به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۲۸ - ۱۳:۳۳
 
۳
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ساعت ۱۹:۳۳
کد مطلب : ۲۲۵۴۴۳

فائزه هاشمی: من بودم سفارت آمریکا را بی مذاکره باز می‌کردم

فائزه هاشمی: من بودم سفارت آمریکا را بی مذاکره باز می‌کردم
گروه سیاسی: سایت انصاف‌نیوز نوشت: دهه نود با تمام اتفاقات پر فراز و نشیبش رو به پایان است اما میراث برجای مانده‌ی آن دغدغه‌ی معیشت و بهبود بسترهایی اقتصادیست که فشار بغرنجی را بر پیکره‌ی تمام طبقات جامعه ایجاد کرد و در نتیجه مسئله‌ی توسعه‌ی سیاسی در کنار توسعه‌ی اقتصادی کمرنگ‌تر شد، البته این چالش‌ها مختص کشور ما نبود و با نگاهی به تحولات جهان می‌توان دریافت که بسیاری از مدل‌های اقتصادی دچار بحران های جدی شدند؛ اقتصاد به عنوان یکی از مهم ترین علم‌های روز بشر با وجود ساختار مشخص در هر جهان بینی به شکل متفاوتی تفسیر می‌شود و دیدگاه‌ها و خواستگاه طبقاتی افراد بر روی آن تاثیر زیادی دارد.
سوالات و ابهامات موجود در این زمینه در گفت‌وگویی با فائزه هاشمی گذاشته شده و نتیجه‌ی آن دراختیار انصاف نیوز قرار گرفته است.
فائزه هاشمی بهرمانی متولد ۱۳۴۱، فارغ التحصیل کارشناسی علوم سیاسی و مدیریت بازرگانی از دانشگاه آزاد تهران، کارشناسی ارشد رشته‌های حقوق بین‌الملل از دانشگاه آزاد و حقوق بشر از انگلستان و دکترای روابط بین الملل از دانشگاه آزاد علوم تحقیقات. وی در کنار فعالیت‌های سیاسی تجربه‌ی تدریس و عضو هیات علمی در دانشگاه آزاد را نیز در کارنامه‌ی خود دارد، هاشمی امروز خود را یک فعال حقوق زنان می‌داند و در این رابطه نیز در سال‌های ۷۷تا۷۸ صاحب امتیاز و مدیرمسئول روزنامه زن بود، پس از آن در بخش‌های مربوط به زنان در تشکل‌های مختلف از جمله در حزب کارگزاران و ائتلاف اسلامی زنان فعالیت داشته است. سوابق ورزشی فائزه هاشمی نیز به اوایل سال‌های دهه ۶۰ برمی‌گردد و کارنامه‌ی مفصلی نیز در این زمینه از جمله نائب رئیسی کمیته ملی المپیک، عضویت در شورای عالی ورزش و کمیته صلح شورای المپیک آسیا، مؤسس و رئیس فدراسیون اسلامی ورزش زنان را دارد. فعالیت‌های رسمی سیاسی او نیز به نمایندگی‌اش در مجلس پنجم و عضویت در شورای مرکزی حزب کارگزاران بازمیگردد. وی عروس خانواده ی مرحوم آیت الله لاهوتی است.
باوجود کاهش چشمگیر صادرات نفت، اتخاذ بیش از ۱۰۰ تحریم جدید آمریکا، کمبود بودجه و مشکلات اساسی در زیرساخت‌های صنعتی؛ تحلیل شما چیست و راه حل عبور از بحران و بهبود شرایط اقتصادی کشور چیست؟
طبیعتا چشم‌انداز خوبی دیده نمی‌شود و دلیلش فقط تحریم‌های آمریکا نیست؛ نپیوستن به اف.ای.تی.اف که موجب بلوکه شدن پول‌های ما در کشور‌های دیگر از جمله کره جنوبی شده است نیز یکی دیگر از موانع اقتصادی کشور است. حتی کشورهای مثلا” دوست ما مثل چین و هند و روسیه و ترکیه نیز دربرابر نفت نه ارز به ما می‌دهند و نه کالاهای مورد نیاز بلکه کالاهای مورد نظرخودشان را به جای پرداخت این پول به ما تحمیل می‌کنند. پایه این مشکلات سیاست‌های خارجی است که بر اساس منافع ملی ما تنظیم نشده است. از طرفی مانع‌تراشی‌های داخلی در کنار سوءمدیریت‌ها نیز قابل توجه است. متاسفانه سال‌های زیادیست دچار نامدیران و اشخاصی شده‌ایم که شاخص‌های مدیریتی را نداشته، عملکرد موفق، تجربه‌ی کافی و دانش مرتبط نیز ندارند. توجه نمی‌شود که آیا این افراد در جاهایی که قرار گرفته‌اند، توانسته‌اند ارزش افزوده و تحولی به وجود بیاورند یا خیر؟ آیا عملکرد موفقی از خود به جای گذاشته‌اند؟ درست است که با دولت مخالفت‌هایی صورت می‌گیرد و به تنهایی تصمیم گیر نیست، اما دولت نیز می‌توانست افراد مدیرتر و کارآمدتری را در پست‌ها قرار دهد. این روند هم عمدتا از دوره‌ی آقای احمدی نژاد آغاز شد که با وجود ایشان، این تصور پیدا شد که هر کسی می‌تواند مدیر باشد. امروزه در یک فروپاشی اقتصادی و سیاسی و فرهنگی قرار داریم، اگر اتفاقی نمی‌افتد به دلیل عدم تمایل مردم نسبت به براندازیست، چون آزموده را آزمودن خطاست. چون پول در این کشور به دلیل منابع فراوان وجود دارد، هر کسی درست یا نادرست تقریبا یاد گرفته چگونه کسب درآمد کند و امورات کم و زیاد انجام می‌شود، احتمالا همین روند ادامه می‌یابد. بنظرم با این وضعیت اگر یک میخ نیز به جای مدیران قرار می‌گرفت همین روند ادامه می یافت. متاسفانه از دوره آقای احمدی نژاد در مسیر غلطی افتادیم.
