به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۷ - ۱۲:۱۱
 
۵۳
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ساعت ۱۰:۴۵
کد مطلب : ۱۰۸۴۹۷
تحليل يك جامعه‌شناس از جامعه خسته ايران:

منتظر اتفاقی بزرگ در انتخابات خرداد ۹۶ باشید

جامعه خسته اتفاقا جامعه‌ای است که میل به دموکراسی دارد. بعضی فکر می‌کنند که جامعه وقتی خسته شد، منزوی یا رادیکال می‌شود اما به‌نظر من این‌طور نیست و جامعه میل به دموکراسی دارد.
منتظر اتفاقی بزرگ در انتخابات خرداد ۹۶ باشید

گروه سياسي: تحلیل‌ها بعد از برگزاری انتخابات هیات رییسه موقت مجلس دهم شورای اسلامی، زیاد بود. برخی حامیان اصلاح‌طلبان را سرخورده دانستند و معتقدند که اصلاح‌طلبان بعد از اینکه نتوانستند، کرسی ریاست مجلس را کسب کنند، دچار سرخوردگی شده‌اند. از سوی دیگر اما برخی تحلیل‌ها نیز حکایت از پیروزی اصلاح‌طلبان به‌واسطه کسب فراکسیون اکثریت در مجلس، دارد. درباره فضای پس از انتخابات هیات رییسه مجلس، بین اصلاح‌طلبان و حامیان‌شان، با تقی آزادارمکی، جامعه‌شناس به گفت‌وگو نشستیم تا تحلیل او را از این موضوعات جویا شویم. او معتقد است که نه اصلاح‌طلبان و نه حامیان آنها، سرخورده نشده‌اند بلکه این نیروی رقیب است که این سرخوردگی را به آنها القا می‌کند. این تحلیل تازه‌ای بود که آزادارمکی در گفت‌وگویش با روزنامه «امید ایرانیان» مطرح کرد. مشروح این گفت‌وگو نیز در پی می‌آید.

 

باتوجه به صحبت‌هایی که شده بود و به‌ویژه اینکه اصلاح‌طلبان پس از انتخابات اعلام کردند که لیست‌شان اکثریت مجلس را دارد، چرا در انتخابات ریاست مجلس نتوانستند کاندیدای‌شان یعنی محمدرضا عارف را بر کرسی ریاست بنشانند؟

