به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۱۸ - ۱۷:۲۹
 
۲۲
تاریخ انتشار : ۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ساعت ۰۸:۱۵
کد مطلب : ۳۱۸۴۰
حال برای حل این مشکل چه باید کرد؟

خودروسازان، عزیز دردانه‌هاي صنعت ایران!

گروه اقتصادي: این روز‌ها اخبار خوبی از آمار کشته شدگان و مصدومان جاده ای نمي‌شنویم بنا به اعلام مرکز تحقیقات سازمان پزشکی قانونی کل کشور طی ده سال گذشته بیش از 235 هزار نفر فوت و بیش از 2 میلیون نفر در جاده‌هاي کشور مصدوم شده اند، گذشته از وضعیت نابسامان برخی از جاده‌هاي کشور و بی احتیاطی رانندگان وضعیت استاندارد خودروهای تولید داخل و درجه کیفی آنها مهمترین عامل در این حوادث است.
خودروسازان، عزیز دردانه‌هاي صنعت ایران!
مصطفی حمیدیان- کارشناس بازرگانی

بنا به اعلام رئیس راهنمایی و رانندگی ناجا خودروهای پراید، پیکان، پیکان وانت و وانت نیسان حادثه‌سازترین خودروهای کشور می‌باشند و با نگاهی به جدول رده‌بندی کیفی خودروهای داخلی که توسط موسسه استاندارد ایران اعلام گردیده است در بین 15 خودرو تولید و یا مونتاژ داخل، رتبه‌هاي آخر به خودرو‌هاي تولید شده توسط شرکت سایپا و ایران خودرو، این دو عزیز کرده صنعت ایران مي‌رسد.

در سالیان گذشته دولت در جهت کمک به رشد صنعت خودرو سازی ایران اقدام به ممنوعیت واردات خودرو تا سال 1383 نمود تا از این طریق شرکت‌هاي خودرو سازی بتوانند گامی در جهت توسعه بازار خود و همچنین رشد و ترقی بردارند، دقیقا مشابه راهکاری که دولت کره در جهت حمایت از خودرو سازان کره ای مثل هیوندای و کیا برداشت، لیکن با نگاهی به تولیدات شرکت‌هاي خودروسازی کره ای و مقایسه آن با وضعیت تولیدات کنونی شرکت‌هاي خودروسازی داخل متوجه عقب ماندگی صنعت خودرو سازی ایران مي‌شویم.

از سال 1383 دولت واردات خودرو را کمی ازاد کرد و تعرفه 120 درصدي را براي واردات خودرو در نظر گرفت و مقرر شد كه سالانه تعرفه واردات خودرو 20 درصد كاهش يابد تا بازار داخلي براي ورود به سازمان تجارت جهاني آماده شود؛ اما كاهش 20 درصدي تعرفه تنها در سال 84 اعمال شد و پس از آن در فاصله سال‌هاي 84 تا 88 تعرفه واردات تنها 10 درصد كاهش يافت؛ چراكه به اعتقاد مسوولين كاهش تعرفه به زيان صنعت خودروسازي كشور است.

این راهکار هم نه تنها دردی از صنعت خودروسازی دوا نکرد بلکه سبب ایجاد فضا برای ارائه خودرو‌هاي فاقد کیفیت به مردم و عدم پاسخگویی به مشتریان شد و خودرو سازان در برابر درخواست‌هاي بازار در جهت تولید محصولات جدید و با کیفیت تنها به تغییر چراغ‌هاي جلو و عقب و ظاهر داشبورد خودروهای تولیدی برای پاسخ به نیاز بازار و همچنین نصب سیستم‌هاي ضد قفلABS و کیسه هوا در جهت ایمن سازی خودرو‌ها نمودند که البته هر از گاهی اخبار نا گواری مبنی بر عمل نکردن آنها مي‌شنویم.

هم اکنون دولت اقدام به تغییر تعرفه‌هاي واردات خودرو و تعیین جدول برای خودروهای وارداتی نموده است که البته با مطالعه این جدول مشاده مي‌کنیم بیشتر از آن که در جهت ترقیب خودروساز به رسیدن به بازار جهانی باشد دغدغه مصرف سوخت را دارد بنابراین جدول، تعرفه واردات خودروهای با حجم موتور هزار سی‌سی 40 درصد، 1000 تا 1500 سی‌سی 50 درصد، 1500 تا 2000 سی‌سی 60 درصد، 2000 تا 2500 سی‌سی 70 درصد، 2500 تا 3000 سی‌سی 80 درصد و 3000 سی‌سی به بالا 90 درصد خواهد بود.

حال برای حل این مشکل چه باید کرد؟

بهترین راه برای بهبود وضعیت صنعت خودرو ایران همانا ورود به بازار آزاد تجارت و اجازه رقابت به خودروسازهای خارجی در بازار ایران است، با مثالی به تشریح این راهکار‌ها مي‌پردازیم، همگان وضعیت نابسامان، آنتن دهی ضعیف و قیمت‌هاي نجومی سیم کارتهای تلفن همراه که توسط اپراتور اول ایران "همراه اول" ارائه مي‌گردید را به یاد دارند.

همراه اول تنها زمانی اقدام به کاهش قیمت سیمکارتها و بهینه کردن سیستم‌هاي مخابراتی خود نمود که رقیبی قدرتمند از بخش نیمه خصوصی چون ایرانسل را در مقابل خود دید، شرکتی که با عرضه سیم کارتهای 15 هزار تومانی به مانند پتکی بر سر همراه اول فرود آمد و با ارئه بسته‌هاي حمایتی و تشویقی و بازار گسترده فروش خود توانست سهم بسزایی از بازار تلفن همراه را از آن خود کند،

همراه اول نیز توانست در مدت زمانی، هرچند کمی طولانی، با افزایش تبلیغات و همچنین کاهش قیمت سیم کارتها و بهینه کردن خدمات خود و نهایتاً با واگذاری سهام خود به بخش خصوصی از این قافله عقب نماند. این دو شرکت همکنون، همگام و در یک رقابت بسیار تنگاتنگ حرکت نمایند که البته سود این رقابت در وهله اول به نفع مصرف کنندگانی بود که از رقابت بین این دو اپراتور توانستند به خدمات بهتر و قیمت پایین تر دست یابند و از طرف دیگه به نفع هر دو شرکت که برای رقابت با یکدیگر مجبور به توسعه شبکه و به روزرسانی خود شدند.

حال آیا این راه حل هم اکنون برای صنعت خودروسازی مناسب است؟

پاسخ به اين سئوال، خیر است. زیرا با توجه به رشد روزافزون صنعت خودرو سازی در دنیا شرکت‌هاي خودروسازی ایران هم اکنون در جایگاه بسیار پایینی به لحاظ کیفیت و تکنولوژی خودرو قرار دارند و سهم چندانی از بازار جهانی خودرو را ندارند، البته به واسطه بازار بدون رقیب و نیاز روزافزون جامعه ایران و بنا به آمار سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران شرکت‌هاي "ایران خودرو" و "سایپا" در رتبه‌هاي 22 و 23 خودروسازان جهان قرار دارند و لذا با آزاد سازی واردات خودرو نه تنها توان رقابت با شرکت‌هاي خارجی را ندارند، بلکه ممکن است به ورشکستگی نیز برسند، پس راه حل چیست؟

یکی از راه‌حل‌هاي مناسب که برای برون رفت از این وضعیت پیشنهاد مي‌شود، کاهش تعرفه واردات خودرو تا میزان 80% تعرفه‌هاي کنونی در طی ده سال مي‌باشد، همچنین اختصاص تعرفه‌هاي اخذ شده از واردات خودرو به شرکت‌هاي دانش بنیان وابسته به مراکز آموزشی در جهت مطالعه، تحقیق و نوآوری در صنعت خودرو سازی که علاوه بر بروزرسانی صنعت خودرو مي‌تواند نقش بسزایی در حفظ نخبگان کشور داشته باشد.

در کنار آن بایستی صنایع خودروسازی طی این مدت نیز به صورت 100% خصوصی سازی شوند و بازار صنعت نیز در جهت جذب سرمایه و تکنولوژی روز دنیا گام بردارد. البته در جهت حمایت از بازار خودور داخلی بایستی همچنان درصدی تعرفه واردات (معادل 20%) لحاظ گردد. چنانچه براساس آمار اعلام شده از سایت وزارت بازرگانی آمریکا تعرفه واردات خودرو در اغلب کشورهای اطراف ایران کمتر از 20 درصد است. همچنین کاهش تعرفه واردات قطعات برای مونتاژ CKD نیز مي‌تواند علاوه بر کاهش قیمت خودروهای مونتا داخل، زمینه ساز ورود تکنولوژی‌هاي روز دنیا و سرمایه گذاری شرکتهای خارجی در ایران باشد. تنها با استفاده از این راهکارها وبومی سازی فرمول توسعه صنعتی کشورهایی چون کره جنوبی، سنگاپور، مالزی و... است که مي‌توانیم مراحل رشد و ترقی را طی نماییم.

همشهری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۰۸:۵۰
بخور بخور چی میشه
توچکاره ای نظر میدی
فکر کردی رانت یعنی چه (206497)
مسلم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۰۹:۲۱
تا زمانیکه مسئولین در هیات مدیره اینگونه شرکنها دخیل باشند هیچ امیدی یه بهبود کیفیت واصلاح قیمت در تولیدات این شرکتها وجود نخواهد داشت . (206514)
کارمند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۰۹:۳۸
مثل اینکه ما ملت ، جز مردم ایران نیستیم و کلاً بیگانه هایی هستیم که در ایران زندگی میکنیم ....چرا؟ چون همین پراید تو کشور های همسایه با 10تومن قیمت کمتر داره فروخته میشه یا همین سمند نیز با یک سوم قیمت داره در کشور های همسایه فروخته میشه خوب حالا بگید ما اهل ایرانیم یا بیگانه؟؟؟ (206519)
مهرداد
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۰:۱۱
1-توسعه مقولیست همه جانبه نمیتوان نگاه بخشی به پیشرفت داشت2-کشوری که هنوزبرآوردن نیازهای اولیه مشکل سازاست نمیتوان انتظار پیشرفت درخودرو داشت3-خودمان راباخودمان مقایسه کنیم انصافاصنعت خودرو درکشورازتمام صنایع کشورجلوتراست (206536)
مجید
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۷:۲۹
من هم تقریبا با شما موافق هستم ، ولی نباید فراموش کنیم صنعت خودرو دومین یا سوین صنعت پررونق کشور هست و البته لا توجه به انحصاری که داره کار شاقی انجام نداده از همه جلوتر هست ، ولی با الگو سازی برای صنعت خودرو می توان سایر صنایع را هم پیشرفت داد ، ضمنا در این مقوله بحث جان انسانها مطرح هست (206744)
شفق
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۰:۲۹
تا دست سودجویان و رانت خواران قطع نشود، صنعت خودرو همچنان فشل است.
باید مدیریت را به دست جوانهای دانشگاهی داد تا متحول شود. (206546)
لبو فروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۰:۴۹
چند سال ازمایش وخطا به هزینه جان ومال مردم وفقط برای پر کردن جیب عده ای .خودکفایی در تولید گندم وسایر محصولات کشاورزی ودامی و بعداز ان در صنایع وابسته نفت وگاز برای ایران وایرانی مفیدتراست ایا هنوز اینرا نفهمیدید.؟ (206559)
راننده تاکسی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۰:۵۱
تا کی پیکان با موتور پزو یا پزو با موتور پیکان رنو با موتور پراید و............... (206562)
امیر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۱:۱۳
هر کاری بکنید آخر سر آن که سود می کند خودروساز (گاری ساز) داخلی است و مصرف کننده ایرانی باید هزینه های هنگفتی (از جمله تلفات جانی به خاطر استاندارد ضعیف خودرو های داخلی) بپردازد. (206584)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۱:۳۶
برای رهایی از این بحران وحشتناک باید

قوانین ضد مافیا وانحصار در این کشور

توسط نماینده های مردم و نه فرستادگان مافیا تصویب واجرا شود! (206593)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۱:۳۷
کسی میدونه

در غزه و فلسطین در 10 سال گذشته چند نفر عرب توسط سربازان اسراییلی کشته شدند؟؟؟ (206594)
لبو فروش
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۱:۳۹
تا کی مردم ایران باید بابت خودرو اینقدر سرکیسه بشن خودرو های خارجی هم که در کشور تولید کننده به زور سود بانکیشون به5درصد میرسه در ایران باسودهای بالای 15تا27فروخته میشن؟!!!!!!!! (206598)
امیری
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۱:۴۶
اینا روی خودروهای تولید داخل هم به گمرگ پول میدن که تعرفه واردات رو بالا نگه داره که این فرغونهای داخلی فروش بره.تیبا رو صادر میکنن مصر 12 میلیون!!!به ما میدن 22 میلیون!!! (206605)
مهدی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۲:۴۸
امیدوارو خداوند منان ملت شریف ایران را ازشر مافیای خودرو نجات دهد.صنعتی که به بهانه اشتغال علاوه بر آلودگی هوا و هزاران بلای دیگر سالانه به تعدادکارکنانش قربانی تصادفات جاده ای بر ملت ایران تحمیل می کند.
امیدوارم مقام معظم رهبری با حکم حکومتی به این مسئله ورود نمایند. (206633)
حسین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۳:۱۳
این ظلم است وظلم شاخ ودم ندارد وقتی ترمزabsیا کیسه هوا ایربک با اینکه بشر به این تکنولوژی دست یافته برای راحتی بیشتر وامنیت بیشتر وزندگی بهتر واین ها ان را نمیگذارند وبا فشار باز هم شانه خالی میکنند وبچه سه ساله در اثر یک تصادف ساده جلوی چشمان پدر ومادر سرش جدا میشه واینها بازهم بخاطر فروش بهتر وبالاتر خودروهای دارای کیسه هوا وترمز حاضرند که روزانه این کشتارها رخ دهد این یعنی یک جنایتی که روی هیتلر را هم سفید میکنه (206645)
afsaneh
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۵:۰۴
گرنگیری براین مدیران تنگ این کمیت،ای عزیز گرددلنگ.....کرده تغییراین فضا اما نرود میخ اهنین برسنگ...... (206694)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۲/۱۱/۲۳ ۱۵:۲۳
آنچه در این کشور بی ارزش است جان مردم است... (206700)