به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۴ - ۱۹:۲۷
 
۱۲۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ساعت ۰۸:۴۴
کد مطلب : ۶۲۴۷۶

توضیحات مفصل زیباکلام درباره يك عکس!

گروه سياسي: صادق زیباکلام توضیحات مفصلی درباره عکس منتشر شده از او در كنار ابراهیم یزدی و منوچهر متکی در یک جلسه پایان نامه ارائه کرد كه در پی می‌آید:

دوستان سلام،
من تصور نمی‌کردم که موضوع جلسه دفاع رساله آقای دکتر ابراهیمی به این صفحه بکشد. جلسات دفاع از رساله دکترا معمولاً خیلی که شلوغ بشود ممکن است به بیست یا سی نفر برسد؛ اما هنوز هم نفهمیدم چرا روز دوشنبه دهم آذر 1393 جلسه دفاع ابراهیمی به آن صورت درآمد. سالن دفاع رساله که در حدود ۵۰ نفر گنجایش دارد و من هرگز یادم نمی‌آید که حتی نصف آن هم پرشده باشد، نه تنها کاملاً پر شده بود بلکه تعدادی صندلی و نیمکت اضافه هم آوردند و در حدود بیست سی نفر هم ایستاده بودند. نکته دوم اینکه جلسات دفاع معمولاً یک ساعت و به ندرت به دو ساعت به درازا می‌کشد؛ اما جلسه دفاع آقای ابراهیمی بیش از سه ساعت و نیم به درازا کشید. گفتم هنوز هم نمی‌دانم چرا جلسه دفاع آقای ابراهیمی این قدر با استقبال دانشجویان مواجه شد.

قطعاً حضور آقای دکتر ابراهیم یزدی یکی از عوامل استقبال دانشجویان بود. حضور توأمان آقای دکتر منوچهر متکی هم یقیناً به آن کنجکاوی می‌افزود. نکته بعدی نام دکتر شاپور بختیار در موضوع رساله آقای ابراهیمی بود. نام‌هایی که معمولاً در رساله‌های دانشجویان علوم سیاسی ظاهر می‌شوند اعم از گذشتگان یا آنان که در قید حیات هستند جملگی و بدون استثناء چهره‌ها و شخصیت‌هایی هستند که مورد تأیید و تصدیق نظام می‌باشند و رساله‌ها هم بیشتر مدیحه‌سرایی هستند تا کار علمی. علی‌الاغلب هم روحانی و مذهبی هستند. تا آنجا که به یادم می‌آید برای نخستین بار ظرف دو دهه گذشته که بنده در دانشگاه تهران بوده‌ام یک چهره «غیرخودی» موضوع یک رساله‌ شده بود.

آقای ابراهیمی از جمله دانشجویانی هستند که رشته اولیه‌شان علوم سیاسی نمی‌باشد و به دلیل علاقه به دنبال علوم سیاسی می‌آیند. معمولاً این تیپ دانشجویان بسیار موفق هستند و ابراهیمی هم مهر تأییدی شد بر این ادعا. او سال‌ها قبل در دانشگاه تهران رشته مهندسی کشاورزی می‌خواند و نزدیک به ۱۵ سال است که به عنوان کارشناس کشاورزی کار می‌کند. سال ۸۷ موفق به ورود به دوره فوق‌لیسانس می‌شود و سال بعدش هم جز نفرات اول ورودی آزمون دکترا شد.

رساله فوقش را با من گرفت پیرامون دلایل عدم موفقیت دولت شاپور بختیار. برای دکترا هم باز مایل بود بر روی بختیار منتهی پیرامون زندگی سیاسی او کار کند. از من پرسید که آیا امکانش هست که با توجه به اینکه تز فوق‌لیسانسم در مورد بختیار بوده شما بپذیرید که تز دکترایم هم در مورد او باشد؟ به شوخی بهش گفتم اشکالی نداره تو فوق که کاری نکردی شاید غیرت کنی و تو دکترا کار کنی. عنوان رساله‌اش را هم گذاشتیم «بررسی زندگی سیاسی و اجتماعی دکتر شاپور بختیار».

من البته حدس می‌زدم که طرح موضوع در شورای گروه علوم سیاسی با انتقادات و مخالفت‌های برخی از اساتید روبرو شود؛ اما آنچه که در عمل اتفاق افتاد خیلی خیلی بیشتر از آن چیزی شد که من تصورش را کرده بودم. کار بالا گرفت و برخی از همکاران کار کردن بر روی بختیار را موجب وهن، ننگ و توهین به علم و دانش و انقلاب می‌دانستند. دکتر ابراهیم متقی مدیر گروهمان ابراهیمی را احضار کرد که از پروپوزالش دفاع کند. حرف‌های ابراهیمی مثل پاشیدن بنزین بر روی آتش شد و ضدیت اساتید مخالف را دو چندان کرد. من هم تعارف و تکلف را گذاشته بودم کنار و ... . سرانجام دکتر متقی پادرمیانی کرد و موضوع را از «زندگی سیاسی و اجتماعی بختیار» تغییر داد به «دلایل ناکامی جریان لیبرال دمکراسی در ایران معاصر: بررسی زندگی شاپور بختیار».