نیروهای سیاسی معمولا در اتفاقات مهم مثل انتخابات‌ها بلوف می‌زنند. از این جهت باید مقداری از آن را بلوف تحلیل کرد. مثلا گروهی می‌گوید که ما اکثریت را داریم و این در حالی است که گروه دیگر هم این ادعا را دارد. بنابراین با این بلوف وارد عرصه سیاسی می‌شوند و این بلوف می‌تواند موجب بازنده شدن شود یا اینکه بگیرد و گروهی پیروز شود. درباره انتخابات مجلس، بلوف وجود داشت اما تعارضی نبود. متاسفانه یا خوشبختانه باید بگویم که مجلس انتخاب ریاستش با جنجال بزرگ سیاسی همراه نبود. در واقع رفاقت و در عین حال رقابت وجود داشت. البته در سطوح پایین‌تر می‌دیدیم که به‌گونه دیگری بود اما نه در شخصیت علی لاریجانی و نه در شخصیت محمدرضا عارف بود که یکدیگر را تخریب کنند یا ادبیات تند و رادیکال علیه هم داشته باشند. نکته دوم هم اینکه کسانی که در انتخابات با نام «امید» برنده شدند، جمعیت متکثر بودند. یعنی از اصلاح‌طلبان شروع شد تا مدافعان دولت. اینها فرصت کافی پیدا نکردند که به انسجام به معنای رفتار سیاسی دست پیدا کنند. بعد هم اینکه داوری درباره شرایط امروز، داوری قطبی نبود. یعنی «امید» با دو قطبی کردن فضا به‌وجود نیامد یعنی دکتر عارف در این دو انتخابات هرگز شعار قطبی نداد اما نامش به نوعی گذر از اصلاحات رادیکال و اصولگرایی رادیکال بود. این یعنی کسانی که پیروز شدند حق انتخاب به هر سطحی رفتن را پیدا می‌کنند. یعنی نیروی منسجم حزبی نیامده است و به همین دلیل خود فرد تصمیم می‌گیرد که به کدام جناح گرایش پیدا کند. نکته دیگر اینکه من در این انتخابات شکست را قبول ندارم که به تعبیر شما از آن سرخوردگی اجتماعی ایجاد شود بلکه یک کنش سیاسی بود و برد و باخت داشت. نکته قابل تامل هم اینکه تازه سه روز از این انتخابات می‌گذرد، پس چه‌طور می‌شود که سرخوردگی ایجاد شود؟ اصلا چنین چیزی مگر امکان دارد؟ یعنی جامعه آنقدر آماده است که سریع ببیند و در کمترین زمان واکنش نشان دهد؟ بنابراین سرخوردگی تعبیر درستی نیست و اتفاقا این انتخابات هیات رییسه حتی موجب می‌شود که تامل بیشتری بین نیروها ایجاد شود تا شاهد کنش‌گری دقیق‌تری باشیم برای انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۶٫ پیش‌بینی می‌کنم که انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ خیلی داغ‌تر و با پیروزی تدبیر و امید پیش‌ آید به‌دلیل اینکه نتیجه فعل کنش سیاسی هم در مجلس شورای اسلامی و هم خبرگان را داوری می‌کند و در نهایت به این نتیجه می‌رسد که حجم حضورم کافی نبوده است و باید آن را ارتقاء دهم و در این راستا می‌تواند کنشگری فعال‌تری ایجاد کند.

 

درباره بلوف سیاسی صحبت کردید. این بلوف سیاسی نمی‌تواند، امید واهی میان هواداران‌(از هر طیفی که باشند) ایجاد کند؟ یعنی به عبارتی سطح توقع‌ها را بالا ببرد؟

نه. این بلوف سیاسی بیشتر در حوزه مطبوعات بود ولی درکل حوزه عمومی نیست. یعنی شما فکر نکنید که در همه خانه‌ها، مدارس و دانشگاه‌ها این بحث را به‌طوری که مطبوعات طرفدار، دنبال می‌کردند، رصد یا پی می‌گرفت. جامعه اصلا این‌طور نیست که اگر بود، الان جامعه باید تحصن یا تظاهرات می‌کرد. بنابراین جامعه در حوزه سیاسی این‌طور واکنش نشان نمی‌دهد.

 

این نکته‌ای که گفتید، حامیان اصلاح‌طلبان را هم در برمی‌گیرد؟

فرقی نمی‌کند. من می‌خواهم بگویم مردم اینقدر گوش به زنگ نیستند. رفتارهای سیاسی در ایران با رفتارهای اجتماعی، یک نوع رابطه متفاوتی از آن چیزی که ما انتظار داریم، دارد.

 

یک نکته هم درباره انسجام رفتار سیاسی «امید» گفتید که آنها وقت لازم را برای انسجام نداشتند. از انتخابات ۹۲ به بعد آیا واقعا زمان کافی نبود برای رسیدن به یک انسجام؟

این‌طور نیست که یک سازمانی متشکل آمده باشد و اختصاصا روی این موضوع کار کند. یعنی رهبران اصلاحات از آقای خاتمی گرفته تا هاشمی و عارف، در حوزه سیاسی کنش‌های متفاوتی انجام می‌دهند و یک طبف هستند ولی یک سازمان سلسه‌مراتبی نیستند که نیروهای‌شان هم یک عمل سلسه‌مراتبی انجام دهند.

