به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۶ - ۱۵:۳۵
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۱/۰۸/۲۷ ساعت ۱۲:۰۲
کد مطلب : ۳۷۰۰۲۱
تصویب دومین قطعنامه آژانس علیه ایران ظرف شش ماه گذشته

تهران به عدم همکاری با آژانس متهم شد

تهران به عدم همکاری با آژانس متهم شد
گروه بین الملل: اکثریت اعضای شورای حکام به قطعنامه پیشنهادی چهار قدرت غربی در انتقاد از عدم همکاری ایران با آژانس رای موافق دادند. در این قطعنامه جمهوری اسلامی فراخوانده شده هر چه سریع‌تر به ابهام‌ها و پرسش‌های آژانس پاسخ دهد.
شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در دومین روز از نشست فصلی خود به بررسی قطعنامه پیشنهادی آمریکا و سه کشور اروپایی طرف توافق هسته‌ای (بریتانیا، فرانسه و آلمان) پرداخت.
از ۳۵ عضو این شورا نمایندگان ۲۶ کشور به قطعنامه پیشنهادی چهار قدرت جهانی رای موافق دادند و فقط چین و روسیه با آن مخالفت کردند. هفت عضو دیگر یا در رای‌گیری شرکت نکردند یا رای ممتنع دادند.
در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شده هر چه سریع‌تر با آژانس همکاری کند و به پرسش‌ها درباره منشاء ذرات اورانیوم کشف شده در سه مکان اعلام نشده پاسخ دهد.
این دومین قطعنامه شورای حکام در سال جاری است که در آن از جمهوری اسلامی به خاطر عدم همکاری با آژانس برای رفع ابهام‌ها و پاسخ به پرسش‌های نهاد نظارتی سازمان ملل انتقاد می‌شود. در نشست فصلی قبلی هم قطعنامه مشابهی تصویب شد که مانند این یکی فقط روسیه و چین به آن رای مخالف دادند. در قطعنامه تاکید شده که این یک مسئله "ضروری و فوری" است که جمهوری اسلامی هر چه سریع‌تر به پرسش‌های آژانس درباره منشاء موارد رادیواکتیو پاسخ دهد.
بنابر این گزارش لحن قطعنامه جدید به مراتب از قطعنامه قبلی صریح‌تر و قاطعانه‌تر است و می‌تواند یک بحران دیپلماتیک و ارجاع پرونده جمهوری اسلامی به شورای امنیت سازمان ملل را در پی داشته باشد.ایالات متحده در بیانیه‌ای که پیش از رای‌گیری درباره قطعنامه پیشنهادی منتشر شد تاکید کرده که جمهوری اسلامی باید به تمام همکاری‌های ضروری با آژانس تن دهد و از دادن "وعده‌های توخالی" اجتناب کند.
در این بیانیه تاکید شده که اگر جمهوری اسلامی آماده همکاری‌های ضروری برای رفع ابهام‌های آژانس نباشد اقدام‌های دیگری در دستور کار قرار می‌گیرند که می‌تواند شامل ارجاع پرونده به شورای امنیت باشد.ایران در واکنش به قطعنامه قبلی شورای حکام سطح همکاری‌های خود با بازرسان آژانس را کاهش داد و ۲۷ دوربین نظارتی این نهاد در تاسیسات هسته‌ای خود را از مدار خارج کرد.

واکنش ایران به تصویب قطعنامه  شورای حکام
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین، در خصوص تصویب قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام اظهار کرد: شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست امروز خود تحت فشار شدید سیاسی کشورهای آمریکا، انگلیسی، فرانسه و آلمان قطعنامه ای علیه فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورمان به تصویب رساند.
 محسن نذیری اصل ضمن بیان ابن مطلب، افزود: در جریان بررسی این موضوع، حامیان پیش نویس قطعنامه اطلاعات ساختگی و ادعاهای بی اساسی برای توجیه رویکرد غیرسازنده خود به شورای حکام ارائه کرده و کوشیدند این نشست را به ابزاری برای پیگیری اهداف کوته بینانه سیاسی خود و فراتر از چارچوب وظایف و اختیارات آژانس تبدیل نمایند.
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه این دسته از کشورها طی هفته های گذشته از هیچ تلاشی برای زیر سوال بردن تعامل مستمر ایران با آژانس و ایجاد تردید در مورد چشم انداز دستیابی به توافق در خصوص لغو تحریم های ظالمانه علیه کشورمان و احیای برجام، دریغ نکرده اند، تأکید کرد: قویا معتقدیم این قطعنامه هیچ نتیجه ای برای بانیان آن به ویژه در زمینه ترمیم وجهه مخدوش شده آنها به عنوان ناقضان اصلی برجام و زمینه سازی برای توجیه تحریم های یکجانبه بیشتر علیه ملت ایران، نخواهد داشت.
نذیری با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران تصویب قطعنامه غیر اجماعی ارائه شده از سوی سه کشور اروپایی و آمریکا در نشست امروز شورای حکام  را به عنوان اقدامی سیاسی، غیرسازنده و نادرست بشدت محکوم و آن را غیر قابل قبول و مردود می داند، عنوان داشت: این قطعنامه از ایران می خواهد که با آژانس تعامل و همکاری داشته باشد. وی افزود: با توجه به تداوم همکاری های گسترده ایران با آژانس، دعوت از ایران برای همکاری با آژانس، آن هم با استفاده ابزاری از شورای حکام و اعمال فشار از طریق تصویب یک قطعنامه، غیرموجه و بی معنی است.
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران تاکنون با حسن نیت کامل جهت برطرف کردن برخی ابهامات در خصوص مسائل باقیمانده پادمانی با آژانس همکاری و تعامل سازنده داشته است، افزود: انتظار ما از آژانس این است که با رویکردی مستقل، بی طرفانه و حرفه ای، بدون تاثیرپذیری از اهداف سیاسی برخی کشورها جهت برطرف کردن این ابهامات پادمانی که به اذعان خود آژانس هیچوجه نگرانی عدم اشاعه ای نیز ندارند، تلاش نماید. برخی از این ابهامات مربوط به موضوعات گذشته میان ایران و آژانس است که در سال ۲۰۱۵ برای همیشه توسط شورای حکام بسته شده اند.
نماینده جمهوری اسلامی ایران ضمن خاطرنشان نمودن اینکه در حال حاضر برنامه صلح آمیز هسته ای کشورمان از شفاف ترین برنامه ها در میان کشورهای عضو آژانس است، اظهار داشت: اهداف سیاسی بانیان این قطعنامه ضد ایرانی محقق نخواهد شد، اما تصویب آن می تواند بر روند همکاری و تعاملات سازنده جمهوری اسلامی ایران با آژانس اثرگذار باشد.
نذیری در پایان با تأکید بر اینکه اجرای بدون وقفه پادمان و فعالیت های گسترده راستی آزمایی آژانس در ایران طی دو دهه اخیر تنها در پرتو همکاری و حسن نیت ایران امکان پذیر بوده است، اضافه نمود: جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی به اصل وفای به عهد در اجرای تعهدات بین المللی خود، در دفاع از منافع و حقوق کشور و مقابله با فشارها و زیاده خواهی های آمریکا و کشورهای غربی مصمم و پایدار خواهد بود.

 
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها