور شناخته می‌شود.
 
برخی تحلیلگران با اشاره به کوچ نیروهای داعش به افغانستان بر این عقیده هستند که مذاکرات ایران و طالبان به موضوع مقابله با گروه تروریستی داعش بازمی‌گردد و این مذاکرات بیشتر از آنکه وجهی سیاسی و دیپلماتیک داشته باشد مرتبط با مسائل نظامی و امنیتی است، گروهی دیگر از ناظران سیاسی اما بر این عقیده هستند که نقش پررنگ وزارت امور خارجه در کنار سفر اخیر دبیر شورای عالی امنیت ملی به کابل نشانگر آن است که مذاکراتی دو وجهی میان ایران و طالبان در جریان است؛ وجهی مرتبط با مسائل امنیتی و حضور داعش در این کشور و وجهی دیگر مرتبط با مسائل سیاسی و به خصوص طرح صلح دولت افغانستان و طالبان.

اما پرسشی که به این بهانه می‌توان مطرح کرد آن است که چرا تصمیم‌گیران در ایران چنین رویکردی را در قبال ایالات متحده در نظر نمی‌گیرند؟ توضیح بیشتر آن که با دقت در تاریخچه روابط ایران با عراق یا روسیه یا طالبان یا برخی کشورهای حوزه خلیج فارس یا بعضی کشورهای اروپایی و یا... می‌توان نقاط بسیاری را به عنوان نقاطی اختلاف‌برانگیز و تنش‌آلود میان دو طرف مذاکره یافت. به عنوان مثال سابقه سال‌ها مقابله نظامی با شبه نظامیان طالبان موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد اما امروز و بنا بر ارزیابی که از منافع ملی در میان تصمیم‌گیران نظام سیاسی به وجود آمده است مذاکره و توافق با طالبان یا عراق یا روسیه و... بدون اشکال عنوان می‌شود. چرا نمی‌باید از همین الگو برای آزمودن مذاکراتی دیگر با دولت آمریکا استفاده کرد؟

مشخص است که اختلافات و تنش‌های میان ایران و آمریکا از هر یک از موارد پیش گفته پیچیده‌تر و گسترده‌تر است اما آیا مذاکرات هسته‌ای و یا مذاکرات درباره موضوعی افغانستان در اوایل دهه هشتاد و یا دیگر مواقع این چنینی سبب ذخیره تجربه کافی برای اتخاذ تصمیمی صحیح و منطبق بر منافع ملی نشده است؟ واقعیت آن است که ادامه روند موجود در قبال دولت ترامپ نه کمکی به حل مشکلات مردم می‌کند و نه می‌تواند تهدیدات موجود را کاهش دهد. سیاست «بی سیاستی» و انفعالی که دستگاه دیپلماسی کشور در مواجهه با طراحی‌های دولت آمریکا در حال پی گرفتن آن است بیشتر از آن که حاکی از «صبر دیپلماتیک» باشد نشانگر عدم وجود راهبرد و برنامه لازم برای چنین صحنه‌ای است. همگان در نهان و آشکار با این واقعیت موافق هستند که تداوم این وضعیت نه امکان‌پذیر است و نه می‌تواند سبب رفع مشکلات فراوانی شود که در زندگی روزمره مردم به وجود آمده است بنابراین، ضروری است تا تصمیم‌گیران کشور تا بیشتر از این دیر نشده است راهی دیگر را انتخاب کرده و از انفعال چند ماه اخیر به در آیند.      

۱۳۹۷/۱۰/۱۴ ۱۷:۲۴
با آمریکا یه بار مذاکره کردین هنوز داره جاش میسوزه. ولمون کنید بابا تف به هرچی مذاکرس. (362295)
جعفر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۷/۱۰/۱۶ ۰۹:۲۵
کسی که داره با امریکا مذاکره میکند، باید بداند که با بزرگترین قدرت دنیا مذاکره مبکند
حالا شما خوشت بیاد یا نه، هیچ چی از قدرت امریکا کم نمیکند.
بنابراین، الزامات این چنین مذاکراتی هم باید رعایت گردد.
دوستان دلواپس خودشون خوب میدانند که خوشحالترین افراد بهم خوردن برجام تنها خودشون هستند، و اینقدر در این مسیر سنگ اندازی کردند که در نهایت برجام از بین رفته است
حالا جالبه که بدبختی مردم رو که میبینند، میگن تقصیر برجام است، خیر عمو جان نقصیر بهم زننده برجام است (362309)
۱۳۹۷/۱۰/۱۴ ۲۱:۵۹
مثل اینکه نویسنده محترم ملتفت و آگاه نیستند که صحبت در مورد مذاکره با آمریکا تنها و تنها با اجازه شخص رهبر معظم انقلاب انجام پذیر بوده و استثنا خارج از اختیارات دستگاه دیپلماسی کشور میباشد (362299)
۱۳۹۷/۱۰/۱۵ ۰۸:۱۲
بهار عزیز:
از شما بعیده این حرفها، منطقی هم فکر کنیم کسی که رو حرفش نمیشه حساب کرد و بارها زیرقولش زده(حتی زمان احمدی نژاد با او قراردادی که بابت هسته ای بستند)
چه جوری باهاش مذاکره کنیم؟ (362301)
جعفر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۷/۱۰/۱۶ ۰۹:۲۷
یعنی به طالبان میشه اعتماد کرد
به کسانی که سر مردم مخالف رو راحت جلوی نلویزیون میبرند؟
شاید از ترس داعش افتادین تو بغل طالبان؟ (362310)
مهدوی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۷/۱۰/۱۵ ۰۹:۴۴
واقعا شما دنبال چی می گردید؟....
طالبان همسایه ی ما و مسلمانان منحرف هستند نه کافران حربی که نمی خوان اسلامی در کار باشه و مسلمانی زنده (362302)
۱۳۹۷/۱۰/۱۵ ۱۱:۱۳
خوب حالا چقدر باید بهشون پول بدیم؟ (362303)
۱۳۹۷/۱۰/۱۵ ۱۵:۵۰
مذاکره باامریکا اری تارفع تحریم (362308)
۱۳۹۷/۱۰/۱۶ ۱۶:۲۴
همسایه با حیوان درنده ای که از اون سر کره زمین اومده اینجا فرق داره. (362316)
پسر خاله
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۷/۱۰/۱۶ ۱۹:۴۸
اقای نویسنده واسه هر قلمی چند میگیرن
امریکا از برجام خارج شد هیچ از بسیاری از تعهدات بین المللی دیگه هم خارج شد اونوقت شما با چه تضمینی دم از مذاکره میزنین نکنه امضای کری؟
اقا جعفرم که گفتن امریکا ابر قدرته باید ازش حساب برد فکر کنم هنوز خون قاجاری دارن (362319)