به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۷ - ۰۱:۵۸
 
۷
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ساعت ۱۱:۰۴
کد مطلب : ۱۳۹۷۳
هامون كه خشكيد نفس‌ها هم به شماره افتاد

اينجا جنوب شرق ايران است؛ سیستان و بلوچستان

گروه جامعه: شدت وزش باد و توفان‌هاي مکرر همراه با ریزگرد‌ها در و پنجره‌های طبیعت را به روی سیستان و بلوچستان بسته و نفس‌هاي مردم این منطقه را به شمارش انداخته و خشک شدن دریاچه هامون موجب افزایش زمان بادهای موسمی از ۱۲۰ روز به ۱۸۰ روز شده است.

به گزارش مهر، از هنگامی که رودخانه هیرمند رو به خشکی نهاد و تالاب هامون را به تلی از خاک تبدیل کرد بادهای موسمی ۱۲۰ روزه که روزگاری وزیدن آن برای مردم این منطقه فرح بخش بود به باد‌هاي ۱۸۰ روزه تبدیل شد و وزش آن موجب رنج و محنت برای ساکنان این منطقه شده است.

خشك شدن هامون روستائیان را فراري داده است

خشکیدگی دریاچه هامون به دلیل قطع جریان آب هیرمند موجب افزایش زمان بادهای موسمی از ۱۲۰ روز به ۱۸۰ روز شده است. وزش این بادهابه همراه گرد و غبار ناشی از بستر دریاچه و حرکت شن‌هاي روان از افغانستان به خصوص در فصل بهار و تابستان زندگی را برای ساکنان این استان به خصوص شهرها و روستاهای منطقه سیستان مشکل کرده است. تالاب بین المللی هامون با ۴۰۰ هزار هکتار وسعت سال‌ها است که اسیر خشکسالی و نامهربانی کشور همسایه شده است و موجب شده است تا بسیاری از روستائیان به مرکز استان و یا سایر شهر‌هاي کشور کوچ کنند.

تالاب هامون که روزگاری بیش از ۳ هزار صیاد و سه هزار بافنده حصیر را در جوار خود به اشتغال واداشته بود امروز به دلیل خشکسالی همه این افراد را از خود رانده است و به کنج منازل و کار‌هاي کاذب سوق داده است. هامون که یکی از بهترین زیستگاه‌هاي پرندگان در آسیا محسوب مي‌شود در حال حاضر به تلی از خاک تبدیل شده است و این تالاب بین المللی که روزی کانون ارتزاق بسیاری از ساکنان این منطقه بود امروز به کانون بحران برای مردم منطقه تبدیل شده است.

خانه هایی که شبانه دفن مي‌شوند

وزش بادها و توفان‌هاي همراه با گرد و غبار و شن و ماسه ساکنان این استان را در تنگنا قرار داده و روز به روز بر مشکلات اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی آنان مي‌افزاید. با وجود گرمای هوا به میزان ۴۸ درجه سانتی گراد اما به گفته بسیاری از روستائیان آنها مجبورند در هوای توفانی در و پنجره‌ها را ببندند و کولر‌ها را خاموش کنند. علی میر یکی از ساکنان هیرمند در این رابطه مي‌گوید: در هوای ۵۰ درجه، بدون کولر و درحالی که گرد و خاک گلوی زن و بچه ات را مي‌فشارد چگونه مي‌توان به زندگی ادامه داد. وی با ابراز ناراحتی مي‌گوید: تمامی زمین‌هاي کشاورزی زیر ماسه فرو رفته است و ما در اینجا به جای محصول خاک درو مي‌کنیم. ۳ نفر از فرزندانم بیکار هستند و به دلیل دست خالی حتی توان کوچ کردن به نقطه ای دیگر هم از ما ساخته نیست.

