به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۵ - ۱۹:۳۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۹/۰۱/۲۴ ساعت ۱۸:۲۱
کد مطلب : ۲۱۰۱۵۳

زنگ خطر انقراض گیاهان دارویی

گروه جامعه: رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان‌ غربی گفت: تغییرات اقلیمی از یکسو و برداشت‌های بی‌رویه از سوی دیگر، زنگ خطر انقراض گونه‌های گیاهان دارویی و خوراکی را در استان به صدا درآورده است.
زنگ خطر انقراض گیاهان دارویی
به گزارش فارس، محمد رضایی در ارومیه، با اشاره به تنوع گونه‌های گیاهی دارویی در استان آذربایجان غربی اظهار کرد: آذربایجان‌غربی رویشگاه 520 گونه از گیاهان دارویی است که 70 تا 100 گونه از این تعداد گیاهان خوراکی است.وی افزود: بیش از یک هزار و 400 گونه از گیاهان موجود کشور در این استان می‌روید که ظرفیت مناسبی برای انجام مطالعات تحقیقاتی در زمینه گیاهان به شمار می‌رود.رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی با بیان اینکه برداشت گیاهان خوراکی محلی، همزمان با آغاز بهار و رویش این گیاهان در آذربایجان‌غربی آغاز شده است، اضافه کرد: تغییرات اقلیمی از یکسو و برداشت‌های بی‌رویه از سوی دیگر زنگ انقراض این گونه‌های گیاهی را به صدا در آورده است و مناطقی مانند دره شهدا، قاسملو و کوه سیر و قوشچی و ... در شهرستان ارومیه بیشتر مورد توجه مردم در این زمینه است و در معرض خطر انقراض گونه‌های گیاهی خوراکی قرار دارد.رضایی ادامه داد: افزون بر 585 گونه گیاهی از مجموع گیاهان موجود در آذربایجان‌غربی در جزیره‌های دریاچه ارومیه می‌روید که پسته وحشی از جمله مهمترین این گونه‌ها است.وی افزود: ارس کوهی، درخت سقز و بادام کوهی از جمله شاخص‌ترین گونه‌های موجود در جزایر 9 گانه دریاچه ارومیه است.

رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان‌غربی با اشاره به در حال انقراض بودن برخی گونه‌های گیاهان کوهی پر مصرف مردم، اظهار کرد: مطالعه بر روی 120 گونه برای تعیین نوع پراکنش و مقدار موجود از آن در طبیعت انجام شده که75 مورد از آنها به اتمام رسیده است.رضایی با تاکید بر اینکه رویشگاه برخی گیاهان به طور خاص شناسایی شده است، ادامه داد: 60 گونه گیاهان شناسایی شده در این استان از جمله بیزه، اله گز، نعناع کوهی، ریواس، کنگر و ثعلب بومی منطقه است.وی گفت: کشت گیاهان دارویی در فضاهای سبز شهری را می توان برای فرهنگ سازی در استفاده از این گونه‌ها در دستور کار قرار داد.رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان‌غربی ادامه داد: هر چند آمار دقیقی از میزان برداشت گیاهان خوراکی در این استان وجود ندارد، اما هرساله به هنگام فصل بهار هزاران کیلوگرم از انواع گیاهان خوراکی استان به بازارهای محلی و استان‌های همجوار عرضه و ارسال می ‌شود.رضایی افزود: این گیاهان اغلب نیاز کمتری به آب و مراقبت دارد ولی باید فرهنگ استفاده از آنها در جامعه نهادینه‌سازی شود.رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی گفت: رزماری، اسطوخودوس، انواع زنبق، انواع آویشن و نسترن از جمله گیاهانی است که قابلیت کشت دارد.

رضایی ادامه داد: از مجموع هشت هزار گونه گیاهی کشور، آذربایجان غربی بیش از یک هزار و 400 گونه را در خود جای داده و در موزه هرباریوم بیش از 11 هزار نمونه موجود است.وی تصریح کرد: گیاهان دارویی خوراکی محلی آذربایجان غربی و گونه های در حال انقراض استان شامل شنگ، گندله، قازیاغی، دوه‌دابانی، آویشن، کهلک‌اوتی، نعناع کوهی، گول‌آقا، مزره‌کوهی، کنگر، ریواس، اوه‌لیک، سالمانجا، اسفناج دشتی و بولاغ‌اوتی و چندین نمونه دیگر است.خاطرنشان می‌شود گیاهان خوراکی محلی با داشتن انواع ویتامین‌ها، آنتی‌اکسیدان، کلسیم و فسفر دارای خاصیت‌های درمانی از جمله تقویت سیستم گردش خون، سیستم گوارشی، درمان یبوست، تنظیم قند خون و کاهش چربی، افزایش اشتها و بهبود زخم‌های معده است.
برچسب ها: گیاهان دارویی