به روز شده در ۱۴۰۳/۰۳/۰۱ - ۱۶:۲۳
 
۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۲/۲۶ ساعت ۱۲:۳۸
کد مطلب : ۳۵۹۵۰

هدفمندی یارانه‌ها فقیران را فقیرتر کرد

گروه اقتصادي: یک کارشناس مسائل اقتصاد ضمن حمایت از «کمپین نه به یارانه» تاکید کرد: هدفمند کردن یارانه در ایران به درستی تعریف نشده است و دولت قبل با اقداماتی که انجام داده است فقط فقیران را فقیرتر و ثروتمندان را ثروتمند تر کرده است.
هدفمندی یارانه‌ها فقیران را فقیرتر کرد
دکتر مهدی تقوی استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی پیرامون انصراف داوطلبانه افراد غنی از دریافت یارانه نقدی گفت: انصراف داوطلبانه از یارانه اقدام خوبی است ولی باید در کنار آن افراد غنی مشخص شوند. البته افرادی که حقوق بگیرند را نمی توان جز افراد غنی محسوب کرد. وی کمپین نه به یارانه را حرکت مثبتی ارزیابی کرد و افزود: افراد غنی از دریافت یارانه انصراف خواهند داد ولی از طرف دیگر باید توجه داشت که آنها نیز انتظار خواهند داشت دولت پول هایی که صرفه جویی می شود را درست خرج کند.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: مبلغ یارانه که هم اکنون به خانواده ها تعلق می گیرد در واقع مبلغ ناچیزی است و با گرانی هایی که اتفاق افتاده و نرخ تورم 45 درصدی که در اقتصاد به وجود آمده، قدرت خرید مردم پایین آمده و مردم در واقع طلبکار شده اند چرا که این مبلغ یارانه کمبود اقتصاد مردم را جبران نخواهد کرد. تقوی ضمن تاکید بر اینکه دولت قبل تعریف درستی از یارانه ارائه نکرده است بیان کرد: در کشورهای مثل سوئد، اسکاندیناوی و یا انگلیس قبل از زمان مارگارت تاچر، تنها نخست وزیر زن انگلیس هدفمندی یارانه را به درستی اجرا کرده اند طوری که در انگلیس قبل از زمان تاچر هیچ فقیری وجود نداشت و با گرفتن مالیات از ثروتمندان مخارج افراد دیگر جامعه تامین می شد.

وی ادامه داد: در سال 1345 در انگلیس دانشجویان رایگان درس می خواندند و هزینه دارو و بهداشت و درمان نیز رایگان بود. در واقع احمدی نژاد طرحی را اجرایی کرد که اصلا هدفمندی و یارانه نبوده است. این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: هدف دولت از دادن یارانه، کمک به اغشار آسیب پذیر جامعه بود در حالی که در حال حاضر این افراد در جامعه کنونی کمتر از یارانه استفاده کردند. دلار فروشان و سکه فروشان مالیاتی پرداخت نمی کنند در حالی که بسیاری از کارمندان قبل از پرداخت حقوقشان مالیات آن برداشته می شود، این شیوه در واقع سیستم ایرانی شده مالیات دهی و یارانه دادن است.

تقوی یادآور شد: ابتدا باید هدفمندی یارانه را تعریف کرد و بعد وضعیت افراد کم درآمد را بهتر کرد در حالی که برخی از افراد کم درآمد بیکار شده و برخی حتی به نان شب خود احتیاج دارند. ادعایی که برخی اقتصاد دانان در خصوص کاهش ضریب جینی در زمان اجرای هدفمندی دارند، کاملا غلط و اشتباه است. وی در پایان اشاره کرد: در آمارهای سال 90، 91 ضریب جینی افزایش یافته و دولت قبل با اقداماتی که انجام داده فقیران را فقیرتر و ثروتمندان را ثروتمند کرده است.
مرجع : ايسنا