یدالله الله یاری نیز با بیان اینکه مجبور است شب‌ها با وجود گرمای زیاد با دستمال خیس دهان کودکان خود را ببندد مي‌گوید: بسیار اتفاق افتاده است که برای دیدن سپیده صبح باید از بیل‌ها کمک گرفت چون توفان و ماسه‌هاي بادی تا سقف خانه بر روی هم انباشته مي‌شود و راه ورود منزل و پنجره‌ها را مي‌بندد. وی مي‌افزاید: خودروهایمان به دلیل شدت گردو غبار روشن نمی شود و اگر هم این اتفاق بیفتد در حالیکه ماسه تمامی کوچه‌ها را پر کرده است چگونه مي‌توان از آن استفاده کرد؟ ناصر جهانتیغ نیز گفت: کودکان در هنگام توفان هفته‌ها اتفاق مي‌افتد که نمی توانند از داخل اتاق خارج شوند و مادران آنها هم از بابت این مشکل دچارافسردگی و ناراحتی روحی شدند. توفان حتی دید چشم هایمان را کم کرده است، نفس هایمان را گرفته است و هر روز آسمان برسرمان خاک مي‌ریزد اما یک نفر هم به دادمان نمی رسد. وی اظهار داشت: تمام زندگی و حتی سفره هایمان را ماسه پر کرده است و بی تفاوتی مسئولان نشان مي‌دهد که براستی ما در میان این ماسه‌ها از دید آنها پنهان ماندیم.

وضعیت هیرمند از حد بحران فراتر است

فرماندار هیرمند با بیان اینکه وزش توفان شن در شهرستان هیرمند بیشتر اوقات از حالت بحرانی فراتر رفته و باعث تعطیلی ادارات و مدارس سطح شهرستان می‌شود اظهار داشت: با توجه به خشکسالی‌های چند سال اخیر شدت گرد و خاک و نیز وزش بادهای ۱۲۰روزه در شهرستان هیرمند بیشتر از سایر شهرستان‌های سیستان است و تعداد زیادی از روستاهای این منطقه را در معرض جدی هجوم شن‌های روان قرار داده است. سلطان علی دهمرده افزود: تنها براثر وزش توفان ‌در طی هفته گذشته ۸۲ میلیارد ریال به بخش کشاورزی شهرستان هیرمند خسارت وارد شده است.

دهمرده گفت: محورهای مواصلاتی سیادک، نیاتک، پل اکبرآباد و بازارچه مرزی میلک به محل تجمع شن‌های روان تبدیل شده است و در همین راستا گروه‌هاي اداره راه و شهرسازی به صورت شبانه‌روزی برای بازگشایی این محورها مستقر هستند. متاسفانه وزش توفان شن در هیرمند باعث ایجاد مشکلات متعددی برای اهالی منطقه از جمله مدفون شدن منازل مسکونی به زیر شن‌های روان، مسدود شدن محورهای مواصلاتی، خسارات به بخش کشاورزی و دامی، بیماری‌های پوستی و تنفسی شده که برای کاهش اثرات توفان‌ها نیازمند عزم ملی است.

دهمرده اظهار داشت: متاسفانه امکانات و ماشین آلات سنگین کافی برای جابجایی شن‌هاي روان موجود در اطراف خانه‌هاي روستاییان شهرستان هیرمند وجود ندارد و در هنگام توفان همچون هفته گذشته این فرمانداری با کمبود ماشین آلات سنگین روبرو مي‌شود. فرماندارهیرمند افزود: با توجه به نزدیکی این شهرستان با کانون باد و شن‌هاي روان در کشور افغانستان هر ساله با شروع وزش بادهای ۱۲۰ روزه شاهد بروز خسارات در بخش‌هاي زیربنایی و کشاورزی منطقه هستیم. وی گفت: سطح تولید صیفی جات و محصولات جالیزی با توجه به خشکسالی و حرکت شن‌هاي روان در شهرستان هیرمند کاهش چشمگیری یافته است و افزایش شدت وزش باد و غلظت گرد و خاک مشکلات تنفسی بی شماری را برای مردم شهرستان هیرمند ایجاد کرده است.

مسئولان کشور اقدامی نمی‌کنند

فرماندار شهرستان زابل نیز با بیان اینکه توفان و گرد وغبار معضل جدایی ناپذیر از منطقه سیستان و مردم آن شده است گفت: مسوولان دست اندرکار کشوربرای بهبود این وضعیت هیچ گونه اقدامی نمی کنند این در حالیست که کوچک ترین مشکل آلودگی در مناطق دیگر کشور با جدیت از سوی نمایندگان مجلس، مقامات کشوری و محلی و رسانه‌ها پیگیری مي‌شود. هوشنگ ناظری افزود: تداوم خشکسالی و توفان‌هاي گرد و غبار و ناسالم بودن هوای زابل، مردم این شهرستان را به کوچ کردن از این منطقه مجبور مي‌کند.