 با آمریکا چه باید کرد؟ باوجود بدعهدی‌های آمریکا چه قدم‌های اعتمادسازی از سوی طرفین باید برداشته شود؟
یکی از مهم ترین مسائل کشور ما رابطه با آمریکاست که این انحراف با اقدام دانشجویان خط امام شروع شد، عمدتا جریان چپ مانع از سرگیری روابط بود، کشور از این افراد و این تفکر چه از نظر اقتصادی و چه در سیاست در دوران‌های مختلف ضربه خورده است. امروز معذرت‌خواهی کرده‌اند اما چه فایده؟ حمله به سفارت آمریکا شروع شد، دانشجویان احساساتی عمل کردند، ولی چرا حکومت این کار را ادامه داد و مشکلات را بیشتر کرد تا حالا که بگوییم مرغ یک پا دارد.
در حال حاضرگفتگوی غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در یک مسیر غیرعقلانی افتاده است، هر دو طرف هم به این مسخره بازی‌ها دامن می‌زنند. اگر من تصمیم‌گیر بودم باز کردن سفارت آمریکا در تهران و سفارت ایران در واشنگتن را بدون هیچ مذاکره‌ای دنبال می‌کردم. سفارت‌ها بر پایه‌ی اصول حقوق بین‌الملل اداره می‌شوند، اگر هم برخوردی از طرف آمریکا صورت گرفت اقدام متقابل انجام می‌دادم. کاری که همه دنیا می‌کنند. با وجود جنگ سرد و بیشترین تنش بین آمریکا و شوروی، یک روز روابط این دو کشور قطع نشده است و یا روابط چین و آمریکا در حال حاضر، قطع روابط معنا ندارد، اصرار بر این موضوع ضعف و کم آوردن است و یا اهداف دیگری را دنبال می‌کنند، در هر صورت منافع ملی، حقوق مردم و جامعه است که آسیب دیده است. باید شهامت داشته باشیم اشتباه خودمان را بپذیریم و جبران کنیم.
سیاست‌های اقتصادی جمهوری اسلامی در حال حاضر جزو دسته‌بندی نئولیبرال و پیروی از صندوق بین المللی پول و بانک جهانی قرار می‌گیرد؟
در دوره‌هایی از جمله زمان ریاست جمهوری بابا تا حدودی در این مسیر قرار گرفتیم، ولی فشارها از چپ و راست مانع از ادامه آن شد. منظورم از چپ هم اصلاح طلبان چپ امروزیست. اصلاح طلبان نیز در دو دسته‌اند یکی تکنوکرات‌هایی مانند کارگزاران و دیگری چپ‌های سیاسی که بیشتر نظریه پردازند تا عملگرا. بنظرم اصولگرایان اجرایی‌تر از چپ‌ها هستند
بنظر می‌رسد که در حال حاضر سیاست و الگوی جدی وجود ندارد، هر چه می‌شنویم مقاومت است و اقتصاد مقاومتی، مقاومت در برابر چه؟ مقاومت با چه هدفی؟ آیا این اهداف را در کشور خود و برای مردم خود پیاده کرده‌ایم که حالا دنبال اجرای آن در جهان باشیم؟ خوب حرف می‌زنیم و برعکس عمل می‌کنیم. در حال حاضر به جز نسخه‌های غربی چه نسخه توسعه‌ای موفقی در دنیا وجود دارد؟ تاریخ و تجربه کشور‌های سوسیالیستی نشان داد که مسیر شرق و چپ به آزادی، به رفاه و به عدالت منتهی نمی‌شود. مدل‌های توسعه‌ای غربی هم متفاوت است از جمله نظام سوسیال دموکرات در کشورهای اسکاندیناوی و برخی دیگر از کشورهای اروپایی که بصورت مطلق هم پیروی لیبرالیسم نیستند، مسائل اجتماعی و خدمات عمومی هم بصورت جدی مورد توجه است. استراتژی‌های متعددی در این مدل‌ها وجود دارد که قابلیت بومی‌سازی نیز دارد.
