به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۷ - ۰۲:۳۲
 
۱۹
تاریخ انتشار : ۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ساعت ۱۵:۲۰
کد مطلب : ۷۹۱۴۷
اطلاع‌رسانی ضعیف دولت و میدان‌داری تندروها

رویکرد دوگانه تندروها دربرابر یک اقدام‌مشابه

رویکرد دوگانه تندروها دربرابر یک اقدام‌مشابه
گروه سیاسی: سایت خرداد در گزارشی نوشت: دولت قیمت بنزین را آزاد کرد؛ اقدامی که موجی از حملات را به سمت حسن روحانی و مدیران او به راه‌انداخته است. حملات و انتقادات اخیر نسبت به دولت البته فقط مخصوص به طیف مخالفان آن نیست. از یک سو هواداران دولت به شیوه انجام این اقدام انتقاد جدی دارند و از سوی دیگر مخالفان سعی می‌کنند از آزادسازی قیمت بنزین به عنوان فشار مضاعف دولت بر شانه مردم یاد کرده و از این بزنگاه برای طرح دوباره شعار «عدالت» و «رفاه» استفاده کنند. شعارهایی که محمود احمدی‌نژاد در 8 سال حضورش در پاستور نشان داد که چقدر با شیوه اجرایی او قابلیت پیاده شدن در جامعه دارد.

مخالفان دولت سعی دارند تا با بزرگ کردن بحث آزادسازی قیمت بنزین تیم حسن روحانی را در طرف مقابل بحث معیشت و بهبود وضعیت اقتصادی مردم قرار دهند و از این منظر القا کنند که دولت هیچ اهتمامی برای اوضاع اقتصادی جامعه ندارد. حال آنکه آزادسازی قیمت بنزین و سوخت در کشور قسمتی از طرح هدفمندی یارانه‌ها است که پایه آن در دولت قبل ریخته شده بود.

هواداران احمدی‌نژاد زمانی موضوعاتی چون سهمیه‌بندی بنزین و هدفمندی یارانه‌ها را به شجاعت و جسارت رئیس دولت وقت نسبت می‌دادند. هر چند ناظران اقتصادی ریشه بسیاری از مشکلات داخلی را در طراحی و اجرای غیر‌کارشناسی‌شده همین دو اقدام می‌دانند اما در مقابل مسئولان و هواداران دولت قبل مدام بر این نکته تاکید می‌کردند که این دو اقدام کارهایی بوده‌اند که باید در دولت‌های سازندگی و اصلاحات اجرا می‌شد، اما عدم شجاعت و جسارت روسای‌جمهور وقت اجازاه آن را نداد و نهایتا احمدی‌نژاد به مثابه یک قهرمان اقتصادی توانست میخ آنها را در زمین اقتصاد کشور بکوبد.

با همین استدلال این سوال مطرح می‌شود که اگر سهمیه‌بندی بنزین و سوخت و هدمندی یارانه‌ها در دولت‌های نهم و دهم نمودار شجاعت مجموعه اجرایی کشور بود، چرا امروز بحث آزادسازی قیمت بنزین چنین وضعی ندارد و در راستای تنگ‌کردن عرصه زندگی بر مردم تفسیر می‌شود؟ آن هم آزادسازی که مصوبه دولت احمدی‌نژاد بود و نهایتا با تائید مجلس به عنوان یک قانون بایستی دیر یا زود اجرا می‌شد.

مخالفان دولت مدام از تاثیرات زنجیره‌ای این تصمیم بر گرانی کالاها می‌گویند؛ آیا در دوران احمدی‌نژاد که چنین تصمیمات مشابهی «شجاعت» نام می‌گرفت خبری از تاثیرات زنجیره‌ای آن نبود؟ چه می‌شود که یک اقدام مشابهه در دولت احمدی‌نژاد «شجاعت» نام می‌گیرد و در دولت حسن روحانی «خیانت» او به سفره‌های مردم. حال آنکه آمار و ارقام به خوبی گواه است که موج آزادسازی عمومی قیمت‌ها در دولت‌های نهم و دهم چندین برابر دولت یازدهم بوده است.

یک حساب سرانگشتی هم اما نشان می‌دهد که اگر فضاسازی‌های موجود در زمینه افزایش قیمت بنزین را نادیده بگیریم، عموما آزادسازی قیمت بنزین تاثیر اقتصادی چندانی بر سبد خانوارها نخواهد داشت و به عبارتی هیچ فاجعه‌ای برای فشار بر مردم در کار نیست.

در تصمیم اخیر دولت دیگر خبری از بنزین لیتری 700 تومان نخواهد بود. اما صرفه این بنزین برای دارندگان خودروی شخصی چقدر بود؟ هر خودروی شخصی در ماه به میزان 60 لیتر سهمیه بنزین 700 تومانی داشت و مابقی مصرف خود را می‌بایست از بنزن 1000 تومانی تهیه می‌کرد. تفاوت قیمت بین این دو یعنی همان 300 تومان در هر لیتر به ازای سهمیه ماهانه 60 لیتری خودروها عددی معادل 18 هزار تومان را به دست می‌دهد. یعنی با وضعیت قبلی هر خودرو در ماه 18 هزار تومان و در هر روز تنها 600 تومان یارانه بنزین داشت.

اما باید به آمار دیگری هم توجه کرد؛ در ایران 11 میلیون خودروی شخصی وجود دارد. یعنی به ازای هر هزار نفر 146 خودرو. به عبارتی از کل جمعیت کشور چهارده و شش دهم درصد خودروی شخصی دارند. آیا برداشتن یارانه‌ای که مبلغ آن روزانه معادل 600 تومان می‌شود، از جیب چهارده و شش دهم درصد جامعه اینقدر فاجعه اقتصادی بزرگی است که درباره آن فشارسازی می‌شود؟

هر چند به شیوه اطلاع‌رسانی نامناسب دولت برای این کار نقدهای فراوانی وارد است اما حقیقت ماجرا این است که اولا با توجه به درصد دارندگان خودرو در کشور و همینطور فاصله نزدیک قیمت بین بنزنی یارانه‌ای با بنزین آزاد که مبلغی معادل روزانه 600 تومان می‌شد، اتفاق چندان بزرگی به لحاظ اقتصادی در کشور نیفتاده است.

مجید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ۱۷:۰۳
در مورد اطلاع رسانی یک نکته را نباید فراموش کنیم این که کافی یک ماه قبل از آزاد کردن حامل های انرژی صدا وسیما چنان موج تخریبی علیه برنامه دولت به راه می نداخت که موجب تشویش اذهان عمومی میشد و باعث افزایش تورم بیش از اندازه میشد . زمان احمدی نژاد که همه از جمله مجلس و صدا وسیماو .... از برنامه احمدی نژاد دفاع میکردن تورم طبق آمار ساختگی خودشون 50% شد در اصل 300% رقم خورد و لی روحانی فاز اول آزاد سازی قیمت ها را پارسال شروع کرد نهایتاً تورمی که حس میشد 17% بود قضاوت با مردم خواهد بود (305255)
سروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ۱۷:۳۴
شما هم رویکرد دوگانه دارید. هرکاری احمدی نژاد کرده بده روحانی بکنه خوبه (305274)
Urmia
Germany
۱۳۹۴/۰۳/۰۷ ۰۱:۲۶
چون از ديو انتظار كار خوب نيست. اگه كودكي را مسوول نيروگاهي بكنيد آيا انتظار داريد همه چيز طبق روال پيش برود؟ بدين دليل است كه هر انچه كه يك بيسواد و آدم عوام در مورد مملكت داري انجام دهد خطاست. چون چشمش بغير از جلوي پايش و افكارش بغير از آرزوهاي كودكيش به جايي قد نمي دهد و اتفاقا وقتي تعمير تلويزيونتون رو به متخصص مي دين نق نمي زنين كه چرا پيچ گوشتي رو با دست چپت گرفتي چون چيزي از كارش نمي فهمي و خودت بهتر مي دوني كه بايد ساكت بشيني و منتظر كه تلويزيونت روشن بشه و بشيني كارتونتو ببيني (305418)
میثم
Romania
۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ۱۷:۴۵
احسنت (305282)
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ۱۸:۴۵
هجده هزار تومان باید بابت بنزین بیشتر بدهییم گاز هم پانزده درصد گران کرده اید گازوییل را هم که گران کرده اید سهمیه خودروهای عمومی را هم که قطع کرده اید تمامی اجناس و خدمات خواه نا خواه بیست تا سی درصد گران میشود همه را روی هم جمع کنی چیزی در حدود دویست سیصد هزار تومان هزینه های خانوار بالا رفته است تازه گرانیهای بعدی هم در راه است نان آب برق و...... مدام در حال نقشه کشیدن هستید اعصاب مردم را به بازی گرفته اید فقط بلدید همه چیز را گردن احمدی نژاد بیندازید. اگر راست میگویید چاپ کنید (305308)
هموطن آذری
United States
۱۳۹۴/۰۳/۰۶ ۱۹:۱۱
این آش رو اول مجلس محترم برای مردم بینوا پخت الان چرا تندروها دلواپس ما فقیر وفقرا شدند؟ (305323)