به روز شده در ۱۴۰۳/۱۱/۰۷ - ۱۲:۵۲
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ساعت ۱۱:۵۹
کد مطلب : ۵۰۹۰۲۰
هزینه انتقال آب از دریای عمان نیم میلیون تومان در هر متر مکعب است

سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند

سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند
گروه اقتصادی: پس از روز‌ها اخطار از سوی کارشناسان و رسانه‌ها درباره آنچه افغانستان دوران طالب‌ها در حوزه آب و پروژه‌های آبی در حال انجام آن است بالاخره در روز‌های اخیر صدای نخستین اعتراض رسمی از سوی طرف‌های ایرانی شنیده شد.

به گزارش اقتصاد 24،مساله این است که طالبان دستکم با سه سد در برابر ایران رسما آنچه را آغاز کرده جنگ آبی با ایران است. اکنون دیگر مساله ساخت «سد پاشادان» بر هریرود، سد «کج‌صمد» بر خاشرود و تقویت «بند کمال‌خان» و تبدیل آن به سد در حقیقت تلاشی برای ایجاد خشکسالی و افزایش ناامنی در شرق ایران دانست، تلاشی که به نظر می‌رسد تا فاجعه آن بیخ گوش و زیر چشم دولت‌ها و مسئولان نرسد عمق بحران را باور نخواهند کرد.

در حالی که طالبان آب رودخانه هیرمند را به روی ایران بسته بود، تنها کورسوی امید باقی‌مانده برای تالاب هامون، جریان رودخانه فراه بود، اما اکنون سد «بخش‌آباد» که به دست طالبان و با همکاری ترکیه در حال ساخت است، تهدیدی مستقیم برای حیات سیستان به شمار می‌رود.

این پروژه آبی، که هدفی جز انحصار کامل آب فراه ندارد، قرار است تمام سیلاب‌های این رودخانه مرزی را از هامون دریغ کند و آخرین نفس‌های این تالاب بین‌المللی را بگیرد. قطع آب فراه و سدسازی‌های بی‌رویه، به معنای خشک شدن کامل تالاب هامون و آغاز گردوغبار‌های بی‌سابقه در سیستان خواهد بود.

مساله سدسازی‌های بی رویه توسط افغان‌ها از دوران حامد کرزای تا اکنون که طالب‌ها در راس امور افغانستان هستند سبب شد تا خبرنگار اقتصاد۲۴ به سراغ محسن موسوی خوانساری، فعال حوزه آب و محیط زیست و عضو هیئت مدیره انجمن آب و خاک پایدار ایران برود و نظر او را درباره وضعیت زیست محیطی ایران و راهکار‌هایی که وجود دارد جویا شود.
 
* به خاطر دارم که شما هر بار صحبت از سدسازی در ترکیه و باکو می‌شد در کنار آن درباره سدسازی‌های افغانستان هشدار می‌دادید و تاکید داشتید در غرب کشور باز توافق و قراردادی هست، اما در شرق کشور با بحران و فقدان توافق و پیمان نامه آبی مواجه هستیم. حالا شاهد هستیم سد پاشدان بعد از سلما آبگیری شد و دستکم خطر سه سد دیگر که می‌تواند شرق کشور را در بی آبی فرو ببرد اکنون پیش روی ایران است و حالا وضعیت پر خطر سیستان و بلوچستان که برای سال‌ها درباره آن صحبت می‌شد دیگر به آب شرب مشهد رسیده است. ارزیابی شما از این وضعیت و راهکاری که بتوان شرق ایران را از بی آبی نجات داد، چیست؟
- ببینید پیش از اینکه سد سلما در کشور افغانستان ساخته شد، دیگر تقریبا همه می‌دانستند که وضعیت خطرناک است. سد سلما حدود ۸ سال پیش افتتاح شد، و همین سد نیز ورودی آب به سد دوستی را بسیار کم کرد. در واقع آبگیری سد سلما تا ۹۰ درصد از ورودی آب به سد دوستی را کم کرد و حالا با احداث سد پاشدان که ۵۶ میلیون متر مکعب حجم دارد، دیگر تقریبا می‌شود گفت که سد دوستی، همان ده درصد آب نیز که حدود ۱۵۰ میلیون متر مکعب هر سال باید حق آبه ایران باشد را نیز نخواهد داشت. مضاف بر این که سد‌های کوچک دیگر نیز که در بالادست می‌زنند، باعث قطع کامل آب به سوی ایران می‌شود و این که ارزیابی ما چیست و یا چه اتفاقی در مشهد می‌افتد، دیگر چندان دور از ذهن نیست.

