به روز شده در ۱۴۰۳/۰۲/۱۰ - ۰۰:۰۵
 
۶۶
تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ساعت ۰۸:۲۷
کد مطلب : ۱۰۸۶۸۷
پژواک وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ما

درنگی در گزارش تكان‌دهنده وزیر کشور

درنگی در گزارش تكان‌دهنده وزیر کشور
رضا صادقیان

گروه سياسي: روز دوشنبه 17 خرداد، رحمانی فضلی در صحن علنی مجلس حضور پیدا کرد و گزارشی نسبتا تکان دهنده از وضعیت اجتماعی امروز کشور به بهارستان نشینان تقدیم کرد. گزارشی که به گفته وزیر کشور طی 3 جلسه‌ی 3 ساعته و با حضور رهبر انقلاب بررسی شده است.

لازم است از شخص وزیر و مسولانی که تلاش می‌کنند اندکی دریچه‌های اطلاع‌رسانی در حوزه جامعه را گشوده نگاه دارند تشکر کرد، حداقل آنکه شايد بعد از شنیدن- خواندن سخنان وزیر کمتر شاهد برچسب زدن به محققان علوم اجتماعی و جامعه شناسی باشیم که به سیاه‌نمایی و تاریک‌بینی متهم می‌شوند. شاخص‌های اصلی سخنان وزیر در مجلس چنین بود.

1. نبود اعتماد عمومی، از اثرگذاری برنامه‌های کلان کشور می‌کاهد.
2. عدم مدیریت درست درحوزه تنوع اقوام و مذاهب در کشور، به انشقاق اجتماعی تبدیل می‌شود.
3. نظام بوروکراسی، کاملا متمرکز و بدون واگذاری اختیارات به مناطق است.
4. 11 میلیون حاشیه‌نشین در کشور؛ تمرکز حاشیه‌نشینی در تهران، مشهد و اهواز.
5. وجود 3/5 میلیون نفر بیکار در کشور.
6. 36 درصدازدواج‌ها منجر به طلاق می‌شود.
7. 60 درصد زندانی‌های کشور با اعتیاد و مواد مخدر در ارتباط هستند.
8. سالانه 600 هزارنفر وارد زندان‌ها می‌شوند.

گزارش وزیر کشور را می‌توان در نگاه اول تکان دهنده خواند، حیرت کرد، آشفته شد و انگشت گزید از این همه بحران اجتماعی که دور و بر ما می‌چرخد و می‌چرخد، شاید روزی روزگاری خودمان را نیز در گرداب شکل گرفته گرفتاری‌های نوین جامعه غرق کند. از منظری و چنانچه خواننده و یا شنونده گزارش آقای وزیر با مشکلات اجتماعی کشور تا حدودی آشنا باشد، شنیدن و خواندن این‌گونه گزارش‌ها تاثیری در خواننده نخواهد داشت.

سخنانی است که کم و بیش کارشناسان و اهل فن به آنها اشاره کرده بودند، نوشته بودند و گاه در نشریات علمی پژوهشی نیز منتشر، خوانده و شاید به دیگران سفارش شده آنان نیز مقاله علمی را نگاهی بیندازند و به بخشی دیگر از آسیب‌های اجتماعی آشنا گردند. شاید بتوان گزارش وزیر را صدای بلند و رسا همان گفتارهای تحقیقی به حساب آورد، گفته‌هایی که زیاد تکرار شده ولی کمتر شنیده شده‌اند. مقالات علمی که در میان اهل فن دست به دست گشته و درباره آنها گفتگو شده است.

می‌توان به دو نمونه از همین نوشتارهای علمی اشاره کرد. مقالاتی که بازتاب دهنده بخشی از واقعیت‌های اجتماعی ایران امروز است و نویسندگان آن کوشش کردند براساس داده‌های آماری و با دوری جستن از جدل‌های سیاسی حرکتی علمی را سامان دهند. یکم: کتاب گزارش وضعیت اجتماعی ایران طی سال 1380 تا 1389 منتشر شده توسط موسسه رحمان. دوم: کتاب گزارش وضعیت اجتماعی زنان در ایران 1380 تا 1390 که توسط نشر نی منتشر شده است.

با نگاهی گذرا به فهرست همین دو اثر می‌توان به وجود گسترده آسیب‌های اجتماعی ایران در حوزه‌های گوناگون پی برد. مسائلی چون افزایش طلاق، وضعیت مسکن، آمارهای خودکشی، کاهش اعتماد عمومی، مهاجرت دانش‌آموخته‌های برتر دانشگاهی به خارج از کشور و عنوان‌های دیگر. اینکه چرا سیاست‌گذاران و کارگزاران سیاست، اجتماع و فرهنگ چندان به چنین پژوهش‌هایی وقعی نمی‌نهند انعکاس دهنده نگاه آنان به علوم اجتماعی و تحقیقات انجام شده است، به نگرش مهندسی آنان در مسائل فرهنگی و اجتماعی بازمی‌گردد، به افکاری که همچنان گمان دارد با صدور پی در پی بخش‌نامه‌های داخلی و یا مسدود‌سازی مسیر اندیشه‌های متفاوت می‌توان به آرامش رسید و به آسانی از بحران‌های جامعه دور شد و در بدترین حالت ممکن برای مخفی‌سازی بحران‌ها و آسیب‌های اجتماعی اقدام به جعل آمار و آمارسازی کرد، آمارهایی که فرسنگ‌ها با واقعیت جامعه و مشکلاتی که مردم با آنان دست و پنجه نرم می‌کنند فاصله دارد.

شماری از مدیران به جای استفاده از چنین پژوهش‌هایی تلاش دارند مقالاتی از این دست را در کشوی میز خود داشته باشند، به دیگران نشان ندهند و در نهایت دلخوش از خرج کردن بودجه تعریف شده در جهت امر پژوهش باشند! فرض نماییم که با کمک چند کارشناس آمار و گرد کردن اعداد به سمت پایین موفق شدیم نرخ بیکاری را تک رقمی نماییم، آمار طلاق را مخفی کنیم، اعتیاد به مواد مخدر و مصرف مشروبات الکی را کمرنگ جلوه دهیم و گمان کنیم روز به روز سرمایه اجتماعی به صورت انباشتی درمی‌آید و. . . با چنین حرکتی آسیبی به دیگر مشکلات کشور افزوده‌ایم. مسئله آمار و سرشماری را به موضوعی غیرقابل استناد مبدل کردیم، به جو بی‌اعتمادی دامن زده‌ایم و کوشش کردیم به ناظران جامعه اطلاعات غلط بدهیم، خلاصه آنکه گمان می‌کنیم همه را به غیر از شخص خودمان فریب داده‌ایم در صورتی که واقعیت را نمی‌توان کتمان کرد!

گزارش وزیر کشور مهم است، چرا که پژواک وضعیت سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشورمان است. براساس آخرین داده‌های آماری موجود در کشور تهیه و قبل از مطرح شدن در صحن علنی مجلس در میان سران سه قوه و در حضور مقام رهبری به بحث گذاشته شده است. چنانچه مباحث مربوط به گزارش وزیر کشور با تعلل و تنبلی مسئولان روبرو گردد و اندرزهای مسولان دلسوز شنیده و اجرا نگردد و اگر همانند سال‌های قبل پژوهش‌های کارشناسی شده و مقالات علمی صرفا در نشریات علمی پژوهشی منتشر گردد و به آمارها و نتایج آنان وقعی گذارده نشود چند صباحی دیگر آسیب‌های اجتماعی از مرز هشدار گذشته و دامنه‌اش به بسیاری از حوزه‌ها کشیده خواهد شد. احتیاط کنیم، خیلی زود، دیر می‌شود.

شب
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۰۹:۲۴
خدایا ببین به چه روزی افتادیم که بخاطر اشاره وزیر کشور به چند شاخصه علمی ملت ذوق زده شدند! (338498)
ابوذر از قوچان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۰:۲۵
اگر بخواهيم واقعيت را بگوييم و آن را بپذيريم بايد متذكر شد كه :
اين آمار و نتايج تاسف و تامل برانگيز ، ناشي از عملكرد بسيار بد بسياري از مسئولين كشور پس از انقلاب ، همچنين نبود آزادي بيان به معناي واقعي مي باشد.
البته مردم هم در ايجاد اين معضلات بي تقصير نيستند!
بهار جان چاپ كن! (338507)
جمالی
Romania
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۰:۵۴
آقای وزیر کشور عزیز
یکی از اصرارها و انتقادات جدی آقای مقتدایی استاندار قبلی خوزستان به اشکالی بود که در ردیف 3 آمده است. پس چرا انتقاد ایشون رو اهمیتی ندادید و بعضا به استناد به همین اعتراضات و زاویه ها ایشون برکنار شد؟؟؟؟؟؟ آدم توی این مملکت چی رو باید باور کنه؟؟؟؟؟؟ (338510)
کمالی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۲:۵۷
استاندارهایی که کم خرج و کم گو باشند همیشه مد نظر تمام دول بوده اند (338525)
سعید
Netherlands
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۹:۵۷
دولت به اندازه کافی و به میزانی که لازم بوده اختیارات رو به استانداریها تفویض کرده. کشور دارای یک دولت بسیط و متمرکز است و باید تحت زعامت دولت مرکزی اداره شود. (338560)
11
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۲:۴۸
بین پوست پلنگ و تیر شکارچی کدام رو باید باور کنیم (338523)
بینا
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۳:۱۶
این امارها برای مردم عجیب و غریب نیستن.مردم هر روز با این مساءل مواجهن . شماها چشمتون رو به حقایق بستید.از دادن این امارها کلی ذوق میکنید و شگفت زده میشید. کاری هم نمیتونید بکنید حداقل این سی و چند سال نشون دادید که از عهده خیلی از کوچکترین کارها بر نمیاید.الان هم با دادن این امار ها سریع انگشت اتهامتون میره طرف خانوم ها محدودیتیو گشت ارشادیو و......... (338529)
فردوس توسیوند
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۴:۵۴
متاسفانه وقتی از یک طرف اختلاف جناحی و تهمت و توهین و دشمنی و ازطرف دیگر اختلاف در نوع رابطه باغرب و بی‌توجهی ب مشکلات مردم باعث این معضلات شده (338545)
مهربانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۴:۵۵
مشکلات ما فقر فساد و تبعیض و اعتیاد بیکاری ورانت و...است یا اصلاح طلبان و پدیدار بازندانیان سیاسی؟؟؟!!! (338546)
کار علمی رو بیخیال دست به دعا بشیم
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۵:۰۹
به امید خدا درست میشه (338548)
خندان
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۶:۳۶
من که بار اولم بود آمارهای این گزارش را می دیدم واقعا آشفته شدم انگشت حیرت گزیدم و ساعاتی مات و مبهوت در اقیانوس تامل غرق شدم.اما خوشبختانه نمردم اکنون که به حالت عادی برگشته ام به آشفتگی و حیرت خود می خندم آخه چرا باید آشفته و پریشان می شدم مگر این وضعیت قابل پیش بینی نبود؟مگر این راه را خودمان انتخاب نکردیم؟مگر وضعیتی بسیار بسیار بدتر از این ها جلوی پایمان وجود ندارد؟ول کن بابا نگاه علمی به موضوعات مسئولیت زاست همین نگاه بی سوادانه و توهمی خودمان خیلی عالیست! (338554)
مملی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۷:۰۴
خانم کلینتون در دوران وزارت امور خارجه جهت استفاده شخصی از ایمیل دولتی متهم شده که دمکراتها می خواهند در مورد کاندیدای حزب شان در ریاست جمهوری امریکا تجدید نظر کنن .....یا وزیر امور خارجه المان یک هدیه قا لیچه از طرف رئیس جمهور گذشته افغانستان رو داخل هواپیما به همراهش به المان برد از طرف پارلمان ان کشور فراخوانده شده که چرا توسط گمرگ حمل نشده که حق گمرگ رو به پردازی حالا دو میلیارد دلار سر از امریکا در میاره یا چند تن طلا سر از کشور ترکیه یا یا یا یا یا ........................................ (338555)
رضا .ف
Russian Federation
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۱۷:۳۷
متاسفانه تا زمانی که مسئولان با مردم صادق نباشند و در میان مردم نباشند مشگلی حل نمیشود .صدا وسیما فقط بدنبال مشگلات امریکا و کشورهای غربیست و غافل از ایرادات خودمان .مسئولان باید در صدد حل مشگل اقتصادی مردم باشند و تنش زدایی با تمام کشورهای جهان باشند .با وجود نهادهای موازی دولت کاری از پیش نمیرود مگر آنکه از قدرت اینها کاسته شود .در وضعیت فعلی منطقه باید بفکر انسجام داخلی باشیم که لازمه اش عدالت اقتصادی و کاهش فقر است و در آخر باید جامعه شاداب شود و جوانان تفریح سالم داشته باشند . (338556)
ایرانی
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۲۰:۳۴
واضح و روشن و گویا گفتید! (338561)
کوکو
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۲۳:۰۲
تا زمانیکه این همه تبعیض در جامعه وجود دارد، نباید انتظار داشته باشیم وضعیت بهتر شود. فکر می کنیم با ارائه سخنرانی و برگزاری مراسمات مختلف که بعضا مردم با شور در آن شرکت می کنند نمی توان رفتار مردم را اصلاح و انصاف، و عدالت را جاری ساخت. بهتر است به سیره عملی پیامبر و علی رجوع شود (338568)
حسن
Iran, Islamic Republic of
۱۳۹۵/۰۳/۱۹ ۲۳:۴۰
آقای وزیر کشور گفتند که سه فرزند بیکار در خانه دارند!! پدر من ماهی یک و نیم حقوق بازنشستگی میگیره به نظر شما پدر من از فرزند بیکار در خانه بیشتر رنج میبرد یا آقای وزیر که ماهی n میلیون تومن میگیرد و کلی سرمایه دارد؟ وضعیت برای کدام سخت تر است؟؟؟ اگر فرزندان وزیر بیکار هستند از بی عرضگی خودشان است پول پدر هست چرا کار کنند... مشخص است که وضعیت بیکاری اسف بار است ولی این حرف وزیر اصلا قابل تقدیر نیس!!!!!! (338569)