به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۷ - ۰۲:۳۲
 
۱۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ساعت ۱۱:۳۷
کد مطلب : ۱۴۵۶۵
مقاله‌اي از صادق زيباكلام در باره انتخابات اخير

سلطان‌گینه‌بیسائو را دعوت‌کردند خاتمی‌را نه!

گروه سياسي- رسانه‌ها: صادق زیبا‌کلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در یادداشتی درباره انتخابات ریاست جمهوری اخیر در هفته نامه مثلث چنين نوشته است:
سلطان‌گینه‌بیسائو را دعوت‌کردند خاتمی‌را نه!
حکایت انتخابات در هر نظام دموکراتیکی روشن است. یک در پرسش ساده از مردم که آیا از سیاست‌های موجود توسط دولت یا مسئولان وقت رضایت دارند یا نه؟ اگر رضایت داشته باشند به دولت یا حزب یا گروه موجود رأی می‌دهند و دولت موجود مجدداً برای چهار سال دیگر در قدرت باقی می‌ماند. متقابلا اگر از سیاست‌های موجود ناراضی باشند به حزب رقیب رای می‌دهند. دست‌کم بخشی از این تصویر کلی در جریان انتخابات 24 خرداد تحقق پیدا کرد.

اصولگرایان در سوم تیر 1384 و در جریان انتخاباتی که حرف و سخن چندانی به بار نیاورد با 17 میلیون رای توانستند قوه مجریه را به رهبری دکتر محمود احمدی‌نژاد از آن خود کند. البته آنان تمامی قوای دیگر را هم در اختیار داشتند و پیروزی‌شان در آن انتخابات تسخیر قوه مجریه به معنای آن بود که قوه مجریه را هم به دست آورد. وضعیتی که بعد از تیر 84 برای اصولگرایان از نظر تسلط کامل‌شان بر قدرت به‌وجود آمده بود، از ابتدای انقلاب بی‌سابقه بود. در هیچ مقطعی بعد از انقلاب یک جریان (و درست‌تر گفته باشیم جریان راست) نتوانسته بود همه ارکان حکومت را آنگونه قبضه کند.

ارکان قدرت از مجریه گرفته تا مقننه و قضائیه و سایر حوزه‌های رسمی و غیر‌رسمی قدرت از تیر 84 در اختیار اصولگرایان درآمده بود. بخت با اصولگرایان همراه بود و آنان در طی آن 8 سال توانستند به درآمد‌های نفتی هنگفتی هم دست یابند که در طول تاریخ ایران معاصر بی‌سابقه بود. آنان در طی آن 8 سال بیش از تمامی یکصد سالی که در ایران نفت کشف شده بود، درآمد نفتی داشتند اینکه آنان از آن درآمد نفتی چگونه استفاده کردند و چه گام‌های اساسی در جهت سرمایه‌گذاری در زیر‌ساخت‌های عمرانی، حمل‌ونقل، مخابرات، صنعت، کشاورزی، بهبود بهداشت و درمان، آموزش و پرورش، محیط زیست و غیره برداشتند. موضوع این یادداشت نیست. ایضا ارزیابی در چند و چون سیاست‌های اصولگرایان ظرف 8 سال گذشته هم باز موضوع این نوشته نیست.

آنچه که بیشتر موضوع این یادداشت است. طرح این سؤال محوری است که در خصوص انتخابات مطرح کرده‌ایم. در انتخابات 24 خرداد مجموع عملکرد و سیاست‌های 8 ساله اصولگرایان توسط مردم به پرسش گذاشته شد. از بیش از 50 میلیون واجد‌ین شرایط یا از 50 میلیون جمعیت کشور که بالای 18 سال بودند غیر مستقیم پرسیده شد که آیا شما از عملکرد و سیاست‌های اصولگرایان در این 8 سال راضی بوده‌اید یا نه؟ اگر رضایت می‌داشتند به آقای دکتر سعید جلیلی رأی می‌دادند و اگر نه به آقای دکتر حسن روحانی. در حقیقت می‌توان حتی گفت که رای به آقای دکتر قالیباف و دکتر محسن رضایی هم به تعبیری پاسخ منفی به عملکرد 8 ساله اصولگرایان بود. چراکه هر دو آنان صرف‌نظر از آکه چه وعده‌های انتخاباتی می‌دادند، در یک نکته اساسی هر دوشان اتفاق نظر داشتند که خلاصه می‌شود در مخالفت صریح و جدی با سیاست‌های آقای احمدی‌نژاد.