اکنون گفته می‌شود که مشهد از طریق چاه‌هایی که در منطقه پیش بینی کرده‌اند و بعد برنامه ریزی که برای خط انتقال آب از دریای عمان به سمت مشهد و انتقال آب از کوه‌های هزار مسجد، انجام شده در نهایت مقداری آب به مشهد منتقل شود، اما مساله این است که مشهد شهر بزرگی است، و با این طرح‌ها مشکلش حل نمی‌شود. 

* در این بین خب سوال این است که در این سال‌ها با همه این توصیفات شما ما باید چه می‌کردیم؟
- این که باید چه می‌کردیم، خب پرسشی است که حالا و با پیش آمدن وضعیت بحرانی تازه به آن پرداخته می‌شود در حالی که باید از قدیم و از مدت‌ها قبل در وزارت خارجه و وزارت نیروی ما در قسمت اداره کل آب‌های مرزی، فعال بودند و راهکار‌هایی انتخاب می‌کردند. ما متاسفانه در وزارت نیرو و وزارت امور خارجه، دیر اقدام کردیم؛ یعنی کار گسترده انجام نشده بود تا امروز به اینجا رسیده است. کار هم اینطور نیست که با چند نامه یا مکاتبه انجام شود. کار‌ها باید اجرایی و عملیاتی باشد. باید معاملات برد برد باشد.

مثلا در مورد رودخانه هریرود، پروتکل و قرارداد با ترکمنستان داریم ولی با افغانستان نداریم. در حالی که افغانستان سرشاخه‌های رودخانه هریرود را دارد. ما باید از مدت‌ها قبل روی این موضوع کار می‌کردیم و به معاملات برد برد می‌رسیدیم.

البته این هم که فکر کنیم همه حقوق متعلق به ماست و افغانستان منافعی نباید داشته باشد، اشتباه است. در مقابل تفکری که بگوید فقط افغانستان همه آب را ببرد و کشور پایین‌دست که ایران است، از حق آبه خود محروم بماند نیز اشتباه است. اکنون لازم است دو کشور ایران و افغانستان با هم کار کنند و با هم مراودات و دیپلماسی آبی داشته باشند.

ببینید نمونه این مساله را در مورد رودخانه‌هایی که از سمت ایران به سوی عراق می‌رود نیز اکنون داریم. رودخانه‌هایی که به سمت عراق می‌رود، حتی آن‌ها که پروتکل نداریم و قرارداد نداریم، این موارد که در بالادست هستند، ایران قسمتی از آب را نگه می‌دارند و حق آبه عراق را پرداخت می‌کند.
این بدان معناست که یعنی از نظر قوانین موجود در سازمان ملل، باید حق‌آبه پایین‌دست رعایت شود به‌نحوی که کشور قرار گرفته در پایین‌دست رودخانه نیز متضرر نشود.
اما اکنون متاسفانه آب به‌طور کامل در بالادست رودخانه هریرود گرفته می‌شود و این مشکل‌ها ایجاد می‌شود.

* معنای صحبت شما این است که ما حق کشور‌های پایین دست را می‌دهیم، اما چه در مورد طرف ترکیه و باکو و چه اکنون در شرق کشور اساسا به حق خودمان نمی‌رسیم و این بدان معناست که مثلا استانی، چون سیستان و بلوچستان، که وضعیت نامساعدی در بحران آب داشت حالا با وضعیت بدتری نیز ممکن است مواجه شود. از سوی دیگر اکنون سوال این است که حالا و در این شرایط اصلا چرا باید افغانستان قبول کند با ما قرارداد بنویسد؟ افغانستانی که اکنون سدهایش را چینی‌ها، هندی‌ها و ترک‌ها برایش احداث می‌کنند چه لزومی برای نوشتن قرارداد با ایران دارد و چرا باید به ایران حق آبه بدهد؟ درباره طرح مساله انتقال آب از دریای عمان که گفتید نیز اصلا اکنون آیا پولی داریم که این کار انجام شود و با این روند تحریم‌ها امکان پذیر است؟
- ببینید این موارد را کاملا درست می‌گویید. الان که سد آبگیری شده است، الان به قول شما چرا افغانستان باید قراردادی با ما بنویسد و عرض من هم این است که از مدت‌ها قبل باید این کار را می‌کردیم. 

متاسفانه ایران در دهه‌های گذشته بر روی آب‌های مرزی ورودی به کشور، فکر و کاری نکرده و برنامه‌ای نداشته است. فقط قرارداد‌ها بر روی آب‌های مرزی خروجی از کشور نوشته شده است، ولی روی آب‌های مرزی ورودی به کشور کار نشد.اما در مورد این که الان باید چه‌کار کنیم؟ باید همین الان هم مذاکره کنیم. 

همیشه گفته شده در مسائل مربوط به دیپلماسی آب، مذاکره بین دو کشور، بهترین راه حل است. 
ببینید اکنون اصلا راهکار این نیست که به سازمان‌های بین المللی شکایت کنیم یا وارد دعوا شویم، چون سرشاخه‌های آب در افغانستان است و این روش به جایی نمی‌رسد. بهترین راه حل، گفت‌و‌گو بین دو کشور همسایه است.در مورد آب دریای عمان هم بله درست می‌گویید و این فقط یک مُسکن است.

اساسا نیز هیچ موقع نگفتیم آبی که از دریای عمان می‌آید، راه حل اصلی است چون هزینه آن بسیار بالا و فوق تصور است. ببینید آبی که از دریای عمان به این روش منتقل شود در هر متر مکعب حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان، یعنی هر متر مکعب حدود نیم میلیون تومان برای ایران هزینه خواهد داشت. این آب بسیار گران است، یعنی اینطور نیست که این آب را بخواهند در اختیار شرب شهری بگذارند. این آب نهایت برای صنعت استفاده شود و فقط می‌تواند قسمت خیلی جزئی از مسائل را حل و فصل کند. 

ولی به هر حال روش انتقال این آب به‌قول شما، هزینه بسیار سنگینی برای ایران دارد. خب وقتی می‌بینیم انتقال آب، هزینه‌های سنگینی دارد، چرا نباید به روش‌های نرم افزاری و گفت‌و‌گو و مذاکره مسائل را حل کنیم؟ این سدسازی‌های افغانستان و بی توجهی رخ داده به آب‌های مرزی شرقی کشور حداقل باید برای ما تجربه شود که فرصت‌ها از دست رفته، ولی برای فرصت‌هایی که باقی مانده است، دستکم به سرعت وارد مذاکره و گفت‌و‌گو شویم.

* با توجه به توضیحات شما اکنون بعد از سد سلما و با آبگیری سد پاشدان، به طور قطع سد دوستی نیز نابود می‌شود. این سد میان ایران و ترکمنستان مشترک بوده و حالا آیا امکان اعتراض آنان و اجماع بزرگتری علیه این مدل سدسازی افغانستان وجود دارد؟
- ما با ترکمنستان یک پروتکل مشخص داریم که ۵۰ درصد از آب سد دوستی متعلق به ما و ۵۰ درصد برای ترکمنستان است؛ اما ترکمنستان از این سهم خود مصرف شرب ندارد، و فقط مصرف کشاورزی دارد. مساله این است که ایران از این آب مصرف شرب دارد و به‌همین خاطر من فکر می‌کنم ترکمنستان آسیب جدی از این روند نمی‌بیند. این ایران است که به دلیل استفاده برای شرب از آب سد دوستی دچار آسیب جدی می‌شود.درباره ترکمنستان نیز مشکل دیگری وجود دارد که کاملا بر روی ایران تاثیر خواهد گذاشت. کانال غوش تپه که آب موجود در آمودریا، را به سمت افغان‌ها منحرف می‌کند و دیگر این آب دیگر به ترکمنستان نمی‌رود؛ مشکل مشترک ایران و ترکمستان خواهد شد. 

اگر کانال غوش تپه به بهره برداری برسد و آب به ترکمنستان نیاید، عملا تبدیل به منشاء گردوغباری می‌شود که ترکمنستان و خراسان رضوی را در بر می‌گیرد.انتظار داریم الان دولتمردان ایران، وزارت نیرو و وزارت امور خارجه، با فوریت و ضرب الاجل به این موضوع کانال غوش تپه رسیدگی کنند.

حداقل دیگر نگذارند مساله کانال غوش تپه، مانند سد رودخانه هریرود شود که سد دوستی خشکیده شد و بعد تازه به فکر بیافتیم. انتظار داریم دولتمردان، ریاست محترم جمهور، وزارت نیرو و... به موضوع غوش تپه ورود کنند، چون غوش تپه می‌تواند قسمت مهم کشاورزی ترکمنستان را خشک کند و این یعنی در ایران تا خراسان رضوی در گرد و غبار فرو می‌رود.
 
* در واقع می‌گویید همانقدر که آبگیری سد پاشدان و سدسازی افغانستان اکنون برای ایران مساله خطرناکی است این مساله کانال غوش تپه که همچنان به آن توجه نمی‌شود برای شرق کشور بحران زا است!
- بله غوش تپه هم آثار غیر مستقیمش به ایران می‌رسد و مشکل برای ایران درست می‌کند. منطقه ترکمنستان، مستعد گردوغبار است و گردوغبارش نیز به خراسان رضوی می‌آید. این مساله نیز سابقه داشته است. اکنون اگر کانال غوش تپه احداث شود، آبی به ترکمنستان نمی‌رسد و مشکلات عدیده در قسمت خراسان ایران پدید می‌آورد!

* یک پیشنهادی بود که حالا که ایران هیچ قراردادی با افغانستان ندارد ، دستکم سد‌هایی که ترکیه و چین و هند می‌سازند را ایران می‌ساخت و در ازای آن حق آبه خود را طلب می‌کرد. 
- افغانستان، هرگز اجازه نمی‌دهد سد‌هایی که قرار است بر روی رودخانه‌های مشترک با ایران ساخته شود را خود ایرانی‌ها یعنی ما بسازیم. هیچ موقع امکان این سدسازی را به ما نمی‌دهد. کما اینکه سدی را که به سمت پاکستان می‌رود، به یک پیمانکار ایرانی برای ساخت سپردند. سد شاه عروس که جدیدا توسط دولت افغانستان افتتاح شد، پیمانکاران ایرانی ساختند، اما آن سد به سمت پاکستان می‌رفت و مربوط به رودخانه کابل بود و آن را ایرانیان ساختند؛ اما افغانستانی‌ها هرگز اجازه نمی‌دهند سد‌های روی رودخانه‌هایی که به سمت ایران می‌آید را، ما بسازیم و آن را به پیمانکاران ترک، باکو و یا چینی می‌سپارند.

سیدحسین مومنی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۱۸:۵۰
فکر نکنم کسی در جهان حریف طالبان بشه و بتونه یه قطره آب از طالبان بگیره (447006)
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۱۹:۱۵
به امید روزی که افغانها از ایران برن،وکار برا ایرانیها باشه،مردم عقل داشته باشن کار ندن.خدا کنه مشهد خالی از افغانی بشه.زادوولدشونم زیاده،هولن. (447009)
زیا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۱۹:۵۳
وقتی اولتیماتوم میدین و افغان ستیزی راه بیندازین باید هم این اتفاقات برای ما رخ بده.نباید تعجب کنیم باید ببینید اشکال کارتون کجاست نه اینکه از بقیه انتقاد کنید.این که بی‌وجدان بازی در میارید افغانهارو عذیت و آزار و بعد دیپورت میکنید توقع نداشته باشید دولت افغانستان بشینه هیچ کاری نکنه قطعا جواب این بداخلاقی‌ها و بی انسانیتیها رو بهمون میدن که داریم میبینیم.شاید جلوی آب راهای دیگه هم ببندند که معلوم نیست.ابی که خداوند برای همه موجودات زنده به صورت رودخانه آفرید تا همه مخلوقات خداوند بهرمند بشن تو (447014)
۱۴۰۳/۱۰/۲۰ ۱۳:۵۰
از غلط املاییت معلومه ایرانی نیستی....برو حالم از تک تک تون خراب میشه،مردمی که بجای اینکه حق خود را از دولتمردان خود بگیرن سربار کشوری دیگر شدن،...ما هم مهاجر داریم والا اگر انقد بی قانون باشن،تجاوز کنن،حکومت بالاخره داره میفهمه بدتر از آمریکا شماها هستید (447141)
ملیگرا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۲۰ ۱۳:۵۷
وقتی حکومت همه چی رو فدای چیزای دیگه بکنه همینه...سنی افراطی آخه تو کشور من چه میکنه؟طالبی که عشق میکنه که سد ساخته شده در حالیکه در ایران من در آرامش داره بدون اینکه پول آب بده پول برق و گاز بده سر ساختمون میخوابه و بربری چهل هزار تومن را سه هزار تومن میخره...بله این است مسئولینی که ملیگرا نباشن (447143)
۱۴۰۳/۱۰/۲۱ ۱۶:۲۰
رفیق اگرشما ریس جمهوربودی کشوررادودستی تقدیم افعانهامیکردی حق اب ایران چه ربطی به این کاردارد ّ بدونه پاسپورت به ایران امده اندحالابایدبروند مگرایران جسارت نشدطویله است که هرکس وناکسی خواست برودوبیاید حقشان است که بااینهااین طوررفتارکنی (447171)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۲۱ ۱۶:۳۱
معلوم میشه شما خودت افغانی هستی (447174)
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۱۹:۵۹
طالبان حکومتي است که نرمال نیست و هنوز هیچ کشوري طالبان را به رسمیت نشناخته (447015)
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۲۰:۰۴
اگر کشور ايران براي مسئولان اهمیت داشت و کمی عرضه داشتند نمی‌گذاشتند یه حکومتي مثل طالبان پيدا میشه با نام دین حقابه ملت ایران را قطع می‌کند و این طالبان که هنوز سازمان ملل متحد و حتي کشور هاي مختلف طالبان را به صورت رسمیت نشناخته اند (447016)
اصغر
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۲۰:۳۹
با همت و پشتکار مسئولان نظام ، افغان ها در قسمت شرقی با بستن آب شرق کشور رو خشک می‌کنند و پانزده میلیون تبعه افغان هم داخل کشورمون منابع انرژی و آب رو تمام می‌کنند. (447017)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۲۱:۱۸
اخراج افاغنه مجاز و غیر مجاز (447018)
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۲۲:۵۰