وی افزود: با ادامه این وضعیت و با کاهش تراکم جمعیتی در سیستان با توجه به مرزی بودن این شهرستان در اینده مشکلات امنیتی دامنگیر این منطقه خواهد شد. مسوولان مربوطه باید تمهیدات خاصی برای کاهش سطح آلودگی و غلظت ذرات معلق در هوای منطقه بیاندیشند تا مردم دلبستگی بیشتری به تداوم سکونت در شهرستان زابل داشته باشند. فرماندار زابل خاطر نشان کرد: مردم زابل با توجه به گرمای بالای ۵۰ درجه سانتیگراد هوا در این منطقه همچنین خواستار کاهش تعرفه‌هاي آب و برق برای این شهرستان همانند مناطق جنوبی استان شد.

آلودگی هوا ۲۰ برابر حد استاندارد

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان نیز گفت: در هنگام توفان و بیشتر اوقات سال متاسفانه افزایش شدت وزش باد میزان غلظت ذرات معلق در هوا را در منطقه سیستان به ۲۰ برابر حد استاندارد مي‌رساند. خسرو افسری با بیان اینکه تداوم توفان در شهرهای شمالی استان شامل زهک، زابل، هیرمند، نیمروز و هامون شدت آلودگی را به شدت افزایش مي‌دهد افزود: این پدیده موجب شده است تا وضعیت بحرانی بر این مناطق حاکم شود.

وی با بیان اینکه استاندارد جهانی ریزگردها در هر مترمکعب هوا ۱۵۰میکروگرم تعیین شده است اظهار داشت: بر اساس آمار و اندازه گیری کارشناسان محیط زیست غلظت ذرات معلق در هوای سیستان به خصوص در هیرمند به سه هزار و ۱۰۰ میکروگرم بر مترمکعب مي‌رسد. افزایش ذرات معلق در هوا را علاوه بر افزایش ایجاد برخی سموم موجب کاهش دید و اثرات نامطلوب بر تمامی اکوسیستم، کاهش و توقف رشد گیاهان و مشکلات تنفسی در انسان و حیوان مي‌شود.

افسری اظهار داشت: استمرار پدیده خشکسالی، حرکت شن‌هاي روان و خشک شدن دریاچه هامون از مهمترین علل افزایش ریزگردها در جنوب شرق ایران است. وی گفت: جریان سازی آب به سمت تالاب هامون، اجرای طرح‌هاي بیابانزدایی مانند نهال کاری، توسعه فضای سبز، احداث کمربند سبز در اطراف شهرها و مالچ پاشی نقش مهمی در کاهش اثرات تخریبی ریزگردها دارد.

افغانستان مهمترین عامل مرگ هامون


تالاب بین المللی هامون با ۴۰۰ هزار هکتار وسعت سال‌ها است که اسیر خشکسالی و نامهربانی کشور همسایه شده است و کم ‌آبی از سال ۷۶ دامن آن را گرفته است. تالاب هامون که از بهترین زیستگاه‌هاي پرندگان در آسیا است و در زمان حیات خود پذیرای دسته‌هاي ۲۰۰ هزار تا ۶۰۰ هزار قطعه ای از پرندگان مختلف مهاجر بود امروزه بستر خشک آن به معضلی برای مردم منطقه تبدیل شده است و گفته مي‌شود سالانه ۶۰۰ میلیارد تومان خسارات ناشی از خشک شدن تالاب هامون دامنگیر مردم و دولت مي‌شود.

از حدود ۱۶ سال پیش تاکنون که با مسدود شدن آب رودخانه هیرمند خشکسالی بر منطقه حکمفرما شده توفان و گرد و غبار و سوز گرمای تابستان مردم استان سیستان و بلوچستان را با مشکلات فراوانی مواجه کرده است. بیماری‌هاي تنفسی و ریوی، بیکاری هزاران کشاورز، دامدار و صیاد و غیره گوشه ای از معضلات ناشی از توفان و خشکسالی در منطقه سیستان است.

کارشناسان امور آب و محیط زیست تنها راه نجات تالاب هامون و ساکنان شرق ایران به خصوص مناطق شمالی استان را عمل کردن دولت افغانستان به تعهدات خود مبنی بر رها سازی حق آبه ایران از هیرمند مي‌دانند. كارشناسان و برخی مسئولان بر این باورند كه اگر دولت افغانستان با جمهوری اسلامی ایران همكاری كند بسیاری از این مشكلات حل خواهد شد و نه تنها مردم سیستان و بلوچستان بلكه ساكنان استان‌هاي همجوار دو كشور همسایه افغانستان و پاكستان نیز از فقر و محرومیت خارج مي‌شوند زیرا بیش از ۹۰ درصد مایحتاج و نیازمندی‌هاي مردم این دو كشور بخصوص استان‌هاي همجوار از این منطقه تامین مي‌شود.

