به روز شده در ۱۴۰۳/۰۱/۱۰ - ۰۹:۰۰
 
۵
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۱/۳۱ ساعت ۱۳:۳۰
کد مطلب : ۷۵۱۵۰
یک میلیون و 800 هزار نفر آواره سوری در ترکیه

شرایط تكان‌دهنده صدهاهزار آواره سوری

گروه بین‌الملل: بی توجهی به شرایط نامساعد معیشتی و بهداشتی، آوارگان سوری در ترکیه را به با مشکلات عدیده ای از جمله گدایی واداشته و تسلط مافیای فروش زنان و قاچاق اعضای بدن، شماری از این آوارگان را به روز سیاه نشانده است.
شرایط تكان‌دهنده صدهاهزار آواره سوری
میدان تقسیم بزرگترین میدان مرکزی استانبول که به قلب این شهر تاریخی معروف است و همچنین اغلب خیابانهای شهرهای بزرگ ترکیه از جمله آنکارا، غازی آنتپ و ازمیر این روزها مملو از صحنه های دردناک گدایی زنان و کودکان آواره سوری است. بر اساس آخرین گزارش های کمیسیون امور آوارگان و پناهندگان جنگی سازمان عفو بین الملل تنها 10 درصد از آوارگان سوری موجود در ترکیه در کمپ های این کشور حضور دارند و 90 درصد از آنان به عنوان آوارگانی خیابانی در شهر ها و حومه شهرهای بزرگ ترکیه در حال گذران زندگی هستند.

بر اساس آمارهای موجود هم اکنون یک میلیون و 800 هزار نفر آواره سوری در ترکیه به سر می برند. زنان و کودکان آواره سوری به دلیل وضعیت بد معیشتی، مجبور هستند برای تامین مخارج زندگی از مردم گدایی کنند و مردان نیز در کنار آنان نشسته و یا در محل دیگری به دنبال درآمدی برای امرار معاش هستند. برخی از رسانه های ترکیه نیز از شرایط نامساعد معیشتی و بهداشتی پناهجویان در ترکیه سوری به ویژه تسلط مافیای فروش زنان و قاچاق اعضای بدن پناهجویان در این کشور خبر داده اند.

فقر، گرسنگی و شرایط نامساعد تغذیه و بهداشت حاکم بر آوارگان سوری در ترکیه که شمار آنان نزدیک به دو میلیون نفر شده است، کار مافیای فروش زنان و اعضای بدن را رونق بخشیده و شماری از پناهجویان سوری در ترکیه اسیر این شبکه ها شده اند. حدود 90 در صد از آوارگان سوری که با هزار امید و برای فرار از ظلم و ستم گروههای تروریستی به ترکیه آمده اند در چهار سال گذشته امیدشان برای یک زندگی خوب در این کشور به یاس تبدیل شده و تنها ده در صد که وضعیت مالی خوبی داشته اند برای خود سرپناهی پیدا کرده اند.

بر اساس یک نطرسنجی در ترکیه که نتایج آن هفته گذشته منتشر شد، 90درصد پناهجویان سوری در ترکیه خواهان بازگشت به کشورشان هستند نتایج نظر سنجی دانشگاه 7 دسامبر شهر کیلیس ترکیه در نزدیکی مرز سوریه نشان می دهد که 90 در صد از پناهجویان سوری که در اثر ناآرامی های سوریه به ترکیه پناهنده شده اند، خواهان بازگشت به کشورشان هستند.

پرفسور مصطفی پاکسوی رئیس این دانشگاه در تشریح نتایج نظرسنجی یاد شده گفت: این نظر سنجی با گفت وگوی رو در رو با 2 هزار پناهنده سوری انجام شده است. وی افزود: حدود 50 درصد از این پناهجویان خواهان بازگشت فوری و 40 درصد از آنان خواهان بازگشت پس از پایان ناآرامی ها به کشورشان هستند. بر اساس نتایج این نظر سنجی تنها 10 در صد از پناهجویان گفته اند که قصد دارند در ترکیه اقامت کنند.

بحران سوریه در اسفند ماه سال 2011 و با حمایت کشورهای غربی - عربی و ترکیه شروع شده که در اثر آن تاکنون بیش از 220 هزار شهروند سوری کشته شده و بیش از 11 میلیون نفر دیگر هم آواره شده اند. پایگاه خبری خبر ترک اخیرا از افزایش قاچاق کلیه در ترکیه خبر داد و نوشت: افزایش گروههای مافیایی و فعالیت آنها سبب شده تا پناهجویان سوری کلیه خود را به کمتر از 7 هزار دلار بفروشند.

این رسانه در ادامه می افزاید: فروش کلیه پناهجویان سوری با پانزده هزار دلار آغاز شده بود که اکنون به کمتر از هفت هزار دلار رسیده است و شمار زیادی از پناهجویان که برای تامین نیازهای خود کلیه خود را فروخته اند، به خاطر نبود شرایط بهداشتی و تغذیه سالم، به دلیل عفونت یا خونریزی شدید، جان خود را از دست داده اند.