 

برگردیم به بحث اولمان یعنی سرخوردگی اجتماعی. شما معتقدید که کلا سرخوردگی اجتماعی بین مردم یا حامیان اصلاح‌طلبان ایجاد نشده است. پس این سرخوردگی می‌تواند تحلیل رقیب باشد؟

همین‌طور است. یعنی رقیب می‌خواهد القای شکست کند. چون می‌خواهد رقیب دیگر را از صحنه خارج کند. اوست که می‌گوید؛ ببینید اصلاحات اینجا شکست خورد و این یعنی بدنه اجتماعی و نماینده کافی ندارد. او دارد برچسب می‌زند اما ما باید در مقابل آن تحلیل کنیم. اگر واقعا سرخوردگی بود که باید از گذشته یعنی قبل از این انتخابات در سال‌های گذشته بروز می‌کرد و الان در پی آن نیروهای اجتماعی اصلاح‌طلبان در این انتخابات به میدان نمی‌آمدند. در صورتی‌که می‌بینید که می‌آیند و رأی مهمی می‌دهند.

 

چه‌طور می‌شود با این القای سرخوردگی مقابله کرد؟

بازیگران سیاسی باید با آن مقابله کنند. یعنی جناح‌ها و کسانی که نمادهای این جریان هستند باید تحلیل‌های خود را به مردم ارایه دهند. یعنی باید تحلیل کنند به‌جای اینکه داوری کنند. وقتی ما تحلیل می‌کنیم ظرفیت نیروی خود را بالا می‌بریم، وقتی داوری می‌کنیم نیروهای‌مان ریزش می‌کنند. اصلاح‌طلبان در رویه‌ای که در انتخابات‌ها بود تغییر بزرگی ایجاد کرده‌اند، این مگر کم چیزی است؟ باید این را به یاد داشته باشیم.

 

گفتید که فرصت نشد که انسجام ایجاد شود. در نهایت این نبود فرصت منجر شد که افرادی که با لیست امید به مجلس راه یافتند، به لاریجانی رأی دهند. آیا این بدعهدی سیاسی نیست که در جامعه پایه‌گذاری می‌شود؟

نه. لیست امید نگفته بود که من ضد لاریجانی هستم.

 

اما کاندیدایش هم آقای لاریجانی بود؟

ولی همان لاریجانی هم نیروی میانی محسوب می‌شود.

 

تکلیف این نیروها در نهایت چه‌طور مشخص می‌شود؟

این نیروها ممکن است هر لحظه برگردند. اینها جذب گروهی نشده‌اند. در واقع دزدی نیرو در زمان حساس است. چون ما فردی را نداشتیم در لیست امید بگذاریم و از این جهت افراد مشروط وارد لیست می‌شوند و ممکن است هر لحظه شروط را بشکنند.

 

اما این باعث می‌شود که ما پتانسیلی نداشته باشیم که همیشه روی آن حساب کنیم و موضوع همین انتخابات ریاست مجلس تکرار می‌شود.

اینجا فقط کار حزبی جواب می‌دهد.

 

یک گروهی می‌گویند که آقا عارف اصلا نباید کاندیدا می‌شد.

نه. به نظر من آقای عارف یک دلیری به خرج داد و در انتخابات شرکت کرد. عارف می‌توانست شرکت نکند و فرد دیگری شرکت کند اما نکته اینجا بود که فرد دیگری اگر جلوی لاریجانی بود، ممکن بود که فقط پنج رأی بیاورد و این‌طور بد‌تر بود. مجلس این دو گانه را لازم دارد و رییس فراکسیون بودن هم قدرت مهمی است. این است که به نظرم آقای عارف دلیری کرده است و خودش را به آزمایش گذاشته و این خودش یک صداست. اما کسانی که می‌گویند نباید می‌آمد، سوال دارم که چه کسی می‌توانست بیاید که ۱۰۰ رأی داشته باشد؟ ممکن بود فردی بیاید و بعد نمایندگی جریان را به‌دست گیرد و این بسیار خطرناک‌تر بود. اگر عارف نمی‌آمد، تکرار می‌کنم که فردی که رجلیت نداشت و سطح پایین بود، شرکت می‌کرد و با ۵۰ رأی می‌باخت و این خیلی بدتر بود.

من معتقدم که ما الان یک بازنده مهم در مجلس داریم نه یک بازنده ضعیف و غیر مهم. در انتخابات‌ها باید ببینیم که چه کسی می‌بازد؟ چون ارزش انتخابات‌ها به بازنده است نه برنده. اگر بازنده فرد مهمی است که رأی مهمی هم آورده، باید بدانیم که قدرت وجود دارد. اگر بازنده‌ای داشتیم که ۱۰ رأی داشت، یعنی قدرتی هم نبود. اما الان مشخص است که باید روی این آرا در طول مجلس حساب کرد و نیازمند رایزنی با اینها هستند. باید بدانیم که مجلس دیروز مهم نبود چون رقبای لاریجانی مهم نبودند اما مجلس امروز مهم است چون بازنده‌اش ۱۰۳ رأی دارد که اتفاقا این آرا قطعا بیشتر هم می‌شود. این وجه ندیده این پدیده است. از طرف دیگر هم لاریجانی اساسا به سمت اصلاح‌طلبان آمده و حداقل این است که از بدنه اصولگرایی جدا شده است. یک نیروی میانی شکل گرفته که خیلی خوب است. این نیرو که طرف توافق همه است ولی میل به وسط دارد ضمن اینکه پیش‌بینی می‌شد که این اتفاق در انتخابات ریاست مجلس بیافتد.

 

با این وجود که پیش‌بینی می‌شد، عارف کاندیدا شد؟

بله، اما باید این کار را می‌کرد. بهترین انتخاب را هم کرد چون همیشه نمی‌تواند فرد کنار بنشیند و محبوب باشد و حفظ آبرو کند. خیلی جاها برای اینکه شما حفظ آبرو کنید باید آبرو بدهید. ممتاز بودن عارف هم دو وجه دارد؛ یکی جایی که به نفع روحانی کنار می‌رود و دیگر اینکه می‌ایستد و به این فراکسیون اهمیت می‌دهد. مطمئنا اگر کنار می‌رفت فراکسیون شکل و قدرت نمی‌گرفت. به‌نظر من عارف برنده انتخابات در حوزه دموکراسی در ایران بوده است.

 

این گروه که بعضا هر بار به یک‌سو می‌روند، به نظر شما چه سرنوشتی در افکار عمومی خواهند داشت؟

طبیعیت جامعه و فضای سیاسی مهم است. الان فضای سیاسی رادیکالی نیست که همه‌چیز مبهم باشد و به‌زودی مشخص خواهد شد. اما این نکته را باید در نظر داشت که در انتخابات ۹۲ هم پیام مردم گذر از اصولگرایی بود.

 

به همین دلیل هم بود که افرادی از معتدلین آمدند و در لیست امید قرار گرفتند؟

بله، چون می‌خواهند از اصولگرایی رادیکال عبور کنند. چون خسته‌کننده، بدون نبوغ، پیر و تکراری است.

 

کنش مردم در انتخابات ریاست‌جمهوری ۹۶ را چه‌طور خواهید دید؟

به نظرم اتفاق خیلی مهمی خواهیم داشت. یک اتفاق بسیار بزرگ صورت خواهد گرفت. تمام این تلاش‌ها هم زمینه آن اتفاق بزرگ را فراهم می‌کند.

 

که به نفع اصلاح‌طلبان است؟

قطعا. جامعه دارد به این سمت می‌رود و هر چند اصولگرایی در حال تلاش است که جامعه را متقاعد کند که به سمت اصولگرایی برود اما واقعا مساله این است که هرقدر این جریان حرف می‌زند، فقط سهم خود را از اتفاقی که ایجاد کرده است بیان می‌کند، چون خودش در فرآیند طولانی در به‌وجود آوردن مشکلات دخیل بوده است. الان جامعه ثابت کرده است که دیگر از رادیکال بودن خسته شده است.

 

این جامعه خسته را چه‌طور می‌شود هدایت کرد؟

جامعه خسته اتفاقا جامعه‌ای است که میل به دموکراسی دارد. بعضی فکر می‌کنند که جامعه وقتی خسته شد، منزوی یا رادیکال می‌شود اما به‌نظر من این‌طور نیست و جامعه میل به دموکراسی دارد. بعضی فکر می‌کنند که نیروی وسط جامعه را خسته کرده است اما این‌طور نیست چون از مجلس لاریجانی ممکن نیست که مجلس رادیکال بیرون بیاید و دلیلش این است که یک رقیب قدرتمند در مجلس نشسته است.


سعید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۰:۴۹
اولین روحانی ۳۰ میلیونی ایران حسن روحانی (337997)
سید رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۵:۳۷
با اینکه بیش از صد رای برای اقای حسن روحانی جمع کردم اما تنها روحانی 70 میلیونی ایران افتخار اسلام و ایران جناب اقای دکتر سید محمد خاتمی است و بس . (338047)
رضا
Germany
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۲۱:۰۱
محبوبیت خاتمی در حال حاضر بین 15 الی 20 درصد است که بخشی از آرای 35 درصدی موسوی در سال 88 و آرای 50 درصدی روحانی در سال 92 را تشکیل می دهد.
یادتان نرود در سال 86 از لیست یاران خاتمی در تهران یک نفر هم وارد مجلس نشد و فراموش نکنید که معین با حمایت تمام قد خاتمی بیشتر از 14 درصد رای نیاورد. (338086)
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۷:۱۱
بسیار بانمک بود تحلیل شما.
ارای 35 درصدی موسوی؟؟؟؟؟؟ شما یادت نمیاد 21 میلیون رای واقعی و نه ساختگی خاتمی رو !!
86 رو هم دلیل داشت و ما یادمون نمیره عزیزم وگرنه الان جلیلی ریس جمهور بود و حداد ریس مجلس .شما هم یادت نره (338176)
سهراب از ارومیه
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۰:۵۳
96هم مثل انتخابات دیگر بدون سر وصدا خواهد کذشت (337998)
نقطه چین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۳:۴۶
دنبال سر و صدای بیفایده ای از محمود دعوت كن كاندید بشه (338034)
سهراب از ارومیه
Romania
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۸:۱۰
باور نداری پس منتظر باش (338113)
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۰۰
حرفهاتون در بارره انتخابات 96 مثل حرفهای قبل از انتخاب رئیس مجلس که میگفتید ما اکثریتیم. فقط خداکنه حرفهای بعد از انتخابات 96 مثل حرفهای بعد از انتخاب رئیس مجلس نباشه که میگید ما از اول میدونستیم اکثریت نیستیم. (338000)
محمدرضا
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۰:۲۵
انتخاب رییس مجلس دو مرحلیه ولی ریاست جمهوری مستقیمه دیگه نعمتی این وسط نیست که بر خلاف رای مردم انتخاب کنه هر چند لاریجانی مستقل وارد شد و مورد حمایت لیست امید بود (338105)
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۰۰
پزشکیان و مطهری فقط موضوع عدالت و معیشت پیگیری شود (338001)
حمید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۰۱
پزشکیان و مطهری جوری کار کنند که سال دیگر هم نایب رییس شوند
نگذارند حواشی ایجاد شه
اولویت اصلی معیشت هست (338002)
سید احسان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۰۲
یک دو دوتا چهار تای ساده است
دولت ارتباط با آمریکا گرانی تبعیض ( با اون حقوق های چند صد میلیونی و ...) بیکاری، حذف مایه افتخار و اقتدار ملی (انرژی هسته ای، بودجه های علمی پژوهشی و ...) و ... آورده
چرا سعی می کنید به خودتون بقبولانید مردم تمدید کننده این دولتند یا مثلا مردم خنگن نمی فهمند اصلاحطلبان همیشه حامی 100 درصدص همین دولتند
بله مردم با دموکراسی جهت رو خیلی شدید و رادیکال عوض می کنند (البته به راحتی آب خوردن) (338003)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۰۸
سال 80 هم برخی می گفتند باید از خاتمی عبور کرد ولی شعور جمعی مردم بالاتر از آن افراطی هابود و خاتمی قاطعانه پیروز شد، 96 هم اگر عملکرد روحانی باعث شود رهبران اصلاحات مثل خاتمی باز هم حامی او باشند خودش قاطعانه رئیس جمهور خواهد ماند. (338006)