توجه به تولید ملی به جای صادرات چگونه می‌تواند راهگشای اقتصاد کشور باشد؟ آیا امریکا راه سعادت ملت ایران و کدخدای جهان است؟
این مسئله بی‌معنیست؛ اگر به تجربه کشورهای توسعه یافته و مسیر توسعه در این کشورها مانند ژاپن نگاه کنیم یا به اروپای بعد از انقلاب صنعتی، استراتژی آنها جایگزینی صادرات بوده، تولید بیشتر،صادرات حداکثری و مصرف انبوه که نتیجه اش افزایش اشتغال، درآمد و رفاه است. در عمل هم الگوی دیگری که قادر به رقابت و یا ناقض این روند باشد تابحال نبوده. فقط با توجه به تولید ملی و بستن درهای کشور، قطع ارتباط با دنیا، مشابه کره شمالی که به فقر مطلق رسیده است نمی‌توان به رفاه و توسعه رسید. دنیا جهانی شده، باید بپذیریم که صادرات از مهمترین ارکان پیشرفت و افزایش تولید است، شرط لازم برای صادرات نیز ارتباط با جهان توسعه یافته است که آمریکا در راس آن قرار دارد. نمی‌توانیم بگوییم با دنیا ارتباط داریم اما با آمریکا نه، نتیجه این سیاست را دیده‌ایم. در اقتصاد مزیت‌ها و منافع حرف می‌زنند، دنیا اقتصاد کوچک و فروپاشیده‌ی ما را در مقابل اقتصاد آمریکا انتخاب نمی‌کند، آمریکا کشورها و شرکت‌ها را در انتخاب می‌گذارد و اینگونه است که تحریم‌ها جواب می‌دهد؛ نمی‌شود روی هوا صحبت کرد و فقط شعار داد. اگر می‌خواهیم در دنیا تأثیرگذار باشیم، بایستی اول در درون به توسعه برسیم. باید اول در کشور خودمان اصلاحات را انجام بدهیم. بابا اعتقاد داشت که صدور انقلاب یعنی کشور خودمان را آنچنان آباد و آزاد و توسعه‌یافته بکنیم که هم بر سیاست‌های جهانی در یک روند معقول تأثیرگذار باشیم و هم ملت‌ها و کشورهای دیگر خود به خود به سمت ما گرایش و از ما الگوبرداری کنند، در بهار عربی نشنیدیم که کسی بگوید می‌خواهیم شبیه ایران شویم همه می‌خواستند مثل ترکیه شوند.
آمریکا از منظری کدخدای جهان است چرا که بزرگترین اقتصاد و دموکراسی را دارد. تا کی بخاطر نداشتن رابطه با آمریکا به روسیه و چین باج بدهیم و این کار را ارزش بدانیم. وضعیت کشور نشان می‌دهد که بیراهه رفته‌ایم. برای برقراری یک تعامل مثبت با دنیا و قرار گرفتن در روند جهانی شدن باید آن را قبول کنیم، تابحال ما ضرر کرده‌ایم. هرچند امروز سازمان‌های جهانی دنیا را اداره می‌کنند اما آنها هم اول با پول آمریکا و بعد هم با پول دیگر کشورهای توسعه یافته اداره می‌شوند.
جناح راست از نگاه شما به چه طیف افرادی گفته می‌شود؟ و این جناح راست ریشه در خرده برژوازی بازار دارد؟
بخشی از آن بله مانند مؤتلفه که بیشترین ارتباط را با بازار دارند. از نظر فرهنگی هم بنظر افرادی هستند که در مسائل فرهنگی و اجتماعی از جمله بحث زنان بسته و سنتی فکر می‌کنند، برداشت نادرستی از اسلام دارند، تکثرگرا نیستند، دنبال تحمیل تفکر خود هستند، اعتقادی به آزادی بیان ندارند. از نظر اقتصادی در زندگی شخصی افکار بهتری دارند، نظرات بازی در مقابل جناح چپ و سوسیالیست‌ها دارند. مثل آقای اسدالله عسکراولادی به عنوان نمادی از جناح راست، بخشی از اقتصاد ایران دست ایشان بود، پولدار بود، در اقتصاد باز عمل می‌کرد، زندگی خوبی هم داشت. اما این جناح در حکومت و سیاست پیروی شعارهای غیر واقع‌بینانه مانند جامعه بی‌طبقه توحیدی شدند که در عمل معنایی نداشت و نتیجه‌اش افت اقتصاد بود. اوج آن در دوره آقای احمدی نژاد فرهنگ کار را نابود کرد و تلاش برای کسب درآمد را از بین برد. اینها نیز دچار ریاکاری و شعار شدند و از این واقعیت دور که هر کسی کار کند درآمد و پیشرفت هم دارد، نمی‌شود کار نکرد و توقع پول از دولت داشت مشابه یارانه‌های آقای احمدی نژاد و ادامه این سیاست غلط توسط آقای روحانی.
با ثروتمند بودن و یا به قول برخی ریاکاران، اشرافی‌گری موافقم، و باید به جای ترویج فقر بین همه، به ترویج ثروت پرداخت تا همه انسان‌ها به زندگی خوب و یا به قول اینها اشرافی برسند، معنی توسعه نیز همین است.
اینجا یادآوری کنم که متأسفانه اکثر مردان اصلاح طلب نیز مشابه اصولگرایان در موضوعات زنان دچار تحجر و عقب ماندگی هستند.
دولت مهندس موسوی دولتی برپایه اقتصاد شبه سوسیالیستی بود و توانست جنگ را اداره کند نظر شما چیست؟
این اقتصاد که کوپن و پول در جامعه پخش کنیم در یک زمان‌هایی کاربرد دارد. قوی‌ترین این مدل اقتصاد سوسیالیستی در شوروی بود که پکید؛ امروزه هم در ونزوئلا، کوبا و کره شمالی است که وضعیت آنها را می‌بینیم. یکی از دلایل پایان جنگ، نماندن هیچ پول و امکاناتی بود، پس اداره کشور با کوپن بعد از جنگ عملی نبود، نیاز به سازندگی برای ترمیم خرابی‌ها و بازگشت به زندگی بود.
