به روز شده در ۱۴۰۴/۰۳/۲۶ - ۱۵:۱۵
 
۱
تاریخ انتشار : ۱۴۰۴/۰۳/۱۱ ساعت ۰۸:۴۴
کد مطلب : ۵۳۲۵۲۲

بررسی علل رشد خرید و فروش ضایعات فلزات و تاثیر آن بر اقتصاد

گروه کسب و کار: در سالهای اخیر بازار خرید و فروش ضایعات فلزی و در کنار آن ضایعات اهن رشد چشمگیری داشته است.افزایش ساخت و ساز، توسعه کارخانه های خودروسازی، افزایش قیمت ارز های خارجی، تحریم ها و رشد قیمت جهانی فلزات از جمله عواملی هستند که بازار خرید و فروش ضایعات فلزی را رونق بخشیده اند.
نمودار پیش بینی رشد فلزات غیر اهنی
نمودار پیش بینی رشد فلزات غیر اهنی
 در این مقاله، به بررسی علل رشد خرید ضایعات مس، اهن و الومینیوم و به طور کلی فلزات و نیز تاثیر آن بر اقتصاد کشور بپردازیم.
همانگونه که میدانید اقتصاد ایران با وجود تحریم ها، باز هم از بازارهای جهانی تاثیر می پذیرد. وقتی که قیمت فلزات در بازارهای جهانی افزایش پیدا می کند در بازار ایران نیز اثر می گذارد و قیمت ها افزایش پیدا می کند و وقتی هم که قیمت یک فلز مثل آهن در بازارهای داخلی افزایش پیدا می کند قیمت ضایعات آن نیز افزایش پیدا می کند.
با وجود افزایش قیمت ضایعات، باز هم قیمت آن نسبت به بازارهای جهانی ارزانتر است. به همین خاطر صنایع داخلی به سمت استفاده از فلزات بازیافتی روی می آورند، این موضوع باعث شده خریداران ضایعات آهن، مس و آلومینیوم با تقاضای بیشتری مواجه شوند.

یکی دیگر از دلایل رونق صنعت بازیافت فلزات، افزایش ساخت و ساز و رشد صنعت خودروسازی در ایران است. صنایعی مانند ساختمان سازی و خودروسازی از مهمترین و اصلی ترین مصرف کنندگان آهن و فولاد در کشور هستند.این موضوع باعث شده خرید ضایعات آهن و تزریق دوباره آن پس از بازیافت به یکی از پرسود ترین بخش بازار ضایعات تبدیل شود.
اقتصاد ایران سالهاست که با تحریم های خارجی دست و پنجه نرم می کند. کمبود ارزهای خارجی باعث شده که خرید مواد اولیه از آن سوی مرزها کاری سخت و چه بسا ناممکن شود.

همچنین تحریمها مانع از دسترسی آزاد بازار ایران به بازارهای جهانی شده و عملا واردات فلزات از سایر نقاط جهان متوقف شده است.این امر باعث شده که نیاز بازارهای داخلی به فلزات، از طریق بازیافت ضایعات تامین شود و همین امر باعث رونق هر چه بیشتر خرید و فروش ضایعات آهن، آلومینیوم و مس گردیده است.
در این بین دولت نیز با سیاست های حمایتی خود از واحدهای بازیافتی، و تشویق شرکت ها و صنایع به استفاده از مواد بازیافتی نقشی اساسی در رونق صنعت بازیافت ایفا می کند.
رشد و توسعه صنعت بازیافت، تاثیر مستقیمی بر اقتصاد و بازار ایران نیز دارد، با افزایش صنایع مختلف، نیاز کشور به مواد اولیه افزایش پیدا می کند.خرید و بازیافت ضایعات آهنی، نیاز کشور برای واردات اینگونه مواد را کاهش میدهد و این کار، گامی مهم و اساسی در جهت خودکفایی است.

