به روز شده در ۱۴۰۲/۰۹/۱۵ - ۲۱:۵۵
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۷/۰۶ ساعت ۰۳:۰۳
کد مطلب : ۴۳۰۱۷۸

آیا سرخابی‌های پایتخت بچه سرراهی‌اند؟

پرسپولیس در دوران پس از انقلاب با  رکورد شکنی علی پروین در آقای گلزنی، مربیگری و مدیریت باشگاه
پرسپولیس در دوران پس از انقلاب با رکورد شکنی علی پروین در آقای گلزنی، مربیگری و مدیریت باشگاه
هدایت‌الله بهبهانی
 سئوال روز هواداران پر شمار استقلال و پرسپولی این است: آیا سرخابی‌های پایتخت بچه سرراهی‌اند که سران ورزش این مملکت اینگونه با آنها برخورد می‌کنند؟ باشگاههای صنعتی که در طی این چند دهه با بودجه عظیم دولتی برای آنها اختصاص می یابد چه دستاوردی داشته‌اند که دو تیم پرطرفدار استقلال و پرسپولیس همچنان مورد بی‌مهری و مظلومیت قرار می‌گیرند و اندر خم یک کوچه‌اند؟
با توجه به انقلاب اسلامی در سال ۵۷ تغیر و تحولات عمده ای را ساختار ورزش ایران پدید آورد و بنیان‌های سازمانی این ورزش در هم ریخت و شیوه‌های شکل گرفته آن دوران طلایی از میان رفت. برگزاری رقابتهای باشگاهی " قدس" و سپس جام آزادگان و نیز فوتبال حرفه ای بنیان گذاشته شد. در طی این سالها عدم ثبات یعنی تزلزل و نیز مالکیت این دو باشگاه در دست دولت است. نمی‌دانند که با این گلوله های آتشین که بدون هیچ ضرورتی آن را " غصب" کرده‌اند و همچنان بر این تصمیم اصرار دارند که این دو باشگاه مردمی و محبوب را برای اهداف سیاسی خود هزینه کنند؟
به همین بهانه نکاتی فهرست وار به پیشینه این دو باشگاه مردمی و پرطرفدار ایران داریم که در این قسمت به پرسپولیس می‌پردازیم و در قسمت بعد، به باشگاه کهن استقلال خواهیم پرداخت.

پرسپولیس  اولین باشگاه حرفه ای بود که هنوز در آسیا باشگاه حرفه ای وجود نداشت

شکل گیری "پرسپولیس" از دیروز تا امروز

این تصویر مربوط به قهرمانی در جام تخت جمشید با شادروان نیرومند هنگام سفر درجام باشگاههای آسیا در بانکوک است.

پرسپولیس با همت‌ مردی عاشق ورزش به نام علی عبده؛ تاسیس و در همان سال که قهرمان شد به جام باشگاههای آسیا رفت و درخشید...
پس از انقلاب اسلامی تغیرات بنیادین در شیوه مدیریتی فوتبال صورت گرفت و دولت دوباشگاه پرسپولیس و استقلال را تصاحب و مصادره کرد و بدتر از آن حتی نام زیبای این دو تیم را از تاج و پرسپولیس به استقلال و پیروزی تغییر دادند...! که در دهه 90 با تلاش محمد رویانیان (مدیر عامل وقت قرمزپوشان) بار دیگر نام زیبا و ایرانی پرسپولیس به این باشگاه بازگشت و جای واژه نامربوط، تحمیلی و نچسب پیروزی را گرفت.
اما بدلایل اهداف سیاسی همچنان مسولیت اداره این دو باشگاه را برعهده دارد، گرچه در استراتژیشان مردود شده‌اند و خود نیز دریافته‌اند که تنها راه نجات و خارج شدن از این بن‌بست آن است که مالکیت هر این دو باشگاه را به صاحبان اصلیش که همانا مردم و موسپیدهای آنها هستند واگذار کنند. واقعا چرا باید پرسپولیس با این سرمایه های معنوی و پشتوانه عظیم هوادران نباید به صاحبان اصلیش واگذار شود؟

اما چرا پس از انحلال شاهین، همه به پرسپولیس رفتند؟
در جریان مسابقه میان "شاهین" با تهرانجوان در تاریخ شانزدهم تیرماه سال ۱۳۴۶ که با نتیجه سه بر یک بسود شاهین خاتمه یافت بواسطه درگیری لفظی که بین مسولان باشگاه شاهین و اعضا فدراسیون وقت در جایگاه ویژه امجدیه (شیرودی فعلی) رخ داده بود، چهار روز بعد اطلاعیه ای با امضای منوچهر قره گزلو ریاست وقت سازمان تربیت بدنی مبنی بر انحلال باشگاه شاهین صادر شد. در این اوضاع و احوال باشگاه پرسپولیس  که در سال ۱۳۴۳ توسط شرکتی بنام" آر سی دی" متعلق به شادروان علی عبده که ریاست وقت فدراسیون " بوکس" ایران را برعهده داشت و  در رشته" بولینگ" نیز فعالیت می‌کرد، با آغوش باز کلیه بازیکنان شاهین را به پرسپولیس دعوت کرد.

این تیم بزرگ و قدرتمند سرخپوشها که با آلن راجز والن ویتل بریتانیایی چشم‌ها را خیره کرده بودند
پرسپولیس با آوردن " آلن راجرز انگلیسی" اولین باشگاهی بود که در قاره کهن و پیشگام در فوتبال حرفه ای شد...

در این تیم پرطرفدار، ستارگانی چون شادروان پرویز دهداری، علی پروین، همایون بهزادی، جعفر کاشانی، حمید جاسمیان، مهراب شاهرخی، حسین کلانی، برادران وطنخواه. محمود خوردبین، امیر عابدینی، ابراهیم آشتیانی، صفر ایرانپاک، آلن ویتل، ایرج سلیمانی، ناظم گنجاپور، هادی طاووسی، بهرام مودت، عزیز اصلی، محمد دادکان، محمد مایلی‌کهن، فرشاد پیوس،‌ناصر محمدخانی، عربشاهی، حمید درخشان، وحید قلیچ، احمدرضا عابدزاده، علی دایی، علی کریمی، مهدی طارمی و... توپ زدند و در ادوار مختلف در پیروزی‌ها و افتخارات این باشگاه نقش بارزی ایفا کردند. 
در بررسی سیر تحولات‌ پرسپولیس پس از انقلاب و تغییرات متعدد مدیریتی که بوسیله دولت و وزارت ورزش صورت می گیرد. عباس انصاریفر در دو مقطع، علی‌آبادی، علی پروین در دورنوبت، مهندس عابدینی، اکبر غمخوار، مرحوم حجت‌الله خطیب، محمدحسن انصاریفر، داریوش مصطفوی، طاهری، نژاد فلاح، سیاسی، سردار رویانیان، سمیعی، گرشاسبی، رسول‌پناه. حبیب کاشانی در دو نوبت، مدیریت این باشگاه را بر عهده داشته‌اند. و اکنون رضا درویش بعنوان مدیر پرسپولیس است که در ماجرای اخیر حضور باشگاه النصر و رونالدو حاشیه‌های بحث انگیزی را درپی داشته است!
در باب مربیان داخلی و خارجی در چند دهه اخیر، کارنامه، علی پروین، استانکو و برانکو و یحیی گل محمدی مورد رضایت مشتاقان و پیش کسوتان این باشگاه بوده است.