مسیر تحقق عدالت اجتماعی از نگاه شما چیست؟ (به این معنا که یک فرد با هشت ساعت کار روزانه بتواند زندگی شرافتمندانه‌ای داشته باشد.)
این مدل از عدالت اجتماعی در کشورهای توسعه یافته بخصوص کشورهای اسکاندیناوی جواب داده است، افراد فرصت رشد برابر دارند، هرکسی بر اساس تلاش و استعدادش پیشرفت می‌کند، از رانت خبری نیست، همگی به حداقل‌های زندگی دسترسی دارند، آموزش و بهداشت و ورزش در اختیار همه است، برابری حقوق، نبودن خودی و غیر خودی، دموکراسی، آزادی بیان، تکثرگرایی و برخورداری از امکانات اجتماعی. حکومت توسط مدیریت شایستگان چنین چیزهایی را می‌تواند ایجاد کند. بابا چنین ایده‌ای را در دوران ریاست جمهوری‌اش دنبال کرد، تعدیل اقتصادی دوران ایشان چنین هدفی را دنبال می‌کرد، یعنی امتیازها و مزایایی برای بخش‌های صنعتی و تولیدی کشور با هدف تقویت انگیزه برای کار و تولید و سرمایه‌گذاری، نه اینکه پول را بصورت دلار و یا سپرده و یا طلا ذخیره کنند. اینها اقتصاد مولد نیست وقتی پایه‌های اقتصاد تخریب شود، امنیت سرمایه نباشد، ارزش پول مدام کاهش یابد، این سبک دلالی‌ها شکل می‌گیرد.
بورس هم بخشی از همین اقتصاد دلال‌هاست؟
من تخصصی در این زمینه ندارم به عنوان یک عوام می‌گویم که بنظر می‌رسد که بورس ما هم در این ایام واقعی نیست. دولت یکسری شرکت‌های عمدتا زیان‌ده را وارد بورس کرد، چگونه است که سهام آنها ارزشمند می‌شود؟ آن هم در دورانی که وضعیت شرکت‌های اقتصادی به دلایل مختلف و از جمله کرونا در بدترین شرایط خود نه تنها در ایران بلکه در جهان است. شنیده‌ام که سودی نیز داده نشده، بلکه از خرید و فروش و بالا رفتن هم عرضه و هم تقاضا بورس مرتب در حال افزایش است. از آن طرف هم افزایش قیمت دارایی‌های شرکت‌ها مثل زمین و ملک و …. به علت تورم بالا، ارزش سهام آنها را بالا برده است، نه به دلیل عملکرد سود ده آنها. البته این سیاست شاید هم بد نبوده. ولی تورم پایین نیامده که هیچ، بشدت افزایش هم یافته است، آیا کاذب نیست؟ در جهان بورس سقوط می‌کند، در ایران با تمام مشکلات اقتصادی افزایش می یابد، این غیر عادی است. توجه کنید همانطور که قبلا گفتم چه میزان نقدینگی دست مردم می‌چرخد، فروش سکه و ماشین و… که اعلام می‌شود، چه صفی شکل می‌گیرد و از زیادی تقاضا چه بحران‌هایی که بوجود نمی‌آید؟ آیا نبایستی با سیاست‌های درستی این پول‌ها به سمت تولید هدایت می‌شد؟
شکست دوم اسفند تا چه حد محصول‌ رفتار خود اصلاح طلبان بود؟
بنظرم که قهر اکثریت مردم از صندوق‌های رأی  نتیجه رفتار اصلاح طلبان بود، خود من هم به همین دلیل مخالف حضور در انتخابات بودم. رفتار غیر دموکراتیک، انحصارطلبانه و بر خلاف شاخص‌های توسعه اصولگرایان همیشه بوده، انگیزه مردم برای شرکت در انتخابات رای به اصلاح طلبان با هدف دیدن رفتاری متفاوت برای محقق شدن مطالبات‌شان بود. در چهار انتخابات اخیر اصلاح طلبان پیروزی‌های خوبی بدست آوردند ولی عمدتا تو زرد از آب درآمدند. از شاخص‌های اصلاح‌طلبی فاصله گرفتند، در وقایع مختلف مثل سال ۹۶ و ۹۸ پشت مردم را خالی و مردم را ناامید کردند. در موضوعات مختلف بیانیه‌هایی دادند که اگر نام آن حزب از بالای آن برداشته می‌شد معلوم نبود که این اعلام موضع توسط یک حزب اصلاح طلب است یا مثلا روزنامه کیهان. البته این دلیل بر خوب بودن یا خوب شدن اصولگرایان نیست.
توجه داشته باشیم که جنبش و حرکت اصلاح طلبی به بن بست نرسیده، بلکه مشکل از ما اصلاح طلبان است.
بنظر شما آقای خاتمی به خاطر عملکرد افرادی که خودش به عنوان لیست امید به مردم معرفی کرد نباید پاسخگو باشد؟
هم آقای خاتمی، هم احزاب اصلاح طلب و تمام ما که مردم را ترغیب به حضور در انتخابات کردیم باید پاسخگو باشیم. متأسفانه درون خود شورای عالی اصلاح طلبان و بسیاری از احزاب اصلاح طلب روند دموکراتیکی برای ایجاد تشکیلات و انجام اموراتشان وجود ندارد. کل اگر طبیب بودی سر خود دوا نمودی، ما که در درون خودمان نیز به شاخص‌های اصلاح طلبی بی‌اعتنا یا کم‌اعتنا هستیم، چگونه می‌خواهیم حکومت را اصلاح و یا این مصداق‌ها را در جامعه پیاده کنیم. متاسفانه دیر متوجه مشکلات درونی شدیم، اگر واقعا اصلاح طلب هستیم هر زمان که متوجه اشتباهاتمان شدیم باید شفاف و روشن اعلام کنیم، معذرت‌خواهی کنیم و پاسخگو باشیم نسبت به عمل غلط خود، و تغییر رفتار بدهیم به سمت اصلاح‌طلبی واقعی. می تواند مرز ما با اصولگرایان در این پاسخگویی باشد.
