گروه سیاسی: امیر دبیریمهر (فعال رسانهای) در گزارشی در روزنامه النهار لبنان نوشت: بعد از چند ماه حدس و گمان سرانجام شنبه عصر عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران و استیو ویتکاف نماینده رییس جمهور امریکا در مسقط پس از ۱۵۰ دقیقه رد و بدل کردن پیام با وساطت وزیر خارجه عمان این مذاکرات را مثبت و سازنده اعلام کردند. وزیر خارجه ایران پس از مذاکرات، با نماینده امریکا نیز دیدار کوتاهی داشت که منجر به شایعهسازی در این خصوص شد که مذاکرات ایران و امریکا مستقیم بوده اما وزیر خارجه ایران تاکید کرد این مذاکرات مستقیم نبوده بلکه مقام عمانی چهار بار پیامهای طرفین را مبادله کرده. عراقچی همچنین گفته که شنبه اینده دور دوم مذاکرات در کشوری اروپایی و بطورغیر مستقیم برگزار خواهد شد اما شاید شهر محل مذاکره وین باشد.
در این مذاکرات فقط دو خبرنگار حضور داشتند یکی خبرنگار تلویزیون دولتی ایران و دیگری خبرنگار اسیوشیتد پرس از امریکا و دولت عمان بعنوان میزان به هیچ خبرنگاری اجازه حضور در مسقط و محل برگزاری مذاکرات را نداده تا مبادا گزارش مغایر نظر ایران و امریکا از مذاکرات در رسانهها منعکس شود. اظهارات کوتاه دونالد ترامپ بعد از مذاکرات که ان را خوب دانسته بود و سکوت ویتکاف و بیانیههای مشابه و رسمی وزارت خارجه ایران و کاخ سفید هم نشان داد دو کشور مایل نیستند این مذاکرات مهم تحت تاثیر حاشیههای رسانهای و اختلاف برداشتها قرار گیرد.
آیتالله خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نیز در دیدار یکشنبه صبح با فرماندهان ارشد نظامی بطور مستقیم اشاره ای به مذاکره درعمان نکرد اما همزمان با اغاز مذاکرات یکی ازاعضای دفتر رهبری خبر روزنامه نیویورکتایمز را تکذیب کرد که در روزنامه امریکایی مدعی شده بود مقامات ارشد جمهوری اسلامی چند روز قبل در دیدار با آیت الله خامنه ای بخاطر شرایط خطیر کشور خواستار موافقت او با مذاکره با امریکا شده اندو رهبری هم پذیرفته است. آیتالله خامنهای بطور تلویحی این گزارشها را عملیات روانی علیه ایران خواند. آیتالله خامنهای درپاسخ به کسانی که میگویند او بخاطر وجود مشکلات اقتصادی حاضر به مذاکره شده است گفت با وجود برخی مشکلات روند کلی پیشرفت ایران خوب وقابل قبول است.
اما واکنش افکار عمومی ایران و بازارهای مالی به مذاکرات مسقط بسیار مثبت بود. بورس تهران امروز رشد قابل توجهی د شت و نود درصد شاخصهای مثبت شد و قیمت دلار و طلا نیز در ایران کاهش محسوسی داشت به گونه ای که قیمت هر دلار امریکا در کمتر از یک روز حداقل ۱۰ هزار تومان کاهش داشت و پیش بینی میشود این کاهش ادامه یابد.مردم ایران در شبکههای اجتماعی عموما معتقدند اگر دو کشور در شنبه اینده در خصوص موضوع و جدول زمانی مذاکرات به توافق برسند و مذاکرات اغاز شود باز هم بازارهای اقتصادی واکنش مثبت نشان خواهند داد. برخی از فعالان سیاسی و رسانهای مدعی شدند امریکا توافق کرده فقط درباره فعالیتهای اتمی ایران مذاکره کند و واشنگتن برای نشان داد حسن نیت خود قصد دارد با اغازمذاکرات رسمی از هفته بعد برخی از تحریمهای اقتصادی ایران را کاهش دهد و حتی حسین مرعشی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی پیشنهاد کرده امریکا میتواند در بازار دو نیم میلیارد دلاری ایران سرمایه گذاری کند.
این سخنان با واکنش تند جریانهای تندرو مخالف با مذاکره باامریکا مواجه شده که میگویند با توجه به سابقه روابط ایران و امریکا این مذاکرات به نتیجه نخواهد رسید و امریکا با طرح مطالبات جدید میز مذاکره را ترک و فضای روابط دو کشور تیره خواهد شد و نباید سطح انتظارات مردم ایران را از اثرات مذاکرات بالا برد. اما اصلاح طلبان و مردم طرفدارمذاکره میگویند ایجاد نگرانی درخصوص مذاکرات واقعی نیست و بیشتر بخاطر این است که برخی باندهای اقتصادی که از وجود تحریمهای اقتصادی در ایران منافع و سود کلانی بدست میاورند نگران توافق ایران و امریکا هستند. به این باندهای مافیایی در ایران میگویند کاسبین تحریم.
رامین میهمانپرست سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه ایران که با همزمان با مذاکرات مسقط با شبکه خبر ایران مذاکره میکرد نیز گفت همه با رسیدن ایران و امریکا موافق هستند جز اسراییل و تندروهای داخل ایران. برخی از نمایندگان مجلس ایران مانند حمید رسایی نماد تندروری در ایران هستند که بعد از اعلام علنی شدن احوال پرسی و دست دادن مقامات ایران و آمریکا بعد از مذاکرات خطاب به عراقچی نوشته باید دستهایت را پاک کنی که به یک مقام امریکایی خورده! تندروها در هفتههای اخیر میگفتند از آنجا که ترامپ دستور ترور قاسم سلیمانی فرمانده ارشد سپاه را در ۵ سال پیش داده نباید با او مذاکره کرد و حتی روزنامه کیهان د رمطلب طنزی ترامپ را تهدید به انتقام کرده بود اما با برخی اقدامات مانند حمایت وبسایت ایت الله خامنهای از عباس عراقچی و انتشار روزنامه همشهری در روز جمعه با این تیتر که در ایران نباید درخصوص مذاکره نظری متفاوت از رهبری بدهد از تیم مذاکرهکننده ایرانی حمایت کردند.
حتی علی شمخانی دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران که توییت تهدید امیز او علیه امریکا جنجال به پا کرده بود مجبور شد در توییت جدید اعلام کند عباس عراقچی با اختیارات کامل عازم مذاکره با مقام امریکایی در عمان شده. با وجود همه این اتفاقات به نظر میرسد هفته پیش رو در ایران هفته پر سر وصدایی در باره مذاکره با امریکا باشد و روند مذاکرات را به هر شکل تحت تاثیر قرار خواهد داد اما تا این لحظه فضای خوش بینی و امیدواری به این مذاکرات در ایران غالب است.