رویکرد سنتی در مدیریت خشکسالی

یک کارشناس بیابان زدایی در اداره منابع طبیعی نیز گفت: سیستان نمونه‌ای از مناطق آسیب دیده از خشکسالی در ایران است که نشان می‌دهد رویکرد سنتی مدیریت خشکسالی در ایران مبتنی بر مدیریت بحران است. وی که نخواست نامش فاش شود افزود: اساس این نوع مدیریت بروز واکنش در مقابل خشکسالی حین و پس از وقوع خشکسالی است و تجربه نشان می‌دهد این نوع رویکرد بسیار غیرمؤثر و ناکارا است. در این روش طرح و برنامه خاصی وجود ندارد و مسئولان با خلاقیت و توان خود به مقابله با خسارات خشکسالی پرداخته و سعی در جبران خسارت می‌نمایند اما به‌دلیل عدم‌آمادگی از قبل، برنامه‌ریزی دقیقی صورت نمی‌گیرد.

وی ادامه داد: با توجه به ایجاد خسارت، توان برخورد با مسئله به‌صورت کامل وجود ندارد و در نتیجه پس از مدتی که در جهت جبران خسارت طی می‌شود با اتمام منابع سرمایه، عملاً کاری در جهت مقابله انجام نخواهدشد. وی موازی کاری بسیاری از دستگاه‌ها در این رابطه را یکی دیگر از مشکلات برخورد با این پدیده در مقابله و پیشگیری از خشکسالی در منطقه سیستان عنوان کرد و گفت: متاسفانه هر یک از دستگاه‌هاي اجرایی و مرتبط حتی بدون داشتن دانش لازم هزینه هایی را در این رابطه انجام مي‌دهند که به هیچ وجه کارساز نیست.

وی اظهار داشت: بررسی تجارب جهانی نشان می‌دهد مدیریت ریسک خشکسالی یا همان مدیریت پیشگیرانه و با برنامه ریزی قبل از خشکسالی، در کاهش اثرات خشکسالی بسیار مؤثر می‌باشد. این کارشناس افزود: اتخاذ اقداماتی همچون آموزش همگانی، بیمه خشکسالی، تنوع کشت، کشت مقاوم، قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی، اصلاح الگوی مصرف آب، مدیریت تقاضا، اصلاح منحنی فرمان سدها، ساخت و اصلاح سازه‌های آبی، به‌کارگیری سامانه‌های پیش‌هشدار و پیش‌بینی زودهنگام جهت مدیریت ریسک خشکسالی می‌تواند نقش قابل توجهی را در کاهش آسیب‌پذیری ناشی از خشکسالی‌ها ایفا نماید.