خدایا مارا محتاج این عقب افتادههای افغانی نکن اینقدر باران برف تو ایران بیاد که این افغانیها نمک نشناس رو سیاه بشن (447024)
ابوالفضل
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۱۲:۱۱
عقب افتاده هم استید که هر توهین و عملی را به خود اجازه میدهید در حق افغان ها انجام بدید صرفا چون افغان است کسی بگه چرا توهین میکنی میگید چون افغانی استی خدا هم جواب این رفتارهایتان را میدهد فعلا قرار است تشنگی بکشید بترس از آن روزی که بخواهید مهاجرت کنی باز ببینیم شنیدن زخم زبان چقدر سخت است.
خدارا شکر که افغانستان ما آب فراوان دارد و انشاء الله بیشتر هم شود آبهای افغانستان وگرنه اگه به شما ایرانی ها باشه یک قطره آب به افغانستان نمیدید خودتان میگید چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است. (447100)
۱۴۰۳/۱۰/۱۷ ۲۳:۰۵
۱۵ سال پیش باید فکرش رو می کردیم، الان دیگه؟ (447025)
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۰۸:۳۱
سلام وقت بخیر
افغانستان هم یک کشور مثل ثایر کشورها
دریا ندارد چهار تا رودخانه دارد و سلام
کشور بابیش از 40میلیون جمعت که حق زندگی داره
دنیا همه بمب اتوم ساخت کسی دخالت نکنید
افغانستان دوتا بند ابکردون ساخت همه اونا را مقصر می‌دونه
اگر کشور ی بازسازی نشه معلوم مردمش مهاجر میشه (447036)
بنده خدا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۰۸:۵۳
دعا کنیم باران زیاد ببارد افغانستان از مجبوری سد میسازد (447037)
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۴:۴۸
ما مردم افغانسنان چهل سال زیر ظلم ستم پای مال شدیم اکنون امید آرامش وپیش رفت داریم (447075)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۵:۰۸
تعداد زیادی افغانی غیر قانونی وارد ایران شدند آنها را دستگیر و به اردوگاه کار اجباری بفرستیم و مجبورشان کنیم از دریای عمان تا هامون کانال بکنند و آب شیرین کن درست کنند هم مشکل آب شرق حل میشه و هم از افغانها انتقام میگیریم (447077)
Ali
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۸:۱۳
مگه چندتا شهر ایران از افغانستان آب می‌خوردن ؟ من فکر میکردم فقط سیستان بلوچستان آب افغانستان رو میخورن (447087)
رحمت الله عظیمی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۸:۴۰
آری درست است خدا کند باران ببارد محتاج نامردان نشویم (447088)
محمدعلی جعفری کهخا
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۸:۴۵
هامون کاملا خشک شده است . اگر ان زمان که طالبان سیلاب را روانه گودزره ک برخورد میشد به سد سازی ادامه نمی دادند .اوغان فقط زبان زور را میفهمد چاره کارتنها یک موشک است بر سد کجکی ‌.جماعت اوغان را اخراج کنید همه شان را پرت کنید بیرون واگر به مرز نزدیک شدند چون همه کشورها با تیر بزنیدشان اگر واقعا طالب حقابه هستید مانع ترانزیت کالا شوید برق وابی که به اوغانستان میدهید قطع کنید .وقتی حقابه نمی دهند چرا باید از اندک اب باقی مانده ان هم تصفیه شده اش را به انها داد (447089)
عبدالبشیر
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۹:۱۱
