به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۳۰ - ۲۱:۰۴
 
۳۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ساعت ۰۹:۳۱
کد مطلب : ۶۲۵۶۰
مقاله وارده

ساعتی در مترو؛ مردم به چه می‌نگرند؟

ساعتی در مترو؛ مردم به چه می‌نگرند؟
آرمین عرب
کارشناس ارشد جامعه شناسی


گروه جامعه: آلودگی هوا، ترافیک، امنیت، سرعت و... در کلانشهرهایی به مثابه تهران شاید توجیهی باشد برای تردد و استفاده از خطوط مترو. اما به نظر می‌رسد استفاده از این وسیله نیز مشکلات خاص خودش را دارد و در ایستگاه‌ها و واگن‌های این قطارهای درون شهری مسائلی رخ می‌دهد و یا مشاهده می‌شوند که در اماکن دیگر دست کم به این شکل نمایان نیستند. ازدحام برای استفاده از پله برقی، هجوم برای ورود به واگن‌ها، عدم رعایت مقررات ایمنی و مشاغل کاذب و غیره از جمله مشکلاتی هستند که می‌توان به آن اشاره نمود.

اما مسئله که شاید کمتربه آن اهمیت می‌دهند، عدم رعایت حقوق خصوصی به طور اخص در داخل واگنها می‌باشد. به هر روی با نظر به اینکه افراد ناگزیر از سپری زمانی در کنار یکدیگر هستند و علاوه بر آن محیطی همانند مترو که اغلب در زیرزمین عبور می‌کند و گرافیک محیطی خاصی ندارد و همچنین نمایشگرها و بردهای تبلیغاتی نیز فاقد جذابیت های لازم هستند، اشخاص می‌بایست برای فراغت خود دست به نو آوری بزنند.

خوابیدن (چرت زدن)، مطالعه، گپ زدن، گوش فرا دادن به موسیقی و استفاده های گوناگون از تلفن همراه از جمله مواردی هستند که افراد برای گزراندن این اوقات از آنها استفاده می‌نمایند، اما به نظر می‌رسد برخی نیز با نظاره کردن فرد دیگر و یا خیره شدن به صفحه تلفن همراه یا کامپیوتر شخصی دیگران به سپری کردن اوقات فراغت خود می‌پردازند.

نگاه کردن به شخصی دیگر اگر در زمان اندکی باشد شاید مشکلی در بر نداشته باشد اما برخی از مردم به مدت زمان درازی به فردی خیره می‌شوند، که پر واضح است در اینجا منظور از خیره شدن، نوعی نگاه کردنی است که نه از فرط خستگی و سهوا شکل می‌گرد؛ بلکه این خیره شدن بیشتر از روی کنجکاوی بی مورد و کاملا تعمدی است که همچنین در بسیاری از موارد از تفاوت ما با دیگران نشات گرفته است.

چنانچه بارها مشاهده کرده‌ایم که اگر خانمی وارد واگنی که ویژه بانوان است نشود و به هر دلیلی در قسمت عمومی (نه صرفا جهت استفاده از آقایون!) بشود، (حتی اگر جایی برای نشستن به وی داده شود) نگاه های عجیبی به وی می‌شود و حال فرض شود که این خانوم مقداری از لحاظ پوشش با دیگران تفاوت داشته باشد، در آن لحظه است که این خیره شدن ها با کنجکاوی عمیقی ادامه می‌یابد.

گواه بر این است که در واگنهای مخصوص بانوان نیز چنین نگاههایی جریان دارد که به هیچ عنوان امری پسندیده نیست، حال اگر شخصی را (فارغ از جنسیتش) فرض کنیم که موهای سرش ریخته است یا به هر دلیلی بیماری وی در ظاهرش نمایان است، این نگاه‌ها نیز به همان شکل و یا حتی به شکل زننده تری شکل می‌گیرد، (صد البته پر واضح است که همه اشخاص چنین کنشی را از خود بروز نمی‌دهند) اما به نظر می‌رسد مقدار قابل توجه ای از مردم به این حالت رفتار می‌نمایند.