گزارش از: معصومه شهري

محسن
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۱:۱۵
شاید خیلی از هم وطنامون اهالی خوب سیستان را نشناسند حتی ندانند فارس را پارس تلفظ می کنند هنوز اصالت خودشان را حفظ کردنند .یلان سیستان برای پیداکردن کار راهی بنادر وجزایر جنوب شدنند .جوانان خوب صادقی دارد .باید با انها زندگی کنید .تا صفای ذاتی انها را بشناسید . (95126)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۱:۱۸
رویکرد سنتی!خدایا...چقدر دل آدم به درد بیاد آخه؟تا کی؟ (95128)
ارش روشن
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۱:۳۸
سلام
من دانشجوی استراتژیک منابع آبی از آلمان هستم
طرحی در دست دارم که از طریق سیستم قناتی اگر آب دریای عمان را از فاصله سی کیلومتری چابهار به هامون با لوله دو و هشتاد بکشیم ظرف هشت ماه میتونیم اکوسیستم اونجا را بهبهو داد.
کاش یکی من رو تحویل بگیره بگذاره طرحم را عملیاتی کنم (95137)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۴۴
چرا منفی دادین؟ اینم ایده ی خوبیه. از دست روی دست گذاشتن که بهتره. شما نظر بهتری دارین بگین! (95344)
بیا نترس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۸:۱۸
آقا بیا خودتو معرفی کن ما تحویلت میگیریم،توی این دولت از هر نظر سازنده استقبال میشه (95429)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۲:۴۵
دولت روحانیو گفتم،چرا منفی میدین؟؟چرا کارشکنی می کنید؟؟ (95633)
محسن
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۸:۳۲
ایده خوب وقابل اجرا است .البته کارهای زیادی میشود کرد .اگر دلسوزی برای ایرانمان پیدا شود .میتوان از سر چشمه های رود سند در پاکستان به وسیله تونل .مانند تونل کوهرنگ بخشی از اب رود سند را در زمان بارشهای فصلی که موجب خسارت به پاکستان میشود به دل کویر سرازیر کرد .میشود اب را از دریای عمان شیرین وپمپ کرد .وقنات که شما دوست عزیز که از هنرهای ما ایرانیان است و.... (95439)
ایرانداد
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۹:۱۵
ماشالا به جوان ایرانی. باریک الله. (95482)
محسن
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۱:۵۰
سیستان وبلوچستان گوهری است که خداوند به ایران هدیه داده .تنها ساحل اقیانوسی ایران .که تمام کشورهای شمال ایران وافغانستان محتاج دست رسی اسان به بندر چابهار هستند.کمی توجه معادل درامد نفت میتوان از راه ترانزیت درامد کسب نمود . و پلی برای کشور واقتصاد تمام کشورهای همسایه ساخت .و انها را به اقتصاد و امنیت ایران وابسته نمود .دیگر تحریم محال میشود کافی است چابهار را به راه اهن شوروی سابق در مرز سرخس به ترکمنستان وصل نمود . 1200 کیلومتر راه اهن افغانستان وتمام کشورهای شمال ایران و شرق روسیه شمال چین و مغولستان را به دریاهای ازاد وصل میکند .متاسفانه درامد نفت سیاه .پرده سیاه تر بر روی چشمان مسئولان کشیده .خودم شخصا با بسیاری از مسئولان تماس گرفتم .طرح دادم .اما کو گوش شنوا.به معنی واقعی میتوان کلیه مشکلات کشور را حل نمود .مانند دبی با ابعاد واقتصاد بسیار بزرگتر .ایجاد اشتغال .مهاجرت از تمام شهرهای بزرگ به این نقطه .رفع مشکلاتی همچون تراکم در شهرهای بزرگ با تمام مشکلات ان .به زبان ساده تهران پاینخت سیاسی کشور و چابهار پایتخت تجاری کشور ....در پایان خوشحال میشوم .کسی پیگیر شود .طرح ها با تمام جزئیات اماده است. (95140)
تالش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۲:۱۲
چرا؟؟؟؟ آیا خشکی هوای سیستان از ایالت "تگزاس"آمریکا بیشتره؟؟؟ (95145)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۲:۱۳
ای وای من!تاسف باره (95146)
مومن
United States
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۳:۴۳
چرا رئیس جمهور در گزارشات خود به این موارد که جزء شاهکارهای او محسوب می شوند اشاره ای نداشت ؟ (95200)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۸:۴۹
احمدی نژاد که نتوانست حق آب ایران از کشور فلک زده افغانستان رابگیرد چطور میخواست اسراییل و آمریکا و تمام دنیا را شکست دهد (95456)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۳:۵۰
همه داریم خشک میشیم. (95211)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۳:۵۲
بخدا استانهای جنوبی هم جز خاک این کشور هستن آقایان مسئولین........
بیچاره سیستانی ها در طول تاریخ فقط رنج کشیدند! استعمار خارجی و داخلی (95214)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۲۳
فقط سيستاني ها نبودن كه رنج كشيدن عزيزم ! بلوچستاني هم همينطور !

وقتي ميخواين اسم اين منطقه رو ببرين نگين سيستان !

