به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۰۸ - ۲۳:۵۷
 
۱۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ساعت ۱۵:۵۷
کد مطلب : ۶۴۱۶۷
گزارش گاردين از داستان ناپایان نان در ايران

شعله‌ورتر شدن آتش نانوایی‌ها با افزایش قیمت نان

گروه جامعه: مقدمه: در هفته هایی که گذشت افزایش قیمت نان و بی نظمی در قیمت‌گذاری و موضوع کنترل دولت بر قیمت و درصدهای متفاوت افزایش نان در مناطق مختلف ایران هم به رسانه‌های معتبر خارجی کشیده شد. روزنامه گاردین انگليس در گزارشی مصور با عنوان جالب «شعله ورتر شدن آتش نانوایی‌ها با افزایش ناگهانی قیمت نان» به این موضوع پرداخته است. برگردان این گزارش را در ادامه مي‌خوانید:
ترجمه: علیرضا طالب‌زاده


«اونا [نانواها] فقط قیمت را بالا نبرده اند بلکه از وزنش هم کم کرده اند البته اینایی که به شما میگم به کس دیگه نمیگم ها. » این حرف‌ها را نانوای جوانی که کمتراز 25 سال سن دارد با خنده به ما مي‌گوید. نانوای جوان تند صحبت مي‌کند و تندتر هم کار مي‌کند. نانوایی اش در شمال تهران در خیابان مولوی و اندکی دورتر از خیابان خیام قرار دارد. در حالیکه خیابان اصلی با دستفروشان و کارگرانی که چرخ دستی خود را هل مي‌دهند و داد مي‌زنند شلوغ شده است، زنان و مردان با خونسردی عبور مي‌کنند. صدای اذان به گوش مي‌رسد و زنان و مردان از مغازه‌ها و خانه هایشان خارج مي‌شوند و به سوی مسجد مي‌روند.

وقتی به نانوایی نزدیک مي‌شوم بوی خوش نان تازه و داغ و دانه های کنجد برشته شده در هوا پخش مي‌شود. این نانوایی سنگگ مي‌پزد. سنگگ نوعی نان پهن است که از خمیری گرد شکل روی لایه ای از سنگ‌ها پخته مي‌شود. نانوایی‌ها که معمولا محل هایی آرام مي‌باشند در روزهای گذشته بعد از افزایش 30 درصدی قیمت‌ها در 10 آذر صحنه گفتگوهای پرحرارتی شده اند. دختری جوان داخل نانوایی مي‌شود، قیمت نان را سوال مي‌کند. 800 تومان است. قبلا 600 تومان بود. با ناراحتی سرش را تکان مي‌دهد و سفارش 3 نان مي‌دهد.

مرد دیگری داخل مغازه مي‌شود. نانوا حال دختر خردسال او را جویا مي‌شود. جواب مي‌دهد: حالش بهتر شده اما حال من نه. به من مي‌گوید: «آخه چطور میشه با حقوق کارگری با روزی 10 قرص نان شکم یک خانواده را سیر کرد؟» رو به من مي‌کند و مي‌گوید که 6 بچه دارد. دیشب در نانوایی که در همسایگی ام است نیم ساعت در صف ایستادم و به مردمی نگاه کردم که با بی نزاکتی سخن همدیگر را قطع و نطرات خود درباره قیمت‌ها را بر کرسی مي‌نشاندند. زنی با عصبانیت گفت: «اونا [دولت] وقتی از عهده پرداخت چیزی برنمیان از جیب ما مي‌پردازند.» عده ای حرف های او را تایید کردند.

اما مردی در وسط صف دور از انتظار با لحنی حرفه ای گفت: «قیمت نان در طول سه سال هیچ افزایشی نداشته است. دولت مجبور به این کار بود و گزینه دیگری نداشت.» او توضیح مي‌دهد که دولت به نان یارانه مي‌داد و این برداشتن پول از جیب کسی نیست.» بدنبالش سکوتی ناراحت کننده حاکم شد.  با حس اینکه مردم به او خیره و مشکوک شده اند بدون اینکه کسی را مورد خطاب قرار دهد با بی خیالی گفت: «اصلا به من چه! هر وقت چیزی مي‌گویی که که کاملا علیه دولت نیست مردم فکر مي‌کنند جاسوس هستی.»

شاید به نوعی حرف های سعید لیلاز، اقتصاددان را تکرار مي‌کرد که در روزنامه اعتماد نوشت: «آنهایی که مي‌گویند این افزایش قیمت نباید اعمال مي‌شد باید به این سوال جواب دهند که این یارانه اضافی را از کجا باید بدست آورد.» روزنامه دنیای اقتصاد گزارش داده است که قیمت واقعی یک نان سنگگ بدون یارانه 1460 تومان مي‌شود و مردم ارزش نانی را که مصرف مي‌کنند تشخیص نمی دهند. در روزهای قبل از افزایش نان اتحادیه نانوایان به نانوایان دستور داده بود وزن هر قرص نان را تا 10 درصد کم کنند.

او با شوخ طبعی مي‌گوید: «قیمت آردی که از کارخانه مي‌خریم بالا رفته است. بر خلاف آنچه همه مي‌گویند برای ما نمی صرفه. حقوق ما هم که افزایش نیافته است. چه طور مي‌تونیم با حقوق کارگری نان با قیمت بالا بخریم؟» ناتوانی دولت در تامین یارانه روی کیفیت آرد تاثیر گذاشته است. مادر بزرگم از نردبان آشپزخانه بالا مي‌رود. یک کیسه بزرگ آرد مي‌آورد و به من نشان مي‌دهد. آن را روی میز مي‌اندازد و مي‌گوید: «این آرد خیلی بی کیفیت است. نفرت دارم از از آن استفاده کنم! ببین، اون ذرات ریز زرد را مي‌بینی؟ نباید تو آرد باشند. نمی دونم چه بلایی سر این آرد مي‌آورند. اما یه چیزایی قاطیش مي‌کنند که نباید توی آرد باشد.»

وقتی آشپزی مي‌کردیم و کبابی شام که نوعی چرخ گوشت کرده در مخلوطی از تخم مرغ، لپه و سبزیجات است را به سبک زادگاهمان در خوزستان درست مي‌کردیم، مادربزرگم به دانه های بسیار ریزی که روی مخلوط شامی کباب در ماهی تابه تشکیل شده بود اشاره کرد. وقتی سرخ کردن شامی کباب‌ها تمام شد به سختی مي‌توانستم رنگش را تشخیص دهم چرا که به جای رنگ اصلی اش که باید قهوه ای تیره طلایی مي‌شد بیشتر به رنگ زرد روشن مي‌زد.

سالهاست که به سختی مي‌توان آرد کامل را که ترکیب اصلی و سنتی شامی کباب را تشکیل مي‌دهد در ایران یافت. همچنین سنگگ را باید با آرد کامل درست کرد. با این وجود حالا با همان آرد سفیدی که برای نان هایی مانند بربری و تافتون استفاده مي‌شود درست مي‌کنند. دوباره برمی گردم به نانوایی نزدیک خیابان خیام، منطقه ای فقیرنشین در قسمت های جنوبی پایتخت. همکار نانوای جوان مي‌گوید که زحمت جستجو کردن به خودم ندهم: «آرد کامل هیچ جا نمی توانید پیدا کنید. آنها سبوس و جوانه اش را برای تغذیه دام‌ها مي‌گیرند.»

او ادعا مي‌کند: «آردی که ما مي‌خریم مانند گچِ سفید است. نمی دانم چه چیزی تویش مي‌زنند. وقتی که خمیر درست مي‌کنیم ذراتی عجیب و غریب تشکیل مي‌شود و زمان زیادی مي‌برد تا خمیر را به عمل آوریم و سعیمان این است که نان آبرومندانه ای دست مشتری بدهیم. برای کیفیتش مردم ما را مقصر مي‌دانند.»  او مي‌گوید که قبلا بهترین آرد از گناباد در شرق یا از کرمانشاه در غرب ایران مي‌آمد. اما حالا نانواها آردشان را از کارخانه هایی در محدوده استان مي‌خرند. این نانوایی آردش را از کارخانه های میهن و وزیری که دو تا از بزرگترین کارخانه های آردسازی در تهران هستند مي‌خرند.

در حالی که در زمان ریاست جمهوری آقای خاتمی دولت اعلام کرد که کشور در تولید گندم به خودکفایی رسیده است، اما تنها چند سال طول کشید تا این وضعیت معکوس شود. تنها امسال 3 میلیون تن گندم برای سفره ایرانی‌ها از شانزده کشور شامل لیتوانی، چین، آذربایجان، و آلمان وارد شده است. 117 کیلوگرم نانی که هر ایرانی به طور مرتب مصرف مي‌کند باید از جایی تامین شود.

جای دیگری در جنوب تهران از یک نانوا که کیک و کلوچه با بربری مي‌فروشد مي‌پرسم که آیا قیمت نان و شیرینی هم افزایش خواهد یافت. مي‌گوید: «باید افزایش یابد. اما مصرف کننده به راحتی نمی تواند از عهده اش بربیاد. من هزینه بیشتری برای آرد مي‌پردازم، اما اگه قیمت این کیک‌ها را از کیلویی 8000 تومان به 10000 تومان افزایش دهم کسی دیگه اونارو نمی خره. این با نان فرق مي‌کند مردم نان را به هر قیمتی باشد مي‌خرند.»

نزدیک کوچه سمت چپ نانوایی پیرمردی آماده میشود تا هرویین تزریق کند. با دست های لرزان فندکی روشن مي‌کند و ماده مخدر را روی قاشق گرم مي‌کند. مردم با بی تفاوتی از کنارش رد مي‌شوند. از نانوا مي‌پرسم آیا این مرد را مي‌شناسد. سرش را تکان مي‌دهد: «فقط تا آن حد که هر وقت مي‌خواد روزی یک نان به او بدهم. اما بندرت چیزی مي‌خورد.»

با سه نان بربری در دست از مغازه بیرون مي‌آیم به یاد مي‌آورم وقتی بزرگ مي‌شدیم به ما یاد دادند که نان را محترم شماریم. وقتی زمین مي‌افتد آن را بر مي‌داشتید مي‌بوسیدید و با ادب و تواضع در ظرف مخصوص نان خرده‌ها مي‌گذاشتید. کناره‌ها و رویه اش را جدا نمی کردید و آن را دور نمی ریختید. وقتی ما در روستا بودیم، نان روزانه مان را خودمان پخت مي‌کردیم و مادر بزرگم برای هر نانی که از تنور حیاط بیرون مي‌آمد شکر مي‌کرد و دعایی مي‌خواند. زمان عوض شده است. تنها در تهران سالانه 150000 تن نان دور ریخته مي‌شود.

adab
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۶:۱۹
دولت قیمت نان رو افزایش داده در صورتی که هیچگونه نظارتی بر کیفیت آرد ندارد!
چی دارن به خودمون میدن؟؟؟؟؟؟؟
یکی هم نیست رسیدگی کنه۰ (272014)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۲:۱۶
ذخیره ارزی کشورها :
سال 57
ایران:50 ملیارد دلار
عربستان:کمتر از 10 ملیارد دلار
سال 93
ایران : معلوم نیست،ب گفته محمود : صفر-خوشبینانه ترین حالت : حدود 10 ملیارد دلار
عربستان : 800 ملیارد دلار
. . .به خصوص آنکه اقتصاد ما فروپاشیده است و در شرایط فعلی ما از جیب می خوریم و اقتصاد خاموش است.
دولت می گوید : نرخ تورم 17 درصد است .این دروغ است .زیرا می خواهد حقوقها را کمتر افزایش دهد.
سال آینده سال تورم اس (272033)
كجايي اشتغال
Romania
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۲:۳۷
من يه نظري بدم؟
.
.
.
.
.
.
.
.بيخيال الانميزنه تو سرم كه چرا حرف زدي بچه
خب راست ميگه من نه شناسنامه دارم و شجاعم.بلكه يه بزدلم.بيخيال.ففط با يه حرف حسن موافقم.ميخوام برم به جهنم.باي (272056)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۴:۵۷
اتفاقا شما هم شناسنامه داری و هم اینکه برای چرخیدن تو نت حقوق می گیری. اشتغالت هم سر جاشه تو یکی دیگه غصه اشتغال رو نخور.
از همون اول هم نظری نداشتی الکی کامنت نذار. (272166)
ایدین
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۱:۳۲
گران کردن نان از برنامه های به ارث رسیده اقای محمود احمدی نژاد هست .... ای کاش هیچوقت این برنامه یارانه اجرا نمیشد ... و گرنه با گران کردن نان فرهنگ صرفه جویی درست نمیشود بلکه مردم فقیر تر و عصبانی تر و بیخیالتر میشون ... نه به نان بلکه به کل جامعه بی تفاوت میشن چون احساس میکنیم بهمان ارج نمیذارن (272054)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۳:۱۶
بی خیال آخه که نمی شه هر گندی زده شد بندازیم گردن احمدی نژاد، این دولت هم اگه گندی بزنه میدازه گردن احمدی نژاد تا کی؟؟ یه کم واقع بینانه باشیم (272139)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۷:۲۸
من از خودم می پرسم چرا چهل سال پیش وقتی نان یا بنزین مثلا یک ریال بیشتر می شد ملت می ریختند تو خیابون و اتوبوس آتش می زدند ولی الان با اینکه به خیلیها فشار میاد ولی بی تفاوت اند ؟
به این نتیجه رسیدم که جامعه ی چهل سال پیش سالم بود ولی الان ما جامعه ای داریم که در معرض فروپاشی کامل است.
مردم به خود میگن بذار کارد به استخون همه برسه تا در وقت موعود تنها نباشیم و همه با هم کاری بکنیم. (272016)
امید
United States
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۲:۰۷
نه از این می ترسیم که بشیم مثه سوریه وگرنه کی که ندونه اوضاع چطوره !؟
می ترسیم بشیم مثه لیبی
مثه عراق
فقط امنیت داریم اونم شکننده
خدا به دادمون برسه ماکه به هم رحم نمی کنیم (272032)
ایمان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۰:۳۴
عزیزم چه امنیتی ؟آیا امنیت فقط نظامی است؟امنیت اقتصادی از هر نوع امنیتی بالاتر است .اونم که نداریم. (272050)
کار، آزادی، جامعه ی مدنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۳:۲۵
به نظر من دولت فقط داره تمام تلاشش رو میکنه تا پول بیش ازحداضافی رو ازدامن جامعه جمع کنه تا بتونه تورم رو مهارکنه حتی به قیمت رکود!!! که این رکوده داره وحشتناک میشه. من ازتورم نمیترسم تورم قطعا تا نیمه ی سال آینده بااین تدابیر تا 12درصدهم خواهدرسید.تمام ترسم ازرکود و ناامیدی اقتصادی مردم است. (272040)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۲:۰۶
شما اصلا از علم اقتصاد سررشته ندارید و گرنه می دانستید با گران شدن نان و حاملهای انرژی تورم حتمی است.
دولت برای آنکه بتواند بودجه ی خود را تراز کند باید دلار را برای بودجه ی آینده 2850 تومان در نظر بگیرد که این خود تورم زا است.
در ثانی دولت صادق نیست نرخ تورم را 17 درصد اعلام می کند در صورتی که تورم بالای 30 درصد است .
در افزایش حقوق هم صادق نیست.حداقل باید به اندازه ی نرخ تورم ساختگی حقوق افزایش یابد در صورتی که 14 درصد افزایش می یابد این یعنی کاهش قدرت خرید مردم. (272108)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۳:۲۰
یعنی چهل سال پیش مردم فقط برای افزایش یک ریال بنزین و نان می ریختند توی خیابان؟؟؟ گرچه اون زمان یک ریال خیلی هم زیاد بود (272143)
محسن باشی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۷:۴۱
باید نون یه میلیون تومن بشه نانوایی ها راضی میشن مانم کم کم عادت میکنیم. (272017)
فری
United Kingdom
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۸:۴۷
چه اینده ای در انتظار نان است؟
آیا نسل گوجه منقرض می شود؟
آیا اُملت از بین خواهد رفت؟
کارشناسان پاسخ می دهند: امشب در گفتگوی ویژه خبری 22:45از شبکه دو سیما (272020)
کار، آزادی، جامعه ی مدنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۳:۲۳
خیلی بامزه بود. اولش فکرکردم جدیه!!!
ولی به دورازشوخی سوالاتت رو باید جدی گرفت... (272039)
دو..ست
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۹:۱۵
من از اینکه از یارانه انصراف دادم پشیمانم. چنین به نظر میرسه سرم کلاه رفته. اگر افزایش حامل های انرژی (که منجر به افزایش تورم میشه) خوبه پس چرا به دولت احمدی نژاد اعتراض داشتیم؟ به نظر میاد در ایران و در رقابت های سیاسی چیزی که نادیده گرفته میشه منافع ملت هستش. اگر دولت صداقت داره باید فرصتی در اختیار مردم گذاشته باشه تا آنهایی که انصراف دادند فرصت تجدید نظر در تصمیم شان داشته باشند. (272022)
کار، آزادی، جامعه ی مدنی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۳:۲۹
برادرمن افزایش حامل های انرژی به خاطر پیش بینی قیمت نفت بود و همینطور جبران کمبودهای صندوق ذخیره ی ارزی. افزایش قیمت حاملها تنها کرایه ها را با تورم مواجه خواهد کرد که بهتراست جامعه به وسایل نقلیه ی عمومی روی بیاورند! من احساس میکنم کشور داره روبه مدرنیته ی اقتصادی میره و الگوی اروپایی تو کشورپیاده میشه. که این خوبه و موجب دوری مردم ازاقتصادمرکزی میشه ولی فقط امیدوارم این وسط طبقه ی متوسط ها و محرومین له نشوند!!! (272041)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۲:۱۳
واقعا نظرات شما خنده دار است .افزایش حاملهای انرژی در همه ی امور تورم زا است .
در ثانی اقتصاد ما بیش از گذشته به نفت وابسته است .ما هیچ سرمایه گذاری در صنایع دیگر انجام ندادیم.مثلا ایران خودرو که زمانی به کره جنوبی صادرات داشت در شرایط فعلی داغون شده است .
برای کم کردن وابستگی به نفت در ایران باید الگو نروژ استفاده شود یعنی اینکه ما درآمد حاصل از نفت را در صنوقی ذخیره کنیم و از سود آن کشور را اداره کنیم و در کنار آن به رشد صنعت هم کمک کنیم.
ادامه دارد (272112)
منصرف
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۱۹:۵۱
دولت گفت که یارانه نگیرین ما گوش ندادیم و حالا هر روز از پولی که واسه گران شدن نون می دیم کم کم یارانه را پس میگیره حساب کردم هر ماه 40 هزار تومان از خانواده سه نفره ما از بابت گرون شدن نون به جیب ... میره (272024)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۲:۵۰
فرض کنید قیمت هر قرص نان به طور میانگین 400 تومان باشد.با 45000 هزار تومان یارانه :
112.5=400÷45000
3.75=30÷112.5
می توان روزانه سه تا نان خرید و در هر وعده میل نمود.
نان خالی
یعنی قوت لایموت (272036)
اصغر
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۰:۱۵
چه گويم كه نا گفتنم بهتر است زبان در دهان پاسبان سر است خدا رحمت كند امام را كه فرمود بعضي عرضه اداره كردن يك نانوائي را هم ندارند و انسانهاي مدير در گنج عزلت محصورند و بي مديريت ها ادعاي مديريت جهان را دارند . . . (272025)
مرتضي
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۲:۴۶
الان مصداقش دولت روحانيه (272035)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۲:۵۴
هویدا در دادگاه گفت :
من کاری هم نکرده باشم حداقل توانستم به گونه ای مدیریت کنم که اگر شما سیزده سال پیش کبریتی را می خریدید یک ریال الان هم می خرید همان یک ریال در هر کجای ایران که بخرید (272038)
Ramin
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۰:۴۷
ميگن احمدي نژاد روز آخر دست كرده توي جيبش يه كارت شارژ ٢ تومني ايرانسل دراورده، گفته روزي كه اومدم اين ٢ تومن بود الانم ٢ تومنه . (272052)
شاهسون
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۱:۵۷
قصه کارت شارژ قصه ی پفکه ،
قبلا پفک 500 تومنی داشتیم الان هم داریم ولی کوچکتر شده و نصفش باده .
قصه ی هویدا چیز دیگری بود
قصه رشد اقتصادی 26 درصد بود
نه رشد اقتصادی منفی 6 درصد (272103)
عارف
Romania
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۱:۱۷
دوستان یکی از برنامه های هدفمندی یارانه همین هست که مردم خودشون ناظر باشن اگر خوب نبود شکایت کنن زنگ بزنید به صنف اعتراض کنید!!نه در مورد نان بلکه همه چیز اداره ی کشور با مالیات و پول مردم یعنی ناظر هم مردم باشن!فقط پشت صف نانوایی اعتراض کردن اونم اعتراض نه در حد حرف درد رو دعوا نمی کنه.همه با هم یکصدا باشید.بعضی وقت ها خیلی دیره زمانی که کارد به استخوان برسه کارهای بدتر صورت میگیره (272027)
آستارایی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۳:۴۳
متأسفانه در عرض یک شب نرخ نان بربری در شهر آستارا از 400 تومان به 1000 تومان افزایش یافت ( یعنی 150% افزایش قیمت ) وفتی صبح دوشنبه 1/10/93 به نانوایی مراجعه کردم همه شوکه شده بودند . خوب به نظر شما باید به کی شکایت کرد ؟ من فکر می کنم کسانی که در دولت با بی تدبیری با نان مردم بازی می کنند نتیجه ای جز ناامیدی کردم از دولت تدبیر و امید ندارد. (272044)
شازده احتجاب
Romania
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۰:۳۷
متاسفانه ایرانی جماعت حمایتش در حد لایک و کامنته و مخالفتش در حد غر و لند تو تاکسی و صف نون (272051)
صدا
France
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۹:۵۸
مگر کسی پیگیر شکایت مردم می شود هیچ کس صدای ملت را نمی شنود
مسولان بدانند که اگر می دانند که چه برسر مردم آمد بده واگر نمی دانند بدتر (272074)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۲ ۲۳:۴۰
ای کاش به جای این پیش داوری و قضاوت زود هنگام یه کمی واقعیت را هم می دیدن این دوستان. همه این ر‌وزها می گن دولت قیمت نان را گران کرده . اما انگار این دولت هم مثل دولت قبلی می تونه با هیاهو و سر وصدا واقعیت را تحریف کنه. ای کاش این رسانه ها فقط افزایش ۳۰ درصدی نان را تو بوغ و کرنا نمی کردن و افزایش ۴۳ درصدی قیمت آرد را هم می دیدن. (272043)
amir
United States
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۷:۳۰
آرد چرا باید گرون بشه ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ (272197)
0101
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۰:۰۴
تو را به خدا یه بار ته قیمتها رو اعلام کنید که ادم تکلیف خودش رو بدونه . امسال برنامه ریزی میکنیم طرح ریاضتی اجرا می کنیم که سال دیگه ماشینم رو عوض کنم بدم مدل بالا تر سال دیگه ماشین رو میفروشم میدم جای قرض. (272046)
امیر
United States
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۷:۳۴
ای بابا خوش به حالت. کم مرفه نیستی ها. هرسال دارم کلی پول رو پول پیش خونه میزارم که سال دیگه مجبور نباشم اجاره سنگین بدم. سر قرارداد جدید میبینم هر چی جمع کردم که هیچ کلی هم با بدهی جور کردم فقط برای اینکه بتونم یه سقف بالا سر زن و بچه ام بزارم دوبرابر هم باید اجاره بدم. غصه ماشین میخوری شما. مرفه بی درد :i (مرفه رو مزاح کردم) (272198)
مريم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۱:۳۲
بابا يكمم بفكر مادانشجوها باشين@ (272053)
سعيد
Romania
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۲:۳۴
يك ساله و نيمه داريم ميگيم خطرناكه حسن .كو گوش شنوا.رفتي امريكا سلام مارا به كدخدي ب ادب برسان (272055)
بهناز
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۴:۴۴
مردم انگار خوابن....یا تو توهمن.....هیشکی براش مهم نیس انگار؟ نون 10000تومنم که شد شد!!! (272058)
حامد
United States
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۰۹:۵۰
این کامنت ها ، کامنت های همون ملتیه که میخوان از وابستگی به نفت خارج بشن دیگه؟ (272071)
رضا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۳/۱۰/۰۳ ۱۳:۲۸
اصلا به نظر نمی آید که دولت قصدی برای خارج شدن از وابستگی به نفت داشته باشه (272146)