اما برخی نیز داستانی دیگر را برای سپری کردن اوقات خود به کار می‌گیرند و با زل زدن به صفحه تلفن همراه شخص دیگری مخصوصا موقع خواندن و یا نوشتن متن پیامکی یا بازی رایانه ای وقت کشی می‌کنند؛ اغلب اینگونه افراد چنان خیره به صفحه نمایشگر شخص دیگری می‌شوند که گویا اگر تلفن همراه آن را در اختیار داشته باشد کاملا در جریان و چند و چون پیامکها قرار دارد و می‌تواند به ادامه ماجرا بپردازد، البته شاید هم این روش چندان کژکاردی نداشته باشد! چرا که در صورت خستگی انگشتان شخص ارسال کننده میتواند از کنار دستی خود برای ادامه این پیامک‌ها تا رفع کامل خستگی خواهش نماید تا این پیامک‌ها را بنویسد و ارسال کند.

به هر تقدیر شاید سهل ترین و آسانترین راه در راستای معرفی حریم شخصی و برای فرهنگ سازی احترام و رعایت حقوق دیگران استفاده مناسب از همان نمایشگرهای اغلب بی‌مصرف و تبلیغات نخ‌نمای داخل واگن‌ها و حتی ایستگاه‌های مترو باشد، چرا که افراد با نظاره این نمایشگرها و گرافیک محیطی هم وقتی را سپری می‌نمایند و هم آموزشی در راستای آموزش‌های شهروندی که مرتبط است با همان فضا و یا مکانی که در آن قرار گرفته اند می‌بینند!

