گروه بین الملل: کشورهای اروپایی که عضو ناتو هستند، در پنج سال گذشته خرید تسلیحات را بیش از دو برابر کردهاند که ۶۰ درصد آن از آمریکا خریداری شده است.
بر اساس دادههای مؤسسه تحقیقات صلح بینالمللی استکهلم، سیپری، کشورهای اروپایی در پیمان آتلانتیک شمالی در کنار واردات جنگافزار، تولید آن را نیز به میزان زیادی افزایش دادهاند. با این حال، هنوز ایالات متحده بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده تسلیحات در جهان است.
یافتههای سیپری با اعلام اتحادیه اروپا مبنی بر تقویت توانمندیهای دفاعی این قاره در واکنش به تغییر سیاست خارجی آمریکا در پی بازگشت دونالد ترامپ به قدرت، همزمان شده است.
در سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۴ میلادی، اوکراین بزرگترین واردکننده تسلیحات در جهان بوده است. اوکراین از اواخر ۲۰۲۲ درگیر دفاع از خود در برابر یورش همهجانبه روسیه در جنگی بوده که به تازگی وارد چهارمین سال خود شده است.بر پایۀ این گزارش، آمریکا فروشنده ۴۳ درصد از تسلیحات در جهان است و بعد از آمریکا، فرانسه که دومین کشور بزرگ صادرکننده جنگافزار است، سهم ۹.۶ درصدی از بازار تسلیحات را در اختیار دارد.سیپری میگوید واردات تسلیحات کشورهای اروپایی عضو ناتو نسبت به پنج سال گذشته ۱۰۵ درصد افزایش یافته که نشاندهنده تجهیز مجدد کشورهای اروپایی در واکنش به تهدید ناشی از روسیه است.
پیتر وِزِمَن، پژوهشگر ارشد در سیپری، گفته است کشورهای اروپایی عضو ناتو برای کاهش وابستگی به واردات جنگافزار و تقویت صنایع تسلیحاتی خود گامهایی برداشتهاند اما مسئله خرید تسلیحات از آمریکا «ریشههای عمیقی دارد».به گفته وزمن، کشورهای اروپایی عضو ناتو هنوز در نوبت دریافت تقریباً ۵۰۰ جنگنده و تسلیحات بسیار دیگری هستند که به آمریکا سفارش دادهاند. ایتالیا و بریتانیا جتهای اف۳۵ و سامانههای پیچیدهٔ پدافند هوایی پاتریوت آمریکایی را خریداری کردهاند که یافتن جایگزین برای آنها دشوار است.
این محقق گفته است که بلژیک، هلند و دانمارک بیش از کشورهای بزرگتر اروپاییِ عضو ناتو به جنگافزارهای آمریکایی وابسته هستند. دانمارک در پی بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در نتیجهٔ اصرار رئیسجمهور آمریکا برای مالکیت گرینلند، درگیر تنش دیپلماتیک نیز با واشینگتن شده است.
رهبران اتحادیه اروپا هفته گذشته از طرح رئیس کمیسیون اروپا برای افزایش توانمندی تولید تسلیحات در این قاره و کاهش وابستگی به آمریکا برای دفاع از خود حمایت کردند، اما این مسیر هنوز طولانی خواهد بود.
در همین حال، صادرات جنگافزارهای روسیه در پنج سال اخیر ۶۴ درصد کاهش یافته، اما هنوز سومین صادرکننده بزرگ تسلیحات در جهان است.