کدام قانون دنیا وقانون خدا گفته که سر اب تشنه باشد زمین هایشان بایر باشد پایین اب سیر اب باشد این سد سازی افغانستان یک کار نیک برای مردم افغانستان است که دشت های بایر شان سیر اب وبزری میشود وامد های باد آورده افغانستان را که همسایه ها مفت نوش جان میکرد مدیریت میشود ایا ایران از نفت خود به افغانستان حق نفت میدهد که افغانستان از اب های خود به ایران حقابه بدهد محترم کارشناس صاحب در مورد کانال قوش تیپه یاد آور شدند شما یکبار از نزدیک دریا امو را ببینید تمام ضرر آن به افغانستان میرسد پس چرااز اب آن ن (447090)
عبدالبشیر
۱۴۰۳/۱۰/۱۸ ۱۹:۲۰
اب دریا امو مطلق به افغانستان است به همان اندازه که هرساله در موقع اب خیزی خاک افغانستان زیر اب میشود ایا ترکمنستان ایران کدام ابراز همدردی کردن که حالا افغانستان کانال قوشتیپه را راه اندازی کرد سروصدا بلند میکنند به درک که ترکمنستان وایران زیر گرد وغبار گم میشوند ما خود تشنه وگرسنه بگذاریم زراعت ما رونق نگیرد احتیاج به اب کشاورزی باشیم که همسایه ما راحت باشد ایا ترکمنستان گاز وبرق مفت به افغانستان میدهد ایا ایران نفت مفت به افغانستان میدهد نخیر پس ما چرا اب مفت مجانی به همسایه های خود بدهیم (447092)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۱۶:۴۶
افغانها باعث ازبین رفتن شرق کشورها خراسان وسیستان وکرمان گرفته که باعث خشکسالی وازلین رفتن کشاورزی و دامداری دراین استانها شده است به علاوه پانزده میلیون نفر از جمعیتش در داخل ایران باعث تورم وگرانی وناترازی آب وبرق وگازونان وبنزین و مدرسه شده است باعث بیکاری و کمبود مسکن شده اند کافیه به خیابان ها وپارکها ونانوایی ها و کارخانه ها وتولیدی ها بزنید انگار وارد کابل شدید (447109)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۱۶:۴۷
حق آبه پانزده میلیون نفر افغانی درایران رابگیرید (447110)
۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۱۸:۲۰
بله دیگه وقتیکه باروی باز و استقبال گرم کشور را به اشغال ۴۰ میلیون اشغالگران اجنبی و بیگانه و انگل و طفیلی و مزاحم و سربار ملت و کشور کردید بنام مجاز و ساماندهی وبشر دوستانه و شریک زندگی و اشتغالزایی وانواع کارت های هوشمند ووووووو پس منتظر همه چیز باشید. (447113)
وحید
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۱۹ ۲۲:۵۴
اول دیپلماسی اگر جواب نداد جنگ مستقیم اول تمام سدها رابمباران کنن ملت افغانستان رواز دست طالبان نجات بدید قدرت حرف آخرشو درمواجهه باطالبان میزنه وسلام (447115)
۱۴۰۳/۱۰/۲۱ ۱۶:۲۵
افرین (447173)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۲۰ ۰۰:۴۹
شما به افغانها در ایران شناسنامه و یارانه بدهید ..اون وقت طالبان حق آب خودمان را به روی ما بسته و کشورمان را با دشمن دیگر ترکیه، که با آنها در ساخت سد یاری میدهد و قصد خشککردن ایران در راس اجرای برنامه آنهاست ..حالا شما باج بدهید (447117)
۱۴۰۳/۱۰/۲۰ ۰۰:۵۷
بخدا کافی شما آذوقه و سوخت به آنها ندهید ..وبعضی مردم خائن سوخت قاچاق به آنها نرسانند ببین چگونه فلج خواهند شد..افغانها باید همه برونند چون کشور آنها عاجز از تهیه کار واذوقه خواهد شد...و باید سد ها شکسته شود (447119)
محمد
Iran, Islamic Republic of
۱۴۰۳/۱۰/۲۱ ۱۶:۱۵
باسلام مشکل حقابه ایران بازورحل میشودطالبان کسانی هستندکه بازبون خوش نمیشودباانهاصحبت کنیددولت ایران بایدبندرچابهاررابرروی انهاببندد برق راکه به افعانهامیدهدقطع کند تاان وقت طالب سرعقل بیاید این همه موشک وپهبادرابرای همین موقع بکارمی اید چرابایدالتماس کنی به این افرادهرسدی دوموشک کافی ست (447170)
پربيننده‎ترين مطالب و خبرها