به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۱۰ - ۱۲:۴۰
 
۰
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۰۸/۱۰ ساعت ۱۰:۲۳
کد مطلب : ۵۹۵۵۳
داشتن پروانه ساختمان مانند گواهینامه رانندگی اهمیت دارد

داستان خانه‌هایی که بر آب بنا می‌شوند!

گروه جامعه: این روزها ساختمان‌هایی ساخته می‌شوند که گویی بر آب بنا شده‌اند و با کوچکترین تلنگری حادثه می‌آفرینند.
فروریختن بتن سقف ساختمانی در عصر جمعه دوم آبان سال‌جاری ساعت 17:44 که دو نفر مصدوم بر جای گذاشت و یک نفر نیز جان باخت، موید این صحبت است. برخی مالکان با عجله فراوان کار را قبل از صدور مجوز آغاز می‌کنند و از فرا رسیدن سرما واهمه دارند و گاهی می‌خواهند هزینه‌های ساخت و ساز را به حداقل برسانند و در این میان کارگرانی که مشغول کارند دچار حادثه می‌شوند و در صورت مرگ یکی از آنها، مالک باید دیه یک شخص را بپردازد.

مالکان خود قضاوت کنند آیا پرداخت دیه شخص کامل بیشتر است یا پرداخت هزینه مراحل قانونی برای پرداخت صدور مجوز؟ رئیس گروه تخصصی عمران نظام مهندسی همدان با اشاره به آغاز ساخت و ساز ساختمان قبل از صدور پروانه ساخت در برخی موارد گفت: متاسفانه برخی مالکان همزمان با پیگیری صدور مجوز پروانه ساختمان اقدام به گودبرداری و ساخت و ساز می‌کنند که این عمل تخلف بوده و باید پلیس‌ ساختمان با آنها برخورد کند.

سعید سعیدی‌ جم افزود: مالکان همزمان با پیگیری احداث پروژه از شهرداری باید به سازمان نظام مهندسی مراجعه کنند و سازمان در صورتی متولی امر می‌شود که قبل از شروع کار تمامی امور مربوط به نظام مهندسی انجام شود. سعیدی جم به فروریختن ساختمان در حال ساخت روز جمعه دوم آبان اشاره کرد و گفت: مالک این ساختمان بدون مراجعه به سازمان نظام مهندسی و بدون تصویب و تایید نقشه‌های سازه اقدام به اجرایی کردن طرح و بنا کردن اسکلت ساختمان کرده بود که نتیجه آن وقوع حادثه و در نهایت فوت یکی از کارگران شد.

وی ادامه داد: مسئولان امر به ویژه پلیس ساختمان باید بر این گونه ساختمان‌ها نظارت و بازرسی داشته باشند، هر چند تعداد این گونه ساختمان‌ها در همدان اندک است اما همین تعداد کم نیز تبعات فراوانی به دنبال دارد. سعیدی جم خاطرنشان کرد: ساختمانی که در بلوار شاهد فرو ریخت، مالک آن طی کردن مراحل قانونی در ارگان‌های مختلف از جمله شهرداری و سازمان نظام مهندسی را خودسرانه حذف کرده بود که به این ترتیب سازمان هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال فروریختن این ساختمان نداشته و خانواده متوفی می‌توانند این موضوع را پیگیری کنند.

رئیس گروه تخصصی عمران نظام مهندسی تاکید کرد: این مالک برای اجرای سازه از اکیپ نامناسب استفاده کرده بود که در نتیجه بتن سقف فرو ریخت و این موضوع باید برای چنین مالکانی تجربه باشد تا قبل از شروع هر کاری ابتدا به دنبال طی کردن مراحل مهندسی از طریق ارگان‌های مختلف باشند. سعیدی جم خاطرنشان کرد: در سطح شهر همدان این گونه تخلفات بسیار اندک بوده و در سایر شهرستان‌های اطراف همدان بیشتر است که معاون استاندار باید به شهرداران هشدار دهد تا نسبت به این گونه ساخت و سازهای غیرمجاز نظارت داشته باشند تا شاهد هیچ حادثه تلخی در این زمینه نباشیم.