شسی
Germany
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۸:۵۳
خاتمی کجا فریدون کجا البته در این شکی نیست هردو کاری نکردند ولی تا اونجایی که من یادم خاتمی با شعار ازادی اومد رو کار و موند فک نکنید ازادی بیان و میگمابا شعار ازادی عیان ولی حسن چی (338117)
رضا
Romania
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۴:۵۳
گریه جلوی دوربین و مظلوم نمایی و جنگ روانی علت پیروزی سال 80 بود. (338154)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۳۹
سیاست الان دکتر عارف دقیقا مثل سیاست انتخابات مجلس سال 90 خاتمی که رای داد و همه بهش فحش دادند هست.متاسفانه هواداران اصلاحات مقداری صبر به خرج نمی دهند.اصلاحات صبر می خواهد. (338015)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۰:۰۱
صدسال بسه؟؟!!
کافی می دونید؟؟! (338102)
محمدرضا
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۰:۲۷
من اون روز اعتقادم به خاتمی ده برابر شد (338106)
پارسا
Romania
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۴۰
به نظر بنده یک تحلیلگر سیاسی نباید اینقدر ناشیانه و مبتدی اعلام کنه سال اینده ما پیروز انتخابات ریاست جمهوری هستیم ! بحث انتخابات امریکا هست که اگر ترامپ رییس جمهور شود عملا همه دستاورد های دولت در برجام از بین خواهد رفت و مشی دیپلماسی دولت شکست خورده اعلام می شود. بحث مشکلات اقتصادی و رکود هست و ... همیشه پیروز آن کسی هست که زیبا تحلیل کند و رقیب را دست کم نگیرد ! (338016)
شب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۱:۵۲
از نایب رئیسی دکتر پزشکیان و دکتر مطهری واقعا خوشحال شدیم انشالله موفق باشند.مطمئنا در مجلس دهم کرسی نائب رئیسی بیشتر از کرسی ریاست مجلس مورد توجه عموم قرار می گیرد. (338018)
ناشناس
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۲:۳۴
روحانی فرصت زیادی برای ملموس تر کردن اثار توافق هسته ای ندارد.بالاخره اگر فروش نفت ازاد شده.اگر تحریم های بانکی برداشته شده اند.اگر تحریم خودرو برداشته شده...مردم باید حداقل نتایج را لمس کنند ولی این روندی که طی می شود فرقی با دوران تحریم ندارد. (338024)
سهراب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۴:۲۴
حذف دهقان و حاجی بابائی وانتخاب پزشکیان و مطهری به عنوان نوّاب رئیس وزن اصولگرایان را تعیین کرد. (338040)
gholamreza
United States
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۴:۳۰
خودتان ميدريد و خودتان ميدوزيد اين قيچي هميشه دستتان نمي ماند.نهي برزگ شما بر افكار مردم كه خواهان دگرگوني بودند جوابي دارد تحريم انتخابات حداقلش است. (338042)
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۴:۴۴
من میل به حضور سید محمد خاتمی دارم (338045)
رضا
Germany
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۲۱:۱۲
دوم خرداد دیگر مرده است. (338088)
918
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۴:۵۴
دوم خرداد گذشته اما خردادی ها هستند (338155)
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۵:۳۶
دوم خرداد در این کشور نمرده است, بلکه در یک سیر تکاملی تکثیر می شود; از 25 خرداد 88 تا 24 خرداد 92 و از 24 خرداد 92 تا 7 اسفند94 ! این سیر تکاملی تا رسیدن به آرمان هایش - آزادی, عدالت, اخلاق و پیشرفت- ادامه دارد... (338163)
خندان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۶:۵۱
دوم خرداد بلندترین قله ی تاریخ ایران است و نقطه ی عطفی است با آمال و آرزوهای ملت در درازای کل تاریخ ایران.پس تا ایران هست دوم خرداد هم هست. (338173)
حامد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۷:۴۱
آقای عارف ایشا.. کاندید ریاست جمهوری بشن و آقای خاتمی هم پیام حمایت از عارفو بده و دیگه بنفع کسی کنار نکشه دیدیم که اقای روحانی با رای ما ریس شد ولی از لاریجانی حمایت کرد انگار عارف یادش رفته در حقش برادری کرد عارف جان از الان دنبال ریس جمهوری باش و ما تو شبکه های اجتماعی حلقه اتحاد بی انتها درست میکنیم (338063)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۸:۳۴
مردم خدا را دیدند و کار خودشان را انجام دادند