به بیان دیگر سخنی به گزاف نرفته اگر آرای سعید جلیلی و حتی با اندکی تسامح، آرای آقای دکتر ولایتی را به پاسخ آری به موافقت با سیاست‌های 8 سال گذشته در نظر بگیریم و متقابلا آرای روحانی، قالیباف و رضایی را «نه» به آن سیاست‌ها. نتیجه این همه پرسی در خصوص سیاست‌های 8 سال مدیریت اصولگرایان بر کشور واضح‌تر از آن است که کسی بتواند در آن اما و اگر بیاورد. از مجموع 72 درصد از کل واجدین شرایط که در انتخابات شرکت کرده بودند در حدود 85 درصد به اصولگرایان «نه» و نزدیک به 15 درصد «آرای» گفتند.

مردم‌سالاری را هر طور که تعریف کنیم، حاصل انتخابات 24 خرداد به معنای آن بود که اصولگرایان علی‌القاعده می‌بایستی رأی مردم را می‌پذیرفتند و قبول می‌کردند که مردم به آنها و سیاست‌هایشان «نه» گفتند. اما این دقیقاً واکنشی است که اصولگرایان نشان ندادند. درست از فردای 24 خرداد آنان شروع کردند برای روحانی و دولتش تعیین تکلیف کردن.

در ابتدا سعی کردند اساساً روحانی را مصادره کرده و بگویند که او همواره یکی از اعضای روحانیون مبارز یعنی یکی از زیر‌مجموعه‌های مهم جریان اصولگرایی بوده. سپس اظهار داشتند که اصلاح‌طلبان در این انتخابات شکست خوردند یک گام هم جلوتر آمدند و نوشتند که چون اصلاح‌طلبان از شکست‌شان در انتخابات مطمئن بودند، «از ترس آبروریزی، یا عجله از عارف خواستند کناره‌گیری کند.» بعد سعی کردند سوار موج «اعتدال» و میانه‌روی که روحانی و پیروزی‌اش به راه انداخته بود، شوند. گفتند که «فتنه‌گران» (بخوانید اصلاح‌طلبان) مصداق بارز و کامل ضد‌اعتدال و ضد‌خواسته 19 میلیون نفری هستند که مردم به آنها در 24 خرداد «نه» گفته‌اند.

چسباندن «فتنه‌گران» به جریان ضد‌اعتدال و علم کردن این هیاهو که «فتنه‌گران» همان افراطی‌ها و همان تند‌رو‌ها هستند، سرا‌آغاز ورود اصولگرایان به دوران پس از 24 خرداد بود. چراکه آنان در ابتدا اصلاح‌طلبان (یا به قول خودشان فتنه‌گران) را مصداق بارز و کامل جریان ضد‌اعتدال توصیف کردند و بعد هم «در راستای گردن نهادن و احترام به رأی مردم» خواهان آن شدند که آقای روحانی نبایستی از فتنه‌گران در دولتش استفاده کند. بعد یک گام دیگر هم جلوتر آمدند و اعلام کردند مجلس به عنوان نماد اراده مردم، به «فتنه‌گران رأی نخواهد داد».

پیش روی‌شان ادامه پیدا کرد و مدتی گفتند که روحانی نه تنها از «فتنه‌گران» نبایستی در دولتش استفاده کند، بلکه مجاز نیستند از «ساکتین فتنه» هم ایضا در دولتشان استفاده کنند و عملاً هم جلوی پیوستن کم و بیش تمامی اصلاح‌طلبان به کابینه را گرفتند از محمد‌رضا عارف گرفته تا حجت‌الاسلام علی یونسی، مسجد جامعی، دکتر توفیقی، مرتضی بانک، جواد اطاعت، معصومه ابتکار و... در ضمن تمامی تلاششان را هم به کار گرفتند که مبادا آقای خاتمی در مراسم تنفیذ و تحلیف حضورپیدا کنند. از پادشاه کره‌شمالی تا سلطان گینه بیسائو تا فرمانروای برونئی و نخست‌وزیر جزایر کومور در مراسم تنفیذ و تحلیف بودند الان خاتمی که اگر نامزد شده بود، دو برابر روحانی رای می‌آورد.