کارخانه ذوب و بازیافت ضایعات فلزی

وقتی که مواد اولیه مورد نیاز از طریق بازارهای داخلی تامین شود، دیگر نیازی به واردات آن نیست و این عمل جلوی خروج ارز های خارجی را گرفته و تراز تجاری کشور را بهبود می بخشد.
دومین تاثیر رشد صنعت بازیافت، تثبیت قیمت مواد اولیه است، با بازیافت ضایعات فلزات، عرضه و تقاضا متعادل میشود.استخراج فلزات از معادن فرایندی زمانبر و با صرف هزینه و انرژی بالاست در حالی که بازیافت ضایعات بسیار ساده تر و در عین حال ارزانتر است و همین امر باعث تثبیت قیمت مواد اولیه در کشور می شود.
علاوه بر موارد ذکر شده در بالا صنعت بازیافت، ایجاد اشتغال نیز میکند، این صنعت در بخش جمع آوری و فرآوری ضایعات و همچنین خرید و فروش به صورت مستقیم و یا غیر مستقیم اشتغال زایی می کند.
در این صنعت افرادی با عنوان خریدار ضایعات اهن، ضایعات مس و آلومینیوم، مستقیم مشغول به کار هستند. همچنین در کارگاه ها و کارخانه های بازیافت نیز، افرادی مشغول به کار هستند که نشان دهنده پتانسیل بالای این بازار برای اشتغال زایی است.

یکی دیگر از جنبه های مثبت بازیافت ضایعات مخصوصا فلزات، صرفه جویی در مصرف سوخت و در نتیجه صرفه جویی در اقتصاد است. هزینه تولید فلزات از معادن بسیار بالاست، بخشی از این هزینه به علت مصرف سوخت و بخشی دیگر به علت وجود ماشین آلات بزرگ و گران قیمت است.
همچنین برای استخراج فلزات از معادن، نیروی کار خیلی زیادی لازم است که آن هم بر قیمت نهایی محصول تاثیر می گذارد. هنگام بازیافت ضایعات، انرژِی بسیار کمتری مصرف می شود که این یعنی آلودگی کمتر و صرفه جویی در هزینه ها که علت اصلی گرانی مواد استخراجی است.
کارگاه های بازیافتی به ماشین های خیلی پیچیده ای نیاز ندارند و نیروی کار کمتری نیاز دارند که این هم، در کاهش قیمت مواد اولیه نقش بسزایی دارد. همچنین بازیافت ضایعات فلزی فرایندی سریع است در حالی استخراج فلزات از معادن بسیار زمان بر و طولانی است.

با این حال اینده بازار ضایعات فلزی با چالشهای نیز روبروست.با توجه به سیاستهای حمایتی دولت و مشکلات اقتصادی و همچنین گرمایش زمین، انتظار می رود که بازار خرید و فروش و بازیافت ضایعات فلزی، رشد صعودی داشته باشد.
صنعت بازیافت کشور را از واردات فلزات بی نیاز می کند و در تسریع و رشد صنایع وابسته تاثیر مستقیم دارد، ولی قوانین دست و پاگیر و نیز عدم نظارت بر قیمت ها و نیز وجود دلالان و سودجویان، این بازار را با آشفتگی و مشکلات فراوان روبرو می کند.
همچنین برخی از بنگاه های خریدار ضایعات، به دلیل طمع و سود جویی بیشتر، در روند بازیافت، اصول و آیین نامه های زیست محیطی را رعایت نمی کنند که این امر خسارتهای جبران ناپذیری به محیط زیست و سفره های اب زیر زمینی وارد می کند.بعضی از این اسیب ها چنان عمیق هستند که دیگر فرصت جبران وجود ندارد

همچنین به دلیل تحریم ها، ورود تکنولوژی و ماشینهای پیشرفته در این صنعت امکان پذیر نیست، این عوامل در کنار عواملی مانند عدم ثبات قیمت ارزهای خارجی، بازدهی این صنعت را به شدت پایین می آورد که در دراز مدت ممکن است رشد این صنعت را با مشکلات و موانعی بیشتری روبرو کند.
امید است با حمایت های دولت از این صنعت و برداشته شدن تحریم ها این راه همواره تر شود و هم زمان با سایر صنایع، این صنعت نیز با اهنگی ثابت رشد پیدا کند تا شاهد شکوفایی کشورمان باشیم.
 
پربيننده ترين مطالب و خبرها