روزنامه ملیت نیز در گزارشی در این باره نوشت: ثروتمندان و پیرمردان عشایر در مناطق نزدیک به مرزهای ترکیه با سوریه دومین و سومین زن خود را (از میان آوارگان سوری) به قیمت یک هزار دلار و حداکثر دو هزار دلار صاحب می شوند و این در حالیست که عقد آنان نیز ثبت نمی شود. چندی پیش نیز انجمن حقوق بشر و همبستگی با مستضعفان ترکیه موسوم به (مظلوم در) با انتشار گزارشی از آزار و اذیت جنسی آوارگان زن سوری در اردوگاه های آوارگان در ترکیه خبر داده بود.

در این گزارش با اشاره به سوء استفاده های جنسی از پناهندگان زن سوری در اردوگاه های آوارگان در این کشور آمده است: پناهندگان سوری همچنین با مشکلات اسکان و نداشتن دسترسی به خدمات آموزشی، بهداشتی و تغذیه در این اردوگاه ها روبرو هستند. براساس این گزارش آوارگان زن سوری که از خدمات اجتماعی برخوردار نیستند توسط کارفرمایان مورد سوء استفاده جنسی قرار می گیرند و مجبور به روی آوردن به فحشا می شوند.

مظلوم در نوشت: شمار کمی از آوارگان سوری که بیشتر آنان را زنان و کودکان تشکیل می دهند در اردوگاه های مرزی ترکیه اسکان داده شده اند و اغلب آنان در شهرهای مختلف این کشور به صورت پراکنده زندگی می کنند.

این انجمن با اشاره به اینکه شمار بسیاری از آوارگان سوری در شهرهای استانبول، آنکارا، ازمیر، غازی انتپ، دیاربکر، شانلی عرفا، کیلیس، مالاتیا، باتمان، حاتای، عثمانیه، وان و بورسا زندگی می کنند، اضافه کرد: آوارگان زن سوری که مورد سوء استفاده های جنسی قرار گرفته اند، عنوان کرده اند که شماری از زنان و دختران سوری نیز به کشورهای عربی از جمله قطر برده و فروخته شده اند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که افزایش شمار آوارگان سوری در ترکیه به ویژه آوارگان زنی که همسرانشان کشته شده اند، معضلات اجتماعی در این کشور ایجاد کرده است. روزنامه رادیکال نیز پیشتر در گزارشی از ارعاب و فروش زنان آواره سوری در اردوگاه های این کشور و ازدواج های اجباری آنان در قبال مبالغ ناچیز خبر داده بود.

رادیکال در مطلبی با عنوان \'تجاوز به دختران و زنان آواره سوی و فروش آنان در ترکیه\' به نقل از یک زن سوری آواره نوشت: باندهای تبهکار و برخی از مسوولان ژاندارمری ترکیه، وی را که به همراه یک زن آواره سوری دیگر برای امرار معاش به امور نظافت در منازل گماشتند، تهدید و به وی تجاوز کرده اند. وی گفت: یکی از درجه داران ژاندارمری ترکیه با گرفتن کارت شناسایی اش، او را تهدید به بازگرداندن به سوریه کرده و پس از تجاوز او را فروخت.

خانم \'سچیل ارپولاد\' وکیل عضو کانون وکلای شهر باتمان در جنوب شرق ترکیه نیز با تائید سوء استفاده از دختران و زنان آواره سوری در اردوگاه های آوارگان سوری در ترکیه گفت: آنان در معرض انواع سوء استفاده ها و تن دادن به ازدواج های اجباری قرار گرفته اند و آسیب پذیرترین اقشار هستند، چرا که فقر و بی پناهی زنان آواره سوری، کار را برای مزاحمان آسان می کند. وی گفت: شمار زیادی از زنان و دختران سوری توسط شبکه های غیرقانونی در قبال پول به عنوان زن دوم و سوم به مردان مسن در مناطق مرزی فروخته شده اند.

فاروق لوغ اوغلو از نمایندگان حزب مخالف جمهوریخواه خلق در مجلس ترکیه نیز پیشتر گفته بود: دلال های مستقر در کمپ های آوارگان سوری در ترکیه اقدام به فروش زنان سوری به اعراب می کنند. وی در سخنانی در پارلمان این کشور با انتقاد از نقض حقوق بشر در اردوگاه های پناهجویان در ترکیه گفته بود، زنان و دختران سوری در ازای پول اندکی به کشورهای ثروتمند عرب فروخته می شوند.

به گزارش کمیسیونر عالی حقوق بشر سازمان ملل در امور پناهجویان 75 درصد پناهجویان سوری که در ترکیه زندگی می کنند، زن و کودک هستند. احزاب مخالف ترکیه بارها مخالفت خود را با مواضع دولت آنکارا در قبال دمشق ابراز و توقف مناقشه در سوریه و یافتن راه حلی دیپلماتیک را با هدف پایان دادن بحران در این کشور خواستار شده است. از زمان شروع ناآرامی در سوریه (در سال 2011)، دولت ترکیه از تروریست ها که با دولت دمشق می جنگند و از معارضان خارج نشین سوری ، حمایت کرده است.
مرجع : ایرنا