گروه بينالملل: دبیرکل سازمان ملل امروز (جمعه) از دولت سوریه درخواست کرد تا اجازه دهد بازرسان بتوانند از منطقهای که مورد حمله شیمیایی قرار گرفته، بازدید کنند.
خبرگزاری رویترز نوشت: بان کیمون، دبیرکل سازمان ملل در جمع یک هیات دیپلماتیک در سئول گفت: هیچ دلیل مناسبی وجود ندارد که طرفین درگیری در سوریه، چه دولت و چه نیروهای مخالف، بخواهند مانع دسترسی بازرسان شیمیایی سازمان ملل به مناطقی که گفته میشود در آنجا از سلاح شیمیایی استفاده شده، شوند. از سوی دیگر، به گفته سخنگوی مون، «آنجلا کین»، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور خلع سلاح، به دمشق میرود تا برای گرفتن اجازه بازرسی تلاش کند.
دفتر بان کیمون در بیانیهای اعلام کرده که او معتقد است باید "بدون تاخیر" درباره گزارشهایی که منتشر شد، تحقیق شود. این بیانیه میگوید سازمان ملل متحد، درخواستی رسمی در این باره برای دولت سوریه فرستاده و دبیرکل این سازمان انتظار دارد "پاسخی مثبت و بدون تأخیر" از سوریه بگیرد. اگر گاز سمی سارین استفاده شده باشد، بازرسان باید ظرف چند روز به محل دسترسی پیدا کنند چون آثار سارین با گذشت زمان از بین میرود.
محکومیت بینالمللی حمله به یک منطقه در حومه دمشق که گفته میشود از نوع شیمیایی بوده و صدها کشته در پی داشته، در حال افزایش است. انگلیس، فرانسه و ترکیه در صدر کشورهایی هستند که خواهان واکنش بینالمللی قاطعانه به ادعای حمله شیمیایی روز چهارشنبه در سوریه شدهاند. سازمان ملل متحد در ساعات پایانی روز چهارشنبه یک نشست فوری برگزار کرده بود.
سخنگوی بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل متحد، بعد از این جلسه در بیانیهای گفت که بان کیمون از شنیدن خبرها درباره استفاده از این سلاحها "شوکه" شده است. وی گفت گروه تحقیقاتی که برای بررسی استفاده از این سلاحها اکنون در سوریه به سر میبرند، درباره آنچه روز چهارشنبه رخ داد نیز تحقیق خواهند کرد. وزارت امور خارجه روسیه نیز گفته است ادعای استفاده دولت سوریه از سلاحهای شیمیایی، آن هم درست در زمانی که دمشق پذیرفته است بازرسان سازمان ملل از این کشور بازدید کنند، میتواند نشانهای از برنامهریزی قبلی برای تحریک افکار عمومی باشد.
علاوه بر این ناوی پیلای، مسئول کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد هم گفته است گزارشها درباره به حمله شیمیایی در سوریه "بسیار خطرناک است." پیلای در بیانیه خود تأکید کرده است: "بکارگیری تسلیحات شیمیایی بر پایه قانون بینالمللی، ممنوع است و این ممنوعیت مطلق و در همه شرایط اجرا میشود." این مقام عالی در سازمان ملل متحد، تاکید کرده است "دولتهایی که به معاهده منع گسترش تسلیحات شیمیایی نپیوستهاند و گروههای مخالف دولت هم نباید از این جنگافزارها استفاده کنند."
دکتر آلکس ککوله، استاد موسسه میکروبیولوژی دارویی در دانشگاه هاله آلمان گفته است شواهد موجود در یکی از تصاویر ویدیویی میتواند نشانه حمله با یک ماده شیمیایی باشد، اما بیماران هیچ یک عوارض ناشی از گاز سارین یا گاز اعصاب نداشتند. باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، قبلاً درباره هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی توسط دولت سوریه را "خط قرمز" خوانده بود که موجب دخالت نظامی خارجی در این کشور میشود.