بگين سيستان و بلوچستان ! (95328)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۷:۱۵
متاسفانه تبعيض زياده !
تو اين منطقه فقط سيستاني ها سر كارهاي دولتي هستن و از بلوچ ها خبري نيست !!!! (95386)
رضا
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۹:۲۹
مگر چه فرقی داره؟ سیستان که میگن من یاد هموطنان اون خطه می‌افتم چه سیستانی و چه بلوچ (95509)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۰:۵۶
فرقش تو تفاوتشه ! (95585)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۰:۵۸
در ضمن من بلوچ نيستم كه اين حرف رو زدم ... به عنوان كسي كه 26 ساله اينجا زندگي ميكنم و تو تك تك اداره ها هم رفتم اينو عرض كردم ! (95586)
آرش
Malaysia
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۰:۲۲
هموطن عزیز، عموم مردم ایران با تفاوت کاربردی این دو واژه آشنا نیستند. چه وقتی از سیستان سخن می گوییم وچه از بلوچستان همۀ خطۀ سیستان و بلوچستان مورد نظر است. دیدن رنج هموطنان برای هر ایرانی سخت است. به امید آبادی تمام نقاط ایران بویژه مناطق محروم. (95574)
۱۳۹۲/۰۵/۰۳ ۰۴:۰۲
ايراني كه هستيم
بايد اسم شهرهاي ايران رو كه بدونيم حداقل !!! (95709)
ایران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۴:۴۰
متاسفانه مسئولان فکر میکنن کل ایران فقط تهران هست تمام. ولی نمی دونن کل ایران ایران هست از شمال تا جنوب از شرق تا غرب (95252)
رضایی
Russian Federation
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۵:۱۱
خدایا چی داره برسرایرانمون میاد.به کی وکجا شکایت کنیم.چرا داره رودها ودریاچه هامون یکی پس از دیگری خشک میشه؟چه کنیم؟خدایا خودت به دادمون برس.ره به جایی نداریم. (95277)
عصبانی
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۵:۲۴
دکل‌ها در حریم منظری مقبره شاهان هخامنشی سبز شدند

دکل‌ها و تیرهای انتقال برق درحالی، در عرصه و حریم نقش رستم جانمایی شدند و حریم منظری و چشم‌انداز یکی از مهمترین محوطه‌های تاریخی ایران را خدشه‌دار کردند که طبق ضوابط حریم درجه یک محوطه میراث‌جهانی تخت جمشید و نقش رستم نصب هرگونه پایه و خط انتقال نیرو در محدوده این اثر منحصربه‌فرد ممنوع است.

http://chn.ir/NSite/FullStory/News/?Id=105734&Serv=3&SGr=22 (95280)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۹:۳۰
متأسفانه به انسان کمتر اهمیت داده میشه
البته آثار باستانی هم از لطف مسئولین بی نصیب نمونده (95514)
بدمک
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۵:۳۶
در زمان اقای خاتمی این خبرا نبود-هی یاد خاتمی بخیر -لطفا برای حمایت از ایشان به سایت زیر رفته و عکس های ایشان را لایک بزنید(هواداران خاتمی)

http://www.lenzor.com/MA3B (95292)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۲۴
چرا عزيز ... اون زمان هم از اين خبرا بود !

به عنوان كسي كه 26 سال هست در اين منطقه هستم دارم عرض ميكنم!!! (95329)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۳۵
ایران = تهران
چه در دولت هاشم چه خاتمی و حتی احمدی نژاد با اون همه تبلیغات و سفرهای استانی (95336)
مجید
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۵:۴۶
دریغ از ایران که باهمدستی همسایگان ومردم ودولت درحال نابودشدنه. (95300)
ياس
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۱۴
اينجا سرزمين من است ...