با ۱۴۰۰ چه باید کرد؟
در صورت ادامه شرایط فعلی گمان نمی‌کنم حضور در انتخابات توجیهی داشته باشد، وقتی عملا اتفاقی در دولت و یا سایر بخش‌هایی که در اختیار اصلاح طلبان است، نمی‌افتد، رأی دادن فقط کاری است در جهت تأیید وضعیت خراب فعلی و متوهم کردن مسئولین و مقامات که به این سیاست‌ها و مسیر غلط ادامه دهند. نمی گویم از رای به آقای روحانی و شوراهای شهر پشیمانیم، اما یک هزارم آنچه که انتظار می‌رفت حاصل نشد.
آیا ائتلاف با اصولگرایان معتدل در انتخابات‌های پیش رو امکان دارد؟
آقای روحانی و آقای علی مطهری هم ریشه اصولگرایی داشتند اما مورد حمایت اصلاح طلبان قرار گرفتند، چند وقت پیش هم آقای کرباسچی صحبت از چنین ائتلافی کرده بود، می‌تواند اتفاق بیفتد. استدلال‌هایی که می‌کنند انتخاب بین بد و بدتر است که نتیجه تأسف‌بار این گونه سیاست‌ها را می‌بینیم.
روحانی قرار بود هاشمی دوم شود؟
امیدها به آقای روحانی زیاد بود، بابا این امیدها را ایجاد کرد. بعد از فوت بابا آقای روحانی دگرگون شد، بسیار دور از انتظار بود، همه چیز تغییر کرد. با رفتن بابا امید رفت، خیلی‌ها از جمله برخی احزاب و افراد اصلاح طلب هم عوض شدند، انگار پشتیبان خود را از دست داده‌اند و دیگر امیدی به تغییر ندارند.
هاشمی از اصلاح طلبان دلگیر بود؟ عنوان راست‌ترین فرد جناح چپ برای خاتمی درست است؟
در دوره‌هایی بله بخصوص در انتخابات مجلس ششم و دوران آقای خاتمی، بابا فراجناحی واقعی بود و با هر دو جناح کار می‌کرد، در هر دوره نیز مورد بیمهری نوبتی اینها قرار گرفت. بنظرم معمولا افراد مؤثر و تعیین کننده و بدون باند چنین سرنوشتی دارند. حسادت، تحجر، تنگ نظری و تفکر انحصاری در این رفتارها نقش داشته است. جالب این ه هرکدام از این دو جناح که از حکومت کنار گذاشته می‌شدند و یا کنار می رفتند باز سراغ بابا می‌آمدند، بی‌مهری‌ها و نامردی‌هایشان یادشان می‌رفت و بابا هم با روی باز و بدون انتقام‌گیری آنها را می‌پذیرفت. با این عنوان شما برای آقای خاتمی موافق نیستم، نمی‌دانم، هیچ وقت اینگونه فکر نکرده‌ بودم.

۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ۲۱:۳۲
اين ها يا ساده هستند يا خودشونو زدند به سادگي . ديگه با اين همه تجربيات نه فقط برجام بلکه ساليان سال گذشته . حتي قبل از انغلاب . عجيبه باز حرف از مذاکره ميزنند. حتي خيلي از مردم ِعادي که فقط فکر منافع شخصي خود هستند . مذاکره با آمريکا اول از همه مردم عادي ضرر ميکنند.راه حل گوش دادن به سخنان رهبر است . که حتي دشمنان کشور اعتراف کردند هوشمند ترين رهبر دنياست. (368850)
اشکان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ۲۲:۰۶
تنها دوره خوب ، دوره نخست وزیری موسوی بود ، جنگ بود ، ولی روزگار ما اینقدر بد نبود ، خانم هاشمی از وقتی که پدرتان آمد ، همه چیز بهم ریخت ، اگر سیاست موسوی ادامه می یافت ، روزگار ما بهتر بود ، می گویید بخاطر بی پولی جنگ را تمام کردیم و ... که من باور نمی کنیم ، چون ما اون موقع هم نفت داشتیم و نفت همی میفروختیم ، جنگ رو تموم کردیم چون باس تموم می کردیم و اگر امکانات نداشتیم ، به دلیل سیاست خارجی نادرست ما بود ، پدر شما اومد و ویران کرد نه سازندگی ، اقتصاد نئولیبرالیسم یعنی ویرانگری دزدان (368851)
۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ۲۲:۳۰
الحمدلله نه پدرت هست و نه خودت (368853)
خلیل مهاجر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ۲۳:۴۷
بزرگترین خدمتی که خانم فائزه هاشمی میتواند در مقام یک بانوی شاخص ایرانی به اصلاح طلبی مد نظر خود داشته باشد، مبارزه برای رفع تبعیضات متحجرانه در قانون اساسی علیه زنان و درخواست حضور بسیار بیشتر بانوان در هر سه قوه کشور و در موقعیت های مدیریتی است. امیدوارم که ایشان با اهتمام و جدیت کار سترگ سازماندهی زنان ایران برای کسب حقوق پایمال شده خود با همکاری دیگر زنان پیشروی ایرانی اقدام نماید. دموکراسی بدون مشارکت فعال مدنی زنان بسیار ضربه پذیر و شکننده است. (368855)
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۰ ۲۳:۵۸
وقتی که سرکارخانوم محترم داره از بازکردن سفارت امریکا صحبت میکند.در کشور برای اثبات فلان امام زاده دردماوند جنگ ودعواست..خداعاقبت مارو بخیر کند (368856)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۱:۲۴
خدا را شکر که به شما نیست. (368860)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۱:۲۴
مردم اینا رو بشناسید نگید نگفتم ها نگذاشت یک روز از حرف رهبر بگذره..... (368861)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۱:۲۸
واقعا تایید میکنم حرفاشون رو، افرین، ولی نمیدونم چرا این خانم هاشمی و امثالش کاری نمیکنن (368862)
علیرضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۲:۲۵
شما کشور را به بیراهه می برید پس به بنده بفرمایید خون شهدا که به خاطر چراغ سبز امریکا به صدام شهید شدند چه می شود اتفاقا امریکا زبان موشک را خوب می فهمد اگر غرش موشکها به نیویورک برسد و سرش یه چیز خوب و ویران کننده باشه خیلی خوب به حرفمان گوش می کند ما فرزندان خمینی از امریکا نمی ترسیم و به لطف خدا و همت جوانان اگه بزنه خیلی زود می خوره و مرگ بر زورگو (368864)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۲:۳۰
دشمن که شاخ و دم نداره . !! (368865)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۲:۵۵
ببخشید.... فراموش کردید که پس از تسخیر لانه جاسوسی آمریکا موسوم به سفارت آمریکا.... فعالیت مخفیانه این باصطلاح سفارتخانه با استقرار در خانه شما ادامه یافت؟ (368868)
عبدالرضا غیایی شاملو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۳:۳۳
پس ای کاش میبودید و اینکار را انجام میدادید، چون عده ای از سیاسیون ایرانی نه تنها دوست ندارند که سفارت آمریکا در ایران باز شود و روابط دیپلماتیک با آمریکا بعنوان یک کشور بسیار تأثیرگذار در دنیا از سر گرفته شود بلکه بالعکس دوست دارند سرنوشت سفارت خانه های تعدادی دیگر از کشورها نیز در ایران همانند سفارتخانه آمریکا شود، اینها همان کسانی هستند که بقای خود را در شرایطی مانند شرایط امروز کشور میبنند و با چنین وضعیتی در مملکت میتوانند کاسبی و درآمد خوبی داشته باشند، یاعلی (368869)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۴:۳۱
این یک واقعیت تلخ است من در ۹۶ و۹۸ انتظار موضع بهتری از روحانی و خاتمی داشتم که در آن زمان که کل عمرم پشتیبان بودم پشیمان شدم هر چند از معترضان نبودم ولی معترضان هم مردم بودند آنها ثابت کردند اول منافع شخصی و فامیلی و دوم تا حدودی از ترس به سرنوشت مهندس دچار شدن پا پس کشیدن پشتیبانی چون هاشمی نداشتند در آخر روحانی دید مردم را تز دست داده دوباره به آغوش اصول گرایان برگشت و در بودجه و کرونا و سیاست خارجی آنها را نیز شریک کرد . که این کار بدتر از بقیه کارها بود چون دیگه نه اونا بهش اعتماد دارن نه (368870)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۵:۳۵
خانم عزیز بنظر می رسد شما تو این مملکت نبودید هدف امام شاگردان امام ومردم تشکیل اسقلا ازادی جمهوری اسلامی تشکیل شد مردم ری دادنند ۹۹ درصد حالا امریکا خودش یکطرفه فطع رابطه کرد از طریق لانه جاسوسی در کردستان همه جا شیطنت می کرد گروهای ترورییتی بوجود اورد در تمام کشور نااامنی بوجود اوردند حتی پور شما را ترور کردند مذا کره با امریکا در برجام شد ایران همه تعهدات را عمل کرد طرفین مقابل بد عهدی کردند حالا هم می گویند ایران باید برگردد به دوران شاه شما قبول می کنی اینقدر ساده لوح (368871)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۵:۵۴
خوب پس چه لزومی داشت که اانقلاب شود واین همه خسارات جانی ومالی بهمردم وکشور برسد همان رژیم شاه خوب بود چه لزومی داشت پدر شما دستگیر و به زندان بیفتد ومبارزه کند بعقیده شما همه اینها مسخره بازی بوده بنظر شما باید رو همه چی خط بطلان کشید و امریکا را دربغل گرفت حیا کنید (368872)
رضایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۶:۱۷
مشکل مملکت رابطه با امریکا نیست اولین مشکل ایجاد جامعه غربگرا و اشرافیگری و صرف بیت المال برای درس خواندن امثالهم در دانشگاههای انگلیس و تربیت مزدور غرب می باشد و اشتباه اقای روحانی هم پیروی از نحوه اداره کشور به شیوه بابا جان بود که عملا جواب نداد چونکه شما از توکل بخدا و اعتماد به توان داخلی بی بهره هستید ثانیا کشور های صاحب انرژی را نمی توان با ترکیه مقایسه کرد البته اینا را خودت هم می دانی اما در انگلیس تربیت شدی... باید هم چنین سخن بگویی.. (368874)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۷:۱۱
اصلاح طلبها و کارگزاران دیگه برای چی باید 1400 نامزد شوند؟ اگر قرار است کاری کنند همین الان ریاست جمهوری دستشان است خب مشکلات را چرا حل نمی کنند؟ متوجه نمیشوم چرا باید دیگه اصلاح طلبها در قدرت باشند 24 سال رای گرفتند نشد و کار پیش نرفت دیگه چرا باید بیایند و نامزد شوند و رای طلب کنند؟ کسی که می گوید خودتان انتخاب کردید و رای خودتان بوده و..که دیگه با این کارنامه نباید دنبال رای و انتخابات و..باشد تمام شد دیگه اون بحث اصلاحات و.. جواب نداد مردم را هم اصلاح طلبها فریب دادند (368875)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۷:۱۷
وارد کردن نظامیان به اقتصاد، ایجاد بیش از حد دانشگاه و نابودی ارزش مدرک تحصیلی، طولانی کردن جنگ تحمیلی، اوردن موسوی در سال 88 و قربانی کردن او ، نسخه های اشتباه بانک جهانی و تعدیل اقتصادی و نابود کردن ارزش ریال، شروع فعالیت های هسته ای در سال 75، حمایت از روحانی و تحمیل او به مردم و ده ها کار اشتباه دیگه را خود رفسنجانی انجام داد که الان تاوانش را مردم می دهند ولی دختر ایشون قصد داره ایشون را فرد دیگری نشان دهد 99 درصد مشکلات الان ناشی از اشتباهات ایشونه (368876)
توحیدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۷:۴۱
تحلیل های درست و غلط رو باهم قاطی کرد مثلا اینکه کشورهای دیگه باند و باند بازی ندارند خوب بزرگترین باند ایران دست خانواده هاشمی بود مثلا خوده ایشون در سفر به دبی از وسایل دانشگاه آزاد استفاده میکرد و یا اینکه بابا با هردو حزب کار کرده کسی ندونه فکر میکنه مرحوم هاشمی هر طرف باد میومد اون طرفی بود در صورتی که ایشون یه وجه ملی بود فکر میکنم حتی هنوز مرحوم باباش رو نشناخته چه برسه برای کشور نسخه بپیجه (368877)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۸:۱۸
سرکار خانم به غیر از دانشگاه پدرشان جای دیگر هم بوده اند حتمآ در کنکور مثل بقیه شرکت کرده ومراحل گزینش را سالم گذرانده باشند .در سرکلاس منظم شرکت میکردند درعین حضور در مجلس ونمایندگی وحضور فیزیکی فعال درکمیته های مختلف ورزشی هم داشته اند در عین مادر بودن وهمسر موفق برای شوهر .عجب ولله من وقتی این همه مسئولیت را از ایشان دیدم بیاد شهبانو فرح افتادم که مصاحبه کرد و عینآ دهها مسئولیت داشت ومیگفت من به وظیفه مادری وهمسری خودم هم میرسم عجب (368879)
محمد ازتهران
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۸:۴۴
سلام. شما که این حرف را میزنی چون خود فروخته ای هستی که نمی فهمی چی میگی اگر قرار بود این چنین باشه مردم برای چه انقدر شهید دادن می گذاشتن شاه باشه که کسی مثل اکبر شاه خودش وپسرانش وشما که دخترش بودی ما واموال مردم را بغارت بردید والان حرف بزرگ تر از دهن میزنید کدامیک از خانواده شما که ادعا میکنید شهید دادیدان موقع را بیا بیاورید که درکشور خارج با پول این مردم عشق وحال میکردید. (368880)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۰۸:۵۳
همان بهتر که نیستی . (368881)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۱۱:۲۴
خدا رحمت کند پدرتان که چه مظلومانه ازاين دنیا رفت چه زیبا ناموزیر وقت سلطان محمود رابه او دادن (368886)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۱۶:۲۸
در دوران هاشمی فرهنگ تجمل گرایی . باند بازی و رشوه خواری و رانت استارتش زده شد . خود هاشمی در توسعه سیاسی به غیر از کمی مماشات با برخی از دوستان به اصطلاح چپ چکار کرد از کدام طیف متعادل خترج از این دو دسته دفاع کرد . تاریخ را نمی شود تحریف کرد آن هم در این زمان . خاطرات هاشمی در نحوه مملکت داری به صورت دوست و رفیق مشخص می کند هر چیزی را . نمونه اش جانبداری از روحانی که مملکت را به فنا داد .
(368892)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۱۶:۳۴
چرا نظرات را منتشر نمی کنید . چون اصلاح طلب و اصول گرا را قبول ندارم و یکی می دانم . در دوره ی هردو فساد بود رانت بود . اختلاس بود و بی تدبیری (368893)
محسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۱۸:۵۸
ازش خوشم نمیاد ولی متاسفانه منطقی و مستدل حرف حساب زده (368898)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۱۹:۱۲
سلام خانم هاشمی شما چرا زمان حکمرانی پدرت از این اظهار نظرهای نداشتی چرا حالا (368900)
سید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۰:۱۲
همون خدمات دوره ی هاشمی، در دوره ی فریدون هم تکرار شد. مثل تورم بی سابقه. (368902)
اکبر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۰:۱۴
اولاً : اگر تو بودی باز کن!
دوماً: بابات هم خواست این کار را بکنه ولی عزرائیل امانش نداد.