نمایندگان هم باید خدا را ببینند و برای ملت و نظام خدمت کنند

انشاله به حول و قوه الهی انتخابات 96 پیروزی با دکتر روحانی که از خدا برای این مرد بزرگ که کشوری رو به نابودی را در دست گرفت و تمام تلاش خود را کرده

و واقعا موفق بوده و باز هم از خدا میخواهیم که دست افراد به ظاهر مسلمان که در طول 8 سال ایران عزیز ما را نابود کردند را کوتاه کند (338076)
آرزو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۱۸:۳۸
مردم خسته نیستند

و باز هم برای سریلندی ایران از جان مایه خواهند گذاشت

اما یک سوال

چرا احمدی نژاد از صحنه روزگار محو نمیشود

چرا چشم ما به جمال جناب سید محمد خاتمی رییس جمهور محبوبمان باز نمیشود

چرا خانم رهنورد اقای موسوی اقای کروبی از حصر آزاد نمیشوند (338077)
پاسخ سوالی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۴:۳۷
مگه تا حالا اسراییل محو شده که حالا احمدی نژاد محو بشه؟؟؟ (338148)
رسول شاگردتان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۲۰:۲۳
استادخوبم آقای ارمکی:آقای روحانی به جزءموضوع هسته ای دربقیه موضوعات درشان ایرانیان عمل نکرده بخصوص درانتخاب مدیران لایق وشجاع وحقیقتاًمردمی وساده زیست که کاستی مهم راازصدرتاذیل می بینیم.برخی ازهمکاران نزدیکشان همان دیدگاه تعدیل اقتصادی رادارندکه باازبین رفتن اقشارضعیف وگسترش بیعدالتی بری شان اهمیتی نداردومیدانیدرای دهندگان توده مردمندنه خواص ونیزمماشات دربخش سیاسی وعدم شفافیت دربخش اقتصادی وبالابودن دریافتهای آقایان!!!!! (338083)
پورامینی همدان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۲۱:۰۷
بانظر دکتر ارامکی موافقم که در داخل لیست امید بدعهدی سیاسی اتفاق نیفتاده بدلیل اینکه امید نگفته بود ضد لاریجانی هستم ولی اینکه فرصت انسجام بین اعتدالیون واصلاخ طلبان قبل ویا بعد از انتخابات نبوده موافق نیستم زیرا اصولا انگیزه انسجام وجود نداشته بدلیل اینکه تعیین کاندیدای ریاست به بعد از انتخابات موکول شده و باطنا یک رقابت درون گروهی از ابتدا در جریان بوده است (338087)
خندان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۱ ۲۳:۵۵
کتمان حقیقت ممکن نیست بد عهدی و پیمان شکنی محرز بوده و انکار آن فایده ای ندارد.اما اگر کسانی از سر دلسوزی و خیر خواهی نمی خواهند این بعد قضیه خیلی بزرگ شود جای خود دارد و نیت آنان قابل احترام است.اما چرا می گوییم بدعهدی اتفاق افتاده؟1-وقتی فردی از امتیازات قرار گرفتن در یک لیست بهره مند می شود و بعد از رای آوردن مسیر دیگری انتخاب می کند عملا مرتکب رفتاری ضد اخلاقی و غیر اسلامی شده و در یک کلمه پیمان شکنی کرده است.2-وقتی مردم با انتخاب لیست امید به رویکر کرد تغییر در مجلس رای دادند این افراد که خ (338101)