آمار دقیقی از ساخت و سازهای غیرمجاز نداریم

وی با بیان این‌که آمار دقیقی از ساخت و سازهای غیرمجاز نداریم، گفت: این گونه ساخت و سازها به ارگان‌های متولی انتقال داده نمی‌شود، بنابراین آمار دقیقی از ساخت و سازهای بدون پروانه نداریم. سعیدی جم به نصب بالابرهای موقت در ساختمان‌های در حال ساخت اشاره کرد و گفت: از دیگر حوادثی که هنگام ساخت و ساز برای کارگران به وجود می‌آید زمان استفاده از بالابرهای موقت برای حمل مصالح است که در سال‌جاری چندین مورد حادثه در این زمینه به وقوع پیوست و منجر به فوت برخی کارگران شد که توصیه می‌شود موارد ایمنی و استانداردها برای استفاده از سازه‌های موقت رعایت شود.

وی تصریح کرد: در مواردی که اصول ایمنی رعایت نشود مسئولیت حادثه بر عهده مالک است. وی افزود: استفاده از وسایل غیراصولی به عنوان وسایل ساختمانی از جمله بالابرها و آسانسور در مرحله نصب و عدم نصب حفاظ‌ در نقاطی که پرتگاه هستند منجر به حادثه می‌شود.سعیدی جم تاکید کرد: مسئولان صنعت ساختمان به ویژه مجموعه شهرداری‌ها باید نسبت به هرگونه ساخت و ساز نظارت داشته باشند و با هرگونه ساخت و سازی که بدون طی کردن مراحل قانونی از جمله صدور پروانه در حال عملیات باشد برخورد قانونی انجام شود.

داشتن پروانه ساختمان مانند گواهینامه رانندگی اهمیت دارد
معاون اجرایی سازمان نظام مهندسی همدان داشتن پروانه ساختمان را برای شروع ساخت و ساز ضروری دانست. ناصر خاکی‌زاده گفت: داشتن پروانه ساختمان ضروری بوده، بنابراین زمانی مالکان می‌توانند ساخت و ساز انجام دهند که پروانه ساختمان را اخذ کرده باشند. وی افزود: تا زمانی که پروانه ساختمانی به دست مالک نرسیده باشد انجام هرگونه ساخت و ساز تخلف بوده و نظام مهندسی هیچ مسئولیتی در قبال ساختمان مورد نظر ندارد. خاکی‌زاده تاکید کرد: مجموعه پزشکی قانونی و سایر ارگان‌ها باید با نظام مهندسی تعامل داشته باشند که بتوانیم جلوی ساخت و سازهای غیرقانونی را بگیریم. خاکی‌زاده تصریح کرد: حوادث ساخت و ساز مختلف بوده و از جمله آنها در مراحل گودبرداری و سقوط از ارتفاع به وقوع می‌پیوندد.

مالکان، ایمن کردن ساختمان را هزینه‌های دور ریختنی تصور می‌کنند
معاون فنی سازمان نظام مهندسی ساختمان همدان نیز به ایسنا گفت: برخی مالکان ایمن کردن ساختمان برای کارگران را هزینه‌های دور ریختنی تصور می‌کنند. نقی لک اظهار کرد: برخی مالکان از نرده‌کشی ساختمان برای تردد کارگران خودداری کرده و آنها را هزینه اضافی تلقی می‌کنند، در حالی‌که یکی از اصول اولیه ساخت و ساز، ایمن کردن ساختمان برای تردد کارگران است.

وی افزود: برخی افراد نسبت به پرداخت هزینه ساخت و ساز به شهرداری ابا دارند و گاهی طی شدن این مراحل را زمان‌بر می‌دانند و از فرارسیدن فصل سرما ترس داشته و تمایل دارند کارشان را هرچه سریع‌تر تمام کنند. لک خاطرنشان کرد: صدور پروانه ساختمان تضمین‌کننده عدم وقوع حادثه نیست، اما در صورتی‌که پروانه ساختمان وجود داشته باشد شرکت بیمه‌گر خسارت حادثه را متقبل می‌شود، در غیر این صورت پرداخت خسارت بر عهده مالک است.
مرجع : ایسنا