سوماً: داداشات، مادرت، دایی، عموت و .. میخواهند این کار را بکنند ولی از شهدا تودهنی میخورند. (368904)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۲:۴۵
یادمه دردوره پدرایشان درنمازجمعه همین مذاکره با آمریکا رامطرح وفردادراخبار۲بعدازظهرآقای خامنه ای باسخنرانی چنان کوبان بایشان تاختندکه گویی گفته بجنگ دین برویم و امروز فقط مقاومت بازهم مامردم نه حاکمان و دولت ومجلس وآنهاکه دستشان باینهابنداست انسان تعجب میکنه اگه کسی درگرفتاری باشه نمیتونه براحتی ازمقاومت وتحمل تحریمهای سخت حرف بزنه کاش جایخودرابامردم عوض میکردند (368910)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۲:۵۷
خدا رحمت کنه هاشمی رفسنجانی را. اگر بود حتما مملکت چنین وضع درهم و برهمی نداشت. اینقدر آشفته و بی در و پیکر نبود....خدا رحمتش کنه...نابغه سیاست بود.... (368911)
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۳:۰۵
یه سری انتقاد به کلام ایشون:
مگه کسایی که می گن تولید ملی با صادرات مخالفن؟
اگه به قول شما ما به چین و روسیه باج می دیم به خاطر اینکه آمریکا باج بیشتری می خاد.
تا زمانی که کشور درست اداره نشه مشکلات حل نمی شه چه با آمریکا ارتباط نداشته باشیم چه ارتباط داشته باشیم
ثروتمند بودن با اشرافی گری فرق داره حتی بعضی از پولدارترین افراد اروپایی هم اشرافی زندگی نمی کنند (368912)
As
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۳:۰۷
بدترین دوران ریاست جمهوری به لحاظ نرخ تورم مال باباته (368913)
يحيا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۱ ۲۳:۴۲
خانم جان شما بي مذاکره و بي ملاحظه خيلي چيزها را باز کرديد اما با اين راهبردتان تاکنون هيچ گرهي از گره مملکت را باز نکرديد. (368918)
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۰۰:۰۸
خانم هاشمی نکنه شماهم غربگدا شده اید،یعنی چی بدون مذاکره سفارت آمریکا را باز میکردید؟نکنه مایل هستید مثل عربستان و کره جنوبی و ژاپن شویم،برای چندصبا راحتی عزت و اقتدارمان را دوستی تقدیم کنیم؟از شما بعیده،سابقه آمریکا کثیف هست،حرف مقام رهبری حکیمانه هست،پیشرفت جاییست که آنریکا نباشد،به یاری خدا بزودی از منطقه در مرحله اول اجراخشان خواهیم کرد (368921)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۰۰:۱۹
تمام دنیا با امریکا روابت دارند ایا همه نوکرن حدود۱۰۰۰ بانک در دنیا وجود دارد امریکا به همه گفته با ایران معامله نکنیدایران حتی یک بانک ندارد کهپول نفت را دریافت کند (368922)
علی اوسط طهماسبی زاده
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۰۳:۳۴
بسمه تعالی تاکسی صداقت را در وجود خود به نمایش در نیاورد نمی شود به محیط واطرافیان خود تحمیل نماید این قانون طبیعت عدل الهی و پیامبر مکرم اسلام الگو واسوه بشریت است و بالله توفیق رب صل علی محمد و آل محمد (368936)
حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۱۱:۴۰
فاطمه خانم آخر بزرگترت قبلا هم رعایت حال آمریکا را کرده بوده اما آمریکا آدم نشد که نشد حالا تو که نه سر پیازی نه تهش پس لطفا یک جا بتمرگ (368944)
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۱۲:۲۰
بله متاسفانه اشغال سفارت خانه کار بسیار اشتباه بود .بجای متوسل شدن به کارهای غیر قانونی میشود یسفارت امریکا یا هر کشوری که مضنون به دخالت یا جاسوسی میشود ان سفارت را به صورت قانونی عذر ان راخواست وتعطیل کرد .ایران اشغال سفارت سعودی واتش زدن ان نشان داد هیچ سیاست درستی در قبال منافع ملی خود ندارد وسوار بر امواج احساسات غلط کشور را به نا کجا اباد ویران کردن ومسبب این همه بی نظمی شخص رفسنجانی بود چرا با دروغ گویی موجب انتخاب راهی که نباید میرفتیم. دوست داشتم دختر رفسنجانی حقیقت بیشتری از اشتباهات.. (368946)
من
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۱۲:۴۲
حقا که دختر همان بابایی که عاقبت به خیر نشد رنجها برد و رنجها رساند (368947)
يحيا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۲ ۲۳:۲۶
اينها از روحاني دست برداشته اند اما از تفکراتي که روحاني را به اينجا رساند دست برنداشته اند. آخه خانم جان سفارت را باز بکني که چه بشود. مگر آمريکا در چين سفارت نداشت؟ يه زماني روحاني پز مي داد که من حقوقدانم و 100 روزه کشور را سروسامان ميدهم اما وقتي وارد گود شد ديد که عرصه سياست عرصه حقوق نيست بلکه عرصه قدرت و اقتدار است. اساسا قانون را قدرت وضع و قدرت تفسير ميکند. (368959)
آبی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۹/۰۵/۱۳ ۱۵:۴۶
روزی که رو بورس بودین کاری نکردین، حالا کنار گود میگن لنگش کن!!!!! (368967)