فی‌الواقع اصولگرایان از فردای 24 خرداد به گونه‌ای دیگران را مورد خطاب و عناب، تهدید و امر و نهی کردن قرار دادند، کانه مردم در انتخابات نه تنها به آنها «نه» نگته بودند، بلکه پیروز انتخابات آنها بوده‌اند. نکته مهم و جان کلام هم دقیقاً و درست در همین جاست. یعنی تفاوت نظام سیاسی ما با نظام‌های دیگر در اینجاست که در همه نظام‌های مبتنی بر دموکراسی، اگر حزب یا جریان سیاسی حاکم صرفاً درصدی از آرا را توانسته بود کسب کند (مجموع آرای آقایان ولایتی و سعید جلیل) و جریانات غیر حاکم یا رقیب بیش از 80 درصد آرای مردم را از آن خود کرده بودند، جریان حاکم شکست را می‌پذیرفت و با تبریک گفتن به جناح پیروز در انتخابات، قدرت را برای چهار سال به آنان واگذار می‌کرد.

اما رفتار اصولگرایان از فردای 24 خرداد به گونه‌ای است که کانه نه تغاری شکسته و نه ماستی ریخته است. نه انتخاباتی بوده و نه آنان در آن انتخابات شکست سنگینی خوردند و 15 درصد بیشتر رای نیاوردند. فی‌الواقع این جنبه از 24 خرداد را که اگر مردم با سیاست‌ها و رویکرد‌های 8 ساله آنان موافقت می‌داشتند. به دکتر سعید جلیلی یا دکتر علی‌اکبر ولایتی رأی می‌دادند، اساساً برای اصولگرایان نه مطرح است و نه آن را قبول دارند.

آنان همچنان همان گفتمان‌های گذشته را ادامه می‌دهند،‌در سیاست خارجی و مسائل مهم کشور همچنان همان حرف‌ها را می‌زنند و خواهان تداوم همان سیاست‌ها هستند. می‌ماند این سؤال خیلی ساده از اصولگرایان؛ اگر قرار بود که هیچ تغییری به وجود نیاید و اگر قرار بود همان سیاست‌هایی که ظرف 8 سال گذشته اجرا می‌شد، همچنان بعد از 24 خرداد هم ادامه یابد، پس چرا این همه هزینه و دردسر برای انجام انتخابات؟

۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۱:۴۷
رفتارهای اخیر تندروهای اصولگرا ، تف سر بالاست (108730)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۱۳
برادر زیبا کلام به یک نکته هم توجه کنید: سطح کلیت مجلس ما در همان حد سلطان گینه بیسائو بیش نیست. این روزهای مجلس که دارند وزرای پیشنهادی را بررسی می کنند بر مردم این امر کاملاً فاش شد. (108868)
محسنی
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۱:۵۳
سلطان گینه بیسائو ترس ندارد بلکه مطیع است ولی خاتمی ترس دارد چون یک تفکر است چون یک جریان است چون ... پس درود بر خاتمی وتفکراتش . (108736)
مجلس 10
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۰۹
همین این جریانات نشان از اهمت مجلس دهم میده
اصلاح طلبان شجاع به رهبری آقای دکتر عارف باید مجدانه و کوشا جهت شرکت در مجلس دهم تلاش کنن (108753)
ماني
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۳:۳۶
رهبرتون عوض شد مهم ريش نيست ريشه است كه اصلاحات نداره (108825)
زنجانی
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۱۶
این حرف ها هیچ فایده ای نداره . آب در هاونگ کوبیدنه . اینا خیلی پر رو تر از این حرفا هستن که کوتاه بیان . تو این انتخابات حتی اگه جناب آقای عارف هم رای می آورد میگفتن که اصحاب فتنه (اصلاح طلب ها ) توبه کردن و اصولگرا شدن (108760)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۳۱
اصولگرایان و علل الخصوص طیف افراطی اونها که این روزها بعضا در یادداشت ها از اونها به عنوان کیهانیون یاد میشه هنوز در شوک شکست و "نه" یی هستند که ملت در 24 خرداد به اونها گفت . بجای عذر خواهی و کناره گود ایستادن میخواهند جو تقریبا مثبت بوجود آمده رو برهم زده و از آب گل آلود ماهی گیری کنند . که باید به آنها گفت : زهی خیال باطل (108767)
ماني
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۳:۳۹
البته 50 درصد نه گفتن كه اونم قاطي داره. مثل مرسي در مصر شكننده هستش داداش (108832)
آرمین
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۰۰
جیگر جان این 50 درصد چه جوری بدست آمد؟4 سال هاشمی و خاتمی و تمام اصلاح طلبان را کوبیدند.تریبونهای رسمی و غیر رسمی و رسانه میلی .نهادهای قدرت و ثروت در اختیار اصولگراها(افولگراها)بود و شکست خوردند .50 درصد خیلی بیشتر از اینا ارزش داره (108849)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۱۱
در صورتی شکننده و به قول شما مثل مرسی خواهد بود که امثال شریعتمداری ها بخوان اظهار نظر کنند (108865)
علی
France
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۳۲
دوست عزیز معلومه روحانی 51 درصد رای داشت اگر یادت باشه 12 میلییون نفر رای ندادند در بدترین حالت 10 میلیونشون اصلاح طلب بودند درضمن نظرات همه کاندیدا ها جز جلیلی مخالف دوران 8 ساله بود حالا شما فکر کن اگر مثلا هاشمی رد صلاحیت نمی شد خیلی از همینایی که به نامزد های اصولگرا هم رای دادن به همراه حداقل 6 ملیون از اون 12 میلیون بهش رای میدادن و شما دوستان می فهمیدین که دنیا دست کیه (108894)
حامد
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۵:۴۳
به نام خدا.