سيستان و بلوچستان ! سني و شيعه اينجا با هم رنج ميكشند ! (95319)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۱۶
اگر من در مورد امور آب و کشاورزی مسوولیتی داشتم در گام اول تمام فاضلاب های شهری را تصفیه و قابل استفاده در کشاورزی می کردم. همزمان کشاورزی مدرن را با مشارکت شرکت های خصوصی و سرمایه گذاری گسترش می دادم. برای کشاورزی مدرن آگاهی و سواد روستاییان را بالا می بردم و کاربرد اینترنت را در روستاها گسرش می دادم.
در گام بعدی شرکت های بزرگ شیرین سازی آب را وارد عمل می نمودم تا آب شور دریاهای آزاد جنوب را تصفیه کرده و آن را برای کشاورزی و سایر مصارف به روستاها و شهرهای کویری و کم آب بفروشند. (95322)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۶:۴۶
نظر بهتر یا اشکالی دارین بگین .منفی به کجا دادین؟ چرا منفی دادین؟ راه حل بهتر شما چیه؟ (95346)
ایرانداد
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۸:۳۶
کار ایران به کجا کشیده که افغانستان هم برای ما شاخ شده است! خوب آقایان مسئول مثل چند کشور دیگه که کمک های بلا عوض به آنها ارسال میکنید به افغانستان هم کمک کنید و سیبیل مقامات این کشور را همچرب کنید تا بلکه حق آبه هامون و هیرمند را به ایران بدهند و این منطقه زیبا را نجات دهید.کار مشکلی نیست فقط تدبیر میخواهد و کمی دلسوزی برای مردمی که توقع زیادی ندارند.خدایا چه بر سر ایران زیبا آورده اند!؟ اون از دریاچه ارومیه و دریاچه های استان فارس و تالاب های خوزستان و این هم از دریاچه هامون. خدایا خودت ایران را از بی تدبیری نجات بده. (95444)
دکترای اقتصاد از دانشگاه اوهایو استیت
United States
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۹:۰۷
ی فکر کنید، اگر جای نیروی هسته ای ما تمام تمرکزمان را بر گردشگری، اقتصاد، گازی کردن تمام خودروها و بیشتر کارخانه ها می کردیم امروز وضعی دیگر داشتیم. نفت و بنزین ما آزاد می شد برای صادرات بیشتر، تمامی مخارج میراث کشور از در آمد گردشکری در می آمد، و برنامه تربیت مدیر با استعداد برای استفاده بهینه از سرمایه ها و در آمد استانها بر می گشت به جیب مردم ما. در عین حال این باعث می شد که کمی از افراط گریهای ایدولوژی کم شود برای رد و بدل اقتصادی پول در دنیا، که باعث می شود دنیا هم دوستی کند و سرمایه گذاری در کشوری که برنامه اش برای رفاه و شادابی مردمش می باشد. اینها مشکالت نیستند بلکه فرصت می باشند اگر ما دولتی داشتیم که فکرش همانند همین طرز تفکر می بود. خیال می کنید که دوبی و کویت و قطر از مریخ آمده اند که چنین کشوری با نداشتن کوچکترین سرمایه های ایران را ساخته اند​؟ اگر ایران را با ظرفیت خودش درست کنیم، مردم نه تنها اسلامی تر می شوند، بلکه فساد و گناه هم کم می شود. پس جای اینکه با فشار بر مسائل حاشیه ای برنامه ای که من مثال زدم انجام دهیم، خیلی از مهرها بر جای خود قرار می گیرد. .. . من می دانم که جمهوری اسلامی ظرفیت تغییر برای رفاه مردم و کشوری آزاد را داراست. (95471)
sa
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۱۹:۲۹
اقایون میرن لبنانوابادمیکنن ایران براشون مهم نیس (95510)
sara
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۰:۰۹
دلم خیلی شکسته ازین زمونه (95556)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۲:۴۸
همه همینیم،فقط اتحاد ما اصلاح طلبا میتونه دوباره انرژی و برگردونه به جوونا (95635)
بنده خدا
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۳:۲۱
آقایی که میخواست آب دریای خزر را به مرکز ایران برساند؛ آب دریای عمان را به سمت مرکز ایران بکشاند . هم اشتغال ایجاد میشه ؛ هم حمل و نقل دریایی رونق میگیره و هم... (95651)
۱۳۹۲/۰۵/۰۲ ۲۳:۵۲
برای درک عظمت سیستان و اثر خشکسالی این ده ساله بر روی این منطقه به لینک زیر برین

www.sistaniha.info (95665)
۱۳۹۲/۰۵/۰۳ ۰۰:۲۷
دلت خوشه کی به فکر مردم فقیر بیچاره است تا بوده همین بوده تا هست همینست (95675)
م.ساغشکی
۱۳۹۲/۰۵/۰۳ ۰۶:۲۷
مشکل سیستان سرزمین نیکان نیکمان و شوشیانتها با آوردن آب دریای مکران و عمان حل نمشود و بایست با افغانستان تعامل شود. شنها از سوی غرب افغانستان میباشد و کار تثبیت شن و غبار از آنجا بایست صورت پذیرد.
اگر طرحی باشد که رطوبت کل منطقه از جمله نواحی غرب افغانستان افزایش یابد خوبست.
در قبال کمک ایران افغانستان برای تامین آب سیستان مساعدت کند با قرارد بلند مدت و سیستم اقتصاد سیستان از کشاورزی به سمت صنعتی و تجارت خارجی گرایش یابد چرا که با کم آبی دیگر زمینه کشاورزی کم است. (95718)