خندان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۰:۰۸
که خودشان حاصل رای مردم به تغییر رویکرد بوده اند با چرخش مواضع و برخلاف نظر موکلین خود به تثبیت رویکرد رای دادند یعنی بد عهدی این آقایان دارای دو بعد است بعد اول پیمان شکنی در مقابل جناح اصلاحات و بعد دوم بدعهدی در مقابل رای مردم.واگر بخواهید در بعد اول پیمان شکنی این آقایان تشکیک کنید ویا آن را توجیه نمایید اشکال ندارد اما بعد دوم بد عهدی آنان به هیچ وجه توجیه پذیر نیست. (338103)
قلیدون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۰:۲۰
ان شاء الله آن اتفاق بزرگی که به نفع اکثریت مردم و مورد نظر عموم مردم است بیفتد . (338104)
مهربان توسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۸:۱۵
برا۱۴۰۰اصلاحات ۴کاندیدا بلقوه دارند
عارف وظریف پزشکیان و مطهری (338114)
بسيجي دهه 60
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۸:۵۳
بنام خدايي كه انسان را عزيز آفريد و از ميان اين عزيزان آزاد انديشان را عزيز تر به نظر من شهروند تنها راه برون رفت از مشكلات فعلي يعني هم مشكلات و دغدغه هاي رهبري و هم دغدغه هاي مردم و مديران و گروه ها يك كار است و آن اينكه باز كردن گره هاي كور در كشور را از هر بعد بدست مردم بسپارند و آن اتفاق بزرگي كه جناب ارمكي با اين تحليل زيبايشان عنوان كردند يك چيز ميباشد و آن اجازه حضور مرد خستگي نا پذير و با ادب نظام يعني سيد محمد خاتمي در انتخابات رياست جمهوري سال 96 است اگر به ايشان اجازه حضور بدهند ... (338116)
علی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۰۹:۳۲
دکتر آزاد سال 84هم میگفت در کلاس های درس شان به ما که هاشمی یک باره تمامی آرا را کسب خواهد کرد ولی نکرد این آقا اصلا قدرت تحلیل نداره.تمامی کتبش چسب وصله است. (338118)
پورامینی به خندان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۲ ۱۶:۳۱
اگر واقعیت رقابت درون گروهی و نا نوشته اعتدال واصلاحات لیست امید را از ابتدای کار بپذیریم ان وقت بحث بدعهدی سیاسی وغیر سیاسی برخی منتخبان رنگ باخته و منتفی تلقی می شود اگر در قالب ائتلاف رقابتی اتفاق نمی افتاد نتیجه بهتری بدست می امد هرچند الان هم جایگاه لیست امید بخوبی رقم خورده و موفقیت نمایندگان ارزوی همه است (338170)