شکننده نیست چون اختلاف با نقر دوم بسیار بالاست!

اگر انتخابات میرفت دور دوم بهتر میبود. دیگه بهانه دست کسی نمیومد که بگه 50.7 درصد! (108947)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۲۰:۱۷
البته ماني جوووون 14 ميليون هم رأي ندادن اون رو هم تعبير كني بد نميشه ؟ (109108)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۳۴
خاتمی به قلب مردم دعوت شده است و این کافیست (108774)
عصاره الانتوئین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۴۲
مثل روز روشن است که این اصولگرایان تشنه قدرتند. شیوه رفتار و مدیریت آنها مارا یاد بازیهای بچه گانه مان می اندازد. هرموقع در زمان بازی می باختیم می گفتیم آقا حساب نیست شما جرزنی(تغلب) کردید.یا موقعی که مارو بازی نمی دادند میگفتیم یا ماروهم بازی بدید یا بازی رو خراب میکنیم... واقعا اینطوری نیست دوستان بهارنیوز؟؟؟؟ (108776)
ستارتبریزی
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۴۲
ایران متعلق به تک تک ایرانی هاست .
سیاست وفرهنگ وعقبه وشجره ایرانی مورد تکریم همگان میبایست باشد.تضمین این اعتلاوسرافرازی خون شهیدان معصوم هشت سال جنگ تحمیلی است .به احترام اصالت این مرزوبوم ,همگی دست دردست هم چهره مکدر ایران رادرکل جهان شفاف ومتعالی نماییم. (108777)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۴۲
نظام اگه دموکراتیک نیس اسمش که دموکراتیک هست دیگه!بالاخره یه چیزی باید باشه که ما بگیم ایران دموکراتیک ترین انتخابات دنیا رو برگزار کرد!تو اون لحظه انگار ما در سوئد زندگی میکنیم!!ها ها (108778)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۴۳
فقط دعوت نكردن بلكه برا آوردنشون هواپيما هم فرستادن دنبالشون عين اجلاس نم !!!

كي ميخوان از اين توهم دست بردارن كه اين كشورها نه وزني دارن در معادلات جهان نه نفعي برا ما جر هزينه مفت اونم از بيت المال!!! (108781)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۴۵
آقای دکتر خودتان که جواب همه سئوال هایتان را از اصول گرایان بیش از همه کس میدانید. { منظورم همه اصول گرایان نیست بلکه هو چی ها - شیپور چی ها- جارچی ها- کاسبین برای شروع هر فتنه یی و غیر ساکتین برای اصلاح طلب ها } که تا قیام قیامت همینند .اما به تدریج در لانه هایشان میخزند چرا که اطمینان کامل دارم ازین پس اوضاع اقتصادی و فرهنگی و سیاسی مملکت به نفع اکثریت مطلق مردم و به ضرر این کاسه لیسان خواهد بود. واقعا عین حقیقت را بیان کردید که در این هشت سال تاخت و تازشان بر همه بنیاد های این مرز و بوم همه نیرو ها را نیز سفت و محکم در دست داشتند . اما نه تنها مردم را به فلاکت مادی و معنوی کشاندند که پوزه خود آنان نیز به خاک ساییده شد که در آینده بیشتر حس خواهند کرد و معتدلین آنها همیشه با بقیه ملت همصدا و همخوان خواهند بود. وجود و حضور خاتمی و خاتمی ها مایه برکت میباشد که هر انجمن و محفلی سعادت آنرا همیشه پیدا نخواهد کرد .تا آقایانی مثل س-ح و یا ال-و یا این آن در مجلسی ورود پیدا میکنند چه حاجتی به ورود امثال این سید بی همتا و کم نظیر. (108785)
ملت
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۲:۵۳
سيد بزرگوار هر روز محبوبتر مي شود (108789)
ماني
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۳:۳۴
اصولا فتنه گران را هيچ جا دعوت نمي كنند زيبا جان (108820)
میثم
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۳:۳۷
این افراطی ها رو اگه بگذاری شیمون پرز رو دعوت می کردند اما باز هم خاتمی رو دعوت نمی کردن
زمان برگذاری محکمه عذل اللهی در این دنیا نزدیک است (108829)
فرداد
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۰۶
من پیشنهاد میکنم اقای زیبا کلام یک کلاس توجیهی برای اصولگرایان تندرو بگذارند تا معنی رای مردم را بفهمند (108856)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۰۶
اگر پایگاه مردمی داشتند از آمدن سلطان قلبها "خاتمی" نمی هراسیدند. (108857)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۱۲
تو رو خدا ول کنید این بازیهای سیاسی رو حالم از این بازیهاتون به هم میخوره همتون مثل همید یه کم به فکر مملکت و مردم باشین. ببینید دنیا به کدوم سمت میره و شما به کجا؟ اگه اینجوری پیش برین میرسیم به دوران قاجار (108866)
سامان
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۴:۱۷
محسني دوست عزيز راست گفت خاتمي يك تفكره نه يك فرد يك جريانه 24خردادنشون داد كه خاتمي كيه فتنه گره يا موتور اصلاحات؟ خس وخاشاكه يا طوفان؟خاتمي خاريه درچشم دشمناش والبته وقتي محبوبيتشو مي بينن كه با دستهاي بسته بر دلهاي ميليوني حكومت مي كنه به قول استاد ادبيات و اخلاق سياسي داش محمود بايد آبو بريزن اونجاشون كه مي سوزه ببخشيد كه من از اين يادگار دكتر استفاده كردم حمل بر بي ادبي نشه فقط خواستم ياد آوري كنم كه دنيا خيلي كوچيكه كري خوني هاي چهار سال پيششون يادمون نرفته . (108876)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۵:۱۲
آقای زیباکلام حق مطلب رو ادا کردید خاتمی رو دعوت نکردند چون می دانستند اگر بیاید بالای سی میلیون رای می آورد. (108914)
اسی
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۵:۲۶
افتاب عقلانیت و منطق ودرست اندیشی ابرهای تحجر و واپس گرایی را کنار خواهد زد و بر پهنه گستره ایران تابیده خواهد شد (108931)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۱۷:۰۶
وظیفه روحانی این است که از الان رودر روی آنها بایستد و در صورت لزوم از فراخوان مردمی استفاده کند (109003)
بنده خدا
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۲۱:۲۴
خاتمي كلاسش بالاتره! (109146)
afsaneh
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۲۳:۳۶
متاسفانه به چنين برخوردهايي فقط شكاف بين مردم و ح ك و م ت بيشتر ميشه....
اقاي خاتمي مثل يك درخت پربار ميمونن كه عاقلانه صبورانه ريشه درخاك دارند گزندي به ايشان نخواهد رسيد چون اصالت دارند (109236)
۱۳۹۲/۰۵/۲۲ ۲۳:۵۷
مقام عظمای ولایت برای جلو گیری از بد تر شدن اوضاع حتما دخالت خواهند فرمود و گرنه با دره ی عمیقی که بین تفکر مردم و جریان اقتذار گرای مشتاق دخالت و سیطره وجود دارد کشور بسوی دو قطبی شدن پیش میرود و یقینا چنین امری فقط بسود بیگانگان تمام خواهد شد (109258)
ابوالفضل
۱۳۹۲/۰۵/۲۳ ۰۵:۳۵
در ابتدا سعی کردند اساساً روحانی را مصادره کرده و بگویند که او همواره یکی از اعضای «روحانیون مبارز» یعنی یکی از زیر‌مجموعه‌های مهم جریان اصولگرایی بوده.
جامعه روحانیت مبارز صحیح است . لطفا اصلاح کنید. (109356)