گروه بین الملل: رییسجمهور روسیه، اعلام کرد که مسکو با پیشنهادات آمریکا برای توقف درگیریها موافق است، اما کشورش با پایان فوری نبرد در اوکراین موافقت نمیکند، زیرا به عقیده او هرگونه توقف در نبرد در این مرحله به نفع اوکراین است. ولادیمیر پوتین گفت: «ما با پیشنهادات برای توقف درگیریها موافقیم اما ما از این واقعیت فراتر میرویم و این توقف باید به گونهای باشد که منجر به صلح بلندمدت شود و علل اصلی این بحران را از بین ببرد.»
او تاکید کرد که آتشبس به خودی خود درست است اما سوالاتی وجود دارد که باید مورد بحث قرار گیرد.پوتین در ادامه گفت: «ما باید در این مورد با آمریکا صحبت کنیم. شاید ضرورت یابد من و ترامپ تماس تلفنی داشته باشیم.»نیروهای روسیه از اواسط سال ۲۰۲۴ در حال پیشروی در شرق اوکراین هستند و تقریبا یک پنجم خاک اوکراین را کنترل میکنند.
سه سال پس از حمله دهها هزار نیروی روسیه به اوکراین، دونالد ترامپ رییسجمهور ایالات متحده گفته است که به این جنگ پایان خواهد داد.
اظهارات پوتین اولین پاسخ رسمی مسکو به پیشنهاد آتشبس مورد حمایت ایالات متحده است.اوکراین پیشتر اعلام کرده بود برای توقف جنگ که اکنون در چهارمین سال از آن قرار دارد، با این پیشنهاد موافق است و آماده آتشبس ۳۰ روزه است.استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رییسجمهور آمریکا، برای گفتوگو در مورد پیشنهاد آتشبس به مسکو رفته است.
پیشتر کرملین تصاویری از پوتین با لباس استتار سبز در حال بازدید از منطقه کورسک در غرب روسیه منتشر کرد.در حالی که پوتین، افسر سابق کاگب، به ندرت لباس نظامی میپوشد، کرملین گفت که رییسجمهور روسیه پوشیدن لباسهای نظامی را ضروری دانسته است.اوکراین، کورسک را سال گذشته در جریان تهاجم بزرگ به روسیه به دست آورد اما اکنون ممکن است آن را از دست بدهد.قبل از اظهارات پوتین، یوری اوشاکوف، دستیار ارشد سیاست خارجی رییسجمهور روسیه، نیز اعلام کرد پیشنهاد آمریکا برای آتشبس ۳۰ روزه در اوکراین امتیازی به روسیه نمیدهد و فقط فرصتی برای تجدید قوای اوکراین است.اوشاکوف گفت: «من موضع خود را اعلام کردم که این چیزی جز یک مهلت موقت برای ارتش اوکراین نیست، نه چیزی بیشتر.»
دلایل روسیه برای نپذیرفتن آتشبس فوری
روسیه در گذشته بارها آتشبس موقت را رد کرده و نسبت به هر گونه مذاکرات صلح ابراز تردید کرده و تاکید کرده است که توافق پایدار زمان میبرد.بسیاری از «علل ریشهای» مورد اشاره پوتین در پیشنویس معاهدهای که توسط مذاکرهکنندگان روسی و اوکراینی در آوریل ۲۰۲۲ و چند هفته پس از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین آمده است.
روسیه تهاجم خود را به عنوان دفاعی در برابر گسترش ناتو توجیه میکند و خواستار آن است که اوکراین پس از جنگ، یک کشور خلع سلاح شده و به طور دائم بیطرف باشد و با هیچ بلوک نظامی همسو نباشد.مسکو اصرار دارد که دستکم ۱۸ درصد از خاک اوکراین را که در حال حاضر تحت کنترل خود دارد، حفظ کند.
روسیه میخواهد سیاستهایی که نفوذ فرهنگی این کشور در اوکراین را به حاشیه برده معکوس کند و مانع عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو شود.
به نوشته وال استریت ژورنال، روسیه با پیشروی ارتش خود در میدان نبرد و بازپسگیری سرزمینی که اوکراین امیدوار بود از آن به عنوان ابزار چانهزنی استفاده کند، انگیزه کمی برای توقف فوری جنگ دارد.
روسیه امتیازی برای خود نمیبیند
یوری اوشاکوف، دستیار ارشد سیاست خارجی رییسجمهور روسیه، اعلام کرد پیشنهاد آمریکا برای آتشبس ۳۰ روزه در اوکراین امتیازی به روسیه نمیدهد و فقط فرصتی برای تجدید قوای اوکراین است.
اوشاکوف گفت به واشینگتن اعلام کرده که آتشبس ۳۰ روزه پیشنهاد شده از سوی ایالات متحده برای توقف جنگ در اوکراین به نیروهای کییف مهلتی میدهد که بسیار به آن نیاز دارند.
پیشرویهای روسیه در امتداد جبهه از اواسط سال گذشته میلادی و تلاش دونالد ترامپ، رییسجمهور ایالات متحده برای دستیابی به یک توافق صلح برای پایان دادن به این درگیری سه ساله در اوکراین، این نگرانی را ایجاد کرده که کییف در جنگ شکست بخورد.
استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ در خاورمیانه برای مذاکره وارد مسکو شد و مقامات روسیه هم گفتند مایک والتز مشاور امنیت ملی ایالات متحده جزئیاتی را در مورد پیشنهاد آتشبس ارائه کرده و روسیه آماده گفتوگو در مورد آن است.ترامپ گفته بود امیدوار است کرملین با این پیشنهاد آمریکا برای آتشبس موافقت کند. اوکراین گفته از این پیشنهاد حمایت میکند.
اما یوری اوشاکوف که پیشتر سفیر روسیه در واشینگتن بود و اکنون به نمایندگی از پوتین در مورد مسائل مهم سیاست خارجی صحبت می کند، به رسانههای روسیه گفت که چهارشنبه با والتز صحبت کرده تا موضع روسیه در مورد آتشبس را تشریح کند.اوشاکوف گفت: «من موضع خود را اعلام کردم که این چیزی جز یک مهلت موقت برای ارتش اوکراین نیست، نه چیزی بیشتر.»
او افزود: «این چیزی به ما نمیدهد و فقط به اوکراینیها فرصتی میدهد تا دوباره جمع شوند، قدرت پیدا کنند و همان کار را ادامه دهند.»
اوشاکوف گفت که هدف مسکو «یک راهحل صلحآمیز طولانیمدت است که منافع مشروع کشور ما و نگرانیهای شناختهشده ما را در نظر بگیرد.»
او گفت: «به نظر من در این شرایط هیچکس به هیچ گامی نیاز ندارد که (صرفا) تقلید اقدامات صلحآمیز باشد.»
اوشاکوف که از سال ۲۰۱۲ در کرملین در کنار پوتین خدمت کرده، در پاسخ به این سوال که آیا روسیه پیشنهاد ایالات متحده را رد میکند، گفت رییسجمهور احتمالا شامگاه پنجشنبه با رسانهها صحبت خواهد کرد و موضع روسیه را با جزئیات بیشتر تشریح خواهد کرد.اظهارات یکی از مقامات ارشد کرملین نشان میدهد که پوتین، رهبر روسیه از سال ۱۹۹۹، فکر میکند که پیشرفت روسیه در میدان نبرد در اوکراین و غرب روسیه به مسکو دست برتر در مذاکرات صلح را میدهد.