فکر کنم چنین شاهکار علمی را فقط در گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران بتوان پیدا کرد. حیف که در رشته علوم سیاسی نوبل نمی‌دهند والا طرح چنین سوژه‌ای برای رساله دکترا یقیناً نامزد دریافت نوبل در علوم سیاسی می‌شد.  در عین‌ حال دکتر متقی دو تن از اساتیدی که آبشان با ابراهیمی خیلی در یک جوی نمی‌رفت را کرد اساتید مشاور وی که از مخالفت اساتید مخالف بکاهد. از ذکر مصیبت‌هایی که بر سر ابراهیمی در این چهار پنج سال رفت می‌گذرم. سر انجام رساله آماده دفاع شد و گروه برای اتمام محبت به ابراهیمی آقای دکتر منوچهر متکی را کرد داور خارجی رساله دکترایی که موضوع آن لیبرال دمکراسی و شاپور بختیار است.

ابراهیمی از قبل هم به من گفته بود که در روز دفاع می‌خواهد آقایان دکتر ابراهیم یزدی، مهندس عباس امیر انتظام و دکتر محمد ملکی را دعوت نماید. من هم پذیرفتم و گفتم هر چهره و شخصیت سیاسی را که می‌خواهی دعوت کن و هر کدام هم که لازم است به من بگو خودم رسماً دعوت کنم که در مورد دکتر یزدی این‌گونه شد. بخشی از رساله ابراهیمی در خصوص طرح رفتن شاپور بختیار به پاریس و تقدیم استعفایش به مرحوم امام می‌بود. دو روایت در خصوص آن وجود دارد. یک روایت که دکتر یزدی در جلسه دفاع ابراهیمی نقل کردند مبنی بر اینکه قرار بود که بختیار بیاید به پاریس و آنجا استعفا بدهد و به عنوان یک فرد عادی با مرحوم امام به ایران بازگردند.

روایت دوم می‌گوید که با بختیار توافق شده بود که بعد از استعفا، مرحوم امام ایشان را از جانب خودشان نخست‌وزیر نمایند؛ اما آقای دکتر یزدی این روایت را تکذیب کردند. نکته تاریخی مهم دیگر در خصوص بختیار آن است که چرا آن توافق اساساً صورت نمی‌گیرد؟ به نظر می‌رسد برخی از شخصیت‌های انقلابی احساس می‌کنند که اگر بختیار به امام نزدیک می‌شد ممکن بود که آن نزدیکی به زیان نفوذ آن‌ها تمام شود بنابراین تلاش می‌کنند تا جلوی توافق بختیار با مرحوم امام را بگیرند. این را دکتر یزدی هم تأیید کردند.

جلسه دفاع ابراهیمی می‌توانست دست کم از نظر بسیاری جهات تاریخی دیگر هم جالب و آموزنده باشد؛ اما متأسفانه این‌گونه نشد. دو استاد مشاورش (در هر رساله‌ای معمولاً مشاورین دانشجو در حقیقت مدافعین او در جلسه دفاع هستند) بیشترین سعی و تلاششان را نمودند تا به آن جمعیت انبوه نشان دهند که رساله ابراهیمی واجد صلاحیت علمی نیست. جالب است که اساتید داور از جمله آقایان دکتر متکی و دکتر ساداتی نژاد چندان ایرادات اساسی به رساله نداشتند اما اساتید مشاور با بغض و کینه زائدالوصفی سعی در تخطئه خود ابراهیمی و رساله‌اش داشتند.

در ادامه دفاع و در پاسخ به ایرادات دو استاد مشاور، احساس کردم هر لحظه ممکن است ابراهیمی مثل باطری قلمی متوقف شود. جلوی صحبتش را گرفتم و مطالبی در دفاع از وی و پاسخ به مخالفت‌های اساتید مشاور دادم که بیشتر یادآور مرافعه‌های روز تصویب پروپوزال ۴، ۵ سال قبل بود تا در خصوص موضوع رساله. به یادم نمی‌آید که در هیچ جلسه دفاعی صحبت از رد کردن دانشجو شده باشد؛ اما در مورد ابراهیمی خیلی راحت صحبت از رد رساله به میان آمد. این هم حکایتی است که بسیاری باور نخواهند کرد که گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران که متهم به ترویج لیبرالیسم است، چگونه برخی از اعضاء آن، آن قدر اسیر سیاست و ایدئولوژی هستند که به اندازه یک ارزن هم به علم و پژوهش علمی باور ندارند تا چه رسد به تفکر انتقادی و آزاداندیشی.

امین
Romania
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۸:۵۵
در نهایت چی شد ؟ رساله قیول شد؟ (267638)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۹:۱۲
متاسفانه این گونه برخوردها میراث آقای احمدی نژاد است که امیدوارم شاهدش نباشیم. (267649)
موج
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۲:۳۸
علی آقا این یک جریان است فقط یک فرد که نیست. (267692)
لبو فروش
Japan
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۳:۳۵
دوست عزیز اشتباه نکن این میراث فقط مال احمدی نژاد نیست . هرچند تو دوره ی احمدی نژاد تشدید شده (267710)
امید
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۹:۲۶
ازکوزه همان برون تراود که در اوست
ازاستادانی که نانشان از این چاپلوسی ها در میاد اینگونه برخوردها طبیعی است ، سوای اینکه با بختیار موافق یا مخالف باشیم ، صرف تحقیق وکار علمی پسندیده است. کم اینکه صدها تحقیق در مورد هیتلر وموسیلینی هم انجام شده وبه کسی برنخورده. (267655)
پرویز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۹:۳۷
باعث تاسف وقتی علم رانتی باشد بهتر ازاین نمی شود (267656)
گل پسر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۹:۴۹
ما که اخر نفهمیدیم این متکی دکنرا دارد یا نه یادمه دو سال قبل حکم کارگزینی ایشون در وزارت خارجه که توسط سایتها منتشر شد مدرک ایشون دیپلم بود
الله و اعلم ..... (267660)
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۰۹:۵۸
من رشته ام فنيه ، اتفاقا دانشگاه تهران هم تحصيل مي كنم، اما واقعا اين همه تنگ نظري تو رشته هاي علوم انساني، اون هم توي دانشگاه شماره يك ايران، واقعا تاسف آوره. (267661)
طه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۰:۱۸
استاد مشاور من هم از من دفاع نکرد بلکه در مقابل دفاع استا داور از من مخالف صحبت گرد لذا رتبه پایان نامه از ممتاز افتاد هنوز افسوسش را می خورم (267663)
لبو فروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۰:۳۶
وقتی یک دانشجوی مقطع دکترای علوم سیاسی نتواند به راحتی در مورد وقایع همین پنجاه سال پیش تحقیق کرده و رساله بنویسد ، چه انتظاری دارید مردم عادی نسبت به وقایع انقلاب نگاه واقع بینانه داشته و اسیر تبلیغات طرفداران نظام قبل نگردند. (267665)
ابوالقاسم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۰:۴۰
سلام ،
فارغ از این جلسه و توضیحات مربوط به پایان نامه و موضوع لیبرال دمکراسی ،امید
است این تز به نشر عمومی برسد تا ما هم بخوانیم و ببینیم نویسنده دلایل شکست بختیار و بقول ایشان لیبرال دمکراسی را در چه میدانند!؟اگر هم دلیل تاریخی ان را بدانند،امکان ندارد بتوان انرا در قالب تز دانشگاهی ارائه کرد و تائیدیه هم گرفت!
مگر اینکه از همین بررسیهای سطحی و دلایل دم دستی رایج بهره ببرنند، که انهم دیگر چشم و گوشمان از این بافندگیها و شعبده بازیهای تاریخی پر است. (267666)
ايمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۰:۴۶
اگر در دانشگاه كه بايد محل بحث علمي و كشف حقايق باشد اجازه كار علمي ندهند انتظار داريد كه در جامعه اين اجازه داده شود آقاي روحاني آخرت خود را فداي دنيا ديگران نكن (267668)
کار، آزادی، جامعه ی مدنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۰:۵۲
عجب موضوعی. آفرین برجسارت آقای ابراهیمی. احتمالا درآینده ای نه چندان دور جای آقای زیباکلام رابگیرند.
البته موضوع دعوت هم نشان از حقیقت جویی ابراهیمی دارد، چراکه کسانی را دعوت کرده بودکه خودشان درآن روزها حضورداشتند. امیدوارم اینگونه فضاها بازشود...
علوم انسانی درهمه ی جهان جایگاه نخبگان است وبه شدت زیرذره بینهای علمی، اما درایران هرکس که معدلش پایین تراست...
قطعا اگرنخبگان به این رشته واردشوند-همچون انگلستان، فرانسه و...- دیگر تفکراتی همچون پایداری و... ظهورنخواهدکرد.قطعا! (267669)
سلام
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۱:۱۹
خوشا به حال چنین دانشجویی که چنین استاد راهنمایی دارد!
حالا آخرش چی شد؟ (267674)
روح ا....
Korea, Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۱:۱۹
معمولا تعصبات بی جا جلوی پیشرفت و علم را میگیرد، همان اتفاقی که برای گالیله افتاد. البته تو ایران تعصبات سیاسی تبدیل به محل ارتزاق افراد شده (267675)
يك فرد ناشناس!
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۱:۲۵
جناب آقاي زيبا كلام
تصور اينكه عده اي هميشه در مقام مخالفت تمام قد با واقعيت باشند دور از زهن نيست...

تاريخ خود قضاوت خواهد كرد! اندكي صبر بايد... (267678)
سوادکوهی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۱:۵۳
ترویج لیبرالیسم....،
دانشگاه تهران....،

آخه اگر دانشگاه تهران تونسته بود لیبرالیسم رو در جامعه ترویج که هیچی فقط بشناسونه ما الان در این وضعیت ایدئولوژیک زده نبودیم،

وقتی که مدیر گروه تحمل تحلیل یک شخصیت که نه، حتی یک اسم رو نداره، اونم مدیر گروه علوم سیاسی چطور میشه اصلا راجع به لیبرالیسم فکر کرد.

شما را به هرکه می پرستید ترویج رو رها کنید، فقط بگذارید پژوهش علمی بدور از سلایق فکری در مسیر خودش حرکت کند.

اصلا ما کجای کاریم که بخواهیم جنبش و حرکت لیبرال دموکراسی را ترویج دهیم. (267686)
کار، آزادی، جامعه ی مدنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۲:۴۲
من کاملا باهات موافقم ولی خواهش میکنم این بحثهارو الان که کشوردرآستانه ی یک جهش درحوزه ی مطالبات دانشجویی و مردمی قرارگرفته و فضا بازترشده، نکنید که دوباره سرخوردگی سراغمون نیاد. به مهمانان و سخنرانان روزدانشجو دردانشگاههای مختلف نگاه کرده اید؟ دکترعارف دوست داشتنی- دانشگاه شهید بهشتی.
مصطفی معین، علی مطهری و ویدئوی سیدمحمد خاتمی-دانشگاه تهران.
صادق زیباکلام، احسان شریعتی-دانشگاه آزاد جنوب...
مطالبات روشروع کنیم و ازگلایه فعلا بپرهیزیم.امروزحمایت مهم است و پیگیری (267694)
سوادکوهی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۲:۲۵
دوست عزیز میشه بپرسم از کدوم جهش صحبت میکنی!!!

دولت نمیتونه وزیر علومش رو از مجلس مطالبه کنه بعد شما حرف از مطالبات دانشجویی میزنی. بله قبول دارم فضا باز شده اما اندازه ای که فقط خفه نشیم.

من هم این مهمانان دوست داشتنی را دوست دارم اما خوب است کمی واقع گرا باشیم. این نقطه ای که ما الان هستیم تقریبا همانجاییست که 18 سال پیش بودیم. میدونی یعنی چی یعنی سر خونه اول. بعد بازهم انتظار داری دل خوش کنیم به روز دانشجو.

باور کن اگر به همین دل ببندیم این دور تسلسل بازهم اتفاق می افته.
دوراندیش باش. (267826)
سینا صفوی
Romania
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۲:۲۴
آدم. قلب درد می گیره.... (267688)
جزايري
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۱۴:۱۷
اين موجودات و اين آقايان، هر کاري که بکنند نميتوانند هيچ شخصيت نام آوري را از تاريخ حذف کنند. ممکن است اسمي از آنها در کتاب ها نياورند، اما هرگز نميتوانند آنها را از تاريخ ذهن و فکر مردم و جامعه حذف کنند. (267717)
شعبانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۵ ۲۲:۵۸
جای تاسف است كه استاد علوم دگم وجزم انديش باشد؛ دکترشاپوربختيارياهركس ديگر كه تاريخ نقشی رابازی كرده است بايدهم بيوگرافی وهم نقش اودركمال بيطرفی صرفا برای درج تاريخ تحقيق "نه تحليل " شودتا آيندگان ازبرهه های تاريخی آگاه شوند؛البته تحقيق بايدتحقيق باقی بماند؛آنوقت ديگران نقدوتحليل خود را ارائه دهندبشرط آنكه قضاوت رابگذارندبرای خوانندگان ؛شاپوربختياركه ازيزيدابن معاويه ؛ابن زيادوعمربن سعدوشمرو چنگيز؛ وديگرخونريزان تاريخ روسياه ترنيست ؛اگرپيشينيان ما درباره آنهانمی نوشتندما ازكجا درباره آنهاميدانستيم ... (267831)