فریبرز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۰۹:۴۹
در تمام دنیا در مترو مردم کتاب میخوانند .این فرهنگ باید از طریق بیلبورد ها در ایبستگاه های مترو آموزش داده شود.اما از حق نگذریم در پنجشنبه ها و جمعه ها که مردم به بهشت زهرا میروند از این زمان 45 دقیقه ای برای خواندن قرآن استفاده میکنند و کمتر به یکدیگر زل میزنند. (267879)
آرمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۰۰
باید جامعه شناسان را آورد به گود تا جامعه بیمار را موشکافی و واکاوی نمایند و در اندیشه درمان باشند. کارها را باید بدست کاردان سپرد. (267883)
علي
Russian Federation
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۵:۵۹
مشكل با جامعه شناس (ها) حل نمي‌شود. (268011)
سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۲۲:۱۵
چند تا ایستگاه هست از جمله ارم سبز و استاد معین که اصلا پله برقی نداره و باید صدها پله رو کوبید رفت بالا که واقعا برای افراد مسن جانکاه و نفس گیر هستش. من که برگشتم شهرم ولی برای قشر متوسط و ضعیف تهران شهر نیست شکنجه گاهه (268184)
آرمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۰۶
باید جامعه شناسان را آورد به گود تا جامعه بیمار را موشکافی و واکاوی نمایند و در اندیشه درمان باشند. کارها را باید بدست کاردان سپرد. (267889)
امیر علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۴۵
دو سالی هست در اخبار و رسانه ها خبری از شهردار تهران نیست سراغی بگیرید نکند قهر کرده
در خصوص مترو با رفتن مهندس هاشمی و مهندس ربیعی بسیار مشهود و بیش از تصور اوضاع خراب شده و این مهم شدیداً قابل لمسه بامید بازگشت این بزرگواران
رفتارهای نامناسب برخی پرسنل جوان با مردم و بعضاً با همکاران در ایستگاه ، دستفروشی و..... (267898)
اکبر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۲:۴۶
کاملا درسته با رفتن جناب مندس هاشمی و ربیعی اوضاع مترو اسفناک شده کسانی در مترو ریاست را بر عهده گرفته اند که فقط استخدامهای بی ربط را سر لوحه کار خود قرار دادند و هیچ کاری که مبنی بر پیشرفت مسایلی که در حیطه کاریشان است را انجام نداده اند.استخدامهای بی ظابطه ای که کمر اقتصاد کشور را میشکند در این شرکت به خاطر انتخابات ریاست جمهوری سال 92 انجام شد (267934)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۲۱:۱۹
توی این شهر هر شهرداری یه بچه به دنیا میاره ، و سعی میکنه به هر قیمتی شده بچه اش رو بزرگ کنه، مثلا بچه نارس احمدی نژاد منوریل بود ، قالیباف که اومد منوریل یه شبه بد شد ،بچه بعدی که باید زیر پا له می شد مترو بود چون در اون هیچ نامی از قالیباف نبود (که همینطور هم شد ، اگه تا حالا نمرده بعدا توضیح مفصل میدم) بچه قالیباف بی آر تی هست، سود و زیانش رو هم که شما بهتر می دونید...... بیچاره مردم...... (268156)
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۵۰
واقعا همدلی خوبی با زنان بود مرسی (267901)
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۰:۵۱
کاش میشد به جای یک سری درس های بی فایده روی آموزش مهارت های اجتمائی و خلاقیت کار می کردند
من نمیدانم فایده این همه عربی که ما خواندم چی بود !!!!!!!!!!! (267902)
هادی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۱:۱۴
سوال آیا شما با قطار داخل شهری سفر کردید که صحبت از کتاب خوانی می کنید جای نفس کشیدن داخل قطار نیست آقا......... (267908)
احمد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۱:۲۷
رفتار مردم در استفاده از مترو نمایانگر فرهنگ امروز ما ایرانی هاست.
هول دادن به حد مرگ هنگام سوار شدن به مترو به خاطر صندلی و یا ردوبدل کردن الفاظ رکیک هنگام بحث یا جدل و ... بنده در دوران کودکی به خاطر دارم که هنگام ورود افراد مسن به اتوبوس همزمان چندین نفر بلند شده و صندلی را به ایشان میدادن، اما الان حتی اگر فرد مریض حالی هم سوار شود هیچ کس اعتنایی نمیکند. براستی چرا اخلاق در ما تا این حد ضعیف شده؟ نقش صدا و سیما در فرهنگ سازی چیست؟ باعث این رفتارها کدام اشتباه سیاست گذاری میباشد؟ (267912)
سعيد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۱:۵۹
فقط ايراد گرفتن كافي نيست، بهار جان راهكار ارائه كن. به نظر من ايراد اصلي به نظام اموزشيه كه واقعا تو اين زمينه منفعل عمل ميكنه. (267921)
یک مرد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۲:۰۶
من یه مرد با ریش و سیبیلم خداییش به منم همه خیره نگاه میکنن بعضی اوقات به خودم شک میکنم ، واقعا حسه خوبی نیست (267924)
یاشار
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۲:۵۱
عدم رعایت حقوق خصوصی در مترو که هست هیچی در اتوبوس هم هست (267938)
صلح
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۶:۲۷
در جواب اقا سعید بهار چه کاری میتونه انجام بده داره میگه که این کار صحیحی نیست نمی تونه همه رو اموزش بده وتربیت کنه که چه کار درست است چه کار غلط (268024)
س
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۸:۱۸
ﻳﻜﻲ اﺯ ﻣﻂﻠﺒﻬﺎﻱ ﺧﻮﺏ اﻳﻦ ﻫﻔﺘﻪ ﺑﻮﺩ (268061)
فرشاد
Romania
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۱۸:۵۷
من تو مترو و اتوبوس چه وایساده باشم و چه نشسته ، توی گوشم سخنرانیه و سخنرانی های مختلف گوش میکنم از استاد رائفی پور و نقویان و ....(به جای آهنگ گوش کردن) و هم زمانم یا اخباری میخونم یا کتاب های موبایلی (268083)
بهارک
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۰۹/۱۶ ۲۰:۳۷
نقویان کیه ? (268136)