به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۳۱ - ۰۰:۲۲
 
۳
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۲/۲۶ ساعت ۰۹:۵۱
کد مطلب : ۷۲۴۶۴
نتانیاهو: تا هستم کشور فلسطین شکل نمی‌گیرد

انتخابات پارلمانی اسرائیل آغاز شد

گروه بين‌الملل: انتخابات پارلمانی اسرائیل برای گزینش ۱۲۰ نماینده «کنست» از صبح امروز سه‌شنبه، ۲۶ اسفند، آغاز شد. در پی این انتخابات دولت و نخست‌وزیر جدید آن کشور نیز مشخص می‌شوند.
انتخابات پارلمانی اسرائیل آغاز شد
از زمان نخستین انتخابات پارلمانی در تاریخ اسرائیل، در سال ۱۹۴۹ میلادی، هیچ حزبی به تنهایی نتوانسته است صاحب اکثریت مطلق در پارلمان آن کشور شود و همین نیز سبب شده تا ائتلاف‌های سیاسی و حزبی سرنوشت دولت و نخست‌وزیر را معین کنند. به طور عمده رقابت اصلی بین دو حزب لیکود (راست) به رهبری نخست‌وزیر فعلی بنیامین نتانیاهو، و اتحادیه صیهونیست (چپ میانه) به رهبری اسحاق هرتزوگ و تسیپی لیونی است.

از سوی دیگر از فهرست احزاب عرب اسرائیلی، که برای نخستین بار به صورت واحدی منتشر شده، به عنوان یکی از عوامل تعیین‌کننده در انتخابات نام برده شده است. در آخرین گفته‌های کارزار انتخاباتی، نتانیاهو گفته است تا زمانی که ریاست کابینه را در دست داشته باشد، اجازه نخواهد داد کشور مستقل فلسطینی تشکیل شود. به گزارش خبرگزاری رویترز، نخست وزیر فعلی اسرائیل گفته است «انتخاب مشخص است: لیکود به رهبری من، که همچنان بر سر منافع حیاتی (اسرائیل) خواهد ایستاد، در مقایسه با دولت دست چپی… که آماده است هر فرمانی را بپذیرد».

بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، ديروز دوشنبه مخالفت خود را با دیدگاه قبلی خود در باره تاسیس دو کشور مستقل فلسطین و اسرائیل برای حل بحران خاورمیانه اعلام کرد. او در سال ۲۰۰۹ این پیشنهاد را ارائه کرده بود. نتانیاهو در این باره گفت تا زمانی که او نخست وزیر اسرائیل است، کشور مستقل فلسطین شکل نخواهد گرفت. به نظر می‌رسد که این سیاست‌مدار محافظه‌کار اسرائیل که برمبنای آخرین نظرخواهی‌ها بخت پیروزی‌اش کمتر از گذشته شده، به این ترتیب می‌خواهد در انتخابات  نظر راست‌گرایان افراطی را نیز به سوی خود جلب کند.

گفته می‌شود نتانیاهو با تغییر دیدگاه‌اش در نظر دارد بخصوص اعضای حزب "بیت یهودی" را به سوی خود جلب کند. این حزب در ائتلاف کنونی دولت اسرائیل شرکت دارد. نفتالی به‌نت، وزیر اقتصاد کنونی اسرائیل و رئیس حزب "بیت یهودی" از ابتدا با تاسیس کشور مستقل فلسطین مخالفت کرده است. نفتالی به‌نت در مبارزات انتخاباتی خود گفته است: «ما تنها حزبی هستیم که با کشور مستقل فلسطین مخالفت می‌کند.»

او در ادامه تاکید کرده است: «حزب ما بود که با تصمیم‌گیری نابخردانه آزادی سوءقصدکنندگان فلسطینی از زندان‌های اسرائیل مخالفت کرد و جلوی آزادی آن‌ها را گرفت.» نتانیاهو در سال ۲۰۰۹ میلادی در دانشگاه "بارایلان" در اورشلیم (بیت‌المقدس) با طرح دیدگاه‌اش برای حل بحران خاورمیانه از وجود دوکشور اسرائیل و فلسطین در کنار هم سخن گفت و شرط‌هائی را نیز برای تحقق این طرح اعلام کرد. در انتخابات امروز، احزاب راست‌گرا (راست میانه و راست افراطی) در اسرائیل به رهبری نتانیاهو "موضوع امنیت ملی" را برجسته کرده‌اند. به گفته آنان "برنامه اتمی ایران" مهم‌ترین چالش در عرصه امنیتی و سیاست خارجی اسرائیل است. حضور گروه‌های اسلام‌گرای مسلح در مرزهای اسرائیل از دیگر نگرانی‌های راست‌گرایان در اسرائیل محسوب می‌شود.

کاهش بخت پیروزی نتانیاهو

نتانیاهو که در گذشته در نظرخواهی‌ها با فاصله زیاد پیروز انتخابات خوانده می‌شد، با نزدیک‌تر شدن زمان انتخابات بخت خود را برای پیروزی از دست می‌دهد. بنا بر نتایج یکی از آخرین نظرسنجی‌ها در اسرائیل "اتحاد صهیونیستی" متشکل از احزاب چپ و میانه ۳ یا ۴ نماینده بیش از حزب لیکود در پارلمان آینده اسرائیل خواهد داشت. رهبری "اتحاد صهیونیستی" به عهده اسحاق هرتزوگ، رئیس کنونی حزب کارگر اسرائیل است و تزیپی لیونی، وزیر خارجه پیشین اسرائیل نیز با حزب "هاتنوعا" (جنبش) در این اتحاد قرار دارد.

تزیپی لیونی، وزیر خارجه پیشین اسرائیل و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور در گذشته عضو حزب لیکود بودند. لیونی تا سال ۲۰۰۵ در این حزب باقی ماند و بعد به همراه آریل شارون، نخست وزیر پیشین اسرائیل، به حزب جدید کادیما پیوست. لیونی سپس در سال ۲۰۱۲ حزب "هاتنوعا"(جنبش) را تاسیس کرد. او اکنون به همراه اسحاق هرتزوگ، رئیس کنونی حزب کارگر اسرائیل می‌خواهد به قدرت برسد. ‌هرتزوگ اعلام کرده که دوران نخست وزیری را با تزیپی لیونی تقسیم خواهد کرد. یکی از هدف‌های ائتلاف این دو شروع مذاکرات صلح با فلسطینیان است و این امکان که آمریکا بار دیگر میانجی‌گری صلح را میان اسرائیل و